Her er du: Anmeldelser - Belles Aria 4. december 2023 | 03:24   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Belles Aria
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [27.12.2016] Print testen
Belles har lanceret første produkt i deres nye Aria serie: En diskret udseende, men kraftig integreret forstærker. Og den har lidt af et renommé, at leve op til, fra tidligere integrerede forstærkere fra Belles

Belles har rystet posen, og lavet helt om på deres sortiment, og måden det produceres på. Og samtidig tør de godt gå deres egne veje, uden at falde i tidens trends, som mange andre gør. Af samme årsag leveres Aria med indbygget riaa, i stedet for en USB-dac. Fordelen er, at en riaa er nemmere, at skrue sammen, så resultatet bliver godt, hvor USB-dac’en oftere er et kompromis, i forhold til separat udstyr.

Men Belles har som sagt ændret deres sortiment, og fremover er det den nye Aria serie, som er i fast produktion, og så bliver de dyrere Statement produkter bestillingsvare. Men Aria serien lægger stærkt ud, og kommer - ud over den integrerede forstærker i denne test - til, at bestå af både forforstærker, stereo- og monoeffekttrin, samt en separat riaa.

Design og stil minder meget om tidligere Soloist modeller. Men indvendigt er der bestemt træk fra nyere konstruktioner, og man kan nærmest sige, at Aria er modulopbygget, da hvert kredsløb har sit eget print. Og det giver egentlig god mening, da kredsløbene så kan benyttes i de følgende apparater, efterhånden som de lanceres. Komponentkvaliteten er høj, og printene er for eksempel af glasfibertypen.

Strømforsyningen er nærmest overdimensioneret, med en stor trafo og et batteri af ladelytter på hele 88.000 µF – mere end der sidder i reference-effekttrinnet i lytterummet! Så basis er lagt for en strømstærk konstruktion. Og det følges da også op af en veldimensioneret effektdel, konstrueret udelukkende med diskrete komponenter. I forforstærker-sektionen og riaa’en, benyttes der få men gode opamps til forstærkningen, og riaa-delen kan benyttes sammen med MM pickup’er.

Kabinettet er meget enkelt, og består af en enkel aluminiumsfront med knapper til indgangsvalg, monitor/bypass, mute og tænd/standby, samt volumen. Der er også et hovedtelefonstik. Svøb og chassis er lavet af kraftig bukket stålplade, og på bagsiden sidder masser af lækre stik til signalkilderne, dog kun tre styks plus pladespiller. De sidste er til båndoptager, bypass til surround, samt pre-out til et ekstra effekttrin. Noget siger mig, at det kommende stereo-effekttrin vil indeholde samme moduler, som vi finder i Aria her. Højtalerterminalerne kan som noget specielt spændes med værktøj, hvilket sikrer optimal kontakt.

Lytteindtryk

Belles Aria er ikke en forstærker, som gør opmærksom på sin egen tilstedeværelse. Alting er meget umiddelbart og klangen meget naturlig og ligetil. Der er ikke nogen enkeltområder der stikker ud, og det tager lidt tid før man bemærker dens kvaliteter, men Aria kravler stille og roligt ind under huden på én. Klangmæssigt lyder den meget som forstærkersættet i lytterummet, og præsterer en på én gang både meget tør, stram og præcis lyd, men stadig med en stor portion musikaltet, som jeg kender det, og kan lide det.

Især bassen imponerer for en forstærker af denne størrelse. Det er solidt og tørt, og der er godt tryk på trommesættets stortromme. Og det er uden, at lyden hernede på nogen måde er farvet eller fremhævet, det er blot udtryk for, at den lille Aria er en særdeles strømstærk sag! Dog savner den lidt raffinement, og selv om detaljeringen en rigtig god, så savner jeg også lidt mere nuancering i bassen.

Mellemtone og diskant er ligeledes meget naturlig med et stærkt indtryk af nærvær fra de udøvende. Der er et godt fokus i lydbilledet, og en god fornemmelse af rum og ekko fra musikken. Dog er placeringer og 3D ikke helt så præcise, og lyden slipper ikke helt så fri, som jeg er vant til, og jeg kunne godt ønske mig lidt mere luft i toppen.

Men lydbilledet er stort, her når Aria næsten referencesættet, og især Q-sound flyttes på allerbedste vis ud og rundt, fuldstændig som jeg kender det. Lige så med detaljeringen og dynamikken, der imponerer med sit hug og sin hurtighed, men igen på en naturlig måde, hvor man egentlig slet ikke tænker over det, før man lige får sat en plade på, som lyder anderledes end den plejer.

Via den indbyggede riaa er det meget samme oplevelse, der går igen. Og det er især her, at Q-sound får lov til, at stå helt klart frem. Jeg kan ikke umiddelbart høre nogen forskel til Vincent’en i lytterummet, og jeg fornemmer da også, at det er selve forstærkeren, der sætter lydsignaturen for Aria’en. Så det jeg skriver, er vel egentlig, at den indbyggede riaa gør det ret godt!

Og det er egentlig definitionen på den nye Aria… den spiller med enorm musikalitet og engagement, men savner lidt på de tekniske sider af musikken. På mange måder minder Aria om den tidligere Soloist 1, som tidligere er blevet anmeldt her på siden. Men de er forskellige, og hvor Soloist’en imponerede på teknikken, så imponerer Aria med mere nerve og nærvær i sin spillestil.

Og selv om Aria ikke gør stort væsen af sig, så har den alligevel et par tricks i ærmet fordi, den netop bare spiller så naturligt, at man ikke bemærker dens væsen. Den behøver ikke imponere for, at fange ens opmærksomhed. Den er bare ærlig og ligefrem, og det er først, når man går tilbage til andet udstyr, at man bemærker forskellene.

Samlet indtryk

Belles Aria har faktisk været en svær forstærker, at skrive en anmeldelse om. For hvordan beskriver man en forstærker, der bare lyder som den skal? Bevares, man kan da altid lytte efter ”mangler”, og med Aria vokser træerne da heller ikke ind i himmelen, og den kommer også til kort på nogle punkter. Men det gør andre – dyrere - forstærkere også. Så det er slet ikke relevant.

Jeg har faktisk stor respekt for Belles, for de kan få udstyr til, at lyde rigtig godt, uanset pris. Og de tør godt indgå nogle små kompromisser for, at fokusere på det vigtige: Musikken! Og Aria’s stærkeste kort er præcis, at den kan få én til, at glemme udstyret, så man netop bare nyder musikken, som er den det mest naturlige i verden. Det er der ikke mange forstærkere, der kan prale af…


Specifikationer:

 • Princip: Integreret forstærker m. riaa
 • Udgangseffekt: 2 x 75 watt, 8 ohm
 • Dæmpningsfaktor: 2000
 • Dimensioner: 42 x 8 x 35,5 cm (B x H x D)
 • Vægt: 13,5 kg

Pris: kr. 17.490,-


Forhandler:

StudioSound

Web: www.studiosound.dk
Mail: info@studiosound.dk
Tlf: 4454 5401


Reference-udstyr:

 • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
 • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
 • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
 • CD-afspiller: McIntosh MCD500
 • Streaming: Audiophilleo 2
 • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Norma Revo PA 150
 • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
 • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
 • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
 • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
På med vinylen 20
16.08.2022
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Musical Fidelity M8xTT
23.11.2023
AudioSolutions Figaro II
21.11.2023
Clearaudio Concept Signature
16.11.2023
EAM Lab
15.11.2023
J.Sikora
14.10.2023
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2023 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes