Her er du: Anmeldelser - Rotel RA-12 22. april 2024 | 06:00   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Rotel RA-12
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [21.10.2012] Print testen
Med deres nye 12-Series har Rotel lanceret et par geniale integrerede forstærkere, som byder på et hav af tilslutningsmuligheder, blandt andet streaming via den nyeste Bluetooth standard. I denne test ser, og lytter vi nærmere til den største model RA-12

I de sidste år har Rotel levet en lidt stille tilværelse herhjemme, hvilket primært skyldes skiftende distributører, men også få nye modeller fra Rotel selv. Men det har skiftet nu, og dels er der kommet en mere stabil distributør på, men Rotel selv har også satset, og lanceret den nye 12-Serie.

Den nye modelrække indeholder 3 integrerede forstærkere, 1 CD-afspiller og 2 tunere, den ene med internet-radio. Men det mest spændende er de to største forstærkere, som dels byder på goder fra Rotels fortid, men som også samtidig træder ind i fremtiden og en ny æra.

De to modeller RA-12 og RA-11 er, bortset fra strømforsyning, udgangstrin og udgangseffekt, helt ens. RA-12, som vi ser på i denne test, er grundet den kraftigere udgangseffekt lidt større, og yder 2 x 60 watt, mod 2 x 40 watt i RA-11. Til gengæld er den mindre RA-11 måske lidt mere ”indretnings-venlig” med sit slankere kabinet.

RA-12 har et hav af ind og udgange. Der er fire almindelige linje-indgange til CD, tuner og lignende, og en pre out, så der kan sluttes en effektforstærker til. Hertil 2 sæt højtaler-udgange, som kan køres sammen eller hver for sig. Men de mest spændende tilslutningsmuligheder er RIAA indgangen, de digitale indgange, men ikke mindst USB indgangen på fronten, hvor der følger en Bluetooth 4.0 dongle med, så der kan streames trådløst med fuld opløsning! Og da donglen ikke er ”svejset” fast til apparatet, så kan man opgradere til nyere overførsels-medier i al fremtid, hvilket mange konkurrenter ikke kan.

Opsætning af streaming er simpelthen så let, at de fleste andre i branchen burde kigge med her. Tænd forstærkeren, vælg USB indgangen, og sæt Bluetooth donglen i. Forstærkeren klarer selv resten. Herefter aktiverer man Bluetooth på sin mobile enhed, det være sig mobiltelefoner, iPad eller bærbare computere. Denne enhed er fuldstændig ligeglad med om der er et lille æble på eller ej. Windows og Android er også velkommen her! Herefter vælges Rotels dongle i oversigten over tilgængelige enheder, og så kan der spilles musik. Helt fantastisk enkelt!


Lige så er det med RIAA og MM/MC-high pickup’er, samt de almindelige digitale indgange. De kobler sig bare på det signal, de modtager. På de digitale indgange kan man ligefrem se i displayet på fronten, hvilken samplingsfrekvens signalet er overført med.

RA-12 er solidt og gedigent opbygget. Selve kabinettet er lavet i kraftig stålplade, mens fronten er lavet af 5 mm tykt aluminium. Indvendigt dominerer en rimelige stor ringkerne-trafo i venstre side, de to store ladelytter, og den kraftige køleprofil med hele 8 transistorer til udgangen! Der er godt fyldt op, og kvaliteten af komponenterne er høj. Den samlede vægt er da også godt og vel 8 kg. Fuldstændig som man kender Rotel fra de gamle dage!


Lytteindtryk

Når man tester en forstærker i budget-klasen, som RA-12, så forventer man selvfølgelig ikke samme lyd som fra et high end system. Men når det er sagt, så er jeg mildest talt imponeret over lyden fra RA-12. Selvfølgelig kommer den til kort på nogle områder, men på den anden side, så holder den sig tro mod musikken, hvilket har meget stor værdi i sig selv.

En anden imponerende ting er, at alle medier behandles ligeligt, og uanset om der streames, afspilles CD eller vinyl, så er klangen den samme. Lyden fra vinyl er dog en anelse mere tilbagelænet, men det skyldes mere mediet i sig selv, end forstærkeren som sådan. Men lyttes der til CD, så gør det ingen forskel, om man vælger analog eller digital input. Begge signaler behandles lige godt, og giver samme vellyd! Lige så er jeg ret imponeret over, at streaming fra Spotify eller Youtube i høj kvalitet lyder så godt, via RA-12 og Bluetooth. Jo, vist kan man høre forskel sammenlignet med CD eller vinyl. Men der er godt nok ikke stor forskel! Der er en af fordelene i denne prisklasse.

Den samlede klang kan bedst beskrives som let hældende mod det varme, dog uden at det hele ender i mudder. For hvis der er noget denne forstærker kan, så er det at kontrollere højtalerne. Men Rotel har valgt at give lidt afkald på de allerhøjeste frekvenser, og det har betalt sig. For der er ikke antydning af hårdhed eller grov opløsning. Alt glider afsted på bedste vis, med musikken i højsædet.

Omvendt er bassen tør og stram, og de store Xavian højtalere holdes i et jerngreb. Dermed er bunden lagt for en rytme og et ”drive”, som uundgåeligt får éns fod til at vippe i takt til musikken. Mellemtone området kan der ikke sættes en finger på, det er der bare, og der hverken fremhæves eller skjules noget. Alle instrumenter og sangere kommer til sin ret. Øverst er der som sagt valgt en mild afrunding, og det gør at for eksempel bækner nogle gange kan forsvinde lidt i musikken, når der er mange instrumenter til stede samtidig.

Og det er smådetaljerne og den fine nuancering, man nogle gange savner med RA-12. Rent teknisk gives der afkald på nogle ting, og lydbilledet savner lidt på bredde, højde og dybde, når man sammenligner direkte med det der normalt spiller i lytterummet. Lige så er placeringerne heller ikke så præcise.

Men prisen taget i betragtning, så er man et skarn hvis man ikke kan finde sig i det. For til gengæld er RA-12 tro mod musikken i en grad, som dyrere udstyr nogle gange må se misundeligt efter. Og derfor er Rotels ”kompromis” velkomment. Jeg vil til enhver tid fortrække musikken frem for teknikken.


Konklusion

Rotel har begået et par genistreger med deres forstærkere med Bluetooth streaming. De er så alsidige og vellydende, at man mildest talt er et skarn, hvis man ikke begejstres til prisen. Samtidig har Rotel både kigget sig tilbage over skulderen, men også frem i tiden, da de har valgt at udstyre deres forstærkere med alle de tilslutningsmuligheder.

Der er vinyl-adgang til dem, der har samlet plader i mange år, men også til de unge som synes at vinyl er spændende. Lige så har de valgt at byde på digitale indgange, så folk med en ældre CD-afspiller kan få glæde af den nye teknik. Men så er der også streaming muligheden via Blutooth...

Og i stedet for at tage det lette valg, og kun alliere sig med dem der har æbler på deres mobile enheder, så har Rotel valgt at få alle med. Så uanset æbler, små robotter, eller vinduer, så kan alle være med her, og streame deres musik i en god kvalitet tæt på CD kvalitet.

Jeg er begejstret, og det vil jeg på ingen måde forsøge at skjule. Rotel er for alvor tilbage i spillet, og nogle af de etablerede mærker gør klogt i at ryste lidt i buksen! For her kommer en forstærker, som spænder bredere end noget jeg har set før. Der er både noget til de gamle og de unge, og noget til de gamle analoge medier, men også muligheden for at få de nye digitale medier med i mange år fremover.

Jeg bukker mig i støvet... Rotel RA-12 er et væskeægte "Best Buy" !


Specifikationer:

 • Princip: Integreret forstærker m. streaming.
 • Udgangseffekt: 2 x 60 watt.
 • Frekvensområde: 10-100.000 Hz +/- 1 dB. RIAA: 20-15.000 Hz +/- 0,3 dB.
 • Dimensioner: 43 x 9 x 34 cm (B x H x D).
 • Vægt: 8 kg.
 • Finish: Sort & sølv.

Pris: 6495,-.


For yderligere information, kontakt:

SAS Audio

Web: www.sas-audio.dk
Mail: info@sas-audio.dk


Reference-udstyr:

 • CD-afspiller: Lyngdorf CD-1, Holfi Stabilizer.
 • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Rega RB300/Incognito.
 • Pickup: London Jubilee & Ortofon Rondo Bronze.
 • Forstærkere: Ortofon ST-80SE, Audio Analogue Bellini & Vincent SP-995.
 • Højtalere: Xavian XN360.
 • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA & SilverSonic Q10.
 • Tilbehør: Brinck Br 507 Netstøjsfilter.


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler fra Sound InVision.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes