Her er du: Anmeldelser - PS Audio Stellar Gain Cell Dac & S300 28. september 2023 | 18:37   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


PS Audio Stellar Gain Cell Dac & S300
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [23.10.2017] Print testen
PS Audio har begået en ny forstærker-serie kalder Stellar, der indeholder en forforstærker med dac, samt to effekttrin. Vi ser og lytter her nærmere på forforstærkeren og stereo-effekttrinnet. Og de byder begge på gode overraskelser

Stellar serien er et bud fra PS Audio på en række mere prisfornuftige forstærkere, som bygger på erfaringerne fra de dyrere BHK-forstærkere. Og samtidig en minimalisme, for det er absolut kun det mest nødvendige, der er puttet ind i de slanke og stilrene kabinetter. De er enkelt konstrueret med to aluminiumsprofiler, som udgør top og bund på kabinettet, samlet på en ramme af bukket stål, som også udgør sider og bagside. En meget stilren løsning, som samtidig er med til, at holde budgettet i en fornuftig ramme. Internt i kabinetterne er der primært luft, og de to forstærkere i denne test kunne med lidt snilde sagtens have været samlet i ét kabinet.

I Gain Cell Dac forforstærkeren domineres det indvendige dog af en ret stor ringkernetrafo, som snildt kunne have siddet i et effekttrin. Men det giver god mening, da digitale kredsløb netop har brug for en strømforsyning, der er kraftig og stabil nok til, at der ikke overføres støj til de følsomme kredsløb. Og netop digitale kredsløb er der lagt fokus på i Gain Cell Dac, der lige så meget er en D/A-konverter, som det er en forforstærker. Der er indgange til alle behov inkl. I2S(!), og det hele køres gennem en dac-chip fra ESS Sabre.

Forforstærkerdelen er lidt speciel, da den benytter PS Audio’s Gain Cell princip, som fungerer anderledes end traditionelle forforstærkere, hvor volumen reguleres med en variabel modstand efter signalet er blevet forstærket. Med Gain Cell princippet forstærkeres ”gain’et” eller volumen i stedet i faste trin, uden en variabel modstand sat efter, som kan forringe signalet, især hvis budgettet ikke er uden grænser. Det er et gammelt, men kendt princip, som blandt også benyttes af Ayre, hvis produkter er i en hel anden prisklasse. Løsningen er dyrere, at implementere, da det stiller større krav i komponenterne, som skal være helt ens for alle trin i reguleringen af gain’et. Gain Cell modulerne er i øvrigt 100 % balancerede, men der er kun én indgang til balanceret signal?!

S300 effekttrinnet er baseret på to kl.D 300ASC-moduler fra danske IcePower, men PS Audio har kombineret dem med to af deres egne Analog Cell, der er et kl.A indgangsmodul. Det er gjort for, at udnytte fordelene ved både kl.A og kl.D, men samtidig er der trukket på erfaringerne fra de større effekttrin, der benytter rør i indgangen, hvilket ofte giver en mere ørevenlig klang, som så også er hensigten med Analog Cell modulerne i S300. IcePower modulerne benytter deres egen switchmode strømforsyning, men leverer også strøm til indgangen, som alene har hele 20.000(!) µF kapacitet til sin rådighed.

Kvaliteten af komponenter og stik på både Gain Cell Dac og S300 er ganske høj, og der er ingen tvivl om, at der er lagt kræfter i, at man skal have en oplevelse af høj kvalitet, når man betjener og lytter til dette sæt.

Lytteindtryk

Det første der møder en med disse forstærkere, er en umiddelbarhed og en meget naturlig og behagelig klang. Gain Cell Dac forforstærkeren har ikke helt den samme pondus som Vincent’en i lytterummet, og savner lidt tyngde og nuancering i bassen. Men derudover kan der klangmæssigt ikke sættes en finger på noget, og det flyder afsted med masser af musikalitet. Når signalet leveres af den balancerede indgang, er lydbilledet stort, og mangler kun ganske lidt i de tre dimensioner, sammenlignet med Vincent’en. Og der er masser af nærvær og 3D fornemmelse fra de udøvende, kun med få og små mangler på præcisionen.

Desværre udnyttes ubalancerede signalkilder ikke lige så godt, højst sandsynligt på grund af en konvertering i Gain Cell kredsløbene, og det betyder at lydbilledet indsnævres yderligere, og mister noget mere både bredde og dybde i lydbilledet. Lige så ryger der også noget på dynamikken og detaljeringen. Det kan dog løses med et par XLR/RCA adaptere af god kvalitet, hvilket mit vinylsetup nød godt af, men det ændrer ikke på, at der kun er én analog indgang, der behandler signalet optimalt. Og når PS Audio nu også selv anbefaler, at man netop benytter balancerede signalkilder, så undrer det mig, at der ikke er flere balancerede indgange, men derimod hele 3 ubalancerede?!

Til gengæld er der en ret habil dac indbygget i denne forforstærker, og jeg skal ærligt sige, at jeg ikke kunne høre forskel på, om musikken kom fra den balancerede udgang på McIntosh CD-afspilleren, eller om konverteringen skete via S/P-dif i den indbyggede dac i PS Audio forforstærkeren! Ligeledes oplevede jeg også, at USB indgangen klarede sig rigtig godt, og leverede en af de bedste oplevelser, jeg har haft med streaming – nogensinde, fuldstændig fri for støj eller artefakter i de høje frekvenser.

Installation af driver og opsætning til USB var ligeledes lige efter bogen, og blev automatisk aktiveret, uden yderligere indblanding fra min side. Det er ren plug’n play, og jeg kan næsten ikke få hænderne ned. Den indbyggede dac har også tre filtre, som kan ændre på klangen, om end det ikke er meget. Men det der virkede bedst var også det, der som standard var slået til. De andre giver lidt ekstra energi i toppen, som umiddelbart ikke var nødvendigt.

Gain Cell Dac har både balanceret og ubalanceret udgang, men der var ingen forskel at spore mellem de to. Og lige så er det med effekttrinnet S300’s indgang – ingen forskel mellem balanceret og ubalanceret indgang.

Og S300 fortsætter klangmæssigt trenden fra Gain Cell Dac, og det er meget tydeligt, at de specielle indgangskredsløb med PS Audio’s Analog Cell har stor indflydelse på det samlede resultat, som ligeledes er meget naturligt og behageligt at lytte til. Og faktisk så kan S300 effekttrinnet gå lidt længere, for sammen med Vincent forforstærkeren, løftes ydelsen lige en tand mere, og lydbilledet bliver lige en tand større, og er tættere på det jeg kender fra forstærker-sættet i lytterummet. Lige så bliver detaljeringen bedre a la det jeg kender.

Og det er faktisk ret imponerende, at IcePower modulerne kan levere så høj en ydelse. Men jeg har oplevet noget lignende før for en del år siden med en integreret forstærker fra Jeff Rowland, hvor et sæt IcePower moduler var kombineret med deres eget indgangsmodul, med samme resultat.

Og det er afgjort med til, at mildne lyden, så man opnår den naturlighed, som også opleves med Kl.A indgangen her i S300 effekttrinnet. Dog er der alligevel en lille bitte tendens til lidt s- og t-lyde, men det afhænger også af kildematerialet, man lytter til. Bassen giver også lidt ekstra niveau fra sig, men det er ikke i den dybeste bas, hvilket betyder at det samlet giver en lidt pompøs lyd, med det ekstra tryk i mellembassen. Men det er stadig præcist og stramt, og faktisk også rimelig velnuanceret. Og trods disse små ”parfumeringer” af klangen, så er S300 faktisk lidt af en perle, især sammen med Vincent forforstærkeren!

Samlet indtryk

Det er et særdeles habilt forstærkersæt, PS Audio har begået med Stellar serien. Dog kan jeg ikke undgå at undres over nogle af de ”kompromisser” der er indgået. Dels burde Gain Cell Dac forforstærkeren have haft flere balancerede indgange, da det er tydeligt at signalet behandles bedst i balanceret form. Men så er ydelsen til gengæld også rigtig god.

Og så byder Gain Cell Dac på en særdeles habil digital-sektion, som på ingen måde står i skygges af McIntosh MCD500, når der stadig tages højde for, at selve Gain Cell forforstærkeren ikke har helt samme ydelse som Vincent SA-T7. Lige så bød USB indgangen på en af de bedste oplevelser, jeg har haft med dette format.

S300 effekttrinnet er derimod lidt af en perle, og absolut den bedste af de to i dette sæt, da det formår at løfte ydelsen yderligere i samarbejde med Vincent forforstærkeren. Dog har den så lidt lydparfumerier, som lyder ganske charmerende, uden at det går ud over den naturlige og musikalske lyd.

Så sættet får de bedste anbefalinger med herfra fordi, at den musikalske oplevelse er sat i hovedsædet, uden unødvendige behov for imponator-effekter. De handler kun om musik!


Specifikationer:

Gain Cell Dac:

 • Princip: Forforstærker med D/A konverter
 • Digitale input: PCM & DSD, 384 kHz
 • Dimensioner: 43,5 x 7,5 x 31 cm (B x H x D)
 • Vægt: 6 kg

S300:

 • Princip: Kl. D Effekttrin
 • Udgangseffekt: 2 x 140 watt, 8 ohm
 • Dæmpningsfaktor: 1100, 8 ohm
 • Dimensioner: 43,5 x 7,5 x 31 cm (B x H x D)
 • Vægt: 6 kg

Pris:

Gain Cell Dac: Kr. 16.990,-
S300: Kr. 14.990,-


Forhandler:

High-Performance Audio

Web: www.high-performance.dk
Mail: info@high-performance.dk
Tlf: 28 90 54 54


Reference-udstyr:

 • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
 • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
 • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
 • CD-afspiller: McIntosh MCD500
 • Streaming: Audiophilleo 2
 • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
 • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
 • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
 • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
 • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
På med vinylen 20
16.08.2022
Scansonic MB3.5b
09.06.2022
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Aidas
25.09.2023
Eversolo i DK
22.09.2023
Argon TT-4 Special Edition
21.09.2023
Rega Planar 3 50th
20.09.2023
iFi Audio Diablo X
29.08.2023
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2023 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes