Her er du: Anmeldelser - På med CD’en 6 6. november 2024 | 11:57   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På med CD’en 6
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [15.09.2020] Print testen
CD’en er stadig ikke død, og McIntosh’ nyeste topmodel er i den grad en værdig aftager på tronen som den bedste CD-afspiller

Nu vil nogen så påstå, at der findes bedre - og dyrere - CD-afspillere, men er de faktisk bedre, eller bare anderledes?! Compact Disc’en er et rigtig godt medie, og lige så godt som både vinyl eller filer på en harddisk!

Men kan det overhovedet betale sig, at lave nye CD-afspillere i dag? Ja, det kan det… bevares, salget af CD-plader er næsten ikke eksisterende, men der er rigtig mange derude med store samlinger, som er købt ind gennem de sidste 35 år, og som man ikke bare vil give slip på. Der er altså stadig noget særligt over, at kigge sine plader igennem, vælge en og lægge den ned i skuffen, og høre hele pladen igennem.

Og McIntosh formår i den grad at udnytte mediet optimalt med deres top-afspillere. Den nye MCD600 er ikke så meget en videreudvikling af MCD500, som allerede er reference i lytterummet, men snarere en afløser eller aftager af pladsen på toppen.

Drevet i den ”gamle” MCD500 kom fra Denon, og var egentlig udviklet til brug for afspilning af BluRay til film. Og det viste sig at være fremragende til aflæsning af CD- og SACD-plader. Men produktionen stoppede, og hvad gør man så? Man udvikler sit eget drev, og det blev til MCD550, som groft set var en MCD500 med et nyt drev. Men det nye drev er fuldstændig i liga med det gamle, og fungerer efter samme devise, hvor signalet læses 2 gange og gemmes i en buffer inden det sendes videre til konvertering.

Men med MCD600 er bøtten ligeledes vendt i vejret, og man er startet med et blankt stykke papir. Nye kredsløb og topologi, og nye komponenter med bedre dac, men stadig holdt simpelt og enkelt. Og det er slet ikke nødvendigt at sige, at alt er udført i den absolutte topklasse hvad angår kvalitet og fit og finish. Eneste undtagelse er stikkene til de ubalancerede udgange, som virker billige og slet ikke i liga med dem på MCD500. Lydmæssigt betyder det intet, men til 75.000,- skal alt være af bedste skuffe!

Strømforsyningen er en switchmode og veldimensioneret. En CD-afspiller stiller ikke de store strømmæssige krav, men strømmen skal være 100 % støjfri for, ikke at påvirke de sarte digitale kredsløb, og det er den også på MCD600. Foran strømforsyningen sidder en R-core skilletrafo, der isolererer fra strømnettet. Trafoen er gemt i den nederste del af kabinettet, sammen med de digitale og logiske kredsløb. 

Kabinettet blev anderledes med MCD550, og MCD600 fører stilen videre, som er endnu mere retro og old school med de spejlblank-polerede bundkabinetter, hvor der ovenpå er monteret endnu et kabinet i matsort lakeret stål… vi er tilbage i de gode ’60-ere og ’70-ere! Og selv om fit og finish er til UG med kryds og slange, så er designet lidt grovere, og mere ”mekanisk”. Fronten er stadig den klassiske af glas omkranset af aluminiumsprofiler.

Fronten er også blevet mere enkel med færre knapper og kun et enkelt display, som til gengæld indeholder mere information… tomlen op for det! Til sammenligning er den gamle MCD500 nærmest ”asketisk” med sin information. USB stikket er på MCD600 placeret på fronten og er af A-typen(!?).

Heldigvis er fjernbetjeningen også blevet udskiftet, og den nye model er både mindre, pænere og lækrere end de tidligere. Og så skal der trods et par små skønhedsfejl, slet ikke herske tvivl om, at med et produkt som MCD600 er vi i den absolutte ”spitzenklasse” inden for hifi-udstyr!!!

Lytteindtryk

Lad mig med det samme slå en ting fast: MCD600 spiller hverken bedre, ringere eller anderledes end den MCD500, der står i lytterummet! Og det er i sig selv lidt af en præstation, at kunne konstruere en ny afspiller, der er tro over for sit ophav! Men hvorfor så lave en nyere model? … det er der flere årsager til, som beskrevet ovenfor.

Og lad mig også slå en anden ting fast: Dette er den ultimative lydoplevelse med CD-mediet. Det fås garanteret dyrere, eller anderledes - men ikke bedre. Så skal du have det maksimale ud af dine sølvfarvede CD-skiver, så skal der som minimum stå ”McIntosh MCD600” på fronten af afspilleren. Dog skal resten af setup’et også være af en kvalitet, som kan honorere dette!

Men så honoreres du også med en lyd som giver 100 % indsigt i hvad, musikerne ville med deres med musik, da den blev indspillet… og nogen gange fornemmer jeg også, at man faktisk hører mere end musikerne og teknikerne i studiet regnede med… på godt og ondt.

Det betyder dog ingenlunde, at musikken bliver kedelig, analytisk eller på anden måde forringet. MCD600 gengiver al(!) musik med den største ro, indlevelse og overbevisning. Og alle plader præsenteres musikalsk og naturligt. Så selv om indspilningen måske efterlader mere at ønske, så vil MCD600 aldrig præsentere det sådan. Al musik lyder godt med en McIntosh CD-afspiller.

Men sætter du en af dine allerbedste og mest fantastiske indspilninger på, så får du en oplevelse ud over det normale. Naturlighed er det ord der beskriver det bedst. Og det kan ikke gøres bedre med vinyl, bare anderledes. Streaming med HD filer giver heller ikke flere detaljer, og bliver det også ført gennem MCD600’s dac, så lyder det som en CD gengivet fra den fantastiske drev.

Men en ting som MCD600 gør suverænt bedre end de fleste andre afspillere, er afspilning af SACD. Desværre findes der ikke et voldsomt stort udbud af disse plader, og ofte er SACD sporet bare en 16-bit kopi… men er mediet udnyttet korrekt, så får man lige den smule mere indsigt i musikken. Og til dato har jeg ikke hørt andre afspillere gøre det bedre end McIntosh’.

Jeg kunne sagtens gå i detaljer og beskrive de enkelte toneområder hver for sig, men her kan jeg lige så godt henvise til min tidligere anmeldelse af MCD500. Men kort fortalt er det både organisk og syntetisk på en gang, forstået på den måde, at hvis det er optaget sådan, så lyder det sådan. Og helt naturligt, naturligvis! Det er både nuanceret og detaljeret, men også fast og med masser af ”krisp-hed”. Og luft… masser af luft!

Men en ting jeg ikke kan undlade at beskrive igen, er det fantastiske lydbillede MCD600 sætter op. Og på de knap 10 år det er siden, jeg anmeldte MCD500, er der også sket ting og sager med reference setup’et i lytterummet. Så lydbilledet er blevet meget større, helt uden grænser, og det nyder MCD600 rigtig godt af. Så uanset om det er en intim og tæt indspilning, eller en storladen en af slagsen, så gengives det fuldstændig som tiltænkt.

Stort - med et indblik helt ind bagved som synes noget nær uendeligt, bredt langt ud over højtalernes placering, og helt op under loftet. Og med en indspilning som Roger Waters’ Amused To Death, får Q-sound’en lov til at udfolde sig helt, og det giver en oplevelse af, ikke at sidde i et rum, men i et åbent landskab.

Der er så mange måder at beskrive hvordan CD-mediet lyder, når det er allerbedst. Men hver plade fortæller det faktisk bedst hver for sig, forstået på den måde, at hver plade er en selvstændig oplevelse, som MCD600 gengiver derefter… det kan næsten ikke beskrives anderledes. Og der blev lyttet til meget forskelligt, også ting som mange vil kalde ikke-audiofilt… men for pokker hvor lyder det godt alt sammen, med McIntosh MCD600!!!

Samlet konklusion

Det kan siges ganske kort… du har ikke hørt det fulde potentiale af dine CD-plader før, du har hørt dem via McIntosh MCD600! Og det er meget usandsynligt, at du finder en CD-afspiller, der kan hive mere ud af pladerne, uanset pris. Vi har med MCD600 nået toppen!

Men MCD600 er speciel, og designet er i den grad klassisk retro-stil, som man så det for 50 år siden. Men ud over et par ubalancerede stik, som kunne være bedre udført, så er dette fit og finish i Mercedes-klassen!

Og som med MCD500, så får MCD600 også udmærkelsen ”Editors Choice”!


Specifikationer:

  • Princip: CD/SACD afspiller
  • Dimensioner: 44,5 x 15 x 48 cm (B x H x D)
  • Vægt: 13 kg.

Pris: Kr. 75.000,-


Importør:

PS Audio

Web: www.psaudio.dk
Mail: ps@psaudio.dk
Tlf: 97 12 12 52


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700/Psvane
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2, iFi nano iOne
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
NyArtSound
17.10.2024
Nyt fra Clearaudio & EAM Lab
12.10.2024
SVS 17-Ultra Revolution
03.10.2024
Radiant Acoustics Clarity 6.2
24.09.2024
Canvas HiFi
17.08.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes