Her er du: Anmeldelser - Montana Monitor 21. juli 2024 | 23:41   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Montana Monitor
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [05.01.2007] Print testen
Så er den gal igen! Endnu en aha oplevelse, jeg kan føje til listen. Disse højtalere fra Montana er ganske enkelt helt fænomenale, og ikke bare til prisen.

Perspektivet er som taget direkte fra storbroderen XPS. Men at det så også er til stede på den mindste...... lillebroder, er ganske enkelt helt fantastisk. For de koster kun - og jeg mener virkelig kun - 15.900,- sættet. Til denne pris er der tale om et røverkøb af høj kaliber.

Montana kommer fra det store Amerika, helt præcist Californien. Montana er en del af PBN Audio som også er kendt for at producere de famøse Olympia forstærkere. Det er danskeren Peter B. Nørbæk som står bag firmaet, og han er også ansvarlig for al produktudvikling. Peter flyttede til USA for ca. 20 år siden for at arbejde som el-installatør, men hans store interesse for hi-fi og højtalerselvbyg, fik trukket ham længere og længere ind i den amerikanske Audiobranche. Ifølge ham selv startede han med selvbyg som ti-årig, selv om hans mor mener det var tidligere. Nu står han så i spidsen for PBN-Audio som blev grundlagt i ’92, men det er først de sidste fem år at tingene for alvor har taget fart, bl.a. efter flere rigtig gode tests i det amerikanske Stereophile, hvor det er i forvejen er rigtig svært at få produkter til test. Så det var også med en vis spænding at jeg modtog Monitor-sættet til test. Læs i øvrigt også vores besøgsartikel om High-Perfomance Audio, som er den danske forhandler, samt vores indtryk af storebroderen XPS, her.

Filosofien er grundlæggende at Montana højtalere skal kunne spille al slags musik lige godt uden forfordeling af en bestemt genre. Enhederne kommer primært fra Vifa, Peerlees, og Scan Speak, men også Norske Seas er leverandør til de nyere modeller. Alle enheder som benyttes er produceret efter Montana’s specifikationer. I Monitor sidder der én 7” bas/mellemtone med coatet papirmembran, og én 1” coatet tekstildome.

Kabinetterne er en historie for sig selv, men jeg vil forsøge at gøre det kort. Alle kabinetter fra Montana er heksagonale på en asymmetrisk vis, således at stående bølger er en by i Rusland. Samtidig har alle flader i kabinettet forskellige resonansfrekvenser, så også her er alle muligheder for kedelige resonanser fjernet. Monitor højtalerne vejer da også 14 kg stykket, til trods for at der er tale om en standerhøjtaler. På alle modeller fra Montana har diskant, mellemtone, og mellembas deres eget indvendige trekantede kabinet. Kun de deciderede dybbas-enheder har kontakt til basrefleksporten. Samtidig er der en grov matrix-lignende afstivning indvendigt på samtlige modeller.

Det testede sæt blev leveret med den afrikanske finer Anigre, og udførelsen er af bedste karat. Dog var der et par skønheds fejl. Afrundingen af basporten er ikke helt lige i rundingen, og i kanten til porten er der også en kant fra lakken. Små ting som burde være i orden på en højtaler til 16 K sættet. Terminalerne kan næsten gabe over alt hvad du byder dem: Bananer, spader, og afisoleret kabel af stort kvadrat. Dog ser de lidt billige ud. Det var ikke muligt at komme ind i højtaleren for at se nærmere på detaljerne, da enhederne er forseglet. Delefiltrene er 4. ordens hvor enhederne indgår som en del af filteret. Der benyttes kobberspoler med luftkerne, og metalfilm-kondensatorer. Frontstoffet er en simpel ramme med stof over.

 

Med til testen fulgte der et standersæt i rustfri stål, som stadig er på prototypestadiet. Men med den finish de har, lover det godt. Formen matcher kabinetternes form. Emballagen skal også lige have lidt omtale. Normalt kommer højtalere i papkasser af skiftende kvalitet med et par klumper flamingo øverst og nederst. Montana benytter solide trækasser foret med flamingo. Så er du helt sikker på at dine højtalere klarer turen over atlanten her til vores lille kongerige. Eminent!

Jeg troede simpelthen ikke mine egne ører, da jeg satte mig ned for at lytte til disse højtalere første gang. Perspektivet, mand! Det var simpelthen utroligt. Normalt forventer man ikke et voldsomt stort og ubegrænset perspektiv i denne prisklasse. Du skal rent faktisk op i en helt anden prisklasse for at opleve det samme som her. Jeg har kun hørt det bedre på storebroderen XPS til 127.000,- eller Xavian XN360 til 60.000,-. Nu tænker du sikkert, at så er det fordi at perspektivet ikke er særlig godt på den dyre storebroder eller XN360’erne. Men nej, det er faktisk fænomenalt godt på disse højtalere. At det kan lade sig gøre på disse Monitor standerhøjtalerne til 16 K, er det utrolige i denne sammenligning. Jeg troede simpelthen ikke mine egne ører til at starte med, men måtte køre hele repertoiret af testplader igennem for at være sikker i min sag. Simpelthen helt utroligt!

Men de stopper ikke med at imponere her. Dette er faktisk et sæt standerhøjtaler som er i stand til at spille ”full range”. De er på ingen måde begrænset nedefter i bassen, her gengives også toner så dybt som 35 Hz med fuldt niveau. Samtidig er der rigtig godt styr på bassen, som er rimelig tør og stram. Med Rammstein i spillen bliver der budt på tung og saftig bas, med solide hug på stortrommen og masser af tæskelækker basgang. Uhmmm!

 

Mellemtonen er også superlækker og silkeblød, med masser af naturlig fylde, varme og sprødhed på stemmerne. Instrumenter gengives med masser af krop, og lyder fuldstændig som de skal. Diskanten fortsætter ubemærket opefter med masser af luft og udstrakthed. Her kan der ikke sættes en finger på noget som helst. De lyder ganske enkelt formidabelt godt, og så vælter detaljerne frem fra alle sider af lydbilledet. Klangen fra disse højtalere er utrolig homogen, og er oppe og bide skeer med langt dyrere mærker.

Nu vokser træerne jo ikke ind i himlen, heller ikke med disse fantastiske højtalere. De mangler noget attack. Det opleves specielt med perkussions og slaginstrumenter. Her går det lidt langsomt med at få enhederne og smækket accelereret i gang. Til højtalernes fordel skal det siges, at jeg ikke selv bemærkede det før jeg satte et stykke musik på med Marilyn Mazur, hvor der altså også er tale om ekstreme slaginstrumentlyde.

Jeg måtte selvfølgelig også prøve Monitor’erne sammen med Concerto forstærkeren fra Jeff Rowland. Her når vi ganske tæt på nirvana. Uha, hvor var det godt. Der var bare helt åbent bag højtalerne, fuldstændig som om at alle fysiske forhindringer var blevet fjernet.

Konklusion:

Hvad kan jeg til slut sige? Køb, Køb, KØB DEM! – hvis du er på jagt efter et par supermusikalske standerhøjtalere som er i stand til at spille over hele frekvensområdet. Sjældent har jeg lagt ører til et sæt højtalere, der som disse formår at få dig til at glemme alt om størrelsen. Aha - det har altså ikke noget med størrelsen at gøre! Alene perspektivet på disse højtalere er salgsargument nok i sig selv! Bare kom af sted.

Specifikationer:

  • Frekvensområde: 35-30.000 Hz, +/- 3 dB.
  • Impedans: 6 ohm.
  • Følsomhed: 89 dB.
  • Delefrekvens: 2200 Hz.
  • Dimensioner: 46 x 30 x 30 (H x B x D).
  • Vægt: 14 kg pr. stk.
  • Finish: Over 40 forskellige typer finer, flere slags pianolak, eller alt hvad hjertet begærer. Evt. mod en lille merpris!

Pris: 15.900,- sættet.

Forhandler:

High-Performance Audio
Laurentsvej 35, 1. sal (baghuset)
DK-2880 Bagsværd

Tlf: +45 2890 5454
Web: www.high-performance.dk
Mail: info@high-performance.dk

Nye anmeldelser
PMC Prodigy 1
16.06.2024
Fyne F500SP
30.04.2024
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Raal 1995
08.07.2024
Triangle Capella
19.06.2024
MSB Technology
17.06.2024
Fyne Audio SuperTrax
11.06.2024
Rega Nd3
29.05.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes