Her er du: Besøgsartikler - Supertræf 2009 i Viborg 26. februar 2021 | 05:41   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Supertræf 2009 i Viborg
Af: Bestyrelsen i Viborg Musik- og Hi-fi-Klub, tekst og fotos  [22.03.2009] Print artikel
Søndag den 8. marts 2009 afholdte Viborg Musik- og Hi-Fi-Klub sit efterhånden årlige Supertræf.

Denne kombination af et uformelt møde mellem medlemmerne i de danske hi-fi-klubber og en udstilling af hi-fi-grej fra en række udstillere, fandt i år sted i meget smukke og stemningsfyldte omgivelser på Hald Hovedgård lige syd for Viborg.

De nye rammer viste sig at være ganske velegnede til formålet, og det lod bestemt til, at de mange hi-fi-entusiaster befandt sig godt i disse historiske rammer på den velholdte herregård. Her er mere plads end i Søndermølle centret, som klubben har benyttet til arrangementet de senere år, og herregårdens køkken viste sig at være en god og sikker leverandør af morgenbrød, flutes mm. til de fremmødte. Dog kom klubbens medlemmer - som også i år var flinke til at hjælpe til før og under stævnet - på arbejde, når det ofte tunge hi-fi-grej skulle bæres op på første sal. Ikke mindst de meget tunge Dragon-højttalere fra Peak Consult gav medhjælperne sved på panden. Men de vejer altså også ca. 300 kg pr. stk. inkl. emballagen, som dog heldigvis er forsynet med bærehåndtag!

Igen i år har vi ladet medlemmer af vores klub besøge de forskellige stande, så de kan videregive indtryk fra dagen. Deres anmeldelser bringes herunder.

Morten var forbi Artsounds stand
Så er Supertræf 2009 løbet af stablen og jeg har fordøjet indtrykkene fra dagen. Jeg nåede i år at lytte på alle anlæggene – nogen af dem endda af flere omgange, hvilket også var nødvendigt, hvis man ville have en af de bedre pladser – altså i nærheden af ”sweet spot”. Der var nemlig mange til Supertræf i år, og det skal vi jo ikke klage over, så det må siges at være en udfordring snarere end et problem. Sidst på dagen blev det noget nemmere at få en god plads. Nu har jeg fået til opgave at skrive lidt om mine indtryk fra Artsounds præsentation, og det gør, at man reflekterer lidt over, hvad det egentlig er, man lytter efter.

To af mine kæpheste er musikalitet og lyttetræthed. Jeg kan godt lide, at der er indlevelse når man lytter – nogen kalder det fodtramps-effekt – altså at lyden formår at holde mig fanget og gør mig interesseret i at høre mere. Jeg sætter også stor pris på en lyd, som jeg kan holde ud at lytte længe til, altså hvor man ikke bliver træt og pludselig tænker på, hvad man skal spise til aften eller at arbejdet venter dagen efter. Målt på de to parametre var Artsounds lyd ikke så skeløjet.

Selvfølgelig kan lyden blive bedre i en stue, især efter at have finpudset placeringer etc., ligesom en større dæmpning af rummet og et gulv, der ikke spiller nær så meget med, er at foretrække. Men på trods af dette, synes jeg, Artsound formåede at præsentere lyden på en måde, hvor man liiige skulle have næste nummer med.

Der blev bl.a. spillet AC/DC og det er ikke lige mig, men systemet kunne helt klart levere det tryk, den slags musik skal have. Santana hørte jeg også, og det var rigtig rigtig godt – ærgerligt at jeg ikke har Abraxas på vinyl og må nøjes med Cd-udgaven. Hans spillede også en god mængde Jazz, og det var anlægget rigtig godt skruet sammen til. Der er nu noget over at høre et blæseinstrument på hornhøjttalere – her bliver varen altså leveret!

Skal jeg sætte fingeren på et par ømme punkter, var det nok basområdet. Jeg syntes, bassen var lidt buldrende men alligevel ikke helt til stede på samme tid. Hans fortalte mig senere, at han havde været nødt til at skære bassen under 30 Hz væk pga. rummet, og det er nok noget af forklaringen sammen med det bidrag, rummet stadig gav i det frekvensområde. Jeg har da også hørt højttalerne under andre forhold give både mere og mere rigtigt output i bunden. Mellemtonen var selvfølgelig langt fremme i skoene, og det klæder nok noget musik mere end andet. Jeg har en aversion mod skarpe mellemtoner og har før oplevet hornhøjttalere gå ud over min kant i dette område. Men ikke på Supertræffet i år. Her var det ind i mellem lige til kanten men aldrig over den – super!

Det var også rigtig interessant at høre den Leben forstærker, Hans havde med på Supertræffet i år. Den koster ikke en formue og er heller ikke på mange watt – men spille, det kan den. Nogen vil måske mene, at udseendet er for nostalgisk, men jeg synes nu også, det er charmerende.

Hans spillede i øvrigt kun vinyl. Det giver lidt mere arbejde med pladevending, men lyden fejlede absolut ikke noget, og jeg vil tro, man skal lede længe efter en Cd-afspiller for at få samme umiddelbarhed, dynamik og varme i lyden. Det var i øvrigt også interessant, at 2 ud af 6 udstillere udelukkende spillede på vinyl, at yderligere 2 spillede både vinyl og CD/SACD og de sidste 2 udstillere udelukkende spillede CD/SACD. Det er da lidt tankevækkende.

ArtSound
Web: www.artsound.dk


Lars hørte og så på High End Sounds stand
Gert Lindgreen startede firmaet i 2003 med beliggenhed i Hammer Bakker i det nordjyske. Ideen var at hente gode produkter til Danmark, så ligesindede kunne få en god vinyloplevelse, hvilket han syntes manglede i Danmark på daværende tidspunkt. Siden har de fleste audioproducenter taget pladespillere ind i deres sortiment. Sortimentet spænder fra det prismoderate - herunder Unison forstærkere, Origin Live pladespillere og tonearme med mere - til esoterisk grej fra bl.a. Lamm og Amazon. Højttalere fra bl.a. Opera og canadiske PSB Speakers, som får deres højttalere produceret i Kina.

På trods af et noget vanskeligt rum bød High End Sound på glimrende og musikalske oplevelser! Rummet er temmelig stort, der blev spillet på tværs, og det var i mine ører kendetegnende at den dybe bas blev noget svækket. Gert spillede på PSB Synchrony One højttalere – en 3-vejs gulvmodel med refleks porte – med høj WAF, altså nydeligt design med indtryk af høj kvalitet i finish og flere interessante produktionsdetaljer.

1. set
Forstærkning fra Unison Research P70, en ”rørslæde” med 2 x 70 W med KT-88 rørene koblet i push-pull. CD afspiller fra samme firmas top serie, hvor drevet kommer fra TEAC.

Lyden: Homogen og behagelig klang. Jeg mistænker Unison for at have præference i retning af det ”analoge”, for der var ingen ”digitalis” her! Musikken får lov at ånde for sig selv. På et Marie Frederiksson nummer – et slow nummer med klaver, nogle strygere og elektroniske rytmer – stod hendes stemme klart, i naturlig størrelse, med fin, naturlig klang. Lydbilledet kom godt fri af højttalerne med detaljerne i behold. Imponerende, at disse stuevenlige højttalere sammen med behersket udgangseffekt i forstærkeren magtede opgaven i det store rum.

2. set
Her skiftedes til pladespiller fra Amazon. En imponerende slæde med lovende features såsom inverteret leje, batteri drevet DC motor, Triplanar tonearm og pickup Model 9000 fra japanske Shelter – denne fra den lidt dyrere ende. Rørbestykket riaa fra Herron med J-FET´s i MC udgangen. Forstærkning stadig fra Unison, men nu Sinfonia 2 x 27w (single ended koblet).

Lyden: ”Mere fløde i kaffen”. Jeg synes, det hele blev endnu mere blødt, naturligt på en indbydende måde. På skæringen ”Talk to Your daughter” med Terry Evans og Hans Thessink spillede musikerne jo nærmest foran mig. Jeg tror Gert´s vinyl set up er rigtig vellykket, for musikken får lov at leve på en medrivende måde. Der mangler bestemt ikke dynamik og drama. Her synes denne lytter, at vinylen viste sig fra sin bedste side.

Glimrende lyd, hvor formidling og musikalsk oplevelse sættes i front.

High End Sound
Web: www.highend-sound.com


Per lagde ører til Bergmann Audio/Holfi/Peak Consult-standen
Jeg havde fornøjelsen af at lytte til et meget spændende multikanal setup, lad os starte med højttalerne til front, som var Peak Consults topmodel Dragon. Det er en imponerende højttaler, i en fantastisk flot finish, den har et frekvens område fra 18 – 45.000 hz – 3 db og vejer 225 kg pr. side – uden emballage! Det er desværre en højttaler, de fleste kun kan drømme om pga. prisen, som er på den ”pæne” side af kr. 800.000,-.
Højttalerne til bagkanalerne var Peak Consult Princess, en 2 vejs gulvhøjttaler, en højttaler som vil gøre det rigtig godt i mange 2 kanals anlæg, hvis man ikke har et stort rum. Kablerne var Argento Serenity.

Der blev spillet på en Bergmann Audio Model Sindre pladespiller, og den har vakt international opsigt og er blevet kaldt "A peace of art". Model Sindre er en 'traditionel' luftbåret pladespiller, monteret med en luftbåret tangentialarm. Plinten, i massiv mdf-plade, står på 3 justerbare spikes. Den 4 kg tunge akryltallerken ligger på en 3,2 kg tung aluminiumsundertallerken. Undertallerkenen er remtrukket af en DC motor, som er monteret inde i plinten (afkoblet fra plinten). Da tallerken samt tonearm er luftbåret, vil det svare til, at motoren stod separat pga. den manglende fysiske kontakt. Da pladetallerkenen er let konkav, vil en moderat skæv LP blive rettet ud, når denne spændes fast ved hjælp af pladestrammeren. Tonearmen aftaster LP'en som den er presset -tangentielt. Armrøret er i kulfiber pga. stor stivhed samt den lave vægt. Resten af tonearmen er lavet i en hård aluminiums legering – den såkaldte 'flyaluminium'. Lyden var da også let, luftig og dynamisk.

Riaaforstærker var Holfis Batt2riaa til kr. 14.500,-, en meget vellydende riaaforstærker. Effektforstærkeren til front var Holfis Power 150 DC til kr. 37.000,-, som havde verdenspremiere. Man har bygget et papu/kabinet med batterier og koblet det på den alm. Power 150, og man opnår på denne måde mere dynamisk tyngde og afslappethed. Effektforstærkeren til bagkanaler, var Holfis Power 3 S, som er på 3 x 85 w, eller koblet som her på 2 x 100 w. Forforstærkeren var den nyudviklede Pre NB 1 VCS, som står for Virtual Center Speaker. Multiafspilleren var Holfis Zandra MP, som kan afspille CD/SACD i to og flere kanaler, idet den desuden kan afspille dvd, hvilket vi kunne se på den Panasonic 37” plasmaskærm, som Sound2vision venligst havde udlånt til Viborg Musik- og Hi-Fi-Klub.

Forforstærkeren og multiafspilleren kan begge skabe en virtuel center kanal, og det vil sige, at man kan spare en centerhøjttaler og en forstærker til at drive denne med. En Holfi specialitet, som virker ganske overbevisende. Peter Holstein, som er manden bag Holfi, demonstrerede på fornemmeste vis alm. CD lyd og SACD lyd i 2 og flere kanaler. Der er 13 gange så mange informationer på SACD som på alm. CD, så der vil derfor på et godt anlæg være bedre lyd på en SACD end på en tilsvarende CD. Når der blev spillet i flere kanaler, blev lytterummet meget større - det virkede især godt på de indspilninger, hvor man havde benyttet sig af den rigtige mikrofonopstilling, hvilket i grove træk vil sige 3 foran musikerne og 2 ved bag vægen.

Bergmann Audio
Web: www.bergmannaudio.com
Holfi
Web: www.holfi.de
Peak Consult
Web: www.peak-consult.dk


Per var også forbi Interceptor-standen, hvilket efterlod følgende indtryk
Jeg fik tillige fornøjelsen af at høre et setup fra Interceptor bestående af cd-afspiller Cayin Cd 100, forforstærker Cayin VP100I, effektforstærker Ayre L5xe- og ikke mindst højttalerne, som var Martin-Logan CLX. Kablerne var fra den absolut gode ende af Transparent Cables’ program.

Der er ingen tvivl om, at cd afspilleren og forstærkersættet var af høj klasse trods den relativt beskedne pris set i forhold til de ganske kostbare og relativt nyintroducerede Martin-Logan-højttalere. Jeg har før lyttet til Martin-Logan-højttalere, og det med stor fornøjelse. Forventningerne var derfor store til disse nye CLX, som ikke er en hybrid højttaler, men som har et panel til at varetage de dybe frekvenser.

Jeg må indrømme, at forventningerne blev indfriet, for jeg oplevede en meget gennemsigtig og frigjort lyd. Jeg følte mig hensat til andre gode oplevelser med tidligere, nu nærmest legendariske modeller fra den amerikanske højttalerproducent. Den oplevelse, jeg nu fik, var bare mere rigtig, og jeg hørte da f.eks. også en gæst udtale, at han var helt vild med den tørre og præcise måde, disse eksklusive højttalere spillede bas på. Jeg forstår til fulde hans begejstring.

Interceptor
Web: www.interceptor.dk


Andreas kiggede forbi Thorhauges stand
Thorhauge Audio havde fået tildelt et ikke særligt stort rum, som lå lidt oppe under loftet i den gamle herregårdsbygning. Det var klart det mindste af de rum, der blev spillet i på Supertræf 2009. Bagefter udtrykte Steen Thorhauge dog tilfredshed med rummet, som åbenbart passede udmærket til det anlæg, han havde valgt at præsentere. Rummet lå tilmed et stykke fra de andre rum på udstillingen, men der var dagen igennem pæn søgning på den lille stand, hvor der så at sige blev spillet og lyttet nonstop.

Der blev spillet på følgende udstyr: Forstærkerne var de billigste i firmaets serie af produkter, dvs. step-up og riaa samt integreret rørforstærker på 2x70 w, nærmere bestemt model I 270. Pladespilleren var ”hjemmelavet” - en model som Thorhauge ikke sælger i modsætning til forstærkerkæden. Armen, som man spillede med, var en gammel Micro Ma 500, som havde fået nyt 12" armrør i to tykkelser aluminium, ny kontravægt og nye interne kabler. Højttalerne var fra svenske INO AUDIO og hedder PI 60 Signature. Højttalerfirmaet har ingen hjemmeside, og det blev af Thorhauge præsenteret som værende kult i Sverige. Firmaet skulle angiveligt ikke være nemt at komme i kontakt med, og Steen Thorhauge sælger da heller ikke disse højttalere.

Det er næppe forkert at sige, at lytteoplevelsen på Thorhauges stand var anderledes end på de øvrige stande. Men på den gode måde, tror jeg, at mange syntes. Bl.a. var musikvalget også en smule anderledes i forhold til flertallet af de andre stande. Det var nærmest aldrig referenceplader, der blev spillet, og genren var en hel del af tiden jazz af den lette og swingende slags. Lydbilledet fra anlægget oplevede jeg nærmest på samme måde: Let tilgængeligt, swingende og aldrig kedeligt. Her var det måske knapt så meget de små mikrodetaljer, der var i fokus, men snarere en sammenhængende musikoplevelse, som syntes at blive formidlet til langt de fleste gæster på standen, hvor der i det hele taget var en meget afslappet stemning.

Thorhauge fremstiller primært rørbaseret grej, og lyden var uden tvivl netop sådan, som mange ønsker, at god ”rørlyd” skal være. Afslappende at lytte til og uden kanter men samtidig med et absolut fornuftigt perspektiv og en ganske rimelig dynamik. Ingen tvivl om, at den svenske kulthøjttaler bidrog positivt til det gunstige helhedsindtryk, da den syntes at passe perfekt til Thorhauges apparater. Pladespilleren, som var den eneste signalkilde, havde tydeligvis også kvaliteter. Alt i alt en positiv lytteoplevelse med musikglæden klart i højsædet. I øvrigt udstillede Thorhauge også de lidt mere eksklusive produkter fra sin serie, men dem blev der ikke spillet på ved denne lejlighed.

Thorhauge Audio
Web: www.thorhauge-audio.dk


Evert anmelder et setup fra Sound and Magic Odense og Vitus Audio
Denne konstellation var kommet i stand i 11. time, da en anden udstiller desværre måtte melde afbud. Sound and Magic Odense, ved indehaver Brian Skov, stillede op med et sæt højtalere fra Peak Consult - Empress MK VII, i Peak Consults vanlige høje standard med læder og sort akryl på siderne. Det skal nævnes, at dette var verdenspremiere for Empress VII.

Vitus Audio leverede elektronikken bestående af cd-afspiller SCD 010, forforstærker SL 010 og monoblokkene SM 010 (30 watt kl. A og 100 watt i kl. AB ). Kendetegnende for alle dele er en meget flot finish. Der blev brugt Argento signal- og højtalerkabler, og til strøm blev der brugt Vitus Audio Andromeda. Netkablerne medfølger ved køb af Vitus Audio.

Lytteindtryk: Jeg behøver faktisk ikke at bruge mange linjer på at beskrive dette anlæg, for det spillede bare fremragende med god kontrol og dynamik, super perspektiv samt luftig gengivelse. En rigtig god lytteoplevelse!

Vitus Audio
Web: www.vitusaudio.com
Sound and Magic Odense
www.soundandmagicodense.dk


Andreas besøgte Amfora Musik og Dyrholm Design Audios stande
Disse to udstillere skilte sig ud fra de øvrige ved, at der ikke decideret blev demonstreret udstyr på deres stande. På Amfora Musiks stand blev der dog vanen tro afspillet Cd’er, så det bl.a. var muligt at vurdere varen før et evt. køb. Desuden havde man et anlæg kørende ved lav lydstyrke i baggrunden. Så vidt jeg kunne se (og mærke, da jeg var med til at bære den ind) var det bl.a. en af de tunge, eksklusive Edge-forstærkere, der her blev benyttet - i sandhed overkill!

Som sædvanligt havde Amfora Musik medbragt et stort og velvalgt sortiment af Lp’er og Cd/SACd’er. Mange musikgenrer var repræsenteret, så her var virkelig noget for enhver smag - undtagen måske den dårlige, hvis nogen tør gøre sig til dommer over, hvad det er. Handlen gik da også lystigt, og der blev diskuteret og rådgivet om musik på livet løs.

John Dyrholm fra Dyrholm Design Audio fremviste også i år sine kabler på vores Supertræf. Her var der ingen lyd på, og sådan ønskede John, at det skulle være. Han mener nemlig - og sikkert med rette - at netop kabler bør prøvelyttes sammen med det udstyr, som de skal køre sammen med. John havde de nyeste udgaver af sine kabler med. Herunder også det helt nye Aries-højttalerkabel, som er en videreudvikling af Johns måske hidtil mest succesrige produkt, nemlig Elite-højttalerkablet, som har haft en lille kultstatus i hvert fald i det midtjyske pga. et ekstremt gunstigt forhold mellem pris og ydelse. Så der er ingen tvivl om, at der er mange, som glæder sig til at prøve Aries-højttalerkablet, som iflg. John overgår Elite-kablet på så at sige alle punkter, rent lydmæssigt.

Dyrholm Design Audio
Web: www.dyrholmdesignaudio.dk
Amfora Musik
Web: www.amforamusik.dk


Supertræf 2009 slog nye rekorder, både hvad angår antal besøgende samt mængden (og uden tvivl prisen) af udstillet hi-fi-udstyr. Faktisk vil det næppe være muligt at have flere besøgende ad gangen i disse rammer, men det har vi fra klubbens side heller ikke noget ønske om. Vores mål er fortsat ”bare” at afholde et hyggeligt og interessant Supertræf, hvor man både kan få sig en snak med andre hi-fi-interesserede og holde sig orienteret om, hvad der rører sig inden for hi-fi-verdenen lige nu. Vi håber fra klubbens side, at vores mange gæster også i år opfattede Supertræf sådan, og vi ser allerede nu frem til det næste Supertræf.

På gensyn i 2010 - Viborg Musik- og Hi-fi-klub

Flere besøgsartikler
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Copenhagen HighEnd
28.10.2018
På besøg hos KEF
04.09.2018
Hifi & Surround 2017
29.10.2017
Nye indsigtsartikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Seneste Nyheder
HeadFreaks
24.02.2021
Ny distribution af Pathos
22.02.2021
Jubilæums-nyt fra JBL
09.02.2021
Cocktail Audio N25
13.01.2021
Glædelig jul & godt nytår!
21.12.2020
Nye Anmeldelser
På med vinylen 19
05.02.2021
Vincent SV-737
27.10.2020
På med CD’en 6
15.09.2020
Nuprime AMG PRA & STA
12.07.2020
iFi nano iOne
31.03.2020
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2021 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes