Siden den fantastiske forforstærker SA-T7 blev lanceret, er der dukket nye produkter op fra Vincent, som har fundet inspiration i denne. Og det giver jo god mening, ikke at starte forfra når man allerede har fundet de vise sten, og blot skal tilpasse det til et nyt formål eller medie.
Og det kommer der altså nogle ret gode ting ud af… tidligere har vi haft besøg af den integrerede forstærker SV-737, som er baseret direkte på kredsløbene fra SA-T7. I denne test er det den separate d/a-konverter DAC-7 der er kommet forbi lytterummet, og den låner også lidt fra tidligere produkter, både CD-S7 og SA-T7, hvilket kredsløbene internt tydeligt bærer præg af.
Og så er der alligevel kommet lidt ekstra på, blandt andet bedre digitale kredsløb, som kan håndtere højere bit-rater og samplingsfrekvenser, samt muligheden for at vælge både rør eller transistor-kredsløb, og både balanceret og ubalanceret udgange. Men ellers er det traditionelt på den gode ”Vincent”-måde. En veldimensioneret strømforsyning, hvilket er hele fundamentet for en god lyd på digitale afspillere. Den digitale del sidder for sig selv i midten af kabinettet, som vanligt er delt op, så strømforsyning, digital-del og de analoge kredsløb er afskærmede fra hinanden.
Kabinettet er som vi kender det fra Vincent med ”øjet” i midten, hvor der sidder et rør til ensretningen af strømmen til de to rør i udgangen. Og det gløder så meget, at man sagtens kan slukke ”hjælpelyset”. Fronten af aluminium er i den velkendte høje finish, og resten af kabinettet af kraftig, solid, bukket stålplade. På bagsiden finder man et arsenal af indgange, både 2 toslink, 2 coax, 1 aes/ebu og usb. Sidstnævnte kan håndtere op til 32bit/384 kHz. Så det meste skulle vist være dækket ind…
Faktisk er DAC-7 et rimelig enkelt og konservativt produkt, som kan det, det skal. Og er samtidig bygget solidt og gedigent, uden behov for at skulle fremstå som verdens 8. vidunder med lovning om, at have fundet de vis sten til det digitale arkiv af musik derude. Og det er dét, jeg godt kan lide ved Vincent - det er enkelt, det er ærligt… og det er godt!
Og så er der jo det med lyden…
Lytteindtryk
Jeg behøver næsten ikke engang sige det igen… når der er et ”7” i modelbetegnelsen hos Vincent, så må man gerne forvente noget særligt. Og DAC-7 er ingen undtagelse! Den er anderledes end Mc’en i lytterummet, hvilket den gerne må være, når man tager prisen i betragtning. Men den er kun anderledes, ikke ringere…!
Klangmæssigt er der ikke nogen forskel at spore i forhold til Mc'en, og DAC-7 lyder mindst lige så analogt. Bassen er tør og stram, præcis og detaljeret, men også nuanceret, blød og rund. Og med både tyngde og fylde. Diskanten er måske ikke helt så fri, men mærk jer, det er virkelig småting! Der masser af fornemmelse af luft og frihed, og følelsen af åbenhed i lydbilledet.
Lydbilledet er så til gengæld rykket lidt tættere på, men uden tab af hverken dybde eller højde, der fornemmes lige så uendeligt som bredden i lydbilledet. Man føler blot, at man sidder længere fremme i koncertrummet. Samtidig betyder det også, at nogle detaljer tydeliggøres mere, hvilket nogle gange kan være lige på kanten til for meget. Men det er virkelig en smagssag, hvilket netop er forskellen mellem DAC-7 og Mc’en.
Og selv om det brede mellemtone-område gengives med naturlighed og letflydenhed, så kan det en gang imellem føles som om, at det hele kommer lidt for tæt på. Jeg fornemmer lidt, at mellemtone-området måske bliver fremhævet en anelse.
Usb indgangen er overraskende god, og så er der som et plus ikke alt muligt bøvl med installation af driver… det er bare plug ’n play. Klangmæssigt er der ingen forskel med resten af indgangene… men hold da op hvor bliver detaljerne hevet frem her via usb! Lydbilledet bliver pudsigt nok rykket tilbage igen, men lyder ellers fuldstændig som med CD. De ubalancerede udgange lyder ligeledes nøjagtigt som de balancerede, helt som det bør sig i en balanceret konstruktion. Kun niveauet kan være forskelligt alt efter udstyr.
Samlet indtryk
Som sagt må man gerne forvente lidt mere, når Vincent har et ”7” med i modelnavnet, og det er som sagt ingen undtagelse med DAC-7! Samlet set performer den lige så godt som McIntosh’en i lytterummet, om end den gør nogle ting anderledes.
Og jo, man kan måske godt finde andre d/a-konvertere, som gør det mere ”korrekt”, men så koster de også mere. Og det er lige præcis DAC-7’s store force… den koster under det halve af dens reelle konkurrenter derude. Og hvis man samtidig kombinerer den med drevet fra den mindst lige så gode Vincent CD-200, så har man en ”killer”-kombination, som er meget svær at overgå!
DAC-7 lægger op til både en ”Top klasse” og ”Best-buy”… men jeg vælger at give den sidste udmærkelse med. For DAC-7 giver usædvanlig meget vellyd for pengene!
Specifikationer:
- Princip: D/A konverter
- Opløsning: 32 bit/384 kHz
- Rør: 2 x 12AU7 & 6Z4
- Dimensioner: 43 x 9,5 x 36 cm (B x H x D)
- Vægt: 6,5 kg
Pris: Kr. 11.499,-
Forhandler:
Dan's TV & Hifi Center
Web: www.danstv.dk Mail: kontakt@danstv.dk Tlf: 32 57 20 40
Reference-udstyr:
- Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
- Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
- Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, EAR Phonobox MM
- CD-afspiller: McIntosh MCD500
- Streaming: Audiophilleo 2, iFi nano iOne
- Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
- Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
- Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
- Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
- Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount
Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.
|