Det var ønsket om at kunne streame direkte via Bluetooth, fra en mobiltelefon eller lignende, der satte jagten i gang. Tanken var, nemt at kunne tjekke ny musik ud fra forskellige udbydere af musik-streaming på nettet, men i en kvalitet som kunne give en indikation om hvorvidt, det reelt ville lyde godt på et rigtigt hifi setup.
Her kommer iFi nano iOne (det skal skrives på den måde) på banen, for den kan lige præcis det. Og ikke bare Bluetooth, men også USB eller S/P-dif, både coax og toslink (der er galvanisk adskilt). Og så kan den sende det videre i både digital og analog form. Det vil sige, at den kan konvertere fra Bluetooth og USB til S/P-dif videre til en dac, der ikke har de muligheder. Men iOne kan også selv konvertere det digitale signal direkte til en forstærker i analog form. Og den understøtter alle tænkelige digitale formater…
En minitest er det også fordi, at iOne ikke fylder særlig meget. Den kan snildt være i en håndflade, og alligevel rummer den al den teknik. Men det er heller ikke hvem som helst, der står bag iFi Audio. For ud over iFi, så har ingeniørerne også ansvaret for de lækre produkter fra AMR Audio. Og iFi har ikke bare taget en komplet chip med både modtager og dac i... nej, de har delt opgaven op, så modtagelse af Bluetooth signalet sker separat i sin egen chip dedikeret til det. Derefter bliver det både re-clocket/-genereret i en buffer, inden det sendes videre til en BurrBrown chip til selve konverteringen.
Selv fit og finish er faktisk ganske imponerende, når man tænker på, at denne lille boks ikke koster mere end et par tusind kroner. Kabinettet er lavet i en ekstruderet aluminiumsprofil, og front og bagside er i hvid plastik. På fronten er der tre knapper til valg af indgang, filter og Bluetooth forbindelse. På bagsiden er der fire stik: Et USB der også benyttes til strømforsyning, et digital coax stik, som også er til Toslink via en minijack adapter, samt et sæt til den analoge udgang. Og stikkene er faktisk i en rigtig god kvalitet. Internt er kabinettet fyldt godt op, med masser af kvalitetskomponenter – faktisk af overraskende høj kvalitet!
Lytteindtryk
iFi nano iOne er jo lidt af en schweizerkniv, da den kan mange ting, på mange forskellige måder. Men det jeg primært ønskede at benytte den til, er Bluetooth forbindelse når der skal tjekkes musik ud fra forskellige streaming-tjenester. Og her gør iOne det faktisk overraskende godt. Den blev koblet til McIntosh CD-afspillerens digitale coax indgang, så den dermed kunne udnytte den bedre dac heri.
Og det er som sagt overraskende god lyd, der kommer ud af det, når man tager i betragtning, at det også kommer fra en ofte digitalt komprimeret kilde. Ikke alle streaming-tjenester udbyder fuld CD-kvalitet. Men alligevel var det der kom ud af højtalerne dejligt fri for både forvrængning og andre lignende artefakter.
Sammenlignet med CD-lyd fra Mc’ens eget drev, så savnede jeg noget tyngde i bassen. Men derudover var der faktisk overraskende lille forskel mellem iOne’s og Mc’ens lyd, når man kom op over basområdet. Og der skulle lyttes både godt efter, og skiftes frem og tilbage mange gange for at bekræfte de små forskelle!
Generelt rykker lydbilledet lidt tættere på med iOne, og dermed forsvinder der noget dybde i lydbilledet. Men på både højde og bredde var forskellene overraskende små. Ligeledes forsvandt noget af luften omkring de udøvende, men placeringerne var stadig rimelig præcise. Men det kunne jo alt sammen ligge i selve mediet, når det kom fra nettet…
Så jeg sammenlignede også den indbyggede dac i iOne med Mc’en, via forforstærkeren. Men igen var det de samme små forskelle, når man så bort fra bassen. Og jeg prøvede også med CD-afspilning via iOne’s dac, op mod Mc’ens egen dac. Men det var samme overraskende gode resultat… god naturlig og ligefrem lyd fra iOne, hvor manglerne var små, og kun tyngde og tryk i bassen lod noget tilbage at ønske.
Og lad mig med det samme understrege, at har man ikke et setup i samme liga og kvalitet som det i lytterummet, så er sandsynligheden for at man overhovedet oplever en forskel, meget lille… Jeg er i det hele taget overmåde meget imponeret over den lille iFi nano iOne, for den leverer så meget mere, end jeg på nogen måde havde forestillet mig, ud fra størrelse og pris. Og så skal det lige nævnes, at strømforsyningen ikke er meget større end dem man ser til en mobiltelefon, så her kunne man måske snildt kunne hente noget, men så var prisen også en anden. Til gengæld har iFi brugt deres egen aktive støjreduktion, så mindst mulig støj når igennem fra USB forsyningen.
Konklusion
iFi nano iOne er indbegrebet af en digital schweizerkniv, og byder på flere former for digitalt input, og ditto konverteret signal i både digital og analog form. Og til prisen gør den det intet mindre end fantastisk godt.
Den får udmærkelsen ”Best Buy” med herfra!
Specifikationer:
- Princip: D/A konverter
- Indgange: Bluetooth, USB & S/P-dif coax/toslink
- Udgange: S/P-dif coax & RCA analog
- Dimensioner: 6,5 x 2,5 x 10 cm (B x H x D)
- Vægt: 125 gr.
Pris: Kr. 1795,-
Importør:
Bigture/Medlyd
Web: www.medlyd.dk Tlf.: 7025 3009
Reference-udstyr:
- Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
- Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
- Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700/Psvane
- CD-afspiller: McIntosh MCD500
- Streaming: Audiophilleo 2
- Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
- Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
- Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
- Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
- Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount
Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.
|