Her er du: Anmeldelser - Jean-Marie Reynaud Silver Bliss 28. marts 2024 | 18:22   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Jean-Marie Reynaud Silver Bliss
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [03.11.2014] Print testen
JMR er ikke et mærke som man ser hver dag, men det er et firma med en del år på bagen, og ditto erfaring. Og da det umiddelbart er første gang, de bliver anmeldt af et dansk magasin i nyere tid, er det også med en vis spænding

 

Jean-Marie Reynaud er et fransk højtalerfirma, som har mere end 40 års erfaring bag sig, og er dermed en af de største kapaciteter i den franske audio industri. Firmaet blev, som navnet siger, startet af Jean-Marie Reynaud, men er nu styret af sønnen Jean Claude, efter seniors bortgang i 2011. Men sønnen har været med mange år inden, så al erfaring og viden er blevet overdraget til den næste generation.

Højtalere fra JMR har alle - mere eller mindre - et noget specielt udseende, og modellen Silver Bliss i denne test er da nok også en af de mere traditionelle, og så alligevel ikke. For den har flere specielle løsninger, som er udviklet gennem årene.

Hvor de store gulvmodeller fra JMR ofte benytter en såkaldt transmissionslinje til, at forstærke den dybeste bas, så benytter Silver Bliss et princip med fire kamre, som arbejder sammen, hvilket skal give en så præcis bas som muligt. I praksis har afstivningen indvendigt blot nogle mindre udskæringer end normalt, og dette betyder, at luften fra basenhedens bagside ”speedes” en lille smule op, så lyden ikke slår tilbage på bagsiden af basenheden. Meget lig Xavian højtalerne i lytterummet. Dermed kan bassen ikke bare ”blævre” rundt inde kabinettet, men bliver ”styret” på sin vej til basporten. Selve basporten er gjort flad og aflang.

Enhederne er også specielle. Bassen er umiddelbart meget traditionel med et kraftigt støbt aluminiumschassis, en stor, kraftig magnet og en membran af papir/kulfiber. Men det specielle er, at der på bagsiden af magneten er skruet en kraftig stang af rustfrit stål fast. Denne stang går hele vejen gennem kabinettet, og er igen fastgjort til bagpladen med en stor møtrik udvendigt. Denne er så spændt med et specifikt moment, så man fjerner det traditionelle resonansmønster, som næsten altid opstår i et firkantet kabinet. Selve enheden er så også afkoblet fra fronten, så der også her minimeres enhver overførsel af vibrationer.

Diskanten ser umiddelbart også meget almindelig ud, og er udefra en helt almindelig softdome-enhed. Men på bagsiden sidder neodymium magneterne i lag (4 stk.), og derefter er det hele lukket inde i sit eget kammer. Fronten har en lille waveguide, som hjælper spredningen af lyden. Bas- og diskant-enhederne er selvfølgelig matchet i par.

Delefilter og kabling er det, der giver navnet ”Silver” Bliss, og er det der adskiller Silver Bliss fra den almindelig Bliss model. Delefilteret er hardwired, og alle kondensatorer er med sølvtråd. Tolerancerne er meget små på komponenterne, og alle dele er parret/spejlede. Så det er ikke kun filtrene, der matchede… nej, det er helt ned på komponent-niveau, at der er matchet til den modsvarende komponent i det andet filter! Ligeså er den indvendige kabling af sølv, fra JMR’s eget sortiment.

Kabinetterne er, bortset fra det indvendige, meget traditionelle. En firkantet kasse med afrundede kanter på fronten. De er lakeret i en mørk koksgrå metallak, med et lille stænk af sølv i. På fronten er der rundt om enhederne monteret et stykke filt, der skjuler monteringen, så kun membranerne stikker frem. Der medfølger også stoffronter, som sidder fast med skjulte magneter i baflen. Terminalerne på bagsiden er af kraftig kvalitet, som gaber over det meste.

JMR Silver Bliss syner egentlig ikke af meget udefra, og fremstår meget diskret. Men det er jo også indvendigt, at ressourcerne primært er brugt. Og de er lige så diskrete i lyden, som i deres udseende.

Lytteindtryk

Silver Bliss er ikke en højtaler, der gør opmærksom på sig selv… den spiller bare! Og efterhånden som den ene plade afløser den anden, kommer de forskellige kvaliteter snigende, på en diskret måde. Silver Bliss er en god højtaler, og virker nærmest som om, at den ved, at den ikke behøver alle mulige kunstige lydparfumerier for, at yde sit bedste. Og det er meget tydeligt, at JMR har styr på deres udvikling.

Og dermed er det heller ikke let, at beskrive Silver Bliss’ lydsignatur. Men umiddelbart er det en meget klar lyd, der kommer ud af dem. Den slags hvor man bare hører musikken, uden at tænke så meget over teknikken. Og de er på én gang både milde og runde, men også præcise.

Der er en god tyngde og rytme i bassen, og der er en ganske god nuancering hernede. En stortromme præsenteres som den skal, og en basguitar er nem at følge i dens rytme. Egentlig er der ikke så meget at sige om basområdet, som kun har en begrænsning… hvilket udelukkende skyldes kabinettets størrelse. Men det er de færreste, der vil savne bas! Dog skal de ikke stå for langt fra en bagvæg (25-30 cm.), hvilket jo også hjælper dem rent indretningsmæssigt.

Mellemtone og diskant er ligeså helt ligetil, uden svinkeærinder… det spiller bare. Alt lyder som det skal, uanset om det er af kød, træ, eller metal. Men diskanten kan være lidt mere distinkt på visse plader. Og eneste lille anke generelt er, at der godt kunne være lidt mere luft allerøverst oppe. Men rent tonalt er det helt som det skal være. Mildt, men præcist.

Tonalt set kan JMR’erne bedst beskrives som en mellemting mellem Xavian’erne i lytterummet, og B&W CM6 S2, som var på besøg lige inden denne test. Hvor Xavian’erne er lidt romantisk fyldige, og B&W’erne meget direkte og kritiske over for det udstyr de er spændt efter, så lægger Silver Bliss sig lige midt i mellem. De er hverken romantisk afrundede eller kritisk overfor udstyret de sidder på. De er meget ærlige og spiller bare musikken, og er egentlig også ret neutrale i den henseende.

Lydbilledet er overraskende stort, og et par gange oplevede jeg faktisk ting foregå udenfor højtalernes placering og lydbillede. Det er ganske godt gået, og på dette punkt overgår de faktisk højtalerne i lytterummet! Kun på dybden savner jeg noget bedre definition. Tingene kommer ikke helt derind bagved, hvor jeg er vant til, at finde bagvæggen i lydbilledet.

Men der er en rigtig god rumfornemmelse alligevel, og placeringer af de udøvende er ligeledes rigtig god. Man er aldrig i tvivl om hvor instrumenter eller sangere er placeret. Silver Bliss er også meget afslørende og får alle detaljerne med. Ligeså er dynamikken i top, og mens man på bedste vis luller hen til et stille stykke musik, så rykkes man voldsomt ud af sin døs, når et crescendo brager løs derefter. Lige her ofrer de diskretionen til fordel for eksplosiv dynamik. Og det er også de små ting i musikken, der tydeliggøres af denne dynamik, som f.eks. slagene på en lilletromme, som står meget tydeligt frem.

Samlet indtryk

Jeg har aldrig lyttet til JMR i længere tid før, så det var både med en vis spænding, men også skepsis, at de blev installeret i lytterummet. For der findes så mange højtalerproducenter derude, som alle har deres egen idé om god lyd. Og der er ofte langt mellem snapsene. Men hvor blev min skepsis gjort til skamme!

JMR Silver Bliss er en rigtig god højtaler, som ikke har behov for, at imponere. De leverer på bedste diskret vis musikken, så man glemmer alt om teknikken bag. Der er ingen imponator-effekt med stor grandios bas eller superdiskant leveret af bånd eller eksotiske metaller. Vi er helt tilbage ved det basale. Og så leverer de bare vellyd i spandevis, hvor intet stikker ud eller stikker af. Og giver én den musikoplevelse, som var meningen fra en start.

Set i det lys, kan jeg kun på det varmeste anbefale disse JMR Silver Bliss. De spiller bare musik. Og dermed har de løst opgaven til UG med kryds og slange, uden alskens lyd-parfumeri!


Specifikationer:

  • Princip: 2 vejs basrefleks standerhøjtaler.
  • Enheder: 7” papir/kulfiber bas/mellemtone, 1,1” silkedome diskant.
  • Frekvensområde: 45-22.000 Hz.
  • Følsomhed: 89 dB.
  • Impedans: 4 ohm.
  • Dimensioner: 22 x 43,5 x 27 cm (B x H x D).
  • Vægt: 10 kg. pr. stk.

Pris: Kr. 12.995,- pr. sæt.


Importør:

Medlyd

Web: www.medlyd.dk
Tlf.: 7025 3009


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streamer: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Vincent SP-995
  • Højtalere: Xavian XN360
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes