Coda har været med på hi-fi scenen i små 25 år, og er oprindeligt stiftet af tidligere udviklingsfolk fra Threshold. Coda blev oprindeligt stiftet som selskabet Continuum Electronics, men navnet blev hurtigt ændret til Coda. Siden er navnet Continuum hentet frem igen, som søsterselskab med henblik på at lave mere tilgængelig hi-fi. I dag har Coda Continuum to modelserier, men leverer også OEM løsninger for andre high end producenter.
Den integrerede CSi Limited, er i princippet sammensat af forforstærkeren 0.5X og effekttrinnet CSX, dog i en nedskaleret version. CSi Limited findes også i en ”ren” CSi version, forskellene ligger bl.a. i den digitale volumenregulering, plus at komponent-kvaliteten er forbedret på kritiske punkter i Limited versionen med bedre modstande og kondensatorer/lytter. Også ensretterne i forforstærkeren er bedre.
Strømforsyningen er bygget op omkring en indkapslet 2 kVA ringkerne trafo. Den udgør en væsentlig årsag til forstærkerens størrelse og vægt. Når den skulle løftes rundt mellem test og fotografering, erfarede jeg hurtig, at det var bedst at løfte under den forreste del af kabinettet og køleribberne, for det var her tyngdepunktet var koncentreret. Ud over den store trafo, er der 4 ladelytter med en samlet kapacitet på 60.000 µf. Kvaliteten af de elektroniske komponenter er af god kvalitet, her kan der ikke sættes en finger på noget.
At der er tale om en kraftig forstærker, kan der vist ikke være tvivl om, og ifølge producenten så kan CSi Limited, udover at levere 220 watt pr. kanal (8 ohm), da også levere peak strømme på 125 Ampere pr. kanal.
Kabinettet er udført i svært aluminium, med en af de tykkeste topplader jeg har oplevet: 3 mm godstykkelse. Fronten er lige over 1 cm tyk, sorteloxeret, og afsluttet med par forkromede profiler i hver side. Siderne er to store køleprofiler. Der skal trods alt lidt til at afkøle de 18 transistorer på hver side. Bagsiden er ligeså i aluminium, og huser rigeligt med forbindelser til de fleste behov. Der er fire indgange, eller fem hvis man tæller ”monitor” input/output med. Der er også 2 pre-out til en ekstra effektklump eller subwoofer. Sidst er der et sæt højtaler terminaler til hver kanal, i WBT lignende kvalitet.
Betjeningen foregår via knapper på fronten, eller fra den medfølgende programmerbare fjernbetjening. Koderne til CSi’en var lagt ind på forhånd, så det var rimelig ligetil. Der er muligt at styre samtlige funktioner fra fjernbetjeningen inkl. niveau til sub, samt balance. Og så kan du som sagt bruge den til resten af dit setup!
Lytteindtryk CSi Limited er først og fremmest en meget vellydende forstærker med en formidabel kontrol. Hvad angår kontrollen, så er vi så utrolig tæt på reference forstærkersættet. Det høres især i bassen, som er udpræget præcis, stram og supertør. Du hører en hver tone på bassen eller dunk på stortrommen. Det står som mejslet i granit.
Videre op i mellemtone området mødes man af naturligt klingende stemmer, og ligeledes med instrumenter. Alt lyder ligetil og naturligt klingende. Især på en Decca indspilning af operaen Turandot, hvor Pavarotti giver den som Calaf. Her er Pavarotti’s stemme rimelig ”hård”, som den jo egentlig også var i virkeligheden, men på CSi’en rundes tingene lidt af, så denne råhed forsvinder. Ikke helt korrekt, men utroligt lækkert og charmerende. Der er på ingen måde tale om farvning af lyden, blot lidt runding af kanterne, som er generel for CSi’ens klang. Af samme årsag når den ikke helt op på referencens niveau hvad angår præcision.
Der er en rigtig god rumfornemmelse, med masser af detaljer og mikrodetaljer. Der er en god fornemmelse af højde, bredde og dybde, og de udøvende står klart placeret i lydbilledet. I forhold til referencen mangler der dog den sidste 3-D præcision. I toppen er der rigelig luft til at give en afslappet og uanstrengt gengivelse, men det klinger ikke helt så frit som referencen. Coda har bevidst valgt denne klang, og medmindre man som undertegnede, sidder den ene time efter den anden og tester udstyr, så savner man det i princippet ikke. Det er virkelig småting!
En lidt speciel detalje ved CSi er, at selv om den blev varmet godt op før jeg lyttede, så lød den noget mere afrundet opefter end den generelle runding jeg nævnte tidligere. Men efter et par plader i CD-spillen, så åbnede den efterhånden også op i toppen. Jeg har aldrig før oplevet en forstærker, der i den grad ikke bare skulle varme op, men også ligefrem spille sig varm før hver lyttesession. Den kunne stå tændt hele dagen, og alligevel skulle den lige spille et par timer før den åbnede op i toppen. Spøjst!
Dynamikken er i top, her høres det tydeligt at CSi’en har rigeligt af watt og strøm til rådighed, med masser af power, saft og kraft. Normalt presser jeg ikke udstyret i længere tid, men med CSi’en gik der nærmest sport i at spille højt. Den var fuldstændig ligeglad, og blev bare ved og ved, fuldstændigt uanstrengt. Den blev ikke engang nævneværdig varm. Især på All Saints’ Black Coffee, som jeg bruger til at teste bassens præcision grundet den fænomenale elektroniske basgang, kunne jeg slet ikke stoppe. Det lød bare så fedt! Her kan det tydeligt høres at Coda har et mere musikalsk twist i forhold til referencen, som til sammenligning måske er ”for” korrekt. Det er den slags ting man må lide med som skribent, når absolut præcision er påkrævet, for at kunne afsløre forskelle på udstyr, der er til test.
Samlet konklusion Coda mener selv at CSi Limited er lidt af et hit, og her må jeg give dem ret. Medmindre du tester udstyr, eller på anden måde har tendenser til sadomasochistisk audio, med ”in your face” lyd som referenceforstærker sættet, så vil du aldrig savne noget med Coda’s CSi Limited. Du får super kontrol, autoritet og afslappethed i en og samme forstærker. Læg hertil en naturlig og charmerende klang, som på ingen måde er farvet. Vi er i den nedre high end klasse prismæssigt, men det er lyden ikke. Du skal op i en dyrere prisklasse, for at opleve væsentlige forskelle. Selv direkte sammenlignet med reference forstærkersættet, er forskellene bitte små.
Et hit til prisen!
Specifikationer:
- Udgangseffekt: 220 watt pr. kanal, 8 ohm (Kl. A til 25 watt i 8 ohm). 440 watt pr. kanal 4 ohm.
- Dimensioner: 43 x 14 x 35 cm (B x H x D).
- Vægt: 25 kg.
Pris: 39.995,-.
Importør:
Jumon audio Solvangsvej 25 2600 Glostrup Web.: www.jumon-audio.dk Mail.: salg@jumon-audio.dk
Reference-udstyr:
- Lyngdorf CD-1, CD-afspiller, m. Holfi Stabilizer
- Audio Analogue Bellini, forforstærker
- Vincent SP-995, mono-effektforstærkere 2 stk.
- Xavian XN360, højtalere
- Silver Sonic Revelation og Q10, kabler
- Brinck Br 507, netstøjsfilter selvbyg
Lytterum: Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Væggen bag højtalere og lyttepositionen er dæmpet med THX-godkendte paneler. |