Her er du: Anmeldelser - Musical Fidelity A1 27. april 2024 | 08:44   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Musical Fidelity A1
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [28.01.2024] Print testen
Vi lever i en retro-tid, hvor bilproducenter relancerer den ene gamle model efter den anden, og nu har det også fundet vej til hifi-verdenen med den nye A1 fra Musical Fidelity

Som ung nystartet hifi-entusiast var Musical Fidelity A1 en af dem man kiggede efter, når man var på jagt efter sin første ”rigtige” forstærker. Dengang havde den rygte af, at være en både meget vellydende, men også selvdestruktiv forstærker. De brændte ganske enkelt af… årsagen skal findes i at der var tale om en kl. A forstærker, som trækker fuld strøm gennem effekttrinnet, uanset volumenniveau. Og dengang var kredsløb og komponenter ikke af samme kvalitet som i dag.

Og her er den så igen – A1, og stadig med ”kl. A” effektdel. Der er tale om en helt ny konstruktion som intet har med det gamle at gøre. Og nu er det dimensioneret til at kunne håndtere varmen, som kl. A drift udvikler. Men der er nu også reelt tale om en kl. A/B konstruktion, der kører kl. A de første 25 watt, og derefter glider over i kl. B hvis behovet opstår. Og selv om A1 bliver varm, så er det slet ikke i nærheden af, at man ikke kan holde hånden på topsvøbet, som også er køleprofil.

Ellers ligner A1 sig selv, med det lave slanke kabinet. Og i ægte hifi-ånd er der kun et minimum af betjenings-muligheder. Fire knapper – som i gamle dage - på fronten: Tænd/sluk, volumen, indgangsvalg, og en ”Normal/Direct” knap, som kobler forforstærkerens gain til og fra, mens volumenkontrollen forbliver aktiv. På den måde kan man trække effekttrinnet direkte med en signakilde med højt output. Men man mister 10dBs gain fra forforstærkeren ved at køre direkte. Forforstærkerens kredsløb er i øvrigt magen til dem i den gamle A1, da de allerede var gode nok.

Der er fem almindelige indgange og en indgang med indbygget riaa, som kan køre med både MM og MC pickup’er. Pudsigt nok har Musical Fidelity valgt en modstand på 1000 ohm til MC, om end de oplyser at den automatisk tilpasser sig?! Her havde en fast modstand på 100 ohm været mere oplagt. Derudover finder man på bagsiden også et sæt højtalerterminaler, skrue til stelforbindelse og en knap til skift af MM/MC. Det hele sidder skjult under topsvøbet, som går nogle centimeter ud over bagsiden.

Komponentkvaliteten er ret god til prisen, med en veldimensioneret strømforsyning hvor alting er fordoblet i forhold til den gamle model. Og med diskrete kredsløb til både forforstærker og riaa. Og det hele er pakket pænt ind i et kabinet med front og top i lækkert aluminium, med en lille fjernbetjening også i aluminium. Stilfuldt og enkelt, og ganske godt til prisen!

Lytteindtryk

Musical Fidelity A1 har en overraskende umiddelbar og nem tilgængelig lyd. Ja, det er måske ikke lige det udtryk jeg benytter mest, men allerede fra første strofe forlod højtalerne, så stod det klart, at her var ikke meget som ville trække ned på den samlede ydelse. Og til prisen er det ret godt gået.

Og det var med overraskende lethed, at de trak de ”små” selvbyg Gige No.1 højtalere i lytterummet, trods kun 25 kl. A watt på papiret. Men som tidligere nævnt, så er det reelt en kl. A/B konstruktion, så ydelsen er nok nærmere minimum det dobbelte. Samtidig er fundamentet i bassen stensolidt, uden nogen slinger i valsen, med masser af detaljering og nuancering. Og selv med en standerhøjtaler vil man under normale omstændigheder ikke savne niveau. Dog kan man godt høre, sammenlignet med det store Norma effekttrin, at der lige mangler den nederste tyngde i bassen, men det er ikke meget!

Videre op gennem frekvensområdet fortsætter den umiddelbare lyd, præget af naturlige stemmer og instrumenter. Ligeledes er der masser af nuancer og detaljer, som giver en rigtig god indsigt i musikken. Og så er diskantområdet fantastisk fri for nogen som helst artefakter, hvilket ellers ville være blevet nådesløst afsløret af reference-højtalerne. Super!

Lydbilledet er også stort, kun overgået af referenceforstærkerne i lytterummet. Men med mere jævne højtalere som man typisk vil sætte sammen med A1, så er dette slet ikke noget man ellers vil bemærke. Og igen, med prisen in mente, så er det ret vildt, at A1 kommer så tæt på ydelsen af reference-forstærkerne i lytterummet!

Men som vinyl-tilhænger så skulle den indbyggede riaa naturligvis også afprøves. Det er den samme umiddelbare klang man mødes af, men lydbilledet mister noget bredde og 3D fornemmelse. Med en MM pickup i budget-klassen er det dog helt fint. Det er dog også lidt tarveligt at smække et 100k vinyl-setup på en forstærker i denne kategori!

I det hele taget så er det, som tidligere nævnt, meget svært at finde noget dårligt at sige om denne lille perle af en forstærker…

Konklusion

Til prisen er der ikke noget at sætte en finger på med denne fine lille A1 forstærker fra Musical Fidelity. Den er musikalsk, godt konstrueret og tro mod sine aner. Det er med et blevet meget nemmere at starte ud som ung hifi entusiast.

Musical Fidelity A1 er et vaskeægte ”Best Buy” og får denne udmærkelse med.

Så mangler vi bare en CD-afspiller/streamer i samme design…

Specifikationer:

  • Princip: Integreret kl. A forstærker
  • Udgangseffekt: 2 x 25 watt
  • RIAA: MM 50k ohm, MC 1000 ohm
  • Dimensioner: 44 x 7 x 28 cm (B x H x D)
  • Vægt: 10,5 kg

Pris: Kr. 11.995,-


Importør:

Radioactiv

Web: www.radioactiv.dk
Mail: info@radioactiv.dk
Tlf.: 2097 4721


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, EAR Phonobox MM
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2, iFi nano iOne
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150, Tektron TK2A3/45-REF
  • Højtalere: Gige No.1
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix rca, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM usb
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
På med vinylen 20
16.08.2022
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes