Her er du: Besøgsartikler - HIFI4ALL.DK hos Linn 19. juni 2024 | 15:40   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


HIFI4ALL.DK hos Linn
Af: HIFI4ALL.DK  [30.03.2006] Print artikel
HIFI4ALL.DK tog turen i vinterkulden til Skotland og hilste på Linn og folkene bag...

Majik - ny CD, forforstærker og effektforstærker, som i DK kommer til at koste ca 65.000,00 kr.

Hvad der kunne have været et forrygende forår i det skotske højland blev indledt med en særdeles ubehagelig dag, hvor snedriverne lå højt og temperaturen lå lavt.

Skotske Linn havde inviteret en lille udvalgt skare af europæiske hifi-magasiner til Glasgow for at få et indblik i virksomhedens aktiviteter og stifte bekendtskab med Linn’s seneste kreation: Majik systemet, som består af en CD-afspiller, en forforstærker og en effektforstærker – alt sammen i to kanaler.

For de læsere, der endnu ikke har været i Glasgow, kan et besøg i den kommende ferie varm anbefales. Byen emmer af virkelyst og du bliver utrolig godt modtaget. Uanset hvad din interesse måtte være, kan du finde den eller varianter af den i denne by, der på visse punkter leder tankerne tilbage på grumme keltere med sværd og blodtørst og på andre punkter får dig til at fornemme imødekommenhed, kulturelt højt niveau og en indædt lyst til livet.

Linn blev til i 1972 og er en del at et større firmafællesskab, som bl.a. også består af Castle Precision Engineering, som er en højteknologisk produktionsvirksomhed, der fremstiller specialkomponenter i aluminium, titanium og andre metaller til bla. flyindustrien, militære formål og andre producenter med ekstreme krav til materiellet. Castle ligger i en bygning, der for det blotte øje ligner en faldefærdig førkrigsfabrik i en typisk britisk arbejderekvarter, men så snart man lukkes ind i varmen, bliver der vendt op og ned på forestillingerne.

Forstærkersektionen til een af de store, aktive højttalere benytter Chakra power !!

Den ene superavancerede CNC-baserede maskine står i række efter den anden, men fælles for dem alle er den ekstreme præsicion, som kun en håndfuld virksomheder i verden er i stand til at honorere. Castle er derfor leverandør af dele til bl.a. Rolls Royce flymotorer, som kræver særlig præcision og styrke. Desværre var der foto-forbud, men det er forståeligt nok…

Aluminium er efterhånden blevet livsnødvendigt for hifi-industrien.
Ud af klodserne benyttes kun ca 5- 10 %, resten omsmeltes og genanvendes

Den ekstreme komponenter fra Castle giver et naturligt og velkonsolideret fundament for også at kunne beskæftige sig med produktionen af hifi-produkter med høj teknologisk indhold og ikke mindst en række fordele i produktionen af aluminiums- og andre metaldele. Det har fra starten været Linns mål at holde så meget af produktionen in-house, og det er lykkedes rigtig godt.

Udskæring af bagplader på Majik foregår (også) med sidste nye teknologi

For få år siden byggede Linn et nyt hovedkvarter og produktionsfacilitet på en bakketop uden for Glasgow med udsigt over byen. Linns frontfigur, Ivor Tiefenbrun, er overbevist om, at medarbejdertilfredshed er af afgørende betydning for produktionen, og det bærer hele huset præg af.

Aludelene her produceres på Castle's højpræcisionsmaskineri.
Kan du gætte hvad det er for en CD ?

Der er i sandhed tale om et højteknologisk produktionsapparat, som producerer alle væsentlige dele til Linns produkter. Det gælder alt fra komponentmontering på samtlige printplader, over pulverlakering til et sofistikeret lagersystem af monumentale dimensioner, som også er backbonen i den fleksible, robotstyrede produktionsform.

Produktionen af print til Linns produkter holdes in-house i denne hal, hvor alt klares.

Fabrikationen af print foregår på en række specialmaskiner, som så ud til at komme fra Matsushta koncernen og tilpasset Linns behov. Her foregår produktionen af printplader med komponenter under nøje computerstyret kontrol for at sikre det bedste forhold mellem kvalitet og produktivitet.

Så er der printplader til alle. Bemærk skiltet. Jeg har aldrig set så mange papirlapper ophængt som i dette firma...

Et kig ned af produktionslinien. Om 30 minutter kan den se helt anderledes ud..

Maskinerne kan lynhurtigt omstilles til andre printplader end den aktuelle vha af matricer fra et veludviklet matrix-bibliotek. Hele produktionen af print overvåges af ganske få personer.

Så er der endnu et mainboard klar til brug

I selve samlehallen skal man virkelig passe på ikke at blive kørt ned at de selvkørende robotter. Det er faktisk bare en slags vogne, som følger et spor i gulvet og disse stier er strategisk udlagt, som robotterne kan komme frem til hvert eneste samlebord i hallen.

Samlehallen, hvor hele arbejdsprocesser kan udskiftes på få minutter vha kørende robotter

Robotterne kan flytte alt fra komplette samleborde, komponenter til færdige, indpakkede produkter. Det betyder igen en fantastiske fleksibilitet i produktionen, som kan omstilles på få minutter fra et produkt til et andet, da robotterne bare triller ud til det enorme computerstyrede lager og henter et komplet samlebord med alt til produktionen hørende. Robotterne sørger også for, at råvarer som kabinetter, print osv altid er til stede, når de skotske hænder skal skrue stumperne sammen.

Den lille transportrobot er een blandt mange, der summer rundt i samlehallen.
Man skal hølde øjene åbne for ikke at blive kørt ned...

Robotterne styres af mærker lagt ned i gulvet. Minuttet efter blev jeg kørt ned bagfra !!

Det er i øvrigt Linn selv, der har stået for softwarestyringen af dette avancerede produktionsmiljø.

Pulverlakeringen af frontpladerne til produkterne foregår i særlige ”ovne”, som styres af software. Så glem alt om håndværk i pulverlakeringen, som du kender det fra motorcyklerne i TV. Den avancerede proces sikrer naturligvis et ensartet resultat.

Pulverlakering på den effektive måde....

De færdige enkeltdele tager nu turen med robot-toget ud til samlehallen, hvor det hele sættes sammen med håndkraft, inden de færdige produkter emballeres og sendes til lageret.

På et lille kontor ved siden af samlehallen sidder en kvinde og samler pickuparme til LP12
og andre. Det er et langsommeligt arbejde, der kræver stor erfaring og omhu..

Efter en rundtur på fabrikken gik turen ind til byen, hvor Linn har sin udviklingsafdeling. Efter en hurtig gennemgang og det fascinerende kig inde hos Castle var turen kommet til at få Linns seneste produkter Majik systemet, præsenteret.

På fabrikken holder også administrationen til i store luftige lokaler med udsigt over Glasgow

Her færdiggøres en Kinos..

Der var ingen, der "drev" den af i samlehallen...

Det indbefattede en demonstration, som inkluderede et lettere bedaget Linn anlæg som reference.
Linns ankermand har udviklet en lytteform, som oven i købet har fået sit eget navm, TuneDem, der for at gøre det hele komplet endda har fået sit eget TradeMark.

Så skulle der sammenlignes, men rummet var ikke egnet til musik, sagde vores værter...

De europæiske journalister kom på tur gennem lytterummet, og forskellen til det ældre Linn anlæg var åbenlys. Det er tydeligt at årene har arbejdet til gavn for den elektroniske udvikling, som Linn gør en hel del ud af.

Til gengæld fik jeg en længere snak med de tre tilstedeværende udviklingsfolk omkring de anvendte højttalere, som jeg ikke lige kan huske navnet på. De var bestemt ikke rare at lytte til og satte mig med det samme 25 år tilbage til min kollegietid, hvor jeg stadig har den salte smag i munden af en mislykket B&W model, der spillede med samme overbetonede øvre mellemtone og heller ikke kom rigtig i dybden. I dette tilfælde blev rockmusik alt for aggressiv, men tilbagelænede indspilninger af akustisk musik kunne gå an. Manglen på dybbas blev sat i slemt perspektiv til den overdrevne øvre mellemtone, der gav en lidt trist og uengageret helhedsoplvelse.

Så er der varer til verden...

Det er ellers helhedsoplevelsen, der ifølge Ivor Tiefenbrun er Linns klanglige varemærke. De tre udviklingsfolk kunne sagtens høre det samme og beklagede, at rummet ikke vare egnet som lytterum, da meningen med det var forhandlertræning. Om Linn rent faktisk har et velindrettet lytterum, blev jeg aldrig klar over, men jeg må have anlæggets kvaliteter til gode til den dag, hvor jeg kan prøve dem under ordentlige forhold.

Linn har også sit eget pladeselskab, Linn Records, som er helt fremme hvad angår brugen af Super Adio CD og andre audiofile udgivelser. Jeg nåede en kort snak med pigerne bag pladeselskabet og aftalte, at vi skulle sæte fokus netop på denne del ved en senere lejlighed.

Majik CD'en er næsten færdig....

Filosofien og relevansen af TuneDem princippet har jeg dog svært ved at se, har en praktisk betydning ud over at det aldrig kan skade at have en holdning og skabe opmærksomhed om det at lytte, så folk der er på jagt efter anlæg i det mindste forsøger at identificere forskelle i oplevelserne.

Det enorme lagerstyringsapparat forsvinder både i længden og i højden..

Ivor Tiefenbrun var vært ved aftenens middag, hvor de mange indtryk fra dagens forskellige oplevelser kom under behandling. Her fik jeg lejlighed til at få en nærmere snak med udviklingsteamet, som er en forsamling af forbavsende mange unge folk, som tydeligvis brænder for sagen.

Inden SAS tog os på et par lange og anstrengende omveje hjem til Danmark, blev der også tid til at besøge et af Skotlands Highland destillerier, Glen Goyne, som ligger en times kørsel fra Glasgow. Sammen med en svensk journalist fik vi en specialrundvisning, som endte ud i en længere snak med vores guide om de forskellige smagsnuancer, efterhånden som vi arbejdede os igennem det umådelig store udvalg af whiskeys på 10, 12, 15, 17, 21, 31 og 32 års aldrene……

16.000 liter.... skål !!

Én ting er i hvert fald tydeligt: Uanset om det drejer sig om whiskey eller hifi er de stolte af deres produktion….

Tak til Mike fra Linn Danmark

Yderligere info om Linn’s produkter:

Linn Danmark
http://www.linn.dk/

Flere besøgsartikler
SoundSociety 2024
03.03.2024
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Nye indsigtsartikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Seneste Nyheder
MSB Technology
17.06.2024
Fyne Audio SuperTrax
11.06.2024
Rega Nd3
29.05.2024
Velodyne is back
28.05.2024
Stax SR-X1
04.05.2024
Nye Anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes