Her er du: Anmeldelser - 4 bøffer fra Sennheiser 21. november 2017 | 12:53   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


4 bøffer fra Sennheiser
Anmeldelse af: Redaktøren - tekst og fotos  [29.03.2005] Print testen
Så er der hovedtelefoner !! Vi har kigget på 4 sæt fra Sennheiser for at give dig en idé om, hvad ét mærke kan tilbyde til pengene.

Det er ikke fordi, der mangler hovedtelefonproducenter. Firmaer som AKG, Grado, Vivanco, Panasonic, Sony, Pioneer, Philips og en række andre har gode hovedtelefoner på programmet.

Problemet med at finde hovedtelefoner i dag er at få sorteret mellem regulære hifi-modeller og de mere PC-orienterede modeller, som oversvømmer markedet. Prisen kan ikke altid tages som udgangspunkt, du er nødt til at gå lidt tættere på den enkelte hovedtelefon og lægge ører til den.

Når du skal vælge hovedtelefon er der en række parametre, du er nødt til at tage med i betragtning. Hovedtelefoner findes i to grundlæggende principper: Åbne og lukkede og på det seneste noget midt i mellem, som jeg vender tilbage til.

En lukket hovedtelefon er lukket for lydgennemgang og er nærmest et høreværn med højttalere i. Graden af dæmpning er dog særdeles forskellig fra model til model, så selv om der står i brochuren, at en hovedtelefon er lukket, kan du sagtens opleve, at den ikke kan anvendes f.eks, i øvelokalet fordi dæmpningen ikke er tilstrækkelig. Fælles for de lukkede typer er, at de omslutter hele øret.

At en hovedtelefon er åben betyder at der slipper lyd igennem fra omgivelserne ind i hovedtelefonen. Mere vigtigt er dog, at der også kan slippe lyd ud. Åbne hovedtelefoner fås både med en pude, der omslutter øret og en type, der hviler på selve øret.

Det er dog langt fra nok kun at tage beslutning om din nye hovedtelefon skal være åben eller lukket. Køb af hovedtelefoner er i særdeles høj grad et personligt anliggende. Ud over at lyden skal være i  orden, skal den også sidde rigtig godt på DIT hoved. Den må ikke stramme nogen steder, den skal kunne reguleres, så den sidder optimalt. Har du briller, skal den ikke være så stram, at du får trykgener af brillestængerne og det skal være let at rette brillerne. Endelig skal vægten være let. Selv om hovedtelefonen har en skumfyldt bøjle, kan det alligevel være belastende at side et par timer med en tung hovedtelefon på.

Hovedtelefoner får desuden med eller uden ledning. De trådløse hovedtelefoner er i sagens natur langt dyrere alene pga. den medfølgende sender og den indbyggede modtager. Det betyder naturligt nok, at du for den samme pose penge med rette kan forvente bedre lyd fra en hovedtelefon med en snor i. Billigere trådløse modeller kan desuden tabe dynamik og samle støj op under den trådløse overførsel.

At lytte med hovedtelefoner

Problemet med så høj detaljering, som den de bedste hovedtelefoner tilbyder, er, at de mange detaljer præsenteres i et temmelig småt lydbillede – én af hovedtelefonernes store svaghed. Lydbilledet opleves som gående fra det ene øre gennem hovedet til det andet. Små detaljer er derfor meget mindre end når du får leveret et lydbillede i din stue, der kan være flere meter bredt, højt og undertiden uendelig dybt At lytte til musik på hovedtelefoner – og især gode hovedtelefoner kræver således, at hjernen udvikler sig psykoakustisk til disse forhold – eller lidt mindre højtflyvende: Vænner sig til lyden fra hovedtelefonerne. Først da lærer du at sætte pris på de myriader af detaljer, som eksempelvis HD 595 og HD 650 tilbyder. Indtil da kan lydbilledet opleves som komprimeret og avanceret.

Vores modeller

Sennheiser har længe været forbundet med kvalitetshovedtelefoner til alle typer brug lige fra den svedende hardcore tchno-DJ over referencer i forbindelse med studieoptagelse eller live-arrangementer til feinschmecker hifi-nørder, der kun går efter det fineste fine.

Vi har med vilje valgt at holde os til ét mærke i denne test for at give dig en idé om, hvilke forbedringer man kan forvente i forskellige prislag. Forbedringerne ved at gå op i pris vil givetvis være nogenlunde de samme inden for andre mærker.

De fire modeller fra Sennheiser var

HD  497 til 599,- kroner

Billigste model i testen er disse spritnye HD 497’ere i et moderne design, der vil tiltale folk med bærbar lyd og som ønsker en smart hovedtelefon til spil mv.

Den er af den åbne type, som hviler på ørerne og såedes slår ”ørerne” tilbage. Det giver lidt problemer med brillestænger, men ikke mere end at jeg sagtens kunne vænne mig til det. Generelt sidder de dog stramt til hovedet og efter en times tid eller halvanden vil du gerne holde pause. Til bærbar lyd er det fint nok.

HD 497 leveres med en minijack, men der medfølger en adapter til almindeligt 6,3 mm jackstik. Hovedtelefonen er udført i solid plast, som må kunne holde til evig tid.

HD 497 var den sidste hovedtelefon, jeg lyttede til og efter lige at have tilbragt en uges tid i selskab med HD 650 var forventningerne ikke de største, men blev gjort helt til skamme.Faktisk er HD 497 overraskende gode. De spiller en dyb og kontrolleret, men en anelse tilbagetrukket bas, en uanstrengt mellemtone med pæn detaljering og en aldeles acceptabel diskant med et minimum af farvninger, prisklassen taget i betragtning.

HD 497 kan på ingen måde sammenlignes med HD 515, selv om priserne ligger utrolig tæt på hinanden. Lyden er mere neutral på HD 497. Kun i et mindre område i diskanten – mellem 2- 3 KHz har HD 497 en let dynamisk betoning, som altså kun træder frem, når dynamikken i musikken inducerer det. Selv om HD 497 spiller dybt er der dog slet ikke tale om den dominerende bas, du finder i HD 515. Den lidt lyse klangkarakter kan undertiden gøre stemmer en anelse ferske, en tendens der fortsætter opadtil, så du på visse optagelser kan opleve de velkendte S-lyde som lidt for markante.

Konklusion:

Super solid telefon, der sidder godt fast med dyb, men tilbageholdt bas. Den spiller allround med en svag betoning på s-lyde.

Specifikationer:

  • Princip: dynamisk, åben
  • Frekvensområde: 24-22.000 hz
  • Impedans: 32 Ω
  • THD: > 0,2%
  • SPL: 112 dB
  • Vægt uden kabel: 130 gr.


HD 515 til 699,00 kroner

HD 515 er en åben hovedtelefon med puder omkring ørerne. Sennheiser har bygget modellen omkring sit EAR-princip, Eargonomic Acoustic Refinement, som er et princip der skulle forbedre distributionen af lyden i det lille rum, der opstår lige udenfor og i øret, når hovedtelefonen bæres. 515 er forsynet med en særlig Duofol membran, som dæmper stående lydbølger i samme rum.

Svingspolerne er af aluminium og trækkes af en neodymium magnet for at sikre lav vægt og høj dynamik.  Til HD 515 kan du få løse kabler, puder og bøjle til, hvis du slider dem op.

Der er rigtig god plads i hovedtelefonen til folk med store ører. Det betyder, at ørerne ikke trykkes, når hovedtelefonen bæres. Det er en virkelig komfortabel fornemmelse. Samtidig er vægten lav, 255 gr., så hovedtelefonen opleves som yderst behagelig – også med briller på. HD 515 er forsynet med en jackstik, men der medfølger adaptor til minijack.

HD 515 er en rigtig rocker. Der er smæk på bassen og den nedre mellemtone, så det bliver en ren fornøjelse at høre eksempelvis Dream Theater for fuld damp. Når de dobbelte stortrommer kører med 250 km / t, kan definitionen dog drukne en anelse i niveau. Den markante basfornemmelse slører til en vis grad det faktum, at den nederste oktav er rullet noget af.

Diskanten – eller rettere området fra øvre mellemtone og op er velafbalanceret og rimelig detaljeret og ikke på nogen måde anmassende, mens det vigtige mellemtoneområde med de menneskelige stemmer er trukket en anelse tilbage. Det giver alt i alt en fornemmelse af lidt loudness på den samlede klang. Det er for så vidt fint nok, men selv rockfreaks vil køre en smule træt i den generelt mørke lyd med loudness betoningen i de to øverste oktaver.

På ferske, akustiske optagelser kan HD 515’s klangkarakteristik faktisk virke helt behagelig i modsætning til andre billigere hovedtelefoner med fremtrædende mellemtone og diskant.
Dynamisk

Konklusion:

HD 515 er en yderst komfortabel hovedtelefon af høj kvalitet med overvejende mørk klang, der kan virke lidt rumlende ved visse optagelser. Til gengæld må den være fantastisk til eksplosive computerspil.

Specifikationer:

  • Impedans: 120 Ohm
  • Tryk på øret: ca. 3,5 N
  • Vægt: ca. 255g
  • Stik (jack): 6,3/3,5 mm stereo
  • Princip: Åben, dynamisk
  • Kabel længde: 3 m
  • Frekvensområde: 14 - 26000 Hz
  • SPL: 104 dB (1 Vrms)
  • THD total harmonisk forvrængning: 0,2%


HD 595 til 1599,- kroner

HD 595 er også en åben hovedtelefon med EAR-princip, Duofol membran, neodymium magneter til at trække alu-svingspolerne.

Designet er yderst lækkert med skinimiteret belægning på bøjlen. Hovedtelefonen virker solid, men alligevel kan både puder, bøjle og kabel udskiftes. Puderne er noget blødere end på HD 515, og der er ligeså god plads til ørerne. Komforten er således helt i top.

Der medfølger en holder til hovedtelefonen, så du er sikret et sikkert opholdssted til dem, når de ikke benyttes.
Selv om HD 515 for kun 100 kr ekstra gav et hop i kvaliteten, er det helt klart, at det næste hop til 1600 kroner bringer lydoplevelsen op på et helt andet niveau. Fra første tone står det klart, at gengivelsen nærmer sig high-end niveauet. Det er først og fremmest homogeniteten i den samlede lyd, der slår igennem. Der er nemlig, med en enkelt minimal undtagelse, fantastisk god sammenhæng – ikke bare op igennem frekvensområdet, men der er også langt mere kontinuitet de dynamiske forhold imellem. Detaljeringen er overvældende for folk, som er vant til kun at lytte på højttalere – og dermed lytterum.

Det er tydeligt, at HD 595’erne nyder at have et veldefineret rum til rådighed. Det udnytter de på fornem vis. Awake med Dream Theater starter med en hidsig trommerundgang, som du bare er nødt til at høre en 8 – 10 gange før du er overbevist om, at der virkelig er så enorm en dybde i Mike Portnoys trommer. Stortrommernes skind blafrer direkte ind i øregangen og endnu en gang blev jeg forbavset over den nærmest fysiske oplevelse af bassen, selv om min fornuft fortæller mig noget andet. I modsætning til de billigere modeller er stemmer nu faldet på plads i lydbilledet. Dels med det rette niveau, men i høj grad også hvad angår detaljering og dynamik. Det betyder en langt mere engageret, musikalsk oplevelse.

Diskanten i HD 595 er særdeles detaljeret, så hjernen i analysen af lydens sammensætning undertiden kommer på overarbejde for at holde de mange detaljer adskilt fra hinanden. I den daglige brug, hvor det er den samlede musikalske nydelse, der er i centrum, er det bare en kilde til inspiration. HD 595 har dog en lille tendens til at lade den nedre diskant – subjektivt bedømt området omkring 3 – 4 KHz – få en anelse for meget plads i lydbilledet. Det klæder naturligvis en lang række genrer og optagelser, men på aggressive optagelser med kraftige niveauer i dette område, kan lyttetrætheden godt sætte ind.

Figaros Bryllup på D.G. nød dog særdeles godt at denne beskedne tendens, som fik luften på sangernes stemmer til at antage et særdeles naturligt niveau. Noget som kan være svært at fange i optagelser af netop opera, hvor der ofte er langt fra sangere til mikrofoner. I det hele taget er HD 595 et lækkert værktøj til klassisk og akustisk musik.

Konklusion

HD 595 er virkelig et sæt med høje ambitioner til en yderst fornuftig pris. De spiller superdetaljeret og er et virkelig godt valg til stort set alle genrer. Kun optagelser med et aggressivt indhold i 2 – 4 KHz området KAN give lidt træthed, men det gør de vel i langt de fleste tilfælde… ?
HD 595 får mine varme anbefalinger.

Specifikationer:

  • Impedans: 120 Ohm
  • Tryk på øret: ca. 3,5 N
  • Vægt: ca. 270g
  • Stik (jack): 6,3/3,5 mm stereoPrincip: Åben, dynamisk
  • Kabel længde: 3 m
  • Frekvens område: 12.....38500 Hz
  • SPL: 104 dB (1 Vrms)
  • THD total harmonisk forvrængning: 0,1 % 
     

HD 650 til 3199,- kroner

Med HD 650 fordobler vi endnu engang prisen og lander i et område, hvor der skal være rigtig gode grunde til at vælge hovedtelefoner. Alene prislappen på 3200 kroner indikerer kvalitet hele vejen igennem og ligger der et sæt HD 650 hos din kammerat, bliver du nok ikke spurgt om I skal lytte til musik…. !

Ifølge Sennheiser har HD 650 et frekvensområde på 10 - 39.500 Hz. Et avanceret dæmpesystem reducerer resonanser og en specielt udviklet akustisk silke søger for ens dæmpning over hele frekvensspektret og en utrolig lav forvrængning. Kapslerne er håndselekterede og computer optimerede magnetsystemer giver den mindst mulige harmoniske- og intermodulative forvrængning..

Sjovt nok er bøjlen ikke nær så lækkert udført som på HD 595. Trykket på området omkring ørerne synes en anelse højere på trods af specifikationerne, så den samlede oplevelse af komfort er faktisk noget lavere end HD 595 på trods af at vægten er reduceret en anelse. Det er derfor flere gange lykkedes mig at blive træt af at have dem på.

Med HD 650 sker der afgørende positive ting med lyden i forhold til samtlige andre Sennheiser hovedtelefoner. Lyden kommer nemlig en anelse mere på ”afstand”. Det opleves i hvert fald som om at lydbilledet forstørres betragteligt. Da HD 650 samtidig er fantastisk homogene i gengivelsen, betyder det, at du får et betydeligt overskud til at nyde samtlige detaljer i musikken. Ingen områder kommer for tæt på, og HD650 er faktisk i stand til at give dig en dybdefornemmelse af scenen, som ligger klasser over de andre. Gode liveoptagelser bliver i sagens natur en enorm oplevelse, mens gennemtænkte lagkageoptagelser i studie nemt gennemskues, så producerens ideer bliver lyslevende for dig. Faktisk spiller HD 650 mere musikalsk end de øvrige testdeltagere. Her glemmer du vitterlig alt om omverden og rives med i musikken. Pas på med at synge med – hvis du har købt hovedtelefoner for at skåne naboerne, kan det vise sig forgæves !!!

Basgengivelsen er et kapitel for sig. Selv toner, som ligger et godt stykke under kælderniveau kan simpelthen høres ganske tydeligt. Måske er det ikke nødvendigt fysisk at mærke subbas for at registrere, at de er der.. ? Det lille rum mellem ører og hovedtelefon udnyttes på bedste vis. Bassen er superkontrolleret, fornemt detaljeret og bare det at følge med en god bassist er en nydelse ud over det almindelige. Det gode ved HD 650 er, at uanset hvilket instrument eller stemme du vælger at fokusere på, så står den i sit eget veldefinerede rum med alle de detaljer, du kan drømme om.

Genkendelsen af instrumenter og stemmers karakteristika er helt eminent og særdeles naturlig og hamrende musikalsk. Det viser med al ønskelig tydelighed, at spektret af overtoner og dermed også diskantens dynamiske egenskaber er i særklasse. Der er en næsten fraktal-agtig egenskab ved gengivelsen, som betyder, at du kan ”zoome” ind på mikrodetaljer med en nærmest uendelig faktor. Når du har lyttet dig ind på eksempelvis et bækken, føles det som om, klangen kan udforskes til evig tid. Lige så nemt det er at skelne de enkelte instrumenter, deres klang, placering, dynamik osv – lige så enkelt er det at koble hjernen over i ”pleasure-mode”, hvor du giver pokker i de  akademiske analyser af lyden bestanddele og bare lader dig overfalde af både luftguitar og –trommer eller bare spontant bryder ud i den næste arie

Konklusion

Teknologisk og designmæssigt er HD 650 i topklassen. Det allerbedste ved dem er deres helt forrygende evne til at formidle musikkens drive, sjæl og øvrige indhold. De er i den grad så medrivende, at den ringere komfort virkelig går hen og bliver en torn i øret (!) Bedre komfort havde udløst vores TOPKLASSE pris !!

Specifikationer:

  • Impedans: 300 Ohm
  • Vægt: ca. 260 g
  • Princip: Åben, dynamisk
  • Kabellængde: 3 m
  • Frekvens område: 10 - 39000 Hz
  • THD (Total Harmonisk Forvrængning): < 0,05 %
  • SPL (Sound Presure Level): 103 dB(SPL)

Oplysninger om nærmeste forhandlere:

Kinovox A/S
Marielundvej 29
2730 Herlev
Tlf.: (+45) 44533011
Fax: (+45) 44533006
e-mail: kinovox@kinovox.dk
Web: www.kinovox.dk

Nye anmeldelser
Norma Revo SC-2 LN
13.11.2017
PS Audio Stellar Gain Cell Dac & S300
23.10.2017
Taga Diamond B-60
23.09.2017
Thorhauge M. 70
13.08.2017
Audiovector QR 3
10.07.2017
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
CD-afspiller test
23.08.2006
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Ny Audio Analogue importør
17.11.2017
Hegel 190
07.11.2017
GoldenEar Triton Reference
25.10.2017
Nyt fra Thorhauge
24.10.2017
Ny butik i København
19.09.2017
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2017 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes