Her er du: Anmeldelser - Alto 845C 18. april 2024 | 05:55   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Alto 845C
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [17.03.2016] Print testen
Vi har fået besøg af en meget speciel rørforstærker, med nogle ditto meget specielle – og store - rør. Alto bygger normalt kun højtalere, men nu har de også tilføjet rørforstærkere til deres sortiment

Alto bygger ikke selv disse forstærkere, men får dem leveret fra Kina, af en yderst kendt og habil producent, som har høstet stor anerkendelse for deres egne forstærkere under eget navn. Så det er ikke bare endnu et mærke, der føjes til, men OEM produktion af allerede veletablerede konstruktioner.

845C modellen her er ikke bare veletableret, den er også velkonstrueret, og er fysisk både meget stor og meget tung. Designet giver associationer til mærker som Ayon, Raysonic og også danske Bow. Der er kun ét kabinet, men det er faktisk ikke en integreret forstærker, da den er bygget som en ren effektblok med en omskifter til indgangsvalg og en volumen koblet i mellem indgang og effektrørene. Og den kaldes da også en ”integreret effektforstærker” af producenten.

Rørbestykningen er meget speciel, og mest dominerende er de store Psvane 845 udgangsrør. De deler DNA med andre store rør som 211 og 805, som egentlig slet ikke er designet til hi-fi oprindeligt, men derimod til transmission af lyd over store distancer, for eksempel gamle analoge tele-signaler. Men de er selvfølgelig efterfølgende videreudviklet til brug i forstærkere, så de også lyder rigtigt, og kan dække et fuldt frekvensområde. Samtidig har de en forsyningsspænding på 900 Volt, der er dobbelt så højt som mere almindelige rør, og kan også levere strøm i større omfang.

En anden speciel detalje er, at de store 845 rør bliver forsynet med strøm af et sæt 300B rør, som faktisk selv er lavet til udgangstrin. Dimensioneringen er altså helt i orden! Drivertrinnet består af 6sl7 & 6sn7 rør, sidstnævnte med en speciel kugleformet glaskolbe, der yderligere er med til, at give denne forstærker et meget specielt udseende. Internt er 845C selvfølgelig hardwired hele vejen igennem, uden brug af print. Strømforsyningen består en af meget stor trafo, placeret i sit eget kabinet bag rørene, og her sidder også de veldimensionerede udgangs-trafoer.

Resten af kabinettet er af aluminium, i en særdeles kraftig dimensionering, der kan bære vægten af den tunge forstærker. Der medfølger også et rigtig lækkert gitter af mørktonet akryl til, at sætte hen over rørene. På fronten finder man på yderfløjene to lækre, pileformede drejeknapper til indgangsvalg og volumen, og i midten et VU-meter. Mellem disse sidder to vippekontakter, som benyttes ved opstartsproceduren af forstærkeren. Den ene er selvfølgelig en tænd/sluk knap, men den anden er lidt speciel, da den tilkobler et beskyttelses-kredsløb til de store 845 rør, så de skånes og dermed holder længere.

Og nu vi er ved opstartsprocedurer, så føler man sig helt hensat til et cockpit, i et fly, når 845C skal startes op. Først vippes tænd/sluk knappen op, og der lyder en bekræftende ”ringen” kort fra de store 845 rør, som får hele 900 volt skubbet op i enden, og volumen knappen tager en tur mod nul. Nogle få sekunder efter drejer den tilbage kvart volumen. Dette er en indikation af, at de store rør er klar til operation, og at beskyttelses-kredsløbet skal aktiveres ved, at vippe den anden kontakt op. Og efter cirka 30 minutters opvarmning er man klar til at lette… øh vrøvl, til at høre musik selvfølgelig!

Der er altså tale om en yderst lækker konstruktion, som giver et meget positivt – og tungt! – førstegangsindtryk. Det er altså superlækkert lavet, det her!


Lytteindtryk

Jeg skal ærligt sige, at jeg mest er til disse store rørtyper, da de altid har vist sig bedst til, at håndtere bas, og kunne levere strøm i det nødvendige omfang. Jeg tidligere haft en anden forstærker med 211 rør inde til test, og udover andre oplevelser, så var der også her mere kontrol i bassen end sædvanligt med rørforstærkere.

Og det er en kontrol, der minder meget om det, Norma effekttrinnet normalt leverer i lytterummet. Og lige så med detaljering og velnuanceret lyd hernede. Bassen er solid og skaber et rigtigt godt fundament for hele musikken.

I det hele taget lyder 845C slet ikke af rør, men har bare en lækker, naturlig klang. Om end den skal varmes op, som tidligere nævnt, i mindst 30 minutter, da den ellers kan lyde lidt hård fra en kold opstart. Og det er de store udgangsrør som skal blive driftsvarme, lidt a la en gammel sportsvogn, som også har godt af, at få varmet motorolien op, inden man sparker til pedalen.

Men så mødes man også af en klang, som er meget lig det forstærkersættet i lytterummet leverer. Det vil sige en på alle måder naturlig lyd, hvor der ikke er nogen forvrængning eller kedelig biklang. Alt glider bare afsted på naturligste vis, stemmer lyder som de skal, og fornemmelsen af nærvær er helt i top. Lige så med alle typer instrumenter. Og i toppen flyder diskanten afsted, kun med himmelen som sin eneste begrænsning med masser af luft i lydbilledet, og især adskillelsen af sanger og kor imponerer i en grad, hvor referencesættet ikke kan følge med.

Og det bringer os videre til næste punkt: Detaljeringen! Alto 845C formår simpelthen, at viderebringe flere detaljer i lydbilledet, end normalen er i lytterummet. Det var ikke ofte, men en gang i mellem dukkede der ting op, ud af det blå, som aldrig før har vist sig. Ofte små bilyde eller ”fraseringer” fra instrumenter, som giver en ekstra oplevelse af det pågældende instrument. Eller førnævnte oplevelse med adskillelse af stemmer.


Ren idyl!

Lydbilledet er stort, og kommer helt ud forbi højtalerne og højt op mod loftet, men på dybden kan 845C ikke helt levere det samme, som jeg er vant til. Og lige så med placeringer af de udøvende, som ikke står helt så knivskarpt. Det viser sig også med Q-sound, som ikke står helt derude i siderne, hvor jeg er vant til, at høre det. Og lige præcis disse ting fortæller lidt om hvordan, en forstærker håndterer fasen i lyden, og her er 845C ikke lige så knivskarp, som den ellers er på så mange andre områder.

Men jeg får det lidt a la oplevelsen med den Vincent CD-S1.2 CD-afspiller, som lige har været inde til test, for den fokuserede også primært på musikken. Og selv om den og 845C er i to helt forskellige prisklasser, så vil de være et perfekt makkerpar. Med de to handler det kun om musikken, og en helt naturlig fremstilling af den. Og skulle jeg vælge, så vil jeg til enhver tid vælge musikalitet frem for teknikalitet.


Samlet indtryk

Alto 845C er en imponerende og lidt frygtindgydende forstærker. Imponerende på grund af sin størrelse, og de store flotte rør, som er fantastisk smukke, at se på, når de står og gløder. Og frygtindgydende fordi, vi har med stærkstrøm, at gøre. Bare tanken om, at man gør noget forkert, og får et dødbringende rap over nallerne, eller får sendt 900 volt ud i højtalerne, skaber respekt. Og det skal man have, når man har med denne type rørforstærker, at gøre.

Men er der styr på det, så belønnes man med en lyd, som nærmest kan flyde afsted i al evighed, med naturlighed og glæde over musikken, som strømmer en i møde. For 845C er indbegrebet af musikalitet. Og så savner den måske lidt på teknikaliteten, men leverer omvendt detaljering i et omfang, som jeg ikke oplever tit.

Alto 845C er også en smuk forstærker med sit retrodesign i ren Art Deco stil. De gammeldags vippekontakter med bakkelit-lignende rød plastik, det lille VU-meter med det gullige lys, og det store ”gitter” af akrylstænger. Og selv om den er stor og tung, så synes jeg faktisk også, at den er meget dekorativ.

Og fordi den spiller med så stor glæde og musikaltet, uden nogen musikalske unoder, får den udmærkelsen ”Top Klasse” med! Rigtig god fornøjelse, hvis du får glæden af, at lytte til Alto 845C.


Specifikationer:

  • Princip: Integreret rør-forstærker
  • Rør: 845, 300B, 6SL7 & 6SN7
  • Udgangseffekt: 2 x 25 watt kl. A
  • Frekvensområde: 15-25.000 Hz
  • Dimensioner: 48 x 38 x 25 cm (B x H x D)
  • Vægt: 36 kg.

Pris: Kr. 33.250,-


Forhandler:

Alto Højttalere

Web: www.altoht.dk 
Mail: info@altoht.dk
Tlf: 97 88 51 86


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streamer: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Xavian XN360
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes