Hvis man kan kalde hifi kunst, så er det lige præcis hvad jeg vil gøre med Tektron generelt. Deres produkter er simpelthen så lækkert konstrueret! Tidligere har vi haft den store integrerede TK211S-I forbi lytterummet, som gav det første indblik i konstruktionerne fra Tektron. Nu er det den mindre TK2A3/45S-I-REF, som er på besøg. Og den står visuelt på ingen måde i skyggen af storebror.
Mange af delene til kabinettet er de samme, bare i mindre skala. Det eksotiske træ, som danner rammen til kabinettet, den kobberbelagte topplade af aluminium, bakelit knapperne til volumen, indgangsvalg og standby(!). Også ”øjet” fra 211’eren, der viser indgangsvalg, går igen. Det er så superlækkert lavet!
På toppen finder man udover rørene, de egenproducerede trafoer til både forsyning, choke, og udgang. Der er også de små ampere-metre fra 211’eren, dog er det uden de små aluminiums-drejeknapper. Der var ikke plads! På 2A3’eren må man ”nøjes” med potmetre til en skruetrækker. Rørene er af typen 2A3 til udgangen, 6SN7 til indgangen, og ét 83 til forsyningen. Alle rør på den testede forstærker var NOS-rør (New Old Stock), eller med andre ord gamle men ubrugte rør.
På bagsiden finder man 3 indgange, samt udgange til højtalerne. Alle stik og terminaler kommer fra WBT, og er af bedste skuffe. Udgangstrafoerne leveres som standard til 8 ohm, men kan også leveres til andet på bestilling.
Som tidligere nævnt har TK2A3/45S-I-REF en ”standby” funktion. Det er ikke en standby funktion i gængs forstand, hvor alle kredsløb lukkes ned til et minimum. Men den lille Tektron har, qua sin lave udgangseffekt, et lavt strømforbrug trods singleended kl. A drift. Derfor har Tektron tilføjet muligheden for, at holde rørene varme, dog uden at de kan spille. Rent praktisk slukkes kredsløbet til lyden, mens forsyningen til rørenes glødetråde holdes tændt. På den måde spiller den lille Tektron optimalt fra start. Ellers skal den lige have en halv time, før den er driftsvarm. Apropos strømforbrug, så trækker den ”kun” 70 watt fra lysnettet.
Indvendigt dominerer de lækre komponenter. Kvaliteten er af bedste skuffe, som for eksempel teflonsoklerne til rørene. Der er også et pænt ”lager” af ladelytter, som forklarer den gode lyd, som beskrives nedenfor.
Lytteindtryk
Det her er faktisk en imponerende lille forstærker, og trods et par handicaps, gør den faktisk ikke noget decideret forkert. Og lad os dermed få ryddet de små handicaps ud af anmeldelsen. Jo, vist er den ikke særlig kraftig... 2 x 3 watt er ikke meget. Så man skal ikke forvente diskotekslydtryk sammen med traditionelle højtalere. Men den kan faktisk levere et realistisk lydniveau. Og med en rigtig god dynamik!
Så er der bassen. Det er en rørforstærker, og udgangsrørene hører bestemt heller ikke til de kraftigste. Men den lille Tektron har - til trods - fornuftig kontrol med bassen. Og den gør det faktisk også bedre i dybbassen end sin dyrere storebror TK211S-I. Hvor storebror savnede noget tyngde i den dybeste bas, så er det ikke tilfældet med lillebror her!
Det er ikke superstramt, men den lille Tektron har et imponerende godt greb i basenhederne på de store Xavian. Flere større transistor-baserede forstærkere har til sammenligning haft problemer i samme disciplin. Jeg tror ganske enkelt, at det skyldes de egenproducerede trafoer, som er mindre træge, og derfor giver Tektron’en mulighed for nemmere at trække strøm efter behov.
Samtidig er der en nuancering i bassen, som man umiddelbart ikke forventer i denne størrelse og prisklasse. Ret godt gået! Og det fortsætter videre op i frekvensområdet.
I mellemtonen og diskanten mødes man igen af samme super nuancering, og af en umiddelbarhed som ligeledes normalt hører til de dyrere prisklasser. Alt lyder godt og roligt, og man tænker ikke over at det er hifi, der gengiver musikken. Vi behøver slet ikke at gå i detaljer, for der er ikke noget der behøver at blive fremhævet eller kritiseret, for den er bare så ligetil. Det lyder naturligt og dejligt, som kom det direkte fra ”naturen”.
Kun når vi kommer til de tekniske sider at musikken, kommer den lille Tektron lidt til kort. Om det skyldes kombinationen af den lave udgangseffekt og en højtaler med en almindelig driftseffekt, kan ikke umiddelbart afgøres her. Men den klarer sig faktisk fint alligevel. Perspektivet savner lidt bredde i forhold til forstærker sættet i lytterummet, og dybden er ikke helt så vel defineret. Det fremstår ikke så tydeligt, hvor hjørnerne er. Men placeringen af de udøvende er helt OK, og det er nemt at placere alle i både dybde og bredde, på for eksempel Tryllefløjten.
Men alt det med teknikken er i dette tilfælde ret ligegyldigt, når musikken først kører. Det er helt klart, at det her handler om musik. Og så dårlig er den lille Tektron altså heller ikke til det tekniske. Ja, der er andre forstærkere i samme prisklasse med flere watt, som klarer det tekniske bedre. Men så spiller de ikke musik på samme måde som her!
Måske vil man opnå et anderledes resultat med mere effektive højtalere, men jeg har faktisk haft mulighed for at høre Tektron’en sammen med mere effektive fuldtone-højtalere, og jeg synes ikke umiddelbart, at der er nogen forskel.
Det fantastiske med den lille Tektron er, at ligegyldigt hvilken plade der bliver sat på, vinyl eller cd, så lyder der fremragende, og lyttetræthed forbliver en by i Rusland. Samtidig sikrer den lave udgangseffekt også ens ører fra at blive ”brændt af”. Man lærer ganske enkelt, at høje lydtryk langt fra er nødvendigt.
Jeg skal ærligt indrømme, at jeg igen er blevet lidt forelsket, som det også skete med den større Tektron. I den måneds tid den lille Tektron var til test, blev der ikke skiftet over til reference-sættet på noget tidspunkt... den fik bare lov at spille og spille og spille og...
Samlet konklusion
Vælger man den lille Tektron, så fravælger man også noget... for grundet den lave udgangseffekt, så skal højtalerne man kobler til, have en vis effektivitet. Helst 90dB eller derover. Det betyder også, at man oftest havner med et sæt gulvhøjtalere med en eller flere store basenheder i. Men det er ikke noget problem for den lille Tektron, for under testen havde den hele tiden et godt greb i bassen på Xavian'erne i lytterummet.
Tektron TK2A3/45S-I-REF er en lille ”David” i markedet mod alle de ”Goliath”-forstærkere, der findes i samme prissegment. For selv om den ikke har mange watt, så kan den altså ting med musikken, som de andre forstærkere må kigge misundeligt efter. Den er i den henseende det diametralt modsatte af for eksempel Bladelius Thor mkIII, som tidligere har fået udmærkelsen ”Best Buy”.
Jeg er lidt i syv sind, for på den ene side får man ikke mange watt pr. betalt krone, men det opvejes til gengæld i tifold af ”musik” pr. betalt krone, hvilket faktisk gør den til et godt køb, og lægger den tæt op af samme udmærkelse, men...
Tektron TK2A3/45S-I-REF ville nok aldrig finde plads i lytterummet, da den simpelthen ikke er fleksibel nok til, at skulle spille sammen med alskens slags højtalere. Men hvis jeg nogensinde skal have en forstærker, som bare skal spille musik for musikkens skyld, så ville den stå i toppen af listen over mine valg!
Specifikationer:
- Princip: Single-ended kl. A rørforstærker.
- Udgangseffekt: 2 x 3,3 watt.
- Frekvensområde: 28-36.000 Hz.
- Udgangsimpedans: 8 ohm (Andre på bestilling).
- Standard rør: 2 x 2A3, 2 x 6SN7, 1 x 83.
- Dimensioner: 31 x 22 x 16 (B x H x D).
- Vægt: 8 kg.
- Finish: Træ i flere sorter.
Pris: Kr. 19.500,-.
Forhandler:
Pt. ingen forhandler
Reference-udstyr:
- CD: Lyngdorf CD-1, Holfi Stabilizer.
- Vinyl: Michell GyroDec SE, Rega RB300/Incognito, London Jubilee.
- Forstærkere: Audio Analogue Bellini & Vincent SP-995.
- Højtalere: Xavian XN360.
- Kabler: Vincent XLR, Silver Sonic AirMatrix RCA & Silver Sonic Q10.
- Tilbehør: Brinck Br 507 Netstøjsfilter.
Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Væggen bag højtalere og lyttepositionen er dæmpet med THX-godkendte paneler.
|