Her er du: Anmeldelser - Heco Celan Revolution 3 23. september 2023 | 07:24   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Heco Celan Revolution 3
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [05.02.2019] Print testen
De forrige gange vi har haft besøg af Heco, har det været nogle noget utraditionelle højtalere, men Heco laver også nogle mere almindelige af slagsen, for eksempel Celan serien som er kommet i deres 3. udgave

 

Og man må nok sige, at vi er ovre i den mere traditionelle version af en højtaler, sammenlignet med de tidligere testede Direkt modeller, som har været forbi lytterummet. Celan Revolution serien består af 5 modeller: To 3-vejs gulvhøjtalere, en 2-vejs standerhøjtaler, en centerhøjtaler og en aktiv sub. I denne anmeldelse lytter vi nærmere til den 2-vejs standermodel Celan Revolution 3.

Og selv om de teknisk er ganske ligetil, så må fokus lige rettes mod det specielle design af kabinettet, for dels er det dråbeformet i dybden, hvilket i og for sig er ganske normalt. Men toppen skråner også opad bagtil, hvilket næsten fjerner alle parallelle flader inde i kabinettet, og dermed er stående bølger en saga blot. Der er ingen afstivning internt, og jeg tænker at det ret tykke kabinet (25 mm) og formen gør det stift nok i sig selv.

Enhederne er som man ser det på de fleste 2-vejs højtalere: en 6½” bas/mellemtone med et kraftigt støbt aluminiumschassis, dobbelt magnet og udluftning efter alle kunstens regler. Membranen er af pap/papir med en spids og hård centerkalot. Diskantenheden er en smule større end man normalt ser det; den er 30 mm og dermed har den et større areal end traditionelle 1” enheder, hvilket øger effektiviteten. Det er en softdome, og også her er der en dobbeltmagnet, samt en kraftig smedet aluminiumsfront med en let waveguide og en bølget front, der hjælper med at kontrollere spredningen fra membranen. Heco kalder dette princip Fluktus.

Delefilteret er bestykket med rigtig gode komponenter, både polypropylen kondensatorer til begge enheder, og luftspoler til diskanten, hvor bas/mellemtoneenheden benytter spoler med metalkerner. Som noget helt specielt kan diskanten på Celan 3 hæves med 2 dB via terminalerne, hvis man enten har et meget dæmpet rum eller meget varmt klingende udstyr. Jeg synes dog hellere, at de skulle have valgt muligheden for at dæmpe med et par dB på den meget energiske diskantenhed. Celan Revolution 3 er en basreflekshøjtaler, og bagpå finder man øverst en relativt kort og smal port, der er afrundet så der ikke opstår portstøj.

Og så er der finishen… jeg er jo ganske glad for træfinér i alle dets afskygninger, og den her testede ”Espresso” finér har en rigtig lækker olieret valnøddeagtig finish. Og fit og finish er generelt rigtig god på Celan 3

 
 

Lytteindtryk

Celan Revolution 3 er en meget direkte spillende højtaler, og til dels også ret afslørende. Hvis det udstyr der er spændt for på nogen måde har nogle unoder, så bliver det nemlig nådesløst afsløret. Og det sætter jo nogle krav til lydkilde og forstærker. Her i lytterummet var energien i toppen lidt for meget af det gode, når der blev spillet med ZYX pickup’en eller McIntosh cd-afspilleren. Så frem kom den gode gamle Benz Ebony TR pickup, som er mere lun og rund i sin lyd, og så faldt tingene i hak med Celan 3. Jeg kunne også have benyttet de fremragende tonekontroller på Vincent forforstærkeren, men den er undtagelsen der bekræfter reglen om, at tonekontroller normalt er noget skidt. Og derfor er et match af apparater mere aktuel.

Før dette kunne den ekstra energi i toppen godt forskubbe frekvensområdet, så det blev lidt for lyst og orienteret mod toppen, og dermed manglede der noget tyngde i bunden. Men med skiftet til Benz pickup’en blev der rettet op på det. Bevares, Celan 3 er stadig ”kun” en standerhøjtaler, så der er ikke tale om kælderdyb bas. Men størrelsen taget i betragtning, så er der rigeligt med niveau. Og så er det faktisk ganske præcist med masser af hug og anslag fra en stortromme. Det tyder på, at Heco har valgt at styre impulsresponsen med den korte og smalle basport, i stedet for som mange andre, at falde i og bare øge niveauet. Og det kan høres med Celan 3, for både detaljering og nuanceringen er faktisk ganske god hernede i basområdet.

I mellemtone og diskantområdet er ”tonen” mere direkte, og Celan 3 lægger ikke fingre imellem, for en spade bliver kaldt for en spade, og det er især her at samspillet med anlægget kommer på en prøve. Og så er man glad for, at man har et rigtig godt setup i lytterummet uden nogen unoder. For med Celan 3 balancerer man på en knivsæg, og det er helt klart anlægget der skal levere varme og naturlighed. Celan 3 spiller det, de får leveret! Men når det er på plads, så spilles der med både nærvær og realisme, og der er en god fornemmelse af de udøvendes placeringer. Men den sidste luft og præcision mangler, hvilket er helt okay med prisen in mente… man kan ikke få det hele.

Det er dog især i diskanten, at man lægger mærke til den ekstra energi, for den relativt store membran lægger en energi for dagen, som bestemt skal holdes i stramme tøjler. Og her er det vigtigt at man har et setup som spiller rent og uforvrænget i toppen. Men er det på plads, så mødes man som sagt med en energi og nerve, som giver en rigtig god oplevelse. Der mangler måske noget luft, men tonerne står rent og klart frem, uden antydning af forvrængning eller s- og t-lyde.

Lydbilledet er overraskende stort og er meget tæt på det, jeg er vant til fra de meget større og 12 gange dyrere Audiovector højtalere i lytterummet. Der er masser af bredde helt ud til Celan 3’s ydersider og højde til op under loftet. Selv dybden når overraskende langt ind bagved, men den bagerste væg er ikke så skarpt defineret. Og det er generelt på præcisionen, at Celan 3 savner det sidste. Så selve lydbilledet fornemmes nærmere som en bred ellipse, der går et godt stykke ind bagved, uden at komme helt ud til nullermændene i hjørnerne.

Til gengæld tager Celan 3 så revanche når det kommer til dynamikken, for der godt nok smæk på de pludselige udladninger, når musikken fordrer det. Eller i de stille passager hvor de fleste små detaljer kommer tydeligt med.

Samlet indtryk

Celan Revolution 3 er den tredje(!) højtaler fra Heco, der besøger lytterummet, og der begynder at tegne sig en trend. Dels laver Heco højtalere af en meget høj teknisk kvalitet. Men de er også meget bevidste i deres valg af lyd og klang. Men på både lyd og teknik er Celan 3 vistnok det, man kan kalde en rimelig traditionel højtaler.

Lyden er direkte og uden omsvøb, og også meget afhængig af signalkilde og forstærker. For Celan 3 spiller det de modtager, og sammen med den virkelig energiske lyd, så tillægger de ikke selv lyden varme eller naturlighed… det skal komme fra anlægget, der er spændt for. Så man skal ikke spare på dette bare fordi, Celan 3 i sig selv ikke er så voldsomt dyre. Men omvendt vokser træerne heller ikke ind i himmelen, for Celan 3 savner generelt den sidste præcision, hvilket også er helt okay i forhold til prisen.

Heco Celan Revolution 3 giver rigtig meget for pengene, både teknisk og lydmæssigt. Og hvis den sidste præcision havde været på plads, så kunne de godt have løbet af med udmærkelsen ”Best Buy”… for de tæt på, og får de varmeste anbefalinger med herfra.


Specifikationer:

 • Princip: 2-vejs basrefleks
 • Frekvensområde: 30-52.000 Hz
 • Delefrekvens: 2800 Hz
 • Følsomhed: 90 dB
 • Dimensioner: 24 x 42 x 36 cm (B x H x D).
 • Vægt: 10,4 kg.

Pris: Kr. 3999,- pr. stk.


Forhandler:

Dan's TV & Hifi Center

Web: www.danstv.dk
Mail: kontakt@danstv.dk
Tlf: 32 57 20 40


Reference-udstyr:

 • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
 • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
 • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
 • CD-afspiller: McIntosh MCD500
 • Streaming: Audiophilleo 2
 • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
 • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
 • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
 • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
 • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
På med vinylen 20
16.08.2022
Scansonic MB3.5b
09.06.2022
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Eversolo i DK
22.09.2023
Argon TT-4 Special Edition
21.09.2023
Rega Planar 3 50th
20.09.2023
iFi Audio Diablo X
29.08.2023
iFi Audio GO Pod
26.08.2023
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2023 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes