Her er du: Indsigtsartikler - Store skærm på væggen dér … 23. september 2023 | 07:44   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Store skærm på væggen dér …
Af: Philips - redigeret af redaktøren  [05.05.2004] Print artikel
Danskerne har taget fladskærmen til sig – men der er god grund til at se sig godt for, når tv’et skal vælges – Philips, giver hér ti gode råd..

Danskerne har taget fladskærmen til sig – det fremgår tydeligt af statistikkerne for salg af fjernsyn. Men ofte bruger vi ordet “fladskærm” som et éntydigt begreb – men der er god grund til at se sig godt for inden tegnebogen findes frem:

- Selv om det kan være fristende at købe den billigste fladskærm, skal man også vurdere udgiften til en god fladskærm i forhold til billedkvaliteten og levetiden, der mindst svarer til levetiden på et billedrørs-tv – så en billig skærm kan hurtig blive en kedelig fornøjelse at se på! siger Philips

Philips erkender, at det umiddelbart kan være svært at se forskel på en dårlig og en god skærm – med mindre, man ser på dem ved siden af hinanden med det samme billede på. Men der er faktisk nogle tommelfingerregler, man kan bruge, når man skal vurdere en skærm; også når man ser på den uden at kunne sammenligne.

Knallert eller cykel med hjælpemotor?
Der findes to typer skærme: Den ene bruger LCD-teknikken, den anden plasma-teknikken. Hidtil har den første – som vi også kender fra bærbare computerskærme – været brugt til skærme op til 32”, men størrelsen øges og Philips har således netop lanceret en model i 42”. Skærme fra 32” og op har typisk været plasma, som er mest rentable i store størrelser.

LCD-teknikken giver lettere skærme og længere holdbarhed – ifølge DR ser danskerne i gennemsnit tv 18 timer og 14 minutter om ugen, og LCD-paneler vil i teorien med dét forbrug holde i flere end 63 år!

- Det er også væsentligt om skærmen er fremstillet til at se tv på – eller det er en computerskærm med tv-tuner. Det svarer til forskellen mellem at købe en knallert eller sætte en hjælpemotor på en cykel!

Et godt sted at starte er at se på motiver i bevægelse. Det drejer sig om responstiden, som hos Philips ligger på 12-16 millisekunder. Er tallet højere, er det et dårligt tegn. Men generelt er responstiden højere på de billige pc-skærme:

- Plasmacellerne slukker som et lysstofrør, mens LCD svarer til små ”spejle”, der skal dreje sig. Den tid, det tager at slukke eller dreje ”spejlet” = responstiden. Er responstiden for høj, vil billede ”hænge fast” i skærmen og personer få skygger, forklarer Philips.

Gå lidt ud til siden og se på skærmen
Med mindre du er ene om at se på skærmen, så betyder betragtningsvinklen meget. Tænk bare på en LCD-skærm på en bærbar computer: Her vil du ofte vippe lidt for at få et godt billede – men et tv, som hænger på væggen, vipper du ikke med!

Philips nyeste teknologi har øget betragtningsvinklen helt op til 176 grader vandret og lodret – og så vil flere kunne se tv sammen med fornøjelse!

Kontrast og opløsning hænger sammen. Opløsningen er antallet af linjer i billedets højde og punkter i billedets bredde, eksempelvis 1280x768 på ét af Philips LCD-tv i 30”, og 1024x1024 på et 42” plasma-tv. Især billedets højde er vigtigt: 576 er dét antal synlige linjer, der er i PAL-systemet, som er den standard for udsendelse, som bruges i Europa:

- Ligger opløsningen over, eksempelvis på 1.280, så kommer linjerne til at ligge tættere og billedet bliver skarpere, ligesom der lukkes mere lys ud: Kontrasten øges. Ligger opløsningen under 576, så får man et ringere billede og en dårligere kontrast, fordi tv-billedet populært sagt nedskaleres, Oplyser Philips, og tilføjer, at mange pc-skærme har en høj opløsning – men den virker kun, når skærmen bruges som pc-skærm, ikke når der vises t

En kvalitetsskærm genererer lys på samtlige linjer hele tiden, mens de dårligste skærme kun genererer lys på 480 linjer og ikke samtidig på alle linjer. Det giver et grovkornet billede.

Hele tiden nye forbedringer
Der er sket forbedringer, og der er overført en lang række erfaringer og patenterede teknikker, som er vigtige for at få et rigtig godt billede: Pixel Plus, Digital Natural Motion, Active Control, Digital Noise Reduction, Skintone Correction og Digital Crystal Clear – for blot at nævne nogle.

Skintone Correction er en helt ny teknik, der automatisk ”opretter” hudfarven. Pixel Plus, som skaber en nærmest 3-dimensionel virkning i billedet, kommer nu i 2. generation; forbedret på 13 områder. Active Control justerer hele tiden signalet for optimal billedkvalitet. Digital Noise Reduction er også en nyhed, der fjerner ”støj”, så billedet står skarpere.

10 vigtige ting ved en fladskærm:

  1. Responstid: Motiver i bevægelse må ikke ”hænge”.
  2. Betragtningsvinkel: Stå midt for og gå ud til siderne: Skarphed, farver, lys og kontrast skal bevares.
  3. Farvegengivelse: Farverne skal se naturlige ud (tjek ansigtsfarverne).
  4. Kontrast og lys: Der skal være nok til at man kan se tv i dagtimerne.
  5. Sideværtsbevægelser: Motiver i bevægelse må ikke have en hale efter sig. 
  6. Opløsningen: Skal minimum være på 576 linjer.
  7. Farve og kontrast: Farver og kontrast må ikke falme, når man går ud til siden. 
  8. Farveovergang: Der skal være præcise overgange.
  9. Tilslutning: Er der SCART-stik? S-VHS stik?
  10. Tekst-tv: Står bogstaverne skarpt? Også helt ud i kanterne af billedet?

Fakta:
Plasma: Skærmen bygges op af små plasma-celler med et gas-indhold. Når de får en elektrisk spænding dannes et billede. Det minder meget om teknikken i et lysstofrør.
LCD: Cellerne rummer krystalmolekyler, der belyses bagfra. Når de flydende krystalmolekyler får en elektrisk spænding, vil de enten overføre eller blokere baggrundslyset og dermed danner de et billede.

Fælles for begge teknologier er, at billedet bliver utroligt skarpt og farvegengivelsen er også helt eminent. Og et andet fællestræk er, at modsat et almindeligt tv med billedrør, så påvirkes FlatTV ikke af magnetisme fra højtalere eller lignende.

Tekniske spørgsmål::
Philips Kundecenter, tlf. 80 88 28 14
Link: www.philips.com

Andre artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Nye Besøgsartikler
På besøg hos Dantax/Raidho
18.04.2023
På besøg hos Nordsø Records
07.03.2022
CPH HighEnd 2019
27.10.2019
På besøg hos Michell Engineering
26.09.2019
Copenhagen HighEnd
28.10.2018
Seneste Nyheder
Eversolo i DK
22.09.2023
Argon TT-4 Special Edition
21.09.2023
Rega Planar 3 50th
20.09.2023
iFi Audio Diablo X
29.08.2023
iFi Audio GO Pod
26.08.2023
Nye Anmeldelser
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
På med vinylen 20
16.08.2022
Scansonic MB3.5b
09.06.2022
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2023 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes