Her er du: Anmeldelser - Pragtfuldt surround til husmandspenge 26. februar 2024 | 12:05   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Pragtfuldt surround til husmandspenge
Anmeldelse af: Ricky Petersen, tekst. Foto, Hi-Fi Klubben Online.  [16.06.2006] Print testen
Hvad skal man egentlig give for god surroundlyd? Spørgsmålet kan virke absurd, men alligevel nok et at de mest almindelige spørgsmål i denne tid med den eksplosionsagtige udvikling, som er på området – både med hensyn til udvalg og kvalitet.

Det er også et spørgsmål, jeg ofte hører. Her forventes et kort og præcist svar, men i stedet kommer der et foredrag om lytterum og individuelle behov. Det ville gøre tingene meget nemmere at kunne give et kontant svar, men som så meget andet, er god surround sound afhængig af mange faktorer – og ikke mindst kompromiser.

HIFI4ALL.DK har alligevel gjort forsøget og kigget på et surroundsæt bestående af en surroundreceiver og en DVD-afspiller, der måske kan komme lidt tættere på et seriøst svar. Sættet er sammensat af Denon AVR-1906 surroundreceiver og Denon 1920 DVD-afspiller og er et pragtfuldt surroundsæt til husmandspenge! 

Design og tilslutninger – AVR-1906
Denon holder fast i sit simple design med en plan front med en lille V–indfræsning i midten. Denons surroundreceivere har stort set ikke ændret udseende i 3 generationer, og man kunne måske godt efterlyse lidt nye former på designet. Designet er lidt kedeligt, men af en eller anden grund holder Denon fast i det kendte. Måske er grunden, at man ønsker at bevare receivernes genkendelighed, så trofaste købere ikke skræmmes væk. Receiveren giver mulighed for at tilslutte komponenter via frontens analoge av-tilslutning, som er gemt under et lille plastikdæksel. Bagsiden er udstyret med et pænt udvælg af de mest almindelige tilslutninger. Tilslutninger som HDMI, DVI og USB får man ikke med. Til gengæld er der hele seks analoge AV-tilslutninger. Det store spørgsmål er altid; Er der tilslutninger nok? Som en tommelfingerregel bør man vælge en receiver med minimum en tilslutning mere, end du bruger i dag. Hjernen i receiverens digitale kredsløb er en kraftig processor fra Analog Device. Faktisk er processoren lånt fra de kraftigere modeller AVR-2806 og AVR-3806. Det er ganske flot af en surroundreceiver i den prisklasse, som AVR-1906 befinder sig i! Receiveren kan afkode alle de gængse surroundformater; Dolby Digital, Dolby Digital EX, DTS, DTS- ES Matrix /Diskrete, Pro Logic II/ IIx Musik/ Movie, DTS neo:6 Music/Cinema.

Til receiveren følger en udmærket fjernbetjening. Den er meget overskuelig og ligger godt i hånden. Er man fra naturens side udstyret med små hænder, kan det godt være en smule vanskeligt at ”nå” alle knapperne. Fjernbetjeningen tilbyder ikke lys i alle knapperne, men kun i en håndfuld af de mest anvendte.   

Design og tilslutninger – DVD1920
Denons DVD-afspillerer følger linierne fra surroundreeiverne, således de passer sammen, når det står placeret i dagligstuen. Dette bevirker blot, at de samme kedelige træk ved surroundreceivernes design, går igen hos DVD-afspillerne. Fronten er identisk med den V-formede indfræsning, som deler frontpladen i en nedre og øvre halvdel. Øverst findes disk-skuffen i selskab med en række betjeningsknapper. Den nederste del af fronten domineres af et stort display. Bagsiden giver mulighed for digital billedoverførsel via en enkelt HDMI tilslutning. Derudover findes der component udgang. Til at tage sig af billedsignalet har DVD1920 en billedprocessor fra Faroudja, som er berømt for deres fine billedkvalitet. DVD-1920 har også indbygget en såkaldt scaler, som gør det muligt at tilpasse et almindeligt DVD-billede til HD (High-Definition) kompatible skærme og projektorer. Den kan skalere billeder op til enten 720 eller 1080 vandrette linier. På denne måde kan du forbedre billedkvaliteten, uanset hvilken billedviser du har – almindeligt TV, fladskærms-TV eller projektor.

D/A-konverterne fra Burr-Brown er af 24-bit/192 kHz-typen, som sikrer en meget nøjagtig oversættelse af digitalsignalerne. Sammen med Pure Direct-funktionen, som frakobler alle unødvendige kredsløb (f.eks. videodel og display), giver det dig en særdeles detaljeret, dynamisk og naturlig musikgengivelse.

DVD1920 sluger stort set alt. Af videoformater kan man afspille: DVD-Video, DVD+-R, DVD+/-RW, DivX, VCD 1.0/2.0, JPEG, Kodak Picture CD og Fujicolor CD, og af audioformater tager afspilleren imod: DVD-A, SACD, CD, CD-R, CD-RW, MP3 og WMA.

Fjernbetjeningen er ligesom til surroundreceiveren meget overskuelig. Den er naturligt noget mindre og derfor lettere at have i hånden. Her er ligeledes lys i de mest brugte betjeningsknapper.

Film
Både surroundreceiver og DVD-afspiller er ret nemme at klargøre til kamp. Begge har en udmærket setup-menu, som kan hjælpe dig igennem opsætningen. Ellers kan man med fordel bruge de to apparaters meget fint illustreret instruktionsbøger. De er ganske vist ikke på dansk – nærmeste forståelige sprog er engelsk eller svensk. Surroundreceiveren har en automatisk set-up feature, som gør det muligt selv at lade receiveren fortage de nødvendige justeringer af surroundparametrene. Den automatiske justering på AVR-1906 er begrænset til de basale surroundparametre. Den kan ikke korrigere selve lytterummet, som på de store modeller.
    
Under testen blev de to apparater i perioder udskiftet med henholdsvis Denon AVR-3803 surroundreceiver og DV-757ai DVD-afspiller fra Pioneer.

Der blev lagt hårdt ud fra starten. DVD-afspilleren blev ladt med filmen ”King Kong” af Peter Jackson. Det er holdet bag ”Lord of the Rings”, som står bag lydsiden på filmen, hvilket ikke overraskende resulterede i en Academy Awards. Receiveren gjorde sit yderste for at holde de strømkrævende satellitter i kort snor. Filmen har masser af actionsekvenser, så surroundsættet fik lov at vise, at det er i stand til at magte hurtige passager og mange detaljer i soundtracket. Musik og effekter fra de tre højttalere i front er meget intense. Lyden blev flyttet fra skærmen og helt hen til kanten af sofabordet i et stort favntag. Receiveren demonstrerede fin kontrol over højttalerne, når lyden skulle bevæges hen over skærmen. I de meget hurtige scener var der ingen spor af, at lyden hoppede imellem højttalerne. Sættet er vitterlig i stand til at skabe en omringende surroundlyd. Det er nemt at få fornemmelse af tæt regnskov med lyden fra fuglene i trækronerne. Det samme gælder on-screenlyden, hvor menneskenes og abes bevægelser kan høres ret tydeligt. Den gode detaljering giver en pragtfuld ”nærhed”, når man kan fornemme kviste, der knækker under skuespillernes fødder, når de flygter fra abe og dinosaurer. Håndtering af dialog er rigtig udmærket, men det kan knibe med forståeligheden, hen over de kraftige actionscener. Er der derimod blot en enkelt stemme, er der ingen problemer. Det blev bekræftet i filmen ”Good night and Good luck”! I filmen, er det en sangerinde, der står for musikken i datidens radioprogrammer. Hendes vokal er fantastisk og bliver nydeligt gengivet af receiveren. Her viser surroundreceiveren sin noget overraskende natur. Den er nemlig meget neutral i sin klangkarakter. Sangerindens lidt jazz’ede stemme gengives med største yndefuldhed og uden tøven ved de svære ”s” eller ”ts” -lyde.

En anden ting som receiveren behersker meget fint, er panoreringer. Det kan volde problemer, når lyden flyttes hurtigt rundt mellem højttalerne, men i ”House of the flying Daggers” blev lyden flyttet hurtigt og præcist mellem front-center-front. Kun ved front-bag panoreringerne kunne man fornemme at lyden hoppende, i stedet for at gengive en glidende bevægelse. Det kunne dog ikke spolere oplevelsen af, når de små knive blev kastet gennem luften ledsaget af den snerrende lyd af luften, der kløves af spidsen på kniven. Ved de første actionscener blev det dog også tydeligt, at receiverens kræfter er beskedne. Den leverer en god og intens surroundlyd, så længe lytteniveauet ikke bliver alt for højt. Bliver volumen for voldsom kan surroundreceiveren ikke længere holde stilen og må give efter. Dette betyder, at den fine detaljering bliver lidt ”udvasket” mellem musik, effekter og dialog.  Af samme grund bør man ikke bruge receiveren til mere end et 5.1 højttaler setup. Ønsker man et 7.1 set-up, bør man anvende en ekstern forstærker til to af kanalerne. DVD1920 leverer et meget fint billede. Jeg havde til lejligheden ikke mulighed for at bruge HDMI udgangen, men selv via almindelig scart-stik kunne afspilleren præsentere et billede med et udmærket sortniveau. Skyggerne på soldaternes uniform i ”Saving Privat Ryan” var ganske skarpt trukket op med en fin overgang til uniformens grøn/brune nuance. Farvegengivelsen var meget pæn, dog var der en lille snert varme at spore - specielt i den røde farvegengivelse. Det kunne især ses i soldaternes ansigter, der ofte blev vist list for røde. Rent musikalsk er sættet heller ikke så ringe endda. Her gik det bl.a. ud over John Mayer ”Why Georgia”. Vokalen bliver gengivet med samme snert af neutralitet i klangen som ved filmmusikken. Selvom der kun er en vokal og en akustisk guitar, er der stadig godt med energi i lyden. Over til lidt mere gang i den med ”one” fra et Metallicas tidlige album. Det er suverænt til luftguitar, og det er én af mine favoritter. Der er så meget power og energi i det nummer. Selvom det går stærkt og selvom AVR-1906’s kræfter er begrænsede, var der alligevel energi nok til at fylde rummet helt op. Det var lige før, jeg røg op på loftet for at hente de gamle Metallica-sager. Det var ganske enkelt imponerende og en ren fornøjelse. 

Konklusion
Dette er et virkelig godt surroundsæt til at særdeles fornuftig pris. Det kan nok ikke gøres ret meget bedre til den pris. Sættet har sine naturlige begrænsninger, både hvad angår tilslutninger og formåen, og det bør man havde med i sine overvejelser. Både AVR-1906 og DVD1920 vil svinge fint med andre mærker, og især DVD1920 ville sagtens kunne parres med en lidt større surroundreceiver. Denon AVR-1906 og DVD1920 får mine bedste anbefalinger!

Specifikationer – AVR1906

 • 7 x 80 watt i 8 ohm (kont. effekt, to kanaler i drift, 20-20.000Hz, 0,08% forvrængning)
 • Frekvensområde: 10-100.000 Hz (+1, -3 dB)
 • Formater: Dolby Digital (EX), Dolby Pro LogicIIx, DTS (-ES), DTS Neo:6, DTS 96/24
 • RDS-radio med RadioText og 56 forvalg
 • Auto-Setup/kalibrering
 • Kalibreringsmikrofon medfølger (produceret af AudioTechnica)
 • Variabelt bas-delefilter (40/60/80/100/120/150/200/250 Hz)
 • Systemfjernbetjening medfølger
 • Størrelse: 43,4 x 14,7 x 41,6 cm (BxHxD)
 • Vægt: 11 kg
 • Farver: Sølv, Sort

Pris: 3.299,- kr

Specifikationer – DVD1920

 • Videoformater: DVD-Video, DVD+-R, DVD+/-RW, DivX, VCD 1.0/2.0, JPEG, Kodak Picture CD, Fujicolor CD
 • Audioformater: DVD-A, SACD, CD, CD-R, CD-RW, MP3, WMA
 • HDMI 1.1-digitaludgang for billede og lyd
 • Faroudja billedprocessor (FLI2301)
 • Indbygget scaler (720p/1080i)
 • Progressivt signal output: 480/576p, 720p, 1080i
 • Pure Direct funktion
 • PAL/NTSC-kompatibel
 • Komponentudgang med progressive scan (PAL/NTSC)
 • Fjernbetjening medfølger
 • Mål: 43,5 x 7,5 x 30 cm (BxHxD)
 • Vægt: 2,5 kg
 • Farve: Sølv eller sort

Pris: 2.599,- kr

For yderligere information, kontakt:

Hi-Fi Klubben
Mølbakvej 4
8520 Lystrup
Tlf.: +45 7010 4434
Mail: online@hifiklubben.dk
Web: www.hifiklubben.dk

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Kef LSXII LT
02.02.2024
Stax nyhed
07.01.2024
Arcam Radia
07.01.2024
Nyt fra JBL
05.01.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes