Her er du: Anmeldelser - B&O Beolab 9 6. november 2024 | 13:27   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


B&O Beolab 9
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [24.06.2007] Print testen
Bang & Olufsens (B&O) Beolab 9 er et livstilsprodukt, der med sit design tiltaler mange, som ikke ønsker, at et musiksystem skal dominere dagligstuen, men som dog alligevel ønsker vellyd.

Tilbage i februar var undertegnede til et pressemøde hos B&O og her blev deltagerne i denne anmeldelse i form af Beolab 9 præsenteret. Ved demonstrationen sang og spillede musikeren Benni Chawes et par numre på sit keyboard, hvor Beolab 9 gjorde det ud for PA-højtalere. Det gjorde de så godt, at jeg straks hev fat i B&O’s marketingsfolk ved præsentationen, og sagde: ”Dem skal HIFI4ALL.DK da have ind til en anmeldelse!”

Nu står de så her i lytterummet. Om man kan lide designet vil jeg lade være op til den enkelte. Personligt synes jeg at de ligner en mumitrold - B&O kalder dem selv ”fyrtårnet”.

Kabinetterne er lavet i plastik der er forstærket af en række interne profiler, som bremser de værste resonanser. De er dog langt fra lyddøde og giver en hul lyd fra sig, når man banker let på dem med knoerne. Vibrationer fra bassen mærkes ligeledes tydeligt når højtalerne spiller. Det er her at bas- og mellemtone-enheden er placeret i hver sit lukkede kammer.

Beolab 9 er betrukket med stof på størstedelen af kabinettet og de kan leveres i enten sort, grå, rød, eller blå, som det testede sæt. På bagsiden sidder en sort aluminiums-profil som følger højtalerens runding. Denne sørger for køling af de interne forstærkere. Beolab 9 er nemlig en aktiv højtaler, hvilket betyder, at den har aktivt delefilter og forstærkere indbygget til at trække enhederne. Der er 3 mono-forstærkere i hver højtaler, én 500 watts kl. D til 10” basenheden og to 100 watts kl. A/B til 5” mellemtonen og ¾” diskanten. B&O har helt bevidst valgt at benytte kl. A/B forstærkere til mellemtone og diskant, de lyder nemlig bedst ifølge B&O! Så selv om de har fri adgang til ICE-forstærkerne, er det altså ikke altid den bedste løsning. Er det ikke indbegrebet af high end - den bedste løsning uanset pris?

På toppen sidder ¾” diskanten og spiller op mod loftet! Over denne er monteret en såkaldt ”Acoustic Lens”, som sørger for, at lyden bliver spredt ensartet ud i rummet uden mulighed for, at refleksioner fra loft og sidevægge kan blande sig. Det skulle så samtidig sikre en ensartet klang i hele rummet. Enhederne kommer fra Foster og Tymphany og er specielt designet til B&O.

På bagsiden sidder nederst en plastikklap som matcher designet af køleprofilen. Bag den er der adgang for kablerne til 230V og liniesignal. Der er ikke mulighed for at trække Beolab 9 via et højtalersignal. Liniesignalet tilsluttes via et 5-polet DIN-stik og der er yderligere et DIN stik på hver højtaler, så du kun behøver at trække ét kabel fra et B&O system til den første højtaler og herfra videre til den næste. På bagsiden vælger du så med en skydeknap, om højtalerne skal spille højre eller venstre signal. Samtidig nøjes du med kun at trække ét kabel. Hvis man, som i denne test, bruger Beolab 9 sammen med et ”traditionelt” anlæg, så skal der bruges to kabler med et RCA-stik i afsenderenden og et DIN-stik i modtagerenden. På højtaleren vælges ”Line” via samme skydeknap. Disse kabler produceres ligeledes af B&O og blev leveret med til testen. Alle lytteindtryk er gjort med disse kabler koblet til ”pre-out” på reference forforstærkeren.

Bag samme klap sidder endnu en skydeknap, som bruges til at tilpasse højtalernes klang efter placering. Der er tre positioner: ”Free”, ”Wall” og ”Corner”. ”Free” bruges når højtaleren står frit, dvs. mere end 20 cm fra en væg og mere end 65 cm fra et hjørne. ”Wall” benyttes, når højtaleren står tæt op ad en væg og ”Corner” når højtaleren står i et hjørne. Det virker efter hensigten. Bassen sænkes ved skift fra ”Free” til ”Wall” og ”Corner”. Dette understreger, at B&O ikke bare er design, men at der rent faktisk ligger en del udviklingsarbejde bag. Finishen er i topklasse. Intet sted på højtalerne kan du finde noget, der giver årsag til kritik. Det er dansk design og håndværk, når det er bedst.


Lytteindtryk

Når man tester et produkt som Beolab 9, så kan man angribe det på to måder: At teste dem som det livstilsprodukt de er, eller teste dem som et hvilket som helst andet hifi-produkt. Jeg har valgt at gøre begge dele. Dog kan man ikke umiddelbart sammenligne dem med højtalere i samme prisklasse. Det ville jo være oplagt at sammenligne dem direkte med referencen, da de koster cirka det samme. I et sæt Beolab 9 får du ikke blot to 3-vejs højtalere, du får ligeldes hvad der svarer til tre stereo effektforstærkere og aktivt delefilter med. Af denne grund, vil det være mere fair at holde dem op mod hvad du ellers får i en højtaler til cirka 2/3 af prisen og i dette tilfælde skuffer de slet ikke.

B&O har en hel klar lydfilosofi: ALLE skal kunne nyde lyden fra et B&O lydsystem, og jeg må ærligt sige at jeg på intet tidspunkt kunne finde noget negativt at sige om det der kom ud af Beolab 9. Alle genrer lyder godt, både klassisk, pop, og hård rock. Det lød rent faktisk nærmest som om, at Beolab 9 var skabt direkte med henblik på at formidle musikken fra Tool’s Undertow album. Det er hård dyster rock af allerbedste skuffe. Det er en god indspilning og Beolab 9 formår at skabe lige præcis den stemning, som var tiltænkt med denne musik. Da jeg senere lyttede til et stykke klassisk klavermusik, Mozart’s Elvira Madigan, var det bare at flyde hen i sofaen og nyde stroferne fra orkester og flygel. Intet i lydbilledet skilte sig ud på en måde, som kunne skabe grund til at ytre sig negativt.

Bassen er præcis til trods for plastikkabinettet, her er der ikke nogen generende resonanser som kan udtvære de enkelte bastoner. Mellemtonen er naturlig og ligetil, stemmer og instrumenter lyder som de skal, uden at der tilføjes betoninger af nogen art, og diskanten har kun en svag tendens til ”tst”- og ”tjk”-lyde, og det i så ringe en grad, at der skal lyttes grundigt efter for at høre dette. Lydbilledet er bredt, med en nogenlunde dybde. Højden er til gengæld mangelfuld. De specielle ”linser” over diskanten hindrer perspektivet i at komme højere op end 20 cm over højtaleren. Enten skal du sidde meget lavt, eller også lever du med den begrænsede højde. Sidstnævnte kunne jeg sagtens vænne mig til, for præcisionen er til gengæld ret god. Der er luft nok omkring instrumenter og stemmer til nemt at placere disse i lydbilledet. Specielt på de klassiske indspilninger blev jeg overrasket. Desværre når perspektivet ikke helt ud i ”hjørnerne” bag højtalerne. Endvidere har disse små ”Mumitrolde” en fantastisk evne til at forsvinde fuldstændigt i lydbilledet.

Det er på de sidstnævnte områder at Beolab 9 kommer til kort. Den kan ikke levere den opløsning og detaljering som man forventer i denne prisklasse. Den henvender sig primært til det brede publikum som ønsker vellyd, men ikke tænker over at der er mere bag musikken. Til entusiasten vil jeg stadig anbefale det ”gammeldags” setup med separate højtalere og forstærker. Her får du muligheden for at vælge din egen ”lyd”. Beolab 9 er en samlet pakke, hvor du ikke kan udskifte højtalerne uden også at anskaffe en forstærker samtidig. Dermed ikke sagt, at Beolab 9 er ufølsom over for det udstyr de er spændt for. Mens beolab 9 var til test, blev den koblet sammen med forforstærkeren Audio Analogue Bellini, som ligeledes var til test. Det var ikke fordi den generelle klang ændrede sig sammen med Bellini’en, men der kom mere kontrol over transienter og dynamik.


Konklusion

B&O rammer sin egen lydfilosofi til UG med kryds og slange. Det er en højtaler mange mennesker vil kunne leve med uden at savne noget. Entusiasten vil savne lidt detaljer og noget størrelse på perspektivet, men Beolab 9 er tro mod musikken, hvilket er en sjælden egenskab, som man bestemt ikke skal tage fejl af. Om man kan lide designet eller ej, vil jeg lade være op til den enkelte, men en ting er sikkert: Det er et anderledes og vovet design, som får folk til at kigge en ekstra gang. Til prisen får man faktisk en del for sine penge. Jeg har personligt altid ment, at B&O bare var dyrt design, men med Beolab 9 får du både et sæt højtalere, 6 mono forstærkere, dansk design og ikke mindst vellyd. Jeg havde aldrig troet, at det ville komme over min læber, men her er et produkt fra B&O, som får min varmeste anbefaling med på vejen.


Specifikationer:

  • Princip: 3-vejs, lukket, aktiv højtaler.
  • Frekvensområde: 30 - 20.000 Hz
  • Følsomhed: 91 dB, 125mV.
  • Impedans: 4-8 ohm (uden betydning, aktiv højtaler).
  • Delefrekvens: 180/2000 Hz
  • Enheder: 10” bas i 18 l. kammer, 5” mellemtone i 4 l. kammer, ¾” tekstil dome diskant med akustisk linse.
  • Forstærker-effekt: Bas 500 watt kl. D (ICE Power), mellemtone/diskant 2 x 100 watt kl. A/B.
  • Strømforbrug: Max. 65 watt, typisk 25 watt, standby 0,5 w.
  • Dimensioner: 77.5 x 40 x 30 cm (H x B x D).
  • Vægt: 17,6 kg.

Pris: 27.995,- pr. stk.


Producent:

Bang & Olufsen
Web: www.bang-olufsen.com
Tlf.: +45 9684 4525


Reference-udstyr:

  • Lyngdorf CD-1, CD-afspiller
  • Onkyo P388F, forforstærker
  • Nakamichi PA5 MKII, effektforstærker
  • Xavian XN360, højtalere
  • Silver Sonic Revelation og Q10, kabler.
  • Netstøjsfilter, selvbyg


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Anlægget spiller på tværs af rummet med 2 meter mellem højtalerne, ½ meter til bagvæggen, og 2 meter fra højtaler til lytteposition. Rummet er dæmpet med absorbenter fra Foamzorb.

Nye anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
NyArtSound
17.10.2024
Nyt fra Clearaudio & EAM Lab
12.10.2024
SVS 17-Ultra Revolution
03.10.2024
Radiant Acoustics Clarity 6.2
24.09.2024
Canvas HiFi
17.08.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes