Her er du: Anmeldelser - PrimaLuna Prologue Seven 28. marts 2024 | 18:05   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


PrimaLuna Prologue Seven
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [09.03.2008] Print testen
Har du været på jagt efter en effektforstærker med rør, men har altid holdt igen pga. af de høje priser, som fulgte med når effekten også skulle være høj? Led ikke videre: PrimaLuna ProLogue Seven monoblok på 70 watt.

Jeg har altid selv haft en svaghed for hi-fi med italienske navne. Ikke at produkterne nødvendigvis lyder bedre, men det lyder eksotisk. At monoblokkene i denne test hedder PrimaLuna ProLogue Seven, betyder altså ikke at de er italienske. Kun navnet er italiensk, forstærkerne er hollandske! Navnet er fundet i Italien, en lille by som netop hedder Primaluna. En fortælling om hvordan navnet så dagens lys kan læses på PrimaLuna’s hjemmeside. Det startede med ”Little Moon”, som blev til ”First Moon”, og så faldt de over en lille Italiensk by som hedder Primaluna, og så var det afgjort!

Teamet bag PrimaLuna har blandt andet også stået bag et andet kendt navn i hi-fi branchen: Ah! Njoe Tjoeb, som er kendt for deres meget prisvenlige, men højt ydende, CD-afspillere. Netop prisvenlig er et af hovedtrækkene bag udviklingen af PrimaLuna forstærkerne, men de skal også yde maksimalt.

Forstærkerne i denne test er PrimaLuna’s topmodel, og hedder Prologue Seven. Konstruktionen er baseret på ikke mindre end 8 (!) rør pr. monoblok, 2 stk. 12AX7 og 2 stk. 12AU7 til indgangstrinnet og strømforsyning, og i udgangstrinnet sidder ikke mindre end 4 KT-88 rør, som giver en udgangseffekt på 70 watt pr. monotrin og er koblet til Ultra Linear drift.

ProLogue Seven findes også i en version med EL34 rør, ProLogue Six, som har samme udgangseffekt. De to laves igen som stereotrin (Five & Four) og integrerede forstærkere (Two & One), med ca. den halve udgangseffekt pr. kanal. PrimaLuna laver også deres egen forforstærker (Three), samt en CD-afspiller (Eight) i ProLogue serien.

Alle produkter er hardwired point to point, hvilket vil sige uden brug af printplader. Under udviklingen af forstærkere bruger mange producenter ofte denne teknik, både til rør og transistor baserede konstruktioner. Men på grund af de høje produktionsomkostninger ved denne teknik, vælger mange at benytte print i selve produktionen. Da PrimaLuna samtidig produceres i fjernøsten kan man holde udgifterne på et acceptabelt niveau. Dog sidder der et print i PrimaLuna’s indre. Dette benyttes til et autobias kredsløb til rørene, og har dermed ikke direkte indvirkning på lyden. Autobias funktionen betyder, at rørene altid bliver holdt på deres optimale arbejdspunkt. Udgangene er beskyttet af en ”plate fuse”, som beskytter dine højtalere hvis et af udgangsrørene står af.

ProLogue Seven blokkene er forholdsvis tunge til trods for deres størrelse. De fylder kun det halve i bredden af traditionelle hi-fi apparater, men tager til genmæle i dybden. Dels fylder de 8 rør en del, men så skal der også være plads til en velproportioneret trafo til strømforsyningen, et par ladelytter, samt udgangstrafoer. Der skulle være tale om en ringkerne-trafo til strømforsyningen. Der er to udgangstrafoer, og mod sædvane har disse forstærkere ikke højtaler-udgange til 16, 8 og 4 ohm, som det normalt ses på rørforstærkere, men 8, 4 og... 2 ohm! Det må indikerer at der er strøm i disse monotrin. PrimaLuna anbefaler 2 ohm udgangen til f. eks elektro- og magnestater. Jeg har naturligvis eksperimenteret lidt med de forskellige udgange, og der kan høres forskel. Mere om det under lytteindtrykket. Kvaliteten af stikkene er i øvrigt af overordentlig god kvalitet.

Kabinetterne er bygget af kraftig bukket stålplade, som er lakeret med mange lag mørk grøn, næsten sort lak. Kabinetterne er opbygget med en base med huller til de otte rør forrest, og ovenpå bagtil i en lukket kasse med et par riller til udluftning, sidder trafoer og ladelytter. Der medfølger også et gitter til at sætte over rørene, så man ikke får brændt sine fingre. Især de store udgangsrør bliver meget varme. Sørg derfor for god plads omkring disse monotrin. Der er adgang til forstærkerens indre fra bunden, og hele forstærkeren står på fire kraftige gummifødder.


Lytteindtryk

Lad mig med det samme slå en ting fast. Disse monotrin lyder absolut ikke af rør. Klangmæssigt kunne de lige så godt være bestykket med transistorer. Det er ikke negativt ment, tværtimod. Mange forbinder nemlig stadig rørlyd med varm fed bas, varm mellemtone, og afrundet diskant, og i mine ører har det ikke meget med hi-fi at gøre. For at tjene musikken bedst, bør en forstærker holde sig neutral og korrekt i forhold til sin kilde. Meget få forstærkere mestrer dette til punkt og prikke, men PrimaLuna ProLogue Seven er tæt på.

Bassen har lidt pondus og fylde, og kan på nogle basrige indspilninger virke lidt fed. Kontrollen er dog i orden, for du hører hver enkelt bastone uden at det flyder sammen, og stortrommen får også lov til at trampe dig på maveskindet. Det er kun i bassen, at klangen kan tilskrives at lyde af rør, men det kan en transistorbaseret forstærker såmænd også.


Autobias-print.

Mellemtonen forholder sig helt neutral i forhold til kildesignalet. Her lægges hverken til eller trækkes fra. Stemmer lyder som stemmer skal, med naturlig glød og fraseringer. Detaljeringen er generelt god, og man får mange små bilyde med fra strenge og lignende. Netop i mellemtone-området kan du på ingen måde høre, at der er tale om en rørforstærker.

Det betyder desværre også, at der mangler dette absolutte ”hul igennem” i mellemtone-området, som ofte er til stede på nogle - rigtig gode - varmtklingende rør-konstruktioner. Primaluna har valgt at fokusere på den samlede balance over hele det hørbare område, hvilket ikke altid kendetegner rør-konstruktioner. Jeg kommer til at tænke på den oplevelse jeg havde med Perreaux R200i for nogle måneder siden. Perreaux’en er godt nok en transistor-baseret forstærker, men effektdelen opførte sig som en rigtig god gammeldags rørkonstruktion, med 100 % hul igennem i mellemtonen, men ofrede en masse præcision og opløsning i bassen og diskanten.

Diskanten er udstrakt, og savner hverken luft eller detaljer. Det hjælper også med til, at rumfornemmelsen bliver stor med et godt perspektiv. Der er en god definition af højde, bredde og dybde, men der mangler lige den sidste præcision i forhold til den gamle Nakamichi reference.

Klangen må siges at hælde mod det direkte, og næsten på kanten til analytisk, hvis man ser bort fra bassen. Meget usædvanligt for et sæt rørforstærkere i denne prisklasse. Og absolut en fordel, hørt med mine ører.

Forskellen mellem de 3 højtalerudgange høres kun i bassen. Det er tydeligt at høre hvornår du rammer tættest på dine højtaleres impedans, for det er her bassen er mest korrekt. Reference højtalerne ligger omkring 4 ohm, med et dyk til 3 ohm, så forskellen mellem 4 og 2 ohm udgangen var ikke hørbar. Koblet på 8 ohm udgangen blev bassen dog for løs og buldrende, så der blev hurtig flyttet tilbage på 4 ohm, hvor de blev under resten af testen.


Konklusion

Med PrimaLuna ProLogue Seven får du et sæt meget vellydende rørforstærkere, som i deres klang minder mere om transistorer end rør. Absolut en fordel i mine ører, da præcisionen dermed også bliver en del bedre end man er vant til fra rørforstærkere i denne prisklasse. Det er altid dyrere at bygge et apparat som en monokonstruktion, så prisen på 25.000,- er absolut i orden. Det er også en nydelse at høre musik gennem disse forstærkere, mens rørenes glød oplyser lytterummet i et lunt orange skær. Det giver lige det ekstra ”touch” til oplevelsen.


Specifikationer:

  • Princip: Monotrin, Rør, Ultra Linear.
  • Frekvensområde: 20 Hz – 85 kHz, +/- 1 dB.
  • Gain: 28,5 dB.
  • Forvrængning: <0,1 % fra 1-10 W, max 1,5 %.
  • Dimensioner: 28 x 19 x 40 cm (B x H x D).
  • Vægt: 17 kg. pr. monotrin.

Pris: 25.000,- for et sæt.

Se flere data på producentens hjemmeside.


Producent:

Web: www.primaluna.nl


Reference-udstyr:

  • Lyngdorf CD-1, CD-afspiller
  • Audio Analogue Bellini, forforstærker
  • Nakamichi PA5EII, effektforstærker
  • Xavian XN360, højtalere
  • Silver Sonic Revelation og Q10, kabler
  • Brinck Br 507, netstøjsfilter selvbyg

Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Anlægget spiller på tværs af rummet med 2 meter mellem højtalerne, ½ meter til bagvæggen, og 2 meter fra højtaler til lytteposition. Rummet er dæmpet med absorbenter fra Foamzorb.

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes