Her er du: Indsigtsartikler - Akustik - hvad er det? 5. december 2023 | 15:39   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Akustik - hvad er det?
Af: Kenneth Rasmussen  [01.07.2002] Print artikel
Ligegyldigt hvor mange penge du bruger på dit hi-fiudstyr, så afhænger det hele i sidste ende af lytterummets indretning og akustik.!
Hvad hjælper det at have dyrt indkøbt udstyr ( vi taler om rigtig mange penge!!!) når de indretningsmæssig og akustiske forhold i lytterummet får anlægget til at lyde rumlende og skinger? Varmen stiger dig til hovedet og du mærker sveden på panden, blot ved at lytte til musikken, lyset smelter den ellers så nydelige front på anlægget, luften er dårlig og tung, og for det ikke skal være nok, så klage dine naboer hver gang du blot piller en smule ved volumenknappen! Kender du det? Det gør de fleste, men det er kun et at gøre! Du må vie rummet den fornødne opmærksomhed. Det er vigtigt, at du sørger for at indeklima og stemning er i orden, ligesom miljøet (lytterummet) skal være så tilpas neutralt, at det ikke er rummets betonvægge og skingre ruder, der formidler musikken, men at det er dit udstyr, der reproducere din favoritmusik!!! 

Dårlig akustik præger (læs: farver) oplevelsen af musik så meget, at musik i dine øre kan lyde meget grimt. Så rent ud sagt, kan man godt glemme alt om produkternes flotte tekniske data og overlegen lyd-egenskaber, hvis de akustiske forhold ikke er i orden!!! Yderligere vil en hyggelig indretning højne glæden ved at lytte til musik. Det lyder underligt - men prøve engang at lytte til musik på en solskinsfyldt dag, (vi taler om seriøs lytning - ikke til rengøringen) og lyt så igen til samme nummer om aftenen, når du slapper af. Du vil højst sandsynligt fornemme en forskel...

Her beskriver HiFi4All lidt mere detaljeret hvad du specielt skal være opmærksom på, hvad du kan gøre og noget baggrundsviden, som øger din evne til at lokalisere evt. problemer med akustikken.

  • Undersøg rummet for hårde og udæmmende flader som kaffe og sofaborde, skænke og lign., som er placeret mellem højttalerne og dine ører. 

  • Lyttehøjde eller siddehøjde er vigtig, sørg for at du i din lytteposition sidder i en øre-højde på typiske 80-120 cm. På den måde får du en placering der matcher enhedernes placering ( gulv eller standerhøjttalere) og din siddehøjde. 

  • Sørg for plads omkring dine højttalere - det giver bedre stereo gengivelse og øger rum-informationerne i musikken. Lyd-vejen må desuden aldrig brydes af andre elementer, f.eks. planter og møbler. 

  • Lav en god symmetri. Helt ideelt bør placering af eksempelvis sofa og højttalerne placeret så du få en trekant, hvor sofa er centrum mellem du to højttalere. Altså sammen mængde luft, som der er omkring dine højttalere, bør der være omkring din sofa/lytteposition. 

  • Bas-absorberende elementer opnås ved at møblere rummet med tunge og tykke møbler, som f.eks. godt polstrede møbler. Tunge møbler i hjørnerne, reducere rumlende akustik væsentligt. Faktisk er skabe fyldt med tekstiler rigtig gode! 

  • Afskærm gulvet. En af de vigtigste elementer er gulvet, som bidrager med megen af den dårlige akustik! Sørg for at dække gulvet med et tykt tæppe - dette dæmper de første og irriterende hørbare refleksioner. 

  • Dræb ekko i lytterummet ved at dæmpe med tunge gardiner, og sørg for at holde de flade og lyd-reflekterende borde, vægge og vinduer længst væk fra dine højttalere. 

  • Underlaget til dine komponenter bør være meget stabile. Det vil sige, at du bør stille dine højttalere på et sæt gode standere eller udstyre højttalerne med nogle absorberende fødder. Samme gælder for din forstærker, cd-afspiller eller DVD-afspiller, at hvis de påvirkes af vibrationer, vil det få indflydelse på lyden. Spikes, betonklodser og havefliser har vist sig at være gode som underlag - men du skal prøve dig frem, da de alle i mindre grad påvirker den samlede lydgengivelse. Det er din egen præference, der skal gøre sig gældende! 

  • Et af de lidt ekstreme tweaks er, at jorde dit anlæg. Det vil sige, at du stel-forbinder dit anlæg til et jordspyd, som graves et godt stykke ned i jorden, eksempelvis i din have. Det fjerner meget af den støj, som man uundgåeligt får fra lysnettet.
Andre artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Nye Besøgsartikler
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Copenhagen HighEnd
28.10.2018
Seneste Nyheder
Musical Fidelity M8xTT
23.11.2023
AudioSolutions Figaro II
21.11.2023
Clearaudio Concept Signature
16.11.2023
EAM Lab
15.11.2023
J.Sikora
14.10.2023
Nye Anmeldelser
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
På med vinylen 20
16.08.2022
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2023 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes