
En ting er Gyrodec pladespilleren der står i lytterummet, som har været et designikon inden for hi-fi i mere end 40 år og stadig gennemgår løbende udvikling. Men de sidste år har vi også set A1 forstærkeren fra Musical Fidelity få et comeback – ligeledes et designikon. Og nu er turen kommet til den 45 år gamle, danske F3 Trapez, der med et nutidigt navn hedder Audiovector Trapeze Ri (Re-imagined!).
Så ja, måske var det bare bedre i gamle dag, siden vi vender tilbage til de gamle modeller. Bilindustrien har gjort det i årtier. Teknikken er ny, men designet er lig det originale.
Noget helt andet er så, at de nye Trapeze Ri nærmere skal ses som et statement fra Audiovector, og på næsten alle måder adskiller sig fra de ”traditionelle” R- og Q-serier. Kabinettet er det første man bemærker, med sin skæve form som en… trapez! Men det er også en helt traditionel 3 vejs højtaler, og ikke 2,5 eller 3,5 vejs, som ellers er det gængse i Audiovectors andre serier.
Men der er ligheder, for eksempel bas compound systemet man også finder i R6 serien. På Trapeze Ri er det dog på steroider med en 12” og 8” bas, hvor sidstnævnte sidder skjult inde i kabinettet. Selvsamme 8” plejer at udgøre den store enhed på R6. Fordelen ved compound - eller isobarisk bas er, at de to enheder kan nøjes med det halve kabinet volumen og levere samme ydelse – groft skitseret. 12” bassen er specielt udviklet til Trapeze RI, og der har været særlig fokus på det ydre ophæng, så energiafsættet i membranen ikke bremses af en traditionel ”tung” gummikant.
Diskanten er traditionen tro en AMT diskant (Air Motion Transformer). Men på Trapeze Ri er membranarealet forøget, hvilket giver endnu mere overskud. I forvejen har en AMT diskant et ret stort overfladeareal, da membranen er foldet som en harmonika. Og i stedet for at bevæge sig frem og tilbage, så ”bølger” en AMT membran fra side til side, og det er når lamellerne bevæger sig, at der kommer lyd. Og som vanligt er enheden udluftet gennem bagsiden af både enhed og kabinet.

Mellemtonen er en ret speciel og fin lille enhed, og den skal også være ret effektiv med en høj følsomhed for at kunne følge både diskant og bassystemet. Den valgte enhed er egentlig ikke lavet til hi-fi, men har de rette lydmæssige dyder, hvilket er ret vigtigt da den dækker ørets mest følsomme område. Her kommer delefilteret ligeledes i spil, og delingen mellem bas og mellemtone sker relativt højt ved 500 Hz, hvilket stiller anderledes krav til en 12” bas, og der har da som sagt også været en del arbejde med at få den helt rette enhed.
Set i det lys er det ret imponerende, at Audiovector har valgt at gå med et 1.ordens filter, for det stiller ret store krav til enhederne, hvis resultatet skal blive rigtig godt. Men fordelene ved et simplere filter overstiger med længder de ulemper det kan have. Men kender man lidt til hjernen bag - Ole Klifoth - og hans krøllede ideer, så ved man også godt at det ikke stopper der. Og her er et dyk tilbage i anmeldelser af tidligere modeller her på siden et besøg værd.
Men en særligt unik feature ved delefilteret i Trapeze Ri er, at man med en drejeknap ved terminalerne kan indstille filteret i forhold til den tilkoblede forstærkers dæmpningsfaktor. Løsningen er overraskende simpel, men påvirker tydeligt højtalerens klang i både bas og mellemtone. Komponenternes kvalitet er naturligvis – uden at det behøver nævnes – af bedste skuffe, og flere af dem udviklet specifikt til Trapeze Ri!
Udover det specielle trapezformede kabinet, så er det fit og finish i klassisk Audiovector stil med fokus på detaljerne med aluminiumsfittings ved både enheder, basport og diskantens udluftning. Terminalerne på bagsiden er ligeledes af bedste skuffe, og til singlewiring, men med en ekstra terminal der kan bruges til at forbinde til jord. Hele højtaleren er placeret på en dobbelt base, bestående af to massive plader i aluminium afkoblet fra hinanden med lejekugler og nederst spikes, så koblingen mellem kabinet og underlag er minimal.
Og bare for at runde det hele af, så leveres Trapeze Ri naturligvis i en stor flightcase, som man ser det til professionel brug. Den kommer forseglet fra fabrikken, så man ved at man er den første til at tage dem i brug, og det er her hele oplevelsen med Trapeze Ri starter… ved udpakningen. Og bare lige for at runde det af, så ligger de med de skrå fronter omvendt mod hinanden… der er tænkt over detaljerne hele vejen.

Lytteindtryk
Så står de der, og trods et relativt stort kabinet, så ”fylder” de alligevel ikke meget visuelt. Og allerede fra første strofe mødes man af noget velkendt – den helt unikke signaturlyd af Audiovector, som jeg har hørt så mange gange før. Som at komme hjem til noget velkendt, eller igen nyde den gode vin man kender så godt, men alt for sjældent får.
Men bare fordi det lyder velkendt betyder det ingenlunde, at der ikke også er noget nyt. Og det giver slet ikke mening at begynde at beskrive det i detaljer fra bunden og opefter, for her er det så homogent, at man ikke kan sige bas, uden også at sige mellemtone, og endsige diskant. Og så er der hele lydbilledet, 3D fornemmelsen og perspektivet, som rykker ved alt hvad jeg har hørt fra en serieproduceret højtaler før.
I skrivende stund kører Roger Waters’ Amused To Death på Gyrodec’en, og det er rystende så godt Trapeze Ri håndterer Q-sound. Det kommer helt ud i siderne af lytterummet, og det fortæller at der er rigtig godt styr på fasen hér. Jeg har aldrig nogensinde hørt nogen højtaler - ud over mine egne - håndtere det så præcist! Men det er faktisk hele lydbilledet med Trapezerne der er præget af denne præcision. Bredden når langt ud højtalernes position i siderne, og fornemmelsen af dybde, rum og perspektiv ind bag højtalerne og bagud i lytterummets hjørner, er ganske enkelt helt enestående. Ligeledes stopper lydbilledets højde heller ikke ved Trapezernes egen højde, og når musikken kræver det, hænger der detaljer og effekter oppe under loftet. Vi er på et niveau som ingen højtaler før har præsteret i lytterummet, igen ud over mine egne!

Meget af det kan tilskrives den lille super-energiske mellemtone-enhed, som sammen med et simpelt filter lader mest mulig information komme igennem, og det er lige vand på min mølle om at holde det simpelt i lydens tjeneste. Og så er jeg fuldstændig ligeglad med linealrette målinger eller 4. ordens filtre. Men den brede baffel hjælper også til med at sprede lyden, og på en gang er mellemtone-området både råt og ærligt, men også enormt nærværende, og naturligt og blidt. Hvad man sender ind i højtaleren er også det der kommer ud med en dynamik og impulsvillighed, som ikke lader noget tilbage at ønske. Tager man så også med, at den store basenhed faktisk blander sig i den nedre mellemtone, så er det ret så fantastisk så nemt overgangen fra bas til mellemtone sker. Og det er tydeligt at den store bas nemt kan følge med.
Bas det er også noget Trapeze Ri er leveringsdygtig i, og var det ikke for den lille knap bagpå til regulering af bassen, så kunne det næsten blive for meget af det gode i nogle tilfælde. Det er en meget brugbar feature, som enten øger niveauet i bassen, eller strammer op og øger fokus mod mellemtonen. Men uanset indstilling er det samtidig den mest nuancerede basgengivelse jeg nogensinde har hørt fra en højtaler med en basrefleksport. Og der er end ikke antydningen af bulder eller én-tonet klang fra basområdet. Det er absolut noget af det bedste jeg har hørt, og ser man bort fra at Trapeze Ri naturligvis har mere tyngde og niveau i den allerdybeste bas, så minder det umiskendeligt meget om det jeg kender fra lytterummet… lineær bas kan man nærmest kalde det!? Og det gik superfint med 2 x 3,5 rørwatt, med knappen bagpå sat til forstærkere med høj dæmpningsfaktor… så man skal prøve sig frem. Men helt sikkert er det, at det virker ret godt.
Diskanten er faktisk det der minder mest om den klassiske signatur-lyd fra Audiovector, med sin ”gyldne” klang, hvor alt bare lyder godt og rart. Men det betyder også at niveauet er lidt dæmpet, så selv om der er alle de detaljer jeg kender fra musikken, så skal der lyttes lidt mere efter dem. Egentlig har jeg slet ikke tænkt over detaljeniveauet - over hele frekvensområdet, mens jeg har lyttet til Trapeze Ri, for det hele er der, sammen med lækker nuancering og naturlighed, blidt såvel som råt. Og luft, masser af luft.
Selv om homogenitet altid har været en del af oplevelsen med de Audiovector højtalere, jeg har mødt og lyttet til, så er det alligevel som om at det bare lige har fået et nøk mere og hænger endnu bedre sammen med Trapezerne. Og på sin vis er de både en del af DNA’et fra Audiovector, men alligevel også helt deres egen. Unikke om man vil, og det understreger bare endnu mere det ikon de stadig er!
Konklusion
Audiovector Trapeze Ri er det dyreste grej, der har været forbi lytterummet, så naturligvis var forventningen høj. Men så spillede de, og al forventning blev sat til skamme. For naturligvis leverede de, og de leverede noget bedste jeg nogensinde har hørt fra en højtaler. Alene størrelsen på lydbilledet skiller dem fra de fleste højtalere derude. Vi taler om at hele væggen bag er lydlærred. Og jeg har kun hørt det lige fra mine egne…
Og så rykker de også baren for homogenitet, for det hænger simpelthen så godt sammen her. Jeg er ikke i tvivl om at det skyldes det simple 1. ordens filter. Det stiller krav til enhederne, men resultatet giver – korrekt implementeret – bare mere information til lytteren.
Faktisk så har Audiovector Trapeze Ri også hjulpet med at bekræfte, at det jeg har lyttet til gennem det sidste år med mine egne højtalere ikke bare var rigtig godt, men også korrekt. Og umiddelbart minder de to meget om hinanden, når man ser bort fra den fysiske faktor som naturligvis er i Trapezernes favør.
Trapeze RI er ubetinget en af de 3-4 bedste lytte-oplevelser jeg nogensinde har haft til dato, og for det er de naturligvis ”Editors Choice” med pil op, i en helt særlig kategori… og med dyb respekt til Ole Klifoth for at have skabt noget så unikt. Og selv om et sæt højtalere i denne prisklasse aldrig rigtig kan blive et ”Best Buy”, så er de set med High End øjne nok alligevel tæt på at være det… for det bliver urimeligt kostbart at få bare en lille forbedring i forhold til Trapezerne!
Jeg bukker mig i respekt.
Specifikationer:
- Princip: 3-vejs compound basrefleks
- Delefrekvens: 500/3000 Hz
- Dimensioner: 42 x 88 x 44 cm (B x H x D)
- Vægt: 25 kg
Pris: Kr. 132.500,- /sæt
Producent:
Audiovector
Web: www.audiovector.com Mail: mail@audiovector.com
Tlf: 3539 6060
Reference-udstyr:
- Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
- Pickup: Benz Micro Ebony TR, ZYX 4D Ultimate
- Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, EAR Phonobox MM
- CD-afspiller: McIntosh MCD500
- Streaming: iFi nano iOne
- Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150, Tektron TK2A3-REF
- Højtalere: Gige No.1
- Kabler: SilverSonic AirMatrix rca, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75
- Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
- Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount
Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.
|