Her er du: Anmeldelser - På med CD’en 3 19. marts 2024 | 10:15   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På med CD’en 3
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [28.01.2017] Print testen
Det er næsten et år siden, at vi sidst har set og lyttet til afspillere af de sølvfarvede skiver, men her kommer endnu et bud fra en spændende italiensk producent

Der kan vist efterhånden ikke herske nogen tvivl om, at salget af musik på CD mediet er næsten gået i stå? Ja, salget af vinyl er ligefrem på vej til, at overstige det. Men det gør bestemt ikke CD’en til et dårligt medie. Og selv i disse dage hvor antallet af bits og samplingsfrekvens er hotte emner, kan man ikke løbe fra, at CD’ens format er rigeligt godt hvis ellers teknikerne i studiet, har kunnet deres kram… og har holdt fingrene fra den dynamiske kompression!

Det var med starten af denne artikelserie min ambition, at bevise, at CD’en bestemt ikke er død endnu. Men jeg må indrømme, at det bliver sværere og sværere, at finde nye og aktuelle testemner. Men der er stadig nogle få som tør satse, og kan se et marked hos os, der stadig ligger inde med en stor samling af de sølvfarvede skiver.

Og det bringer os videre til denne artikels testemne: Gold Note CD-1000. Helt nyudviklet, og med en god portion fremtidssikring. Gold Note kommer fra det nordlige Italien, nærmere Firenze. Og en af de vigtigste ting ved deres produkter er æstetik og design, og dels skal det se lækkert ud, men også være fremstillet af lækre materialer. Af samme årsag indgår træ i mange af deres produkter. Som noget helt specielt er Gold Note også i stand til, at levere et komplet setup, de producerer nemlig selv det hele: Pickup’er, tonearme, pladespillere, CD-afspiller, streamer, forstærker, højtalere og kabler!

CD-1000 er bygget op omkring et drev fra østrigske Stream Unlimited, og det kan leveres med forskellige specifikationer, lige efter behov. Mange high end producenter benytter dette drev, blandt andet Canor Audio, som vi tidligere har haft på besøg. Drevet har et meget karakteristisk udseende med to metalstænger, som støtter skuffen. Og det fungerer på yderst elegant vis, med sin lette og glidende om end lidt langsomme bevægelse.

De digitale kredsløb har også fået særlig opmærksomhed og især clock-delen er der fokus på for, at reducere jitter til et absolut minimum. Det samme gælder både modtagelse og konvertering af data, og uanset input kan det behandles med op til 24bit/192khz. CD-1000 kan også benyttes som D/A-konverter, og har indgange til både USB og S/P-dif. Men som noget helt specielt, er der også et BNC-stik for tilkobling af et eksternt clock-modul, som kan reducere jitter endnu mere.

Og på bagsiden finder man - udover de traditionelle udgange til balanceret og ubalanceret output - også stik til en ekstern strømforsyning eller særlige analogdele baseret på rør. Så på mange måder er det muligt, at udbygge og dermed fremtidssikre CD-1000. Men også internt er der muligheder for udbygning, og det testede eksemplar indeholdt både separat forforstærker-modul med volumenstyring, samt en balanceret analog indgang. CD-1000 er i forvejen en balanceret konstruktion.

Men en ting er, at det måske er lækkert konstrueret indeni. Og beskuer man CD-1000’s ydre, så kan man ikke andet end, at nikke anerkendende. Det er italiensk, så det driver, og det ydre er bygget op med knivskarpe stykker af aluminium på både front, sider og top. På fronten er der fræset to riller i højden hvori man - efter eget valg, kan få indsat stykker af klar akryl, aluminium eller valnøddetræ(!), og mellem disse sidder der en lille gylden amulet med Gold Note’s logo. Ligeså er fronten af skuffen på det lækre værk, lavet af sit eget lille stykke aluminium, som sidder mikrometer præcist i den dertil indrettede åbning i CD-1000’s front. Og på toppen er Gold Note’s logo ligeledes ætset ind på elegant vis. Det er på en gang ekstravagant, men også yderst elegant. Kun en italiener kan slippe afsted med det på denne måde uden, at det bliver for meget.

Lytteindtryk

Umiddelbart spiller Gold Note CD-1000 overraskende meget lig McIntosh MCD500 i lytterummet, men er alligevel anderledes, for hvor Mc’en er mere ”analog” i sin lyd, så er CD-1000 mere direkte og meget neutral, dog uden at det på nogen måde bliver hårdt eller pågående. Og det skal understreges, at forvrængning i en hvilken som helst form er en by i Rusland, hvilket dermed bekræfter Gold Note’s fokus på clock-delen og de digitale kredsløb.

Der er dermed tale om en meget ren og klar lyd, uden at det ligefrem bliver analytisk, og CD-1000 undgår også, at dissekere mindre gode indspilninger, hvilket jeg ellers har oplevet med andre afspillere i samme prisklasse, som også gerne ville konkurrere med Mc’en. Det betyder, at alle plader behandles ens, a la Mc’en, så man får det bedste frem i alle indspilninger! Og det er netop her, at ligheden mellem Gold Note’en og McIntosh’en er rigtig stor, for rent teknisk behandler de musikken meget ens, men der er dog forskelle.

Og det betyder, at vi som udgangspunkt har det samme fantastisk store lydbillede, som jeg er vant til i lytterummet, når der afspilles CD-plader. Lige så er detaljeringen fantastisk og alt kommer med, med sublim tydelighed. Det samme gælder for dynamikken, hvor forskellen mellem lav og høj er vidtrækkende, uden at det ender i støj og sus ved lave niveauer, og hvor crescendoer kommer flyvende med enorm hastighed.

Men på dybden er der ikke helt samme fornemmelse af uendelighed ind bagved, og alting foregår lidt længere fremme end jeg er vant til. Samtidig kommer ekkoet og støj/susen fra rummet på Tryllefløjten ikke helt til sin ret. Dog er fornemmelsen af 3D og luft omkring de udøvende rigtig god.

Tonalt set er det som sagt en meget ren og klar lyd, og starter vi med bassen, så er der tale om ekstremt solid og fast bas med en rigtig god nuancering. Vi er meget tæt på Mc-territorie her. Alt lyder som det skal uanset, om det er en stortromme eller en gulvbas. Pudsigt nok har jeg igen oplevet, at jeg ikke har skrevet nogen noter ned om mellemtone og diskant, og det skal absolut opfattes positivt for, det betyder, at der kun er godt at sige, da intet gør sig særlig bemærket.

Og især diskantens klare, ren lyd bør nævnes, for det er sjældent at en så neutral og direkte klang, følges med en luftighed og udstrakthed, som man oplever her. Og det er også her, at det totale fravær af forvrængning, høres. Og det samme går igen i mellemtone-området, som trods sin mere direkte klang, også opleves meget naturlig og åben. Og især oplevelsen af nærvær fra de udøvende er rigtig god. Vi er ikke helt på niveau med Mc’en, men det er tæt på!

De ekstra ind- og udgange skulle selvfølgelig også afprøves, og der er først og fremmest ingen forskelle mellem de balancerede og ubalancered udgange, hvilket også er kendetegnende for en god balanceret konstruktion, hvor det ubalancerede signal blot tappes direkte fra det balancerede.

Via USB er historien lidt anderledes, og bortset fra det sædvanlige indstillingsbøvl, så foregik afspilningen nemt. Men lyden kan ikke følge med CD-afspilning, og er endnu mere direkte i sin klang, med en lille tendens til en smule hårdhed. Ellers er fornemmelsen af lydbillede og perspektiv fuldstændig som via CD. Via den analoge indgang med signal fra McIntosh’en oplever jeg, at lyden kommer mere til sin ret, og at der er mere at hente i den analoge udgang og den indbyggede forforstærker, end CD-1000’s egen digitale del kan levere. Men det er dog stadig ikke på samme niveau, som hvis Mc’en leverer signalet direkte selv.

Samlet indtryk

Gold Note CD-1000 beviser endnu engang, at trods svigtende salg af CD-skiver, så skal mediet ikke betragtes som uaktuelt. Og overraskende nok, så gør CD-1000 sig netop bedst som CD-afspiller, og det er meget tydeligt, at den har stærke ambitioner om, at nå op blandt de allerbedste afspillere. Især dens formåen til, at behandle alle plader ens, og altid hive det bedste frem i indspilningerne er et stort plus.

Og næsten som med en bil, er det muligt, at tilkøbe ekstraudstyr som indbygget forforstærker og analog indgang, der dog ikke gør det helt så godt, som en rigtig god separat forforstærker. Ligeledes er CD-1000 også forberedt på, at der i fremtiden vil være mulighed for, at tilkoble eksterne clock-moduler og analogdele med rør, hvilket uden tvivl vil hæve niveauet endnu mere.

Lydmæssigt er CD-1000 mere direkte i sin klang, men det er tydeligt, at Gold Note har gjort sig særlige bestræbelser for, at holde alle former for støj fra døren, med særligt fokus på et minimum af jitter. Og det var kun ved direkte sammenligning med Mc’en, at forskellene blev tydelige. Og derfor får Gold Note udmærkelsen ”Top Klasse” med, og det er den CD-afspiller, som på ydelsen har været tættest på McIntosh MCD500 gennem tiden… og så til næsten kun den halve pris!


Specifikationer:

  • Dimensioner: 43 x 13, 5 x 37,5 cm (B x H x D).
  • Vægt: 15 kg

Pris: Kr. 34.492,-

(Kr. 43.118,- m. preamp)
(Kr. 51.743,- m. preamp og analog input)


Importør:

Connaisseur AV

Web: www.connaisseur-av.eu 
Mail: info@connaisseur-av.eu


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Kef LSXII LT
02.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes