Her er du: Anmeldelser - Norma HS IPA1 23. februar 2024 | 08:17   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Norma HS IPA1
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [19.06.2017] Print testen
Norma Audio har begået en ”lille” forstærker i deres HS-serie, og den er så ny, at den kun lige er blevet præsenteret på München messen. Og sædvanen tro for Norma, så kan den udbygges med masser af ekstra udstyr

HS-serien har indtil nu kun indeholdt en dac, men har nu fået føjet en integreret forstærker til sortimentet. Den nye forstærker deler kabinet og front med dac’en, og har modelnavnet HS IPA1, hvilket giver associationer til de større forstærkere i Revo-serien. Og det er da heller ikke kun navnet de deler, for den ”lille” HS forstærker har lånt masser af teknik fra sine storebrødre.

Og trods sin liden størrelse, så er der ikke hoppet over hvor gæret er lavest, og valgt en kedelig kl. D løsning. Nej, her er det den gode kl. A/B teknik med både en stor trafo og masser af ladelyt-kapacitet, som valget er faldet på. Trafo’en er en ringkerne på 300VA, og der er hele 47.000 µF af de røde ladelytter til rådighed for effekttrinnet, som i øvrigt minder utrolig meget om et af dem, man også finder i det ”store” Revo PA-150 effekttrin i lytterummet. Dog med den forskel at der kun er én køleprofil med 8 transistorer i HS IPA1 til begge kanaler. Men der er lagt i ovnen til særdeles stærke sager med HS IPA1, hvilket da også understreges med nogle meget pæne tal for strømstyrken.

Men HS IPA1 kan som sagt også udbygges med ekstra udstyr i form af en dac og en riaa, samt en dedikeret hovedtelefon-udgang. Og alle tre dele var monteret i testeksemplaret. Riaa’en kender man fra tidligere, da den næsten er den samme som de, der kan monteres i andre Norma forstærkere, og den håndterer både MM og MC pickup’er. Dac’en er derimod nyudviklet til HS IPA1, og understøtter 24 bit/192 kHz USB og traditionel S/P-dif.

Hovedtelefon-modulet er nyt, og er sådan set ”bare” et sæt modstande mellem jackstik og udgangstrinnet, hvilket gør at hovedtelefonerne har hele styrken til sin rådighed. Der kan skiftes mellem flere impedansområder, så alle typer hovedtelefoner kan benyttes. Men en speciel detalje er, at jackstikket sidder på bagsiden, sammen med indgangsstikkene og højtalerterminalerne.

Inde i HS IPA1 finder man, som i de dyrere modeller, elektronikken i flere lag. Nederst har man strømforsyningen, med trafo’en siddende lodret lige bag fronten, og øverst finder man kredsløb til forforstærker og effekttrin. Og igen kan man nikke genkendende til layout af kredsløbende fra de større modeller. Og både print og komponentkvaliteten er af samme høje standard som de dyrere modeller!

Design og finish af HS IPA1 er selvsagt ikke i samme kategori som Revo serien, da HS serien befinder sig i en anden prisklasse. Men det betyder ingenlunde, at det er helt skidt, da HS IPA1 stadig har en rigtig god fit og finish for prisklassen. Chassis og svøb er lavet i kraftig bukket stålplade med sort hammerlak, og fronten er af smedet aluminium med samme ”bue” foroven og forneden som de større modeller. Men det der dominerer mest, er nok det store vindue på fronten, som både indeholder display af den klassiske type med store digitale tal, samt knapper til betjeningen. Og man kan se komponenterne til knapper og display gennem det mørke vindue, hvilket både kan virke lidt billigt, men samtidig også lidt raffineret… lidt a la ASR forstærkere!

Lytteindtryk

Jeg forventede egentlig, at Norma HS IPA1 skulle lyde anderledes end sine storebrødre, da den jo er både mindre og billigere. Men den har godt nok bidt sig fast i haserne på sine større søskende. Men så kan de lære, at lade være med at låne ud af deres teknik!

For HS IPA1 lyder overraskende meget lig de større modeller fra Norma, og dermed overraskende godt. Klangen er den klassiske italienske med et strejf af romantisme, hvor lyden glider let afsted, uden spor af artefakter, som søger at få din opmærksomhed. Lyden er udpræget homogen og naturlig, og alle instrumenter lyder som de skal, og samtidig får man et fantastisk nærvær fra de udøvende. I det hele taget er mellemtone-området så ligetil, at man slet tænker over, at det er elektronik, der spiller musikken for en.

Bassen mangler måske lidt tyngde, men det opvejes i tusindfold af den kontrol HS IPA1 udviser. Og det passer faktisk overraskende godt med Audiovector SR6’erne i lytterummet. Her er det tydeligt, at det er det strømstærke udgangstrin der dominerer, for der er et rigtig godt greb i enhederne, og det er på en gang både tørt og præcist, men også detaljeret og nuanceret. Og i den anden ende i diskanten er det lækkert og luftigt, med masser af plads op mod skyerne og god plads omkring de udøvende. Der er ingen spor af begrænsninger eller forvrængning. Norma HS IPA1 har i det hele taget et ”drive” og greb i musikken, som får en til at glemme alt om elektronik eller watt og strøm.

Lydbilledet er lidt smallere end jeg er vant til, men HS IPA1 tager til genmæle og præsenterer en fornemmelse af dybde, som på ingen måde står i skyggen af dens storebrødre, og giver samtidig en definition af lag i musikken, som er af bedste klasse. Og det kommer også Q-sound til gode, som på ingen måde står i skyggen af det jeg er vant til.

 

Ovenstående er den grundlæggende lyd, som man oplever via de almindelige linjeindgange, men HS IPA1 kan jo også selv levere lyd via sine indbyggede moduler til både digital lyd og vinyl. Og D/A konverteren har til sammenligning lidt mere krudt bagi, med ekstra energi i toppen, og er ikke helt så letflydende, når lyden kommer fra McIntosh MCD500’s drev. Lyden er lidt for meget upfront, og det betyder også, at dybden i lydbilledet mister terræn.

Men jeg har lidt mistanke til, at det er kredsløbet til S/P-dif input, som ikke rigtig kan stå distancen, for når signalet leveres via USB indgangen, direkte fra en ”gammel” laptop, så er lyden en helt anden, og meget mere vellydende a la McIntosh’en via almindelig linjeindgang. Og tilbage er den rigtig gode fornemmelse af rum og luft i lydbilledet. Men der er stadig lidt ekstra energi tilbage i toppen, og det er derfor ikke helt så luftigt, som når Mcintosh’en leverer signalet analogt. Men når det er sagt, så er det også lidt uretfærdigt, at sammenligne Norma's nye indbygnings-dac med en CD afspiller til mange gange prisen, for til den relativt lave pris så gør den det rigtig godt.

Riaa modulet er ikke af samme kaliber som den separate Vincent i lytterummet, men med en pladespiller i samme prisklasse som HS IPA1 vil man ikke bemærke forskellen. Riia modulet har generelt samme klang som forstærkeren, men den savner til sammenligning noget præcision, og tryk og dynamik. Det er lidt mere afslappet i sin lyd, men er til gengæld også usædvanligt støjsvag!

Normalt gider jeg ikke rigtig hovedtelefoner, da man mister fornemmelse af nærvær og 3D, samt den fysiske del af musikken. Men når nu Norma selv siger, at de har gjort lidt ekstra ud af modulet til dette, så skulle det selvfølgelig prøves. Så de gamle Grado’er blev hevet frem til lejligheden, men det lød ikke helt rigtig fra start. Det var for pågående og hårdt. Standardindstillingen skulle ellers passe med Grado’ernes impedans på 32 ohm?! Men et kig indvendigt i HS IPA1 viste, at hovedtelefon-udgangen var sat til ”Direct”, hvilket betyder, at Grado’erne fik hele effekttrinnets power på en gang, om end med en volumenkontrol imellem. Det blev rettet, og straks lød Grado’erne som jeg husker dem, og lyden lægger sig lige op ad den generelle klang fra HS IPA1.

Samlet indtryk

Norma Audio er et af de mærker som bare altid leverer varen og aldrig skuffer med deres produkter. Og med HS IPA1 er det sket igen. Det er alsidigt produkt, der med sine mange muligheder kan blive centrum i ethvert setup.

Og trods sin liden størrelse er der ikke gået på kompromis med styrken, og man skal bestemt ikke lade sig snyde, for trods et lille kabinet er der masser af power og styrke i Norma HS IPA1’s effekttrin. Og der er stadig plads til masser af ekstra udstyr i form af en dac, riaa eller hovedtelefon-udgang. Og især USB indgangen på dac’en gør det rigtig godt, om end riaa’en også vil gøre det fuldt ud tilfredsstillende med en pladespiller i samme prisklasse som HS IPA1.

Jeg er meget imponeret over Norma’s nye HS IPA1 forstærker, der uden ekstraudstyr giver ualmindeligt meget for pengene, både hvad angår byggekvalitet og lyd, som næsten er af samme niveau som de større forstærkere fra Norma. Og derfor får denne lille fine forstærker udnævnelsen ”Best Buy”!


Specifikationer:

 • Princip: Integreret forstærker
 • Udgangseffekt: 2 x 75/150 watt i 8/4 ohm
 • Strømstyrke: 2 x 24 ampere (2 x 100 ampere peak)
 • Dimensioner: 21,5 x 12 x 37 cm (B x H x D).
 • Vægt: 12 kg.

Pris: Kr. 16.995,-

Ekstraudstyr:
Dac: Kr. 4500,-
Riaa: Kr. 1500,-
Hov.tlf. udg.: Kr. 1500,-


Forhandler:

High End Stereo

Web: www.highend-stereo.dk
Mail: info@highend-stereo.dk
Tlf: 9396 0150


Reference-udstyr:

 • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
 • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
 • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
 • CD-afspiller: McIntosh MCD500
 • Streaming: Audiophilleo 2
 • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
 • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
 • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
 • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
 • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Kef LSXII LT
02.02.2024
Stax nyhed
07.01.2024
Arcam Radia
07.01.2024
Nyt fra JBL
05.01.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes