HIFI4ALL.DK
Universal remote fra Remotec
Morten Jensen, foto: Remotec   [28.11.2004]
Uden at have prøvet alle universale fjernbetjeninger, vil jeg godt vove den påstand at denne programmerbare remote hører til blandt de bedste af slagsen.

Remotec har lavet fjernbetjeninger siden 1992 og er efterhånden blevet en stor spiller på markedet. Både med universale fjernbetjeninger og erstatningsfjernbetjeninger. Derudover arbejder Remotec med en del af de store producenter med udvikling af deres fjernbetjeninger.

Fjernbetjeningen er udført i plastic, der til forveksling kunne ligne noget alumium. Den har en stor ’touch screen’ med programmerbare knapper. I bunden af displayet er der tre forudinstillede knapper: ”Menu” der er en genvej til fjernbetjeningens opsætning, ”Home” går til valg af apparat og ”Mute” giver sig selv. Derudover er der fem almindelige knapper, to til programvalg, to til volume og en on/off knap.

Selvom fjernbetjeningen er udført i plastic, virker den alligevel robust. Man har ikke fornemmelsen af, at den er ved at gå i stykker hver gang man trykker på en knap, og det er et stort plus. Med en vægt på lidt over 200 gram føles den ikke som det billigste skrammel.
Importøren har lavet nogle små holdbarhedstests, hvor fjernbetjeningen blev tabt fra 1 meters højde mod et tæppebeklædt betongulv. Dette er den blevet udsat for 2 gange, uden at den har lidt skade.
Havde jeg selv skulle bestemme finishen, ville jeg nok have valgt at lave den i børstet stål, men det ville have betydet en væsentlig prisstigning.
Skærmen er god, det er nemt at se, hvad der står. Den har baggrundsbelysning, der bliver aktiveret ved tryk på displayet. Der er tre indstillingsmuligheder for, hvor langt tid belysningen skal være tændt; 5, 10 eller 15 sekunder. Det første stykke tid vil jeg anbefale 15 sekunder. Men så snart man har fundet ud af hvor knapperne sidder, så er der ingen problemer.

På displayet er der en række knapper, som er designet på forhånd. Men der er også mulighed for at man selv designer knapperne. Det gøres ved at købe dockingstationen (298 kr) og forbinde denne til en computer, downloade softwaren på Koz Electronics hjemmeside, og så er det ellers bare at gå igang.
Programmet er nemt og ligetil og med lidt kendskab til computer, er der intet i vejen for at lave sin fjernbetjening, nøjagtig som man vil have den. Softwaren byder på en masse foruddesignede knapper, som man kan vælge imellem og placere, som man vil på displayet. Dockingstationen kan desuden bruges som oplader til de medfølgende genopladelige batterier.
Der er mulighed for at omdøbe knapperne, så du har en chance for at huske, hvad de skal bruges til. Det kan gøres, både når fjernbetjeningen er tilsluttet computeren og via en menu på selve fjernbetjeningen. Dog skal man være opmærksom på, at de fleste knapper max kan rumme 2-3 bogstaver, så det er med at være kreativ, når knapperne skal navngives.

Fjernbetjeningen har enkelte svagheder - den mest oplagte for mig er, at når man fx vil skrue op/ned for volumen, så virker denne ikke kontinuerligt. Ihvertfald ikke på nogen af mine apparater. Dog har jeg fået at vide, at det virker upåklageligt på importørens private fjernsyn, og at han har samme problem med andre dele af hans setup, så det er ikke kun mine ting, der er sarte.
Displayets følsomhed kan ikke indstilles, men den valgte følsomhed giver umiddelbart ingen problemer, dog er der enkelte tryk, der ikke bliver registreret, men så er det jo bare at trykke igen. Det skal dog siges, at jeg kun har været udsat for dette mindre end 5 gange i de snart 5 uger, jeg har haft fjernbetjeningen til test.
Omvendt havde skærmen være for følsom, ville der blive aktiveret en masse genveje, som man ikke ønsker startet.

Fjernbetjeningen er forudindstillet til enkelte produkter, fx er B&O og Rotel iblandt. Men de fleste hififolk skal ikke regne med, at deres apparater er imellem de forudindstillede. Fx kunne jeg hverken finde Harman/Kardon eller Cayin. Men jeg indrømmer, at det måske var lidt for optimistisk at tro det.
Hukommelsen rummer 240 genveje, fordelt på 10 forskellige apparater. Så kan du selv regne ud hvor mange genveje, der er til hvert apparat. Men generelt er det vel egentlig kun surroundreceivere, CD-afspillere og DVD-afspillere, der har mange funktioner. De fleste andre kan betjenes at et lille udvalg af knapper, mens de mere generelle indstillinger bliver valgt en gang for alle.

Så sidder du i overvejelserne om at investere i en universal fjernbetjening, så bør Remotec BW6110 komme med i dine overvejelser. Den er lækker at se på og røre ved, og så virker den overvejende fint.
Prisen skal ikke afskrække dig fra at prøve den. Den er alle 1.279 kr værd, og det kan varmt anbefales, at du investerer i dockingstationen, det gør det meget bedre at designe displayet nøjagtig, som du ønsker det.

Tekniske data:
Batteri: 4xAAA (genopladelige medfølger)
IR rækkevidde: 8m
Indlæringevne: Ialt 240 knapper
Display opløsning: 320 x 80 pixels
Dimensioner: 220 x 51 x 25mm
Vægt: 215g (batterier inkl.)

For mere information, kontakt;

Koz Electronics
Ahornvej 14
4390 Vipperød

Tlf: 2264 0022
Web: www.fjernbetjeninger.dk
Email: koz@koz.dk

Link til producent: http://www.remotec.com.hk/eng/index.htm


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.