Her er du: Anmeldelser - Taga HTA-2000Bv.2 8. december 2024 | 17:17   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Taga HTA-2000Bv.2
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [17.05.2018] Print testen
For noget tid siden havde vi besøg af sæt meget flotte højtalere fra Polske Taga Audio, og nu har vi så fået besøg af en forstærker fra samme mærke, som er lidt af en Schweitzer-kniv hvad angår tilslutningsmuligheder

Og det er endda lidt af en underdrivelse, for man kan vitterligt tilslutte en hvilken som helst signalkilde til HTA-2000. Og ud over et par almindelige linjeindgange til en CD-afspiller eller lignende signalkilder med analogt output, så er der også en dedikeret indgang med RIAA til pladespilleren, og denne kan endda også spille med MC pickup’er. Dog med fast 100 ohms belastning, som fint dækker 95 % af alle MC pickup’er derude.

Hertil kommer så alle de digitale indgange, som rummer både optisk, USB og BlueTooth(!), og den indbyggede DAC kan håndtere filer helt op til 32bit med en samplingsfrekvens på 384kHz! Så om du sidder enten med en mobiltelefon, har en gammel CD-afspiller der trænger til et løft, eller en dedikeret streaming-løsning med HD filer, så klarer HTA-2000 altså det hele. Og samtidig bygger den bro til de gamle analoge medier. Nå ja, så har den også lige en Pre Out udgang, hvis man vil koble et andet/ekstra effekttrin til.

Internt er HTA-2000 delt op i flere rum, a la det man ser hos Vincent, og når man ser på kredsløb og strømforsyning, så kan jeg da heller ikke helt undlade at tænke, at Taga forstærkeren måske er bygget hos samme leverandør i Kina, hvilket absolut ikke er nogen dårlig ting. For hvorfor opfinde den dybe tallerken på ny, hvis der allerede findes en god løsning. Men HTA-2000 tager så lige et skridt videre med sine mange muligheder.

Udseendet er specielt og man vil enten elske det eller ikke, men kabinettet er bundsolidt konstrueret med en top og bund i ½ cm tyk aluminium, fire hjørner i runde ekstruderede aluminiumsprofiler, og samtidig er de store, udvendige køleprofiler ”skjult” i mellem top og bund. Det hele står på fire drejede fødder, ligeledes af aluminium. Fronten er også lavet af aluminium, har to store drejeknapper til valg af indgang og volumen, en hovedtelefonudgang og… en knap til loudness?! Hvilket dels slet ikke er nødvendigt, da HTA-2000 allerede har rigeligt med pondus i bassen, men jeg troede, at vi ”voksede” fra dét i firserne.

Fit og finish er rigtig god, men dog ikke af samme kaliber som de fine 2-vejs højtalere, vi sidst havde besøg af fra Taga, men de var også helt usædvanlige på det punkt. Men alt i alt er Taga en gennemkonstrueret og solid multi-maskine.

Lytteindtryk

Klangmæssigt er HTA-2000 den diametrale modsætning til Diamond B-60 højtalerne, og hælder mod en varmere klang, med en del ekstra pondus i bassen, og til en start hjalp det slet ikke, at loudness var koblet til. Det viste sig, at når knappen er trykket ind, så er loudness slået fra, og ikke til?! Og ligesom man skulle vænne sig til den ekstra energi i toppen på de fine B-60 højtalere fra Taga, så kræver den ekstra bas også lidt tilvænning på HTA-2000, om end slet ikke i samme grad. Og det kan ikke slippe mine tanker, at de to er som skabt til, at komplimentere og ”kompensere” hinanden.

Men når det er sagt, så skal det understreges, at det også har sine fordele, for Taga forstærkeren spiller musik med stort M! Og det er uanset lydkilde eller medie. Den er så engagerende og energisk at lytte til, at jeg igen finder mig selv lyttende hele plader igennem i stedet for kun brudstykker, for at ”måle” produktet. Bassen er nu alligevel nuanceret og veldetaljeret, og man får alle kroge af en basguitar med, når det jammer derudaf. Der er tryk på stortrommen, og man får den fysiske fornemmelse af musikken med, som ved en live oplevelse. Der er et ”drive” og trampen med foden, uanset genre.

Og det fortsætter videre op gennem toneområderne, hvor den samme musikalitet og naturlighed glider afsted på letteste vis. Stemmer får nærvær, og trods et lidt mindre lydbillede end jeg er vant til, så står kunstnerne stadig dér, lige foran mig, og får med største indlevelse lov til, at udtrykke deres musik. Og det er netop det HTA-2000 kan… den spiller med nerve og sjæl, som musikken var tiltænkt.

Bevares, man giver da også køb på nogle andre ting. Diskanten er ikke den luftigste, jeg har hørt, men den er mild og lækker, og lader tingene klinge ud, uden spor af artefakter, hvilket er en stor kvalitet i sig selv. Og lydbilledet mangler også noget størrelse, og når ikke helt ud til højtalerne, men der er stadig en god fornemmelse af perspektiv i alle tre dimensioner. Detaljeringen er heller ikke den bedste, og nogle ting står ikke så tydeligt frem, som jeg er vant til. Men det er som sagt heller ikke det, det handler om med HTA-2000… her handler det om musikken, og ikke teknikken!

Men en ting som overraskede mig særdeles positivt er, at HTA-2000 har en ret habil RIAA, som ikke holder igen på musikken, men lader den glide let igennem, så den kan nyde godt af forstærkerens generelle egenskaber. Og er det så noget specielt? Ja, for det er sjældent, at en indbygget RIAA står mål med resten, i integrerede forstærkere. Og det er ligeså en stor kvalitet.

Selv om nogen vil mene, at det ikke har noget med hifi at gøre, så er det en ret lækker feature, at man kan streame trådløst via BlueTooth til HTA-2000. Dels kan man nemt høre baggrundsmusik fra sin mobil eller tablet, eller når man lige vil tjekke ny musik ud fra nettet. Og det foregår i en absolut helt hæderlig kvalitet, hvor det er min stærke fornemmelse, at det mere handler om kvaliteten af de filer diverse streaming-tjenester udbyder, end en begrænsning i HTA-2000, som tværtimod kompenserer en hel del med sin musikalske klang!

Streaming via USB er noget bedre, dog er det ikke uden kompromisser, og her ved jeg at kvaliteten af mine egne musikfiler, er i orden. Der er lidt forvrængning ved afspilning af de digitale filer, hvilket helt klart skyldes det USB interface, som Taga har valgt, og her kan HTA-2000’s musikalske evner ikke helt overskygge det. Men igen skal det ikke holdes HTA-2000 til last, da Taga som mange andre ligger under for den kvalitet, underleverandører kan levere, og det er heller ikke første gang jeg oplever dette.

Så selv om Taga HTA-2000 er en Schweitzer-kniv, så er det ikke uden kompromisser. Heldigvis kompenserer den for det, med sin ualmindelig lækre og musikalske klang.

Samlet indtryk

Mødet med Taga HTA-2000Bv.2 har overvejende været positivt, og især de mange muligheder man bliver mødt med, er bestemt fordrende for, at man hører mere musik. For man kan både søge i den ”gamle” samling af LP’er og CD’er, eller gå på jagt på nettet hos diverse streaming-tjenester.

Samtidig mødes man af en musikalitet, som ligeledes fordrer at man bliver siddende, lytter til og nyder musikken. Og det er især med de gamle medier, man bliver belønnet, når man hører sin musik. Med streaming er man stadig underlagt de forskellige tjenesters lune for hvilken kvalitet, der stemmer overens med indtjeningen, eller kvaliteten af den USB-indgang, man får med.

Udseendet af HTA-2000 er specielt, og man kan enten lide det eller ej. Men hvis man ønsker en forstærker, der bygger bro mellem gammelt og nyt, så er der ikke mange, der gør det lige så godt. Så kan jeg godt leve med, at HTA-2000 også signalerer, at den er til stede i rummet. Og for brobyggeriet mellem nyt og gammelt, får den mine varmeste anbefalinger med på vejen.


Specifikationer:

  • Princip: Integreret forstærker
  • Udgangseffekt: 2 x 100 watt
  • Dimensioner: 43 x 15,5 x 37,5 cm (B x H x D).
  • Vægt: 15,5 kg.

Pris: Kr. 16.800,-


Forhandler:

StudioSound

Web: www.studiosound.dk
Mail: info@studiosound.dk
Tlf: 4454 5401


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
NyArtSound
17.10.2024
Nyt fra Clearaudio & EAM Lab
12.10.2024
SVS 17-Ultra Revolution
03.10.2024
Radiant Acoustics Clarity 6.2
24.09.2024
Canvas HiFi
17.08.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes