Her er du: Besøgsartikler - På besøg hos Nordsø Records 17. juni 2024 | 03:56   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På besøg hos Nordsø Records
Af: Mikkel Gige  [07.03.2022] Print artikel
Hifi4all har været på besøg hos et af Danmarks vinylpresserier…

Nu skal der ikke tærskes halm på det, men hvor er det dejligt befriende endelig at kunne tage ud på besøg igen, oven på al det her Corona-hejs. Denne gang kom invitationen fra Nordsø Records. En ting er at de presser grammofonplader, men Nordsø Records er så meget andet end en fabrik. Og selv om det næsten var helt forvirrende at troppe op i de meget multifunktionelle lokaler, så kan jeg allerede nu sige, at jeg forlod dem med et stort smil på læberne. Og så har de hele tiden ligget lige i Hifi4all’s baghave, i Københavns Nordhavn…

Idéen opstod på Roskilde festivalen for cirka 10 år siden hvor to mennesker, Michael og Henrik, møder hinanden. Og de fandt hurtigt ud af, at de havde en fælles passion for vinyl. De mødtes igen årene efter, samme sted, og en tanke opstod: Kan man producere vinyl i lille Danmark. Og historisk set må svaret være, at det kan man…

Nordsø Records blev stiftet i 2016, og i løbet af efteråret dukkede maskinerne op. De kom fra tyske Newbilt, og er bygget på princippet bag Finebilt maskiner fra 50’erne, men med mere moderne teknik bag. Og selv om en vinylskive ser meget uskyldig ud, så er det voldsomme kræfter, der står bag dens skabelse. Ja, man kan næsten sige at der står urkræfter bag…

For når en klump opvarmet vinyl skal ende med at blive til musik, så skal den først udsættes for et tryk på 120 ton, ja nogle gange endda hele 140 ton, for at få sin endelig form. Så det er nogle særdeles voldsomme maskiner, spændt samme med meget store maskinbolte og møtrikker, der laver arbejdet. Varmen skabes af en dampkedel og presset af en hydraulikpumpe, der begge er så store at de står i containere udenfor.

Men selv om maskinerne er voldsomme, så er det en meget delikat proces, og i den grad håndarbejde. Hver skive inspiceres efter pres, og der laves stikprøver hvor der gennemlyttes for evt. fejl, så de skiver der ender i butikkerne er noget nær perfekte. Findes en fejl, så tjekkes pladen under et mikroskop, så årsagen kan findes og rettes. Og selv om det sjældent, så kan det ske at en stamper får en revne, eller at snavs og lignende finder vej. Den specielle ”gule” belysning man ser på en del af billederne, skyldes det særlige lys man inspicerer pladerne under.


Vinylpresserne

 
Stamperskift på vinylpressen


"Vinylkage"-maskinen


Damp- og hydraulikcontainere med køletårn i midten


Testlytning

Stamperen er den form der skaber sporet i pladen under det store tryk. Nordsø Records laver ikke selv stamperen, denne kommer fra en underleverandør. Men de hjælper ofte til med coverart og andre ting, og de kan også lave picture discs og farvede plader, ofte med meget kunstnerisk resultat.

Vinylen modtages som et granulat i store sække, der puttes i en maskine som varmer den op til 140 grader, og presser den ud som en rund kage. I princippet er det præcis det modsatte af en kødhakker, for dem der kender en sådan fra deres barndom. Kagen placeres i pressen sammen med to labels, og så sker miraklet… Nordsø Records kan presse 50 styk 180 grams plader i timen, og cirka 140 Album, EP eller singler kommer gennem fabrikken hvert år.

Og så kan man også få skåret sin musik direkte i en ”blank” vinylskive, hvis behovet kun er et eller få eksemplarer. Dette er dog en relativ dyr løsning, og til formålet har Nordsø Records erhvervet deres egen pladeskæremaskine, baseret på blandt andet en Technics pladespiller!

 
Masterplade, vinylkage & Stig Møller


Vinylgranulat


Vinylskære-maskine

 
Masterbånd & særtryk af Young Flowers


Vinyl farvelade

Men selv om pladeproduktionen er en stor del af Nordsø Records, så er de faktisk også meget andet. Blandt andet har de også en live-scene, der benyttes til både koncerter, release-fester og lignende. Mange kendte og mindre kendte kunstnere har faktisk været forbi, helt herude i det nordligste Nordhavn. Det er også meningen på sigt, at Nordsø Records lokaler skal lejes ud til andre arrangementer.

Og så er Nordsø Records faktisk også en hi-fi forhandler, men ikke af den traditionelle slags. Godt nok kan man finde udstyr i alle prissegmenter, men det udstyr man finder der, er særligt udvalgt. Der er selvfølgelig også mulighed for, at købe vinylplader fra for eksempel Mobile Fidelity, pickup’er fra Ortofon og forskelligt tilbehør. Men tanken er, at den oplevelse man får er særlig for stedet… her er ikke noget mainstream eller konsum.


Livescenen


Hifishop & lytterum


Vinyl, vinyl... og vinyl!

Som sagt, så virkede det hele lidt rodet og forvirrende lige ved ankomsten, men efter flere timer i godt selskab, gav det hele mening… og smilet kom frem. For Nordsø Records handler ikke bare om vinylpres, men om hele oplevelsen. Så på den rigtige dag kan du være heldig både at se miraklet når en plade skabes, høre musikken live, og opleve hvor godt vinyl kan reproducere musikken. Og selv om det ligger lidt afsides, så er det hele turen værd.

Jeg har i hvert fald fået én på opleveren, og stor tak til Michael, Henrik, Kristian og alle de andre hos Nordsø Records for det! Det er i hvert fald ikke sidste gang jeg er derude, og allerhelst med livemusik og et glas i hånden…

 

Flere besøgsartikler
SoundSociety 2024
03.03.2024
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Copenhagen HighEnd
28.10.2018
Nye indsigtsartikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Seneste Nyheder
Fyne Audio SuperTrax
11.06.2024
Rega Nd3
29.05.2024
Velodyne is back
28.05.2024
Stax SR-X1
04.05.2024
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Nye Anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes