Den første subwoofer fra SVS jeg stødte på, og nær var ved at købe selv, var en af deres cylinderformede, med en kraftig forstærker og en 12” bas. Designet var ikke noget jeg havde set før, og umiddelbart skulle man tro, at designet gjorde op med nogle af de resonans problemer, som en konventionel kubisk subwoofer lider under.
SBS-01 5.0 og PB12-NSD
Det testede surroundsæt består af 4 små og helt ens højttalere af navnet SBS-01, samt en centerhøjttaler, SCS-01. Sættet er i en grå lakering med finerede kabinetter af en acceptabel samlekvalitet. Kabinetterne har elegante runde hjørner. Det skulle være samlet uden brug af søm, hvilket der skiltes meget med på distributørens hjemmeside, selvom det vel næppe i sig selv er unikt. Der er et par synlige samlinger, men flot og jævn lakering, og nogenlunde hvad jeg havde forventet af et produkt i denne prisklasse. Der medfølger gråt frontstof til højttalerne, og samlet set giver det en neutral fremtræden, som ville passe godt ind i en hjemmebiograf, hvor der jo alligevel skal mørklægges, således at man alligevel ikke kan nyde en visuelt smuk højttaler. Bag på højttaleren er der bøsninger klar til beslag, hvis man ønsker vægmontering. Terminalerne er af skruetypen med propper der kan fjernes, hvis man ønsker at benytte bananstik.
To stk. SBS-01 stående ovenpå SCS-01.
Subwooferen der medfølger i sættet er en PB12-NSD, altså med en 12” enhed. Størrelsen er noget voldsommere end man ofte ser. Det er mildt sagt et ordentligt lokum! Det er ikke en kasse jeg ville have stående fremme i stuen, men i en dedikeret hjemmebiograf gør størrelsen ikke så meget – bare dens performance er i top. Refleksporten sidder på fronten, hvilket giver større frihed for placering, og det er nødvendigt med en kasse af denne størrelse. Forstærkeren er på 325 watt, hvilket virker passende til denne subwoofer – jeg bemærkede på intet tidspunkt, at den blev presset så meget, at den næsten gav op. Finishen er den samme som på højttalerne, så rent æstetisk passer de perfekt sammen. Frontstoffet er i en kedelig grå nuance og har SVS logoet klistret på. Logoet faldt af rammen da jeg hev subwooferen op af kassen. Måske man skulle have brugt lidt mere lim…
PB12-NSD i al sin vælde - læg mærke til størrelsen på CD-coveret.
For distributøren var det vigtigt at sættet både blev testet til film, som det naturligvis er beregnet til, og til musik, som de fleste af kunderne også vælger at benytte det til. Højttalerne er derfor blevet lyttet til med og uden subwoofer, og subwooferen er desuden benyttet sammen med mine referencehøjttalere. Subwooferen byder på de sædvanlige indstillingsmuligheder med lowpass filter, gain-indstilling, variabel fase og diverse tilkoblinger for højttalere.
Frontstof og forstærker på PB12-NSD.
Min første tanke da jeg så den første film, efter at sættet var sat op, gik på hvor meget jeg egentlig har savnet at have surround. Jeg skilte mig af med min subwoofer for 3 år siden, og for ca. 2 år siden valgte jeg at brænde mine center- og baghøjttalere, da jeg ikke ønskede andre udsat for det skrammel. Efterfølgende er jeg gået over til en dedikeret stereoopsætning, som har fungeret glimrende til de få film jeg ser.
Bagsiden af SBS-01.
Jeg valgte at starte blødt ud med ubådsfilmen ’U-571’ og spolede direkte til dybhavsbomberne. Her kommer subwooferen virkelig på arbejde, især når man giver den lidt ekstra power. Der er smæk på den PB12-NSD! Det giver et ordentlig punch i brystkassen, og man fornemmer næsten hvordan det måtte have været at være ombord på sådan en ubåd under et angreb. Duellen mellem skibene i ’Master and commander’, hvor der bliver skudt flittigt med kanonerne, plejer også at være en underholdende omgang. Ingen blev skuffet her – bulder og brag for alle pengene. Mine naboer ønsker med garanti at jeg ikke køber en SVS subwoofer!
Henholdsvis diskant-enhed til venstre og bas/mellemtone til højre i SBS-01.
Til film vil jeg gerne kunne præstere et lydtryk, der giver realisme. Ikke på biografniveau, men afpasset til en dagligstue. Men forsøger man at presse et lydtryk ud af SBS-01 der vil gøre en hjemmebiograf stolt, svarer højttalerne tilbage med en total mangel på overskud. De lyder klemte og skriger nærmest af smerte. Kan man derimod nøjes med at skrue lige nøjagtigt så højt op, som højttalerne kan klare, så vil man få et godt udbytte af højttalerne. SBS-01 spænder vidt uanset om det er den vilde biljagt i ’Ronin’ eller skydegale politimænd i ’Hot Fuzz’. Der dannes et flot perspektiv hver gang og en stemning, der til tider får det til at løbe en koldt ned af ryggen.
Centerhøjttaleren derimod skiller sig ud fra mængden. Et komplet setup med højttalere i denne størrelse ville løfte niveauet et par trin op. Den har to 5,25” enheder hvor SBS-01 kun har en, og det gør en så stor forskel, at jeg tror et komplet system med denne højttaler ville give det, der skal til, for at få en tilfredsstillende lyd og matche de gode subwoofere.
En blottet SCS-01.
Til musik blev SBS-01 lyttet til både med og uden subwoofer. Jeg hører til dem der ikke mener at én subwoofer er egnet til musik i stereo – 2 subwoofere mener jeg derimod er vejen frem, med mindre man er uhyggeligt god til at integrere en subwoofer i lytterummet. Højttalerne bør dog også være i stand til at spille musik uden en subwoofer. Det er desværre ikke tilfældet med SBS-01: Nedre mellemtone og hele basområdet mangler overblik. Selv ikke Norah Jones’ smukke stemme bliver formidlet, så man nyder det i fulde drag. Det skal for god ordens skyld nævnes, at SCS-01 ikke er designet til at spille uden subwoofer. Dog angiver man frekvensområdet fra 68hz og op til 20.000hz, men det høres ikke i den lave ende.
Med subwooferen koblet ind i systemet ændres meget, men selvom man vælger at lade subwooferen dele ved fx 120Hz, som er den maksimale indstilling for lowpass filteret, bliver der alligevel et område mellem subwooferens øvre og højttalerens nedre frekvenser, hvor det lyder som om der er et hul. Højttalerne prøver at gengive tonerne, men lige lidt hjælper det.
Jeg valgte derfor at slå det aktive filter fra og lade subwooferen spille fuldfrekvent. Det er efter min mening den eneste løsning, hvis man vælger dette system, om end jeg ikke vil anbefale systemet, hvis man lytter mere til musik end man ser film, sådan som tilfældet er med undertegnede. Højttalerne var derfor ikke så herligt et møde.
Nu skal det ikke misforstås som at højttalerne ikke duer til noget som helst, for det er ikke tilfældet. Jeg havde bare håbet på mere fra en så velrenommeret subwoofer producent. Jeg havde forventet, at når SVS ved hvordan man får en subwoofer til at levere god bas, så ville de også kunnet få en højttaler til det. Samlet set er subwooferen det, der holder systemet oppe. Den leverer en slående dyb bas og er placeringsvenlig. Desværre fylder den alt for meget rent fysisk, men man kan jo ikke få alt i en prisvenlig subwoofer, der som denne yder fornuftigt. Sat sammen med et par bedre højttalere viser den for alvor sine evner. Den er hurtig nok til at følge med musikken, men kræver tålmodighed, før man får indstillet den korrekt. En subwoofer sat til det eksisterende system, er bestemt noget jeg kunne finde på at arbejde mere med i fremtiden.
SB12-Plus
Fra L Sound fik vi tilsendt endnu en subwoofer, SB12-Plus, der bliver rost mange steder. Det er ikke uden grund! Kabinettet er kubisk, som med de fleste andre subwoofere på markedet, og byder på et par smukke visuelle detaljer: Fineringen er rigtig flot, og i den lyse ahorn finish, som testmodellen er i, fremstår den yderst neutral i stuen. Bas-enheden flugter med kabinettet, og frontstoffet holdes fast af magneter, nøjagtig som var det mig selv der havde designet kabinettet. Magneter er det eneste rigtige i min verden – det fjerner risikoen for at knække de ofte skrøbelige, pinde, der normalt holder frontrammen fast, og det giver et pænere kabinet, hvis man vælger at fjerne frontstoffet.
SB12-Plus med frontstof.
SB12-Plus står solidt på gummifødder, der kan skrues ud og eventuelt erstattes med spikes, hvis man måtte ønske dette. Forstærkeren er på 450 watt og bliver lavet i samarbejde med Canadiske Indigo Manufacturing. Den har en lang række indstillingsmuligheder, således at man kan trimme den nøjagtigt til ethvert lytterum. Måske har den endda for mange indstillingsmuligheder! Jeg vil tro at man kunne bruge dage, sågar uger, på at indstille subwooferen 100 % korrekt. Det er naturligvis et stort plus, at man netop har så mange indstillinger at skrue på, men jeg kan ikke lade være med at tænke på, om det ikke var bedre med en målemikrofon, sådan som det ses hos flere andre producenter.
Bagsiden af medaljen...
Den har både RCA og XLR ind- og udgange, samt højttaler ind og ud. Der skulle være mulighed for at finde netop den løsning, som passer den enkelte bedst. Jeg valgte at bruge mine referencehøjttalere som fronthøjttalere og SBS-01 sættet som center- og baghøjttalere, for at give SB12-Plus en ordentlig sparring med fronthøjttalerne.
450 watt rå power!
Sat op som baghøjttalere bliver der ikke stillet ligeså store krav til SBS-01, som var de i et komplet system, og her klarer de opgaven ganske fortrinligt. Centerhøjttaleren lever sig godt ind i rollen og leverer en præstation, der fuldt ud lever op til forventningerne. For at tage de samme film forfra igen, hvor der som nævnt er nogle scener, som man bør bruge til tests af subwoofere, så tog jeg flere gange mig selv i at spole tilbage til duellen i ’Master and commander’ og dybhavsbomberne i ’U-571’. Bragene fra den lille og lettere kompakte subwoofer overrasker mig – der er power bag, og selvom den ikke går lige så dybt som PB12-NSD, så mærker man ikke forskellen som en svaghed på nogen måde.
Lidt mere indpakning til watt'ene...
SB12-Plus skulle naturligvis også afprøves i et stereo system på lige fod med PB12-NSD. Også her yder den sit bedste. Den 450 watt stærke forstærker holder 12” enheden i et fast greb, og der bliver ikke overladt den mindste detalje til tilfældighederne. Jeg hev alle mine referenceplader ned fra væggen, for at teste den efter bedste formåen. Rammstein, Janis Ian, Trentemøller, Dream Theater, Metallica, Red Hot Chili Peppers osv osv.. Blues, rock, pop – uanset hvad jeg serverede for SB12-Plus svarede den tilbage med et overlegent, ”er det alt du har?” Det kræver bare at man er tålmodig og tager sig tiden til at indstille den korrekt. Jeg må desuden indrømme, at dette er en af de kun 2 subwoofere jeg har fået til nærmest at forsvinde i lydbilledet.
12" i fri dressur.
Jeg kender ikke tilstrækkeligt med subwoofere på markedet til at vurdere, om denne hører til blandt de bedste. Er man ude efter en subwoofer i denne prisklasse, vil jeg anbefale, at man tager denne med i overvejelserne. Den hører til blandt de allerbedste jeg har hørt, og indstillingsmulighederne gør, at den kan justeres ind i den enkeltes system. Næste gang nogen spørger mig, om jeg kender en god subwoofer, så bliver mit svar: Prøv SVS SB12-Plus!
Konklusion
Man skal som respekteret subwoofer producent passe på med at skifte sortimentet ud eller supplere med højttalere. Især når den billigste løsning ikke formår at leve op til forventningerne. Men det er ofte et nødvendigt skridt man bør tage, hvis man vil fastholde sin position, som en af de store spillere på markedet.
SBS-01 er et filmsystem, men det er den billigste løsning fra SVS, hvilket mærkes tydeligt. Der findes ikke meget i denne prisklasse, som er værd at gå efter, men SBS-01 hører til blandt det bedre jeg har hørt i prisklassen. Personligt ville jeg selv vælge at spare flere penge op og købe et bedre system.
Subwooferne kan jeg derimod godt anbefale uden at blinke! Det er synd at den eneste forhandler vi har ”i Danmark” er en internet butik med base i Norge. Lad være med at blive skræmt at dette, og benyt eventuelt de 45 dages returret, som L Sound tilbyder. Du må ikke snyde dig for at have oplevet en SVS subwoofer i dit surround system!
Specifikationer:
Front- og baghøjttalere:
- HxBxD: 305x178x241mm
- Vægt: 5 kg
- Diskant: 1" ClearSilk
- Bas/mellemtone: 5,25" polyprolylen
- Frekvensområde: 68-20.000hz +/- 3 dB
- Nominel impedans: 8 ohm
Centerhøjttaler:
- HxBxD: 178x508x216mm
- Vægt: 8,6 kg
- Diskant: 1" ClearSilk
- Bas/mellemtone: 2stk 5,25" polyprolylen
- Frekvensområde: 68-20.000hz +/- 3 dB
- Nominel impedans: 8 ohm
Pris: 5.185 kr. (ved kurs Eurokurs 757)
PB12-NSD:
- 12" NSD bas enhed designet/bygget af SVS
- 325 watt BASH forstærker med alle typer tilslutninger
- CAD kabinet i MDF med 1" front baffel
- Dobbelte interne kabinet afstivere
- Frontmonteret bas/port for enkel placering
- Forstærker som flugter med kabinettet
- 6 gummi fødder som kan justeres og afmonteres
- SVS patenteret 4" bas port (indvendig og udvendig)
- Kraftigt og aftageligt strømkabel
- +/- 3 dB 18 Hz-120 Hz
- Størrelse: 45cm bred x 52cm høj x 62cm dyb
- Vægt: 34 kg
- CE godkendt
Pris: 5.919 kr (ved kurs Eurokurs 757)
Sætpris: SBS-01 og PB12-NSD : 9.106 kr (ved kurs Eurokurs 757)
SB12-Plus:
- Plus 12.3 bas enhed designet/bygget af SVS
- 450 watt BASH ® digital switchmode forstærker
- XLR ind og udgange
- Valgfri rum-korrektion
- CAD designet kabinet i MDF med 1" front baffel
- Frontmonteret bass som flugter med baffelen
- Gummi fødder som kan justeres og afmonteres
- Valgfri finish som let tilpasses alle stuer
- Frontstof med kraftig magnet holder
- Kraftigt og aftageligt strømkabel
- +/- 3 dB 22 Hz-150 Hz
- Størrelse: 35cm bred x 35cm høj x 37.5cm dyb
- Vægt: 18 kg
- 3 års garanti!
- CE godkendt.
Pris: 6.374 kr (ved kurs Eurokurs 757)
For yderligere information, kontakt:
L Sound Bedriftsveien 14 4841 Arendal Norge
Tlf: +47 377 11 333 Mail: sales@lsound.no Web: www.lsound.no
Reference udstyr:
Stereo:
- Nordic MingDa MC-3R
- Mark Levinson 331
- Crown Studio Reference II
- Denon DCD-S10-I
- Rega P3 (med Elys PU og ProJect Phonobox riia)
- Peak Consult Princess
- Xindak kabler
- Diverse diffusorer
Surround:
- Pioneer DV-668
- Marantz SR-5400 OSE
- Supra kabler
- Diverse diffusorer
Lidt om rummet:
Stuen måler 5,9 x 3,3 meter, med betonvægge og trægulv. Der er anvendt diverse diffusorer for at begrænse rummets indflydelse. |