Den nye serie byder på 4 modeller, og vi kigger her på den mellemste model Contour 30, som er en 2½ vejs højtaler, hvilket betyder at der er tale om en 2 vejs konstruktion med en ekstra enhed til at øge membran-arealet i basområdet.
Udvikling af den nye Contour serie er startet helt forfra og fra bunden, og der er ikke nogen ligheder med den forrige serie, som efterhånden også har en del år på bagen. Den mest åbenlyse forskel er, at enhederne nu ikke længere sidder omvendt med diskanten nederst og bassen øverst. I stedet er der valgt et helt traditionel setup, med en diskant øverst og en basenhed nederst. De to store enheder er i øvrigt helt ens, men har forskellige arbejdsområder.
Kabinettet er den næste tydelige forskel, og også her er der en ”ekstra” baffel placeret foran på kabinettet, nu lavet af 14 tyk aluminium, der er boltet og limet fast til fronten. Opgaven er dog en anden en tidligere, og her handler det i stedet om, at tilføre stivhed til frontbaflen, så enhederne får et optimalt afsæt, og energien ikke går tabt i vibrationer inde i kabinettet. Fronten af er samlet 40 mm tyk, og kabinettet er nu kurvet og smallere bagtil.
Indvendigt er kabinettet opdelt i 3 kamre, som er adskilt med en plade der lukker halvvejs af mellem kamrene. Åbningerne er lukket med en ”akustisk ventil” i form af en skumplade med høj tæthed, som styrer bastonernes flow mellem de tre kamre. Hertil er der to lange, smalle basporte i de øverste kamre, som helt klart er dimensioneret med henblik på impulskontrol i stedet for, at øge niveauet nede i den dybe bas.
De to 6½” basenheder er helt nye, og er mere traditionelt opbygget end det, der tidligere har været normen fra Dynaudio. Magneterne er af traditionelle materialer, og sidder uden på kurven, da deres størrelse ganske enkelt ikke gør det andet muligt, hvis feltstyrken skal bevares. Der sidder 2 magneter på hver enhed, hvilket også føjer til den fysiske størrelse. Membranen er nu 20 % tyndere end tidligere uden at miste stivhed, og spoleformen er som sædvanlig meget veldimensioneret, men nu med mere højde på svingspolen, så større udsving bedre kan kontrolleres. Enheden er ligeledes ventileret efter alle kunstens regler, med blandt andet et 30 mm hul i det midterste polstykke… ingen komprimering her!
Diskanten er den velkendte 28 mm Esotar 2 som ikke behøver nærmere introduktion. Den har allerede cementeret sin topstatus i andre – meget dyrere - højtalere fra Dynaudio. Delefilteret er derimod nu 2. ordens, hvor Dynaudio ellers tidligere har sværget til 1.ordens med henvisning til så få komponenter i signalvejen som muligt. Men der er stadig impedanskorrigeret, så forstærkeren ser en let belastning, om end driftseffekten stiger noget. Og Contour 30 vil da også gerne have noget havre at leve af. Terminalerne bagpå er fra WBT, og er som sædvanlig kun til singlewiring. De er i øvrigt hvide, så de matcher kabinettet.
Fit og finish er af den sædvanlige høje kvalitet fra Dynaudio, om end det testede sæt i hvid pianolak ikke gør særlig væsen af sig, og dermed også fremstår noget anonyme. De virker ikke helt så eksklusive, som de faktisk er! Skal det være Dynaudio, så skal det være træfinér, hvor møbelhåndværket kommer meget mere til sin ret. Men der kan ikke sættes en finger på noget, på det testede sæt, de er både visuelt og elektronisk/mekanisk af allerbedste skuffe.
Lytteindtryk
Contour 30 er et sæt meget usædvanlige og fantastiske højtalere. De rykker ganske enkelt ved min opfattelse af hvad, der er muligt til prisen, og skubber tidligere topspillere i klassen til side, så som Xavian XN360 og Audiovector SR3 Arreté. Selv de større Dynaudio Confidence C2 II og den nuværende reference Audiovector SR6 Avantgarde II skal kigge sig over skulderen her!
Men træerne vokser ikke ind i himmelen, og der er selvfølgelig kompromisser, så lad os få dem af vejen med det samme. For Contour 30 har trods alt et begrænset kabinetvolumen til sin rådighed, og det sætter sine grænser for tyngden og niveauet i den dybe bas. Samtidig mister de overblikket en smule, når musikken presser til i en voldsom udladning med mange instrumenter i lydbilledet. Her kommer de større højtalere til deres ret, og giver Contour 30 baghjul.
Men når det er sagt, så giver Contour 30 også de andre baghjul i mange andre discipliner. For de giver simpelthen en indsigt i pladerne og musikken, som jeg kun har oplevet før med for eksempel de små Chartwell højtalere fra Graham Audio. Og så kan Contour 30 noget med Q-sound på Roger Waters’ Amused To Death, som jeg aldrig har oplevet før. Tingene står endnu tydeligere frem, og er placeret med endnu større præcision uden for højtalernes placering.
Hvilket fører videre til lydbilledets størrelse, som er større end jeg nogensinde har oplevet. Det når både højere op og længere ud til siden, så hele endevæggen bag højtalerne bliver til lydbilledet i musikken. Samtidig står sangere utrolig tydeligt frem i musikken, og giver en helt exceptionel fornemmelse af nærvær og præsens, og korsangere står lige så meget tydeligt fri af forsangeren. Det er meget tydeligt, at Contour 30 benytter siderefleksionerne i rummet, når de skal udføre dette, for står der noget i vejen, så påvirker det tydeligt lydbilledets størrelse og præcision. Og de skal som minimum have en meters penge til siderne. Fornemmelsen af dybde i lydbilledet er ligeledes rigtig god, som jeg er vant til fra referencen.
I det hele taget er gengivelsen af detaljer med Contour 30 så god, at jeg oplevede nye ting komme frem på mange af de plader jeg lyttede til, og jeg tog ofte mig selv i, at lytte hele plader igennem med Contour 30, frem for blot at lytte til enkelte brudstykker. De er simpelthen bare så involverende, at lytte til, at man bliver siddende og vil opleve mere. Og der blev lyttet til alt fra AC/DC og Adele til opera med Tryllefløjten.
Klangmæssigt læner Contour 30 sig lige op ad den ”rene” lyd, som er blevet Dynaudio’s signatur. Det betyder en meget ligetil lyd uden parfumerier, men en samtidig meget musikalsk klang. Bassen er tør og præcis, men også meget detaljeret og nuanceret, og så giver Contour 30 en helt exceptionel indsigt i trommesættets lyde. Og især min kæphest 3-i-1 lyden fra stortrommen er helt fantastisk tydelig her! Dynamikken er dog ikke helt så eksplosiv som reference-højtalerne, men er stadig i den rigtig gode ende. Men impulskontrollen er fantastisk velkontrolleret, og det er tydeligt at afstemningen af kabinet og basporte kommer til sin ret her.
Mellemtonen har jeg været lidt inde på med præcision og nærvær, men det skal også føjes til, at der er tale om en gengivelse med naturlighed af højeste karat. Og diskanten med den fine Esotar 2 enhed er ubetinget noget af det bedste, jeg har oplevet i denne kategori. Det bedste er når en diskantenhed ikke direkte høres, men bare er der, og uanstrengt spiller det, den skal. Bækkener som svæver ubesværet i luften langt tid efter deres superkontante anslag, uden spor af forvrængning… bare let og luftigt, men samtidig præcist og kontant.
Samlet konklusion
Jeg skal ærligt sige, at min skepsis har ligget på lur, efter Dynaudio's salg til en kinesisk virksomhed, for hvad ville det betyde for kommende modeller? Men min skepsis er i den grad sendt til skamme, for med de nye Contour 30 viser Dynaudio, at de stadig er verdensmestre i at lave højtalere!
Og Dynaudio Contour 30 er lidt af en genistreg, og blander sig gerne i selskabet med meget dyrere højtalere, og skubber samtidig sine egne konkurrenter til side, på sin vej mod tinderne. Jeg vil endog kalde dem en direkte konkurrent til deres egen storebror Confidence C2 II, for de kan nogle ting med musikken, som storebror ikke kan.
Igen må jeg kaste mig i støvet af respekt for Dynaudio, med deres Contour 30. Det er en fantastisk velkonstrueret og enkel højtaler, som også spiller super fantastisk. Havde de små skønhedsfejl også været på plads, så havde ”Editors Choice” været inden for rækkevidde. Men ”Top Klasse” udmærkelsen får de, med pil op…
Wauw, siger jeg bare!
Specifikationer:
- Princip: 2½ vejs basrefleks gulvhøjtaler
- Frekvensområde: 32-23.000 Hz
- Delefrekvens: 300 & 2200 Hz, 2. ordens
- Følsomhed: 87 dB
- Impedans: 4 ohm
- Dimensioner: 25,5 x 117 x 39,5 cm (B x H x D)
- Vægt: 34,5 kg.
Pris: Kr. 55.000-63.200,- pr. sæt afhængig af finish
Producent:
Dynaudio A/S
Web: www.dynaudio.com Mail: info@dynaudio.com
Tlf.: +45 8652 3411
Reference-udstyr:
- Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
- Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
- Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
- CD-afspiller: McIntosh MCD500
- Streaming: Audiophilleo 2
- Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
- Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
- Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
- Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
- Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount
Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.
|