Her er du: Anmeldelser - Pioneer DV-656A-K 6. november 2024 | 12:43   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Pioneer DV-656A-K
Anmeldelse af: Bruno Barcelli  [01.01.2003] Print testen
Een dåse til CD, een dåse til DVD video og audio, een dåse til SACD... Leder du efter en genvej, så check lige her....

Jeg husker stadig frustrationen, da DVD-Audio og SACD kom på markedet. For pokker – verden havde lige været igennem et format-helvede med videomaskinerne med BETA, VHS osv – lærer de dersens producenter dog aldrig af tidligere tiders fejl ??

Ole Lund Christensen fra GamuT sagde dengang, at det ikke ville blive et problem – det ville kun være et spørgsmål om tid, så ville der komme afspillere frem, hvor man bare smed en disc i maskinen og så spillede den. Ole fik ret.

DV-656A er netop sådan en maskine. Det er faktisk ligegyldigt, hvilken type disc, du smider i den, så spiller den. Den mestrer nemlig DVD-Audio op til 24 bit, 192 KHz, DVD-video, DVD-R, DVD-RW, VCD, CD, CD-R, CD-RW, SACD og MP3. Der mangler faktisk bare WMA-filer, som Pioneer kan tilbyde i visse bilradioer….
På fronten ligner DV-656A en helt almindelig slimline DVD-maskine med de almindeligste knapper – resten er lagt ud på remoten, som næppe kan være mere standard.

Bagsiden er forsynet med to scartsstik, hvoraf det ene understøtter RGB, component (Y,Pb,Pr), DTS stereo nedmix, to stk. SVHS-udgange, to RCA videoudgange, et sæt 5.1 udgange, en almindelig stereo audioudgang, en optisk digital og en coaxial digital udgang. Endelig er der stik til Pioneers systemremote.

DV-656A har indbygget decoder til stort set alt – dvs Dolby Digital, DTS, SACD og DVD-audio med en 24 bit 192 KHz konverter. Derudover kan dødelige med almindelige anlæg måske få glæde af Virtual Dolby Digital og Pioneers eget Truesurround by SRS. Den analoge lydudgangs signal kan desuden reguleres. På videosiden får du et glimrende Fine Focus Digitalt filter, indbygget zoom, tre brugervalgte videomodes, en trick play processor, som jeg aldrig blev rigtig dus med mens konverteringen foregår med en 10-bit, 27 KHz videokonverter.
Setup modulet er rimelig avanceret med et glimrende GUI, der letter indstillingen af de mange funktioner – desværre understøttes dansk ikke.

Referenceanlæggets sammensætning
På referencesiden havde vi på testtidspunktet en Pioneer DV-717, en Denon DVD-2500 og en 1000 kroners DVD fra Netto. Fælles for referencerne er, at de enten er gamle, ældre eller meget billige. Resten af anlægget bestod i testperioden af Pioneer E-08 forstærker, Denon AVR2802, Sony SCD-XB780 SACD, Thule Spirit CD, effekt fra GamuT D-200 og Thule, System Audio 1280, Dynaudio Contour 3.3, System Audio 220 AV, B&W CDM1, Gradient Center, AudioVector Center, JBL subwoofer og et bredt udvalg af kabler. På TV-siden benyttede vi modeller fra Thomson, Sony og Saba.

Lyd og billede
Sammenlignet med de gamle og / eller billige referencer er billedet fra DV-656A på alle måder bedre. Konverteren er tydeligvis af seneste generation og traditionelle problemer ved panorering osv er en anelse mindre. Selve billedet er fantastisk klart og farveægte ved brug af RGB via scart og selv den indbyggede konverter mellem PAL og NTSC giver et fremragende billede.
På lydsiden benyttede vi den indbyggede DVD-Audio og SACD konverter via 5.1 udgangen. Desværre er det nødvendigt med remoten for at indstille audio setup’et.

Musikken på DVD-audio kom fra et særtryk fra Panasonic og omfattede kunstnere som The Corrs, Niell Young, KD Lang og samtlige Beethovens symfonier. Eneste SACD var med Guano Apes.
Afspilning af CD’ere foregik via den coaxiale udgang til forstærkernes konvertere. Lyden herfra er overraskende sammenhængende og vil kunne tilfredsstille langt de fleste, der benytter CD’ere til husmandbehov. Det er på den ene side ganske godt klaret af DV-656A, som jo er og bliver en multimaskine – omvendt køber man jo næppe en maskine, der klarer både SACD og 24 bit 96 KHz 5.1 lyd for at få en almindelig hæderlig CD-gengivelse svarende til en CD-spiller i 2500 – 3000 kroners klassen. Har du en pæn CD-samling af velindspillede CD’ere og et rigtig godt anlæg kommer du derfor ikke uden om en separat CD-spiller af god kvalitet. Retfærdigvis skal det dog lige nævnes, at gengivelsen af CD’ere på ingen måde er ringere end andre DVD-maskiner i klassen.

DVD-Audio
Testholdet havde lidt delte meninger om gengivelsen af DVD-Audio. Én ting ligger dog fast – det er at formatet af pop-branchen mest af alt benyttes til at lægge effekter i baghøjttalerne. For stereonørder er det uudholdeligt, men for lyttere uden indgroede fordomme lukker det døre op – oven i købet i en teoretisk bedre kvalitet end Dolby Digital og DTS. Samlingens skiver af beethovens symfonier er optaget med stor respekt for koncertsalen og er mønstereksempler på, hvad et højt opløseligt surroundmedie kan benyttes til. Bagkanalerne benyttes udelukkende til at give lytteren en stor fornemmelse for geometrien i koncertsalen.

Én fra testholdet mente dog ikke, at lyden rigtig kom ud af højttalerne. En sammenligning mellem DVD-Audioens stereospor i 24 bit 88,2 KHz viste dog klare fordele i forhold til den almindelige 16 bit, 44,1 KHz CD-indspilning. Detaljeringen er ikke kun bedre på det teoretiske plan, men der er et langt større rum med præcis placering af stemmer og instrumenter. Bassen er fast og luftig uden dog at danne skole for fremtiden. Mellemtone er både i stereo og 5.1 ganske behagelig med stor fornemmelse af opløselighed. Det sære er, at detaljeringen ikke umiddelbart synes meget bedre end CD-udgaven, men det kan også skyldes, at overførslen er foretaget fra den oprindelige master.
Der er ligeledes masser af luft i den øvre mellemtone og diskant, som dog synes en anelse tilbagetrukket. Fornemmelse af optagerummet er umulig for pop-optagelserne i 5.1 pga effekterne, men virkelig overbevisende i 24 bit 88,2 KHz stereo. Her kommer formatet virkelig til sin ret og man glemmer fuldstændig, at det drejer sig om en multi-afspille-dåse, der koster langt under 5000 dask !!! Når vi får optagelser optaget direkte til DVD-Audio formatet ser vi frem til at tage endnu et tæt kig på markedets maskiner.

SACD
Jeg har faktisk kun ganske få SACD erfaringer på trommehinden fra diverse Sony arrangementer, ligesom jeg har lagt ører til Philips, Panasonic og Pioneers store maskine. Heldigvis brugte jeg virkelig lang tid sammen med SACD-maskinerne på Statens Museum for Kunst, da Sony præsenterede formatet der for et par år siden. Bortset fra det er det så heldigt, at min SACD-udgave også besidder et standard CD-spor med Guano Apes. Da vi også havde en Sony SACD-maskine på besøg gav det et udmærket grundlag for en dybere lyttetest.

DV-656A finder uden problemer SACD versionen på discen. Lyden er særdeles potent og detaljeret og lægger omgående Guano Apes pågående rock lige under huden. Formatet er som DVD-Audio skiverne lagt i 5.1 og brugen af de ekstra kanaler er den samme – dvs hovedsageligt effekter. På Guano Apes er de dog udført med chokerende planlægning. Sammenlignet med CD-udgaven er der virkelig noget at hente på lydkvaliteten, hvis man kan abstrahere fra effekterne. Endnu en gang måtte vi fortælle os selv, at det vare en maskine, men kan få for 4500 kroner.

Konklusion
Lad det stå klart med det samme - DV-656A er ikke en high-end maksine. At de formater, som maskinen kan håndtere ifølge teoribogen er op til 1000 gange bedre opløst end almindelig CD-gengivelse betyder bestemt ikke, at din oplevelse forøges tilsvarende. Pioneer har alligevel ramt helt perfekt med denne maskine. For et meget beskedent beløb får du en fremragende DVD maskine med flot billede, et hav af formater og oven i hatten får du lov at smage på de to superformater DVD-Audio og SACD. Opsætning og betjening er problemfri og denne maskine fortjener at stå hos den brede del af befolkningen.


Pioneer DV-656A-K
Pris ca. 4999.00 kr.
Web: www.pioneer.dk

Nye anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
NyArtSound
17.10.2024
Nyt fra Clearaudio & EAM Lab
12.10.2024
SVS 17-Ultra Revolution
03.10.2024
Radiant Acoustics Clarity 6.2
24.09.2024
Canvas HiFi
17.08.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes