Her er du: Anmeldelser - Xavian Duetto 23. februar 2024 | 08:46   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Xavian Duetto
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [22.08.2007] Print testen
Lige siden testen af Xavian’s topmodel XN360 har jeg ventet på opleve, hvad Xavian’s mindre modeller kan, når prisen også er en faktor. For at trække det helt ud i ekstremer, faldt valget på den mindste gulvhøjtaler i Xavian’s program: Duetto.

Selv om prisen er under en femtedel af topmodellen XN360, så er det overhovedet ikke til at se på Duetto. Hverken indvendig eller udvendig. Jeg kan da godt komme med lidt kritik og pege på en detalje som terminalerne, der for det første kun byder på single-wiring og er af eget fabrikat, men de er forsølvede og gaber over alt, du tilbyder dem. Lydmæssigt er der også kompromisser, men Duetto’erne byder bestemt også på overraskelser.

Finishen er, som sædvanlig fra Xavian, i topklasse. Duetto’erne falder på ingen måde ved siden af de Xavian XN360, jeg tidligere har haft mellem mine hænder. Der er tale om møbelkunst af høj klasse med det lille ”men”, at det testede sæt blev leveret i sort ask. Den sorte farve skjuler desværre alt for mange af detaljerne i fineren, som ellers er med til at vise denne høje klasse af møbelkunst. Xavian’s højtalere er efter min mening, helt klart at foretrække i deres andre finerer, såsom lys ahorn, kirsebær, mørk valnød og fugleøje-ahorn (mod merpris), hvis du vil nyde med både ører og øjne.

Selv på den sorte ask er kabinetternes finér spejlet helt ned til den mindste detalje. Der følger et sæt fødder med, som er lavet i en sandwich-konstruktion af tre lag kunststof og to stykker aluminium. De er fræset i form med skrå kanter og buede sider. De skulle ifølge Xavian have en dæmpende effekt på resonanser. Der medfølger endvidere spikes af drejet aluminium, som skrues i fra oversiden af fødderne. Bagpå ses to basporte ligeledes af drejet aluminium, samt terminalerne som sidder i et stykke præget læder (med modelnavn og serie-nr.), der selvfølgelig matcher farven på kabinettet, hvad enten du vælger lys ahorn eller sort ask.

Fortil ses nederst et støbt metalemblem med Xavian-navnet og øverst de to 5½” enheder og 1” diskanten. Enhederne kommer fra Vifa/Peerless’ PL og DX serie og hører til blandt det bedste, der leveres fra denne producent. Støbte chassiser og kraftige magneter sætter dagsordenen. Du skal op i ScanSpeak’s modelrækker for at finde noget bedre. Kabinettet er samlet med en not på alle sider, og ikke almindelig gering som andre producenter typisk benytter. Det er kraftigt afstivet ved at være opdelt i tre ens separate kamre med diskant og bas/mellemtone øverst inklusiv egen basport. Diskanten er sænket ind i fronten for at kunne flytte bas/mellemtonens akustiske center så tæt på diskantens, som det er muligt. I det midterste kammer sidder en ekstra bas ligeledes med egen port. Enheden er koblet til delefilteret med et ekstra lavpasfilter i form af en bipolar kondensator i parallel på enhedens terminaler, og den spiller derfor kun med i det dybe basområde. Alle enheder er selvfølgelig monteret med islagsmøtrikker og maskinskruer, der bærer bogstaverne X A V I A N. Det nederste kammer er helt lukket og har ikke nogen lydmæssig funktion. Delefilteret er lavet simplest muligt med få og rigtig gode komponenter.

Jeg må indrømme, at jeg ikke kunne stå for fristelsen med at holde Duetto direkte op mod den over fem gange dyrere storebror XN360, som også er reference i lytterummet. Nogen vil nok mene, at det er unfair, men her er der en oplagt mulighed for at opleve, hvor stor forskellen er mellem stor og lille fra samme leverandør. Hvis du vil have et indtryk af XN360, så kan du læse testen her.

Der skal ikke herske nogen tvivl om, at slægtskabet mellem Duetto og storebror tydeligt høres, men der er bestemt også forskelle, for selvfølgelig har det indflydelse på lyden, når budgettet er begrænset til en vis størrelse. At lave højtalere er et evigt kompromis, selv i meget dyre konstruktioner!

Starter vi fra bunden, mødes du af en stram, tør og præcis bas, som til forveksling godt kan lyde lidt á la storebror. ”Hånden” der styrer luften i rummet har dog ikke helt samme størrelse på Duetto. Ikke fordi det er mindre stramt eller præcist, Duetto siger bare ikke en lyd under 45Hz! Da de to enheder sidder i to separate og forholdsvis små kamre, er der styr på acceleration/opbremsning. Til gengæld er de små kamre også årsag til den manglende dybbas, som kræver mere luft i kammeret. Det gør selvfølgelig, at der mangler noget tyngde og fylde på musikken, hvis man er vant til storebrors nærmest ubegrænsede dybbas. Men jeg vil ikke kalde Duetto slankt spillende, for der er masser af ”gunga-gunga”-effekt i disse små slanke gulvhøjtalere. De kan sagtens spille op til dans.

Duetto er rimelig neutral i sin spillemåde, endda mere neutral end storebror, som jeg vist heller aldrig har kaldt neutral. Mellemtone-området er lidt påtrængende på Duetto - ikke så det forstyrrer, bare lidt mere ”up front”. Stemmer mangler noget af den naturlige letflydenhed, som storebror leverer.  Retfærdigvis skal det nævnes, at én bas/mellemtone-enhed i Duetto koster under en tredjedel af det, mellemtone-enheden alene koster til storebror. Så det ville da være underligt, hvis der ikke var forskel. Generelt savner Duetto også den fuldstændige afslappethed og uanstrengthed, som storebror XN360 har. Skrues der for voldsomt op, bliver lyden tilsvarende også lidt presset. Modsat storebror så vil Duetto meget gerne vinkles direkte mod ”sweetspot” for at give mere præcision i perspektivet.

Diskanten opleves ligeledes lidt grovere end på storebror, men igen har det sin årsag. Duettos diskantenhed kan alt andet lige ikke konkurrere med den ti gange dyrere ScanSpeak enhed, der sidder i storebror. Der er på ingen måde tale om skinger eller metallisk diskant, bare en lidt grovere opløsning, hvor der ikke er den samme luft og frigjorthed over musikken. Til gengæld overrasker Duetto på et særligt område, nemlig dybden i lydbilledet. Der er absolut ingen tvivl om, hvor bagvæggen befinder sig ligegyldigt hvilken optagelse eller musik, der spilles. Det er imponerende godt gået af en højtaler til 8000,- sættet! Til gengæld savner jeg en mere præcis definition af højde og bredde. Der er en god rumfornemmelse med en god mængde detaljer, dog uden at nå op på storebrors niveau. Lydbilledet savner luft og præcision. Sangere og instrumenter kan ganske enkelt ikke placeres præcist, men står lidt diffust.


Konklusion:

Mens denne test har stået på, og teksten til anmeldelsen er blevet skrevet, har Duetto’erne til stadighed imponeret i lytterummet. Selv om det testede sæt blev leveret i sort, og dermed skjulte den fine spejlede finer, så var der stadig mange andre detaljer, der kunne overraske: Et kraftig afstivet kabinet, spikes og basporte i drejet aluminium, præget læder til terminalerne, gode enheder fra Vifa/Peerless, rigtig gode komponenter i delefilteret, og fødder i en kunststof/aluminium-sandwich. Til prisen på 8000,- kroner sættet, leverer de faktisk også en god og fornuftig lyd, som på flere punkter læner sig op ad ”storebror”, der er mere end fem gange så dyr.

Selv om jeg ikke kan forene mig med udtrykket ”best buy”, så er Xavian Duetto lige præcis dette. Det bliver svært at finde den samme flotte finish og vellyd til de penge.


Specifikationer:

 • Princip: 2½ vejs, basrefleks.
 • Frekvensområde: 50-40.000 Hz, +/-3 dB.
 • Følsomhed: 87 dB.
 • Impedans: 6 ohm.
 • Delefrekvens: 400/3000 Hz.
 • Enheder: 2 stk. 5½” Vifa/Peerless PL, 1 stk. 1” Vifa/Peerless DX.
 • Dimensioner: 91 x 18 x 25 cm (H x B x D).
 • Vægt: 20 kg pr. stk.

Pris: 8000,- Dkr. pr. sæt.


Importør:

Stoplite Hifi
Søndergade 48B
8740 Brædstrup

Tlf.: +45 7026 2698
Web: www.stoplite.dk
Mail: info@stoplite.dk


Testudstyr som deltog i testen:

 • Audio Analogue Bellini, forforstærker

Reference-udstyr:

 • Lyngdorf CD-1, CD-afspiller
 • Onkyo P388F, forforstærker
 • Nakamichi PA5 MKII, effektforstærker
 • Xavian XN360, højtalere
 • Silver Sonic Revelation og Q10, kabler
 • Netstøjsfilter, selvbyg

Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Anlægget spiller på tværs af rummet med 2 meter mellem højtalerne, ½ meter til bagvæggen, og 2 meter fra højtaler til lytteposition. Rummet er dæmpet med absorbenter fra Foamzorb.

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Kef LSXII LT
02.02.2024
Stax nyhed
07.01.2024
Arcam Radia
07.01.2024
Nyt fra JBL
05.01.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes