Her er du: Anmeldelser - Tektron TK211S-I 6. november 2024 | 11:19   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Tektron TK211S-I
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [06.09.2011] Print testen
Hifi4all har fået besøg af en italiensk rørforstærker, af den mere eksotiske slags. Og jeg ved ikke lige hvad det er, italienerne kan med hi-fi og lyd, men man bliver sjældent skuffet. Det blev vi heller ikke denne gang!

Tektron Electronics er en lille enmandsvirksomhed fra Italien. Oprindelig blev firmaet startet med henblik på at renovere gamle radioer med rør, men med tiden blev salg af rør også en del af forretningen. Og inden for de seneste år er egen produktion af rørforstærkere kommet til.

Alle forstærkere bygges på eget værksted, og de er alle lavet med henblik på den bedste lyd, uden skelen til komponenternes pris. F.eks. er alle trafoer viklet og samlet af Tektrons ejer på eget værksted. For selv om det er dyrere end mange masseproducerede trafoer, så var der ikke noget alternativ til at gøre det selv. Som ejeren selv udtrykker det, så var de masseproducerede bare ikke gode nok. Og det kan faktisk godt høres på forstærkerne – ikke på musikken, men på det totale fravær af ”snerren” fra trafoerne! De er viklet tæt og godt, så de ikke kan brumme i takt med den spænding, der løber igennem.

Tektron TK211S-I er den største model i sortimentet, og byder også på den højeste udgangseffekt i udvalget af forstærkere. Hele 2 x 15 watt, men så er det også i ren kl. A! TK211S-I er en single-ended konstruktion, hvor de to 211 rør trækker både positiv og negativ fase i hver sin kanal, og det kan kun lade sig gøre, hvis forstærkeren kører kl. A. Det betyder – desværre, i disse grønne tider – at strømforbruget er højt: 300 watt kontinuerligt, uanset om der spilles eller ej. Det giver en god varme-udvikling, og der var altid et vindue åbent i lytterummet, mens der blev lyttet til Tektron’en.

TK211S-I er generelt en rørkonstruktion, men der har sneget sig et par halvledere ind i konstruktionen. Ensretningen i forsyningen er baseret på dioder, og der sidder også et par transistorer i forbindelse med de store 211 udgangsrør. Men reguleringen i strømforsyningen sker via rør, og indgang og driver er lige så med rør. Og så selvfølgelig udgangen med de store 211 rør.

211 røret er en gammel konstruktion, som oprindeligt blev udviklet til brug inden for kommunikation, f.eks. telefoncentraler. Udgangsrør i rørforstærkere kører i forvejen med en ret høj spænding - omkring 400 Volt, men 211 røret kører med en endnu højere spænding på hele 900 Volt! Det er ofte et problem for rørbaserede udgangstrin, at levere strøm nok til, at kunne levere tør og stram bas lige så overbevisende, som en god transistor-baseret forstærker. Kun en gang har en rørforstærker testet hos Hifi4all, spillet bas på niveau med en god transistor-forstærker. Det var T.A.C V-60, som var udstyret med et dynamisk bias kredsløb.

Men den slags nymodens ting har Tektron TK211S-I ikke. Alligevel har 211 rørene rigtig godt fat i basenhederne på Xavian XN360 højtalerne, som ellers gerne vil brumme i bassen, hvis forstærkeren ikke har kræfter nok. Det skete ikke med Tektron’en! Men lige præcis 211 rørene er da også kendt for, at være mere strømstærke end de mere traditionelle rør, som oftest benyttes i røreffekttrin.

Et kig inden i forstærkeren afslører, at komponenterne er af meget høj kvalitet. Der benyttes bl.a. porcelæn og teflonsokler til rørene. Og alle komponenter er loddet fra punkt til punkt, uden brug af printplader.

Som tidligere nævnt, er trafoerne viklet på eget værksted, og de har en vis ”rå” finish. Men det passer faktisk rigtig godt med forstærkerens klassiske look. Der er i det hele taget mange lækre klassiske detaljer ved denne forstærker. Kabinettets ramme er lavet af træ (der kan vælges mellem flere sorter), og forstærkerens topplade er en aluminiumsplade, som er belagt med kobber via en elektrolytisk proces.

På fronten har volumen og indgangsvælgerens knapper også det helt rigtige klassiske bakelit-look, og indgangsvalg aflæses via et lille ”display”. Det er ikke et moderne LCD display, men kan bedst forklares som tal der vises med hver sin glødetråd, der sidder i lag bag hinanden. Hvis man har set det ”digitale” ur udenfor på Københavns hovedbanegård, så ved man hvad der menes med dette.

Der sidder også to amperemetre på fronten, et til hver udgangsrør, og der skal ikke bruges skruetrækker til at justere dem. Der sidder to lækre drejeknapper oven på kobberpladen, lige over de to metre. Og det gør det uhyre let at stille bias korrekt. På toppen finder man også to ”gitre” over 211 rørenes sokler. De er der ikke kun for at se godt ud. De store rør er ikke låst lige så godt fast i soklerne, som de mindre rør. Så gitrene er der for, at man ikke utilsigtet skal komme til at skubbe til dem.

På bagsiden finder man lækre stik fra WBT til både indgang og højtalere. Der i det hele taget ikke noget på denne forstærker, som leder tankerne hen mod et kompromis. Det er gennemført det her! I øvrigt er højtalerudgangen ”låst” til 8 ohm som standard, men kan bestilles til andre værdier. Årsagen skal findes i udgangstrafoerne. Tektron vil ikke gå på kompromis med viklinger til flere belastninger. Derfor er der forskellige trafoer, til forskellige belastninger.

Tektron forstærkerne udvikles løbende, og derfor er en forstærker bygget for et par år siden ikke nødvendigvis magen til en, der er bygget i dag. Testeksemplaret adskiller sig også fra en ”standard” TK211S-I. Bl.a. er rørene til indgang, driver og udgang NOS-rør (New Old Stock – gamle, men ubrugte rør). Og endvidere er kredsløbene indvendigt ændret for at give mere niveau i mellembassen. I det hele taget kan næsten alt lade sig gøre, selvfølgelig med nogle fysiske begrænsninger.


Lytteindtryk

Jeg har været hos importøren Nordic Natural Sound ved flere lejligheder, og har fået flere aha oplevelser med Teresonic produkterne. Og da jeg blev inviteret forbi, for at høre Tektron TK211S-I, sagde min erfaring mig efterfølgende, at selv om denne forstærker umiddelbart er konstrueret til at spille sammen med fuldtone højtalersystemer, så ville den også sagtens kunne gøre sig sammen med mine Xavian 3-vejs højtalere.

Tektron TK211S-I er ikke en forstærker, som gør stort væsen af sig. Ved første lyt var der ikke noget, som var radikalt anderledes i forhold til mit eget forstærkersæt. Men tingene kom stille og roligt snigende, og jeg må allerede nu tilstå, at Tektron’en på mange måder vandt mit hjerte.

Den lyder ikke af rør! Lyden fra Tektron’en er ganske præcis, stram og veldefineret. Og bassen er tør som en god transistor konstruktion. Tommelen op for det!

Men der var en ting, som jeg bemærkede efter noget tid: Der manglede niveau i den dybeste bas. Ikke meget, men alligevel nok til at jeg bemærkede det. Der er til gengæld masser af ”drive” i bassen, som gør at alle former for musik bliver meget vital og levende. Især stortrommen imponerer med masser af tryk fra pedal og skind. ”Los” fra Rammstein kører i skrivende stund, og her er der masser af tyngde i bassen. Nu er det heller ikke meget musik, som indeholder information i den dybeste oktav, så til daglig vil man i praksis ikke savne bas. Kun en enkelt orgelfanatiker eller to vil måske blive skuffede!

Tektron’s helt store force er i mellemtone området, hvor der er rigtig meget hul igennem, nærmest holografisk. Rummet bag højtalerne øges i forhold til mit eget setup, og placeringer af de udøvende bliver så meget tydeligere, fordi der også er så rigeligt med luft i lydbilledet. På indspilninger som honorerer dette, f.eks. Pink Floyd’s ”Wish you were here”, kan man meget tydeligt høre Roger Waters, som står og synger kor lige til venstre bag David Gilmour. Vi er nærmest ude i den ”lagkage”-lyd, som jeg kun få gange før har oplevet med andre produkter, hvor nye informationer og detaljer tilføjes i musikken, uden at overskygge - eller blive overskygget – af anden information i musikken. Al information får bare sit eget nye ”lag” i musikken.

Og faktisk oplevede jeg, at min Lyngdorf CD-1 fik en renæssance sammen med Tektron forstærkeren. Den blev meget mere ørevenlig sammen med Tektron’en, og alle detaljer kom en anelse tydeligere igennem. Tektron’en holder på ingen måde igen på den information, den modtager, men giver alligevel musikken en mere ørevenlig klang. Faktisk siger min fornemmelse mig, at McIntosh MCD500, som jeg sidst havde til test, ville være en ideel partner til Tektron TK211S-I. Men derudover er det faktisk ligegyldigt, om man benytter CD eller vinyl sammen den, for begge medier bliver behandlet ens. Og lige så bliver alle typer musik behandlet ens. Dette er en meget alsidig forstærker.

Tektron TK211S-I leverer en meget homogen, nuanceret lyd, som samtidig har mere krop på instrumenter og stemmer, end jeg er vant til. Dynamikken er også i top, og selv om jeg egentlig ikke kan lide udtrykket mikro-dynamik, så er det virkelig det vi er ude i med Tektron’en.”Nuanceringen” i dynamikken er så fin og delikat, at selv små forskelle i dynamikken opleves så meget tydeligere. Der er ikke antydningen af s- eller t-lyde på stemmer, og bækner fremstår knivskarpt, uden spor af forvrængning.

Men når alt dette er sagt, så skal det også lige nævnes, at Tektron TK211S-I ikke er for alle, eller rettere sagt: Ikke er for alle højtalere! Da udgangseffekten ikke er så stor, så skal højtalerne have en vis følsomhed. Gerne 90 dB eller derover! Ellers kan man godt risikere at rende ind i en situation, hvor musikken savner niveau. Så glem alt om små mellemtone-”perfekte” standerhøjtalere med lav følsomhed.


Samlet konklusion

Tektron TK211S-I er en smuk forstærker at beskue, men det er også en ”smuk” forstærker at lytte til, hvis man kan sige det om hi-fi. Men faktum er, at den først og fremmest spiller musik, om end teknikken også er der i rigelige mængder. Men fokus er på musikken, hvilket jo egentlig også er meningen!

Vælger man en forstærker som Tektron, så fravælger man også en del højtalere. For sætter man Tektron TK211S-I sammen med en højtaler med lav følsomhed, så vil man alt andet lige komme til at savne niveau i musikken.

Jeg vil komme til at savne Tektron TK211S-I, ligesom jeg allerede savner McIntosh MCD500 jeg havde til test tidligere. De spiller begge til hjertet og ikke til hjernen. Og sammen ville de kunne være noget nær musikalsk nirvana.

Kom nu med den Lotto-gevinst!


Specifikationer:

  • Princip: Single-ended kl. A rørforstærker.
  • Udgangseffekt: 2 x 15 watt.
  • Frekvensområde: 25-36.000 Hz.
  • Udgangsimpedans: 8 ohm (Andre på bestilling).
  • Standard rør: 2 x 211, 2 x71A, 2 x 6J5, 1 x 6X5, 2 x 5R4GY.
  • Dimensioner: 49 x 25 x 35 (B x H x D).
  • Vægt: 35 kg.
  • Finish: Træ i flere sorter.

Pris: Kr. 49.500,-.


Forhandler:

Pt. ingen forhandler


Reference-udstyr:

  • CD: Lyngdorf CD-1, Holfi Stabilizer.
  • Vinyl: Michell GyroDec SE, Rega RB300/Incognito, London Jubilee.
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini & Vincent SP-995.
  • Højtalere: Xavian XN360.
  • Kabler: Vincent XLR, Silver Sonic AirMatrix RCA & Silver Sonic Q10.
  • Tilbehør: Brinck Br 507 Netstøjsfilter.


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Væggen bag højtalere og lyttepositionen er dæmpet med THX-godkendte paneler.

 

Nye anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
NyArtSound
17.10.2024
Nyt fra Clearaudio & EAM Lab
12.10.2024
SVS 17-Ultra Revolution
03.10.2024
Radiant Acoustics Clarity 6.2
24.09.2024
Canvas HiFi
17.08.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes