Her er du: Anmeldelser - Innowatt forstærker m. 40K strømbank 28. marts 2024 | 13:09   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Innowatt forstærker m. 40K strømbank
Anmeldelse af: Ronni Pedersen, fotos: Innowatt  [26.09.2004] Print testen
Når mængden af nye producenter fra nær og fjern vokser, er det rart at se at der også befinder sig nye danske medlemmer i flokken. Innowatt er et af dem.

Innowatt, dannet ud fra ordene ”Innovative watt” er et lille firma stiftet af de to gæve gutter Ole og Jesper. Konceptet er ganske enkelt enkelt, små apparater der tilbyder let betjening kombineret med vellyd pakket ind i pænt design uden at dominere hele dagligstuen og ikke mindst produkter der er til at betale. De sidder selv og bakser med det og gør et fremragende stykke arbejde – både samlekvalitet og materialevalg viser noget andet end hvad man kunne forvente, og det er så afgjort til den positive side.

Hele filosofien bag Innowatt´s produkter ligger i det digitale domæne, og sortimentet udgør da også udelukkende deres forstærker med digitale indgange og tilhørende opgradering af strømforsyningen, samt et tilhørende løbeværk der forventes præsenteret her i efteråret.

Konstruktion…

Surprise – det var det første ord der faldt mig i sinde da jeg første gang så Innowatt-forstærkeren. Den er så modsat den normale hifi-kultur som overhovedet muligt, og det af den simple grund at den bogstaveligt talt ikke vejer noget som helst og tilmed heller ikke fylder noget. Det var simpelthen lillemors drøm af en forstærker, der kom ind ad døren og hen på hylden – det skal tilføjes at hun har skelet til den mange gange og kommenteret et eller andet med nogle klodsede kasser osv. Ikke at jeg ved hvad hun overhovedet kunne finde på at hentyde til, når jeg skeler hen på hifi-stativet…

Dimensionerne på denne underholdende spilledåse sætter tingene i seriøst perspektiv – 26 x 26 x 5,5 cm og en vægt på 2,2 kg. Selv med den tilhørende opgradering til energireserverne i form af en ekstra ladelyt-bank, får forstærkeren til at syne af meget mere end minianlægget i soveværelset.

Kabinetterne på de to mikrokasser er lavet i den flotteste aluminium, hvor selve svøbet er i naturfarve, og fronten fremstår i mørkgrå lakering. Ikke et eneste sted er der den mindste indikation af sjusk i samlekvaliteten – meget fornemt. På fronten af 35W finder man en indgangsvælger og en volumenkontrol, og det var så det. Læseren kunne måske undre sig over hvorfor der ikke findes en tænd/sluk-knap på forstærkeren, og her er en ganske snild feature. Hvis forstærkeren ikke modtager signal over en af digital-indgangene, går den automatisk i standby, så uanset hvor meget eller lidt den bliver brugt, er der intet unødvendigt strømforbrug her.

Strømforsyningen af herlighederne foregår via en separat switchmode-strømforsyning, som man med fordel kan gemme helt af vejen. Havde denne været integreret i apparatet, ville det af naturlige grunde være betydeligt større, men også her har man tænkt i ”innowattive” baner. Tilslutningen til strømforsyningen varetages af et kabel med XLR-tilslutning. Fordelen heri er blandt andet låsesystemet i netop XLR-stikkene – på den måde slipper man for at have et stik der kan sidde lidt løst i netbrønden. Opgradering til andre netkabler, hvis man måtte ønske det, er dog noget mere besværligt på denne måde.
Ved tilslutning af den ekstra ladelytbank, tilsluttes ganske enkelt et ekstra stik mellem denne og forstærkeren, og tilslutningen fra selve Switchmoden flyttes bare en etage ned. Lettere opgradering findes næppe…
På bagsiden af 35W findes der tre digital-indgange beregnet til tilslutning med koaksial-kabel. Det er lækre tilslutninger fra Neutrik med rigeligt plads til seriøse kabel/stiktyper. Ved siden af disse er nogle lækre højttalertilslutninger, som snupper alt fra spader over bananer og til afisolerede kabler uden problemer. De sidder i passende afstand, og selv på så lille et apparat, er der aldrig mangel på plads på bagsiden. Man kan så at sige næsten ikke gøre noget forkert på denne forstærker.

At kigge ind i apparatet, giver stof til eftertanke, for den primære vare indenfor er luft. Et relativt lille print ”dybt” inde i alu-kassen, er alt hvad der kan findes i forstærkeren. Kredsløbet som sørger for lyden er et digitalt DDX-kredsløb, udviklet af amerikanske Apogee. ”Direct Digital Amplification” som den direkte oversættelse er, består grundlæggende i at konvertere det digitale signal om til lyd uden brug af en D/A-konverter. Hvordan denne process kan lade sig gøre, er Apogee desværre lidt info-mæssigt sparsomme omkring.
Selve forstærker-kredsløbet er klasse-D drevet, og dette kredsløb har den fordel at det udnytter energien effektivt med et minimum af spild samt minimal varmeudvikling. Kredsløbet er dog videreudviklet af Apogee, hvor der har været fokus på at højne effektiviteten endnu mere sammenlignet med konventionelle klasse-D kredsløb med en forbedring på 15%, og i grove træk betyder det at kredsløbet udelukkende bruger strøm når der er et signal at generere. Som omtalt tidligere i teksten, er der automatisk standby-funktion så snart signalet forsvinder – det er således et kredsløb med noget nær maksimal effektivitet. De tekniske termer kan studeres på:

http://www.apogeeddx.com/apogee_ddxtech.html

Opgraderingen af 35W består af boksen 40k, som er en ladelyt-bank på 40.000 uF. Dette skal hjælpe forstærkerens kredsløb hvis man har højttalere af den lidt tungere slags. På denne måde, som i øvrigt er fornuftigt prissat til 2600,00 kr, får man en fornuftig reserve i baghånden, som det faktisk slet ikke kan betale sig at spare væk.

Hele herligheden blev i øvrigt sat til at spille i kombination med Innowatt´s eget digitalkabel, som er et koaksialt sølv/kobber kabel med isolering i teflon, og termineret med Eichmann´s Bullet-plugs. Kablet kan leveres i stort set de længder man måtte ønske.

Men hvad så, kan den overhovedet spille?

Lyden…..

Minsandten om den kan spille, og endda ret godt på mange områder. Det sjove ved det var egentlig, at jeg havde forventet en ret kold og ganske klinisk lyd pga. den digitale teknik, men det er så absolut slet ikke tilfældet. Klangen tenderer til det varme, og med en fornem nuancering i top og mellemtone. Der er slet ingen tvivl om at det er her, forcerne i Innowatt-kreationen skal findes.

Gengivelsen er meget luftig og frigjort, og ikke på noget tidspunkt har forstærkeren tendenser til at blive hidsig eller skinger. Stemmer er flot optegnede, og selv i mikro-dynamikken, lader den ikke meget tilbage at ønske. Jennifer Warnes´ stemme var en dejlig oplevelse fordi den fremstod så ”naturlig” og fri, og uden tendenser til at være overfokuseret. Der er intet, der på nogen måde bliver overeksponeret så de øretrættende tendenser opstår – i stedet er det perleklart og behageligt at lytte til.

Joss Stone, som jo er et af de nye stjernefrø, har en stemme som få, og kunne sagtens gå hen og få en meget stor karriere. Hun synger med gejst og karisma, og hendes stemme blev da også gengivet med al den energi der kunne ønskes. ”Dirty man” er et godt eksempel herpå – hun er helt fremme ved lytteren, så man næsten fornemmer den herlige sangsild lige foran yndlingsstolen.

En af de generelle egenskaber der virkelig var værd at lægge mærke til var roen i lydbilledet – hele fundamentet hviler simpelthen på en kulsort baggrund. Det er en af de ting som går igen på mange forstærkere med kredsløb af denne slags, og det gør så absolut helheden endnu bedre. Alene det at spille på en forstærker som ikke suser i takt med musikkens strofer, er vidunderligt befriende, fordi alt fokus er placeret hvor det burde være – nemlig på musikken.

Desværre, for det måtte der jo også komme noget af, opvejer det desværre ikke for Innowatt´s største problem, nemlig kontrollen over bundniveauet. Både på grund af konstruktionen, men også på grund af relativt få kræfter – Innowatt 35W går ud med, som navnet antyder, 2 x 35 watt i 8 ohm, går problemet igen på alle musikgenrer hvis ikke højttalervalget er foretaget med omhu. 35W har det bedst med rimeligt letdrevne og relativt små højttalere – ikke nogle store bas-fræsere her, for så vælter billedet nemlig. Forstærkeren har ikke evnen til at holde enhederne under den kontrol som man burde kunne forvente når vi er oppe i den ret barske prisklasse hvor Innowatt gerne vil lægge arm med konkurrenterne. På referencen resulterede det i en meget pumpet og unuanceret bas-gengivelse uden den kontrol som jeg var vant til. Innowatt´s store force er at den ikke fremhæver nogle områder frem for andre, og det gælder også bassen – overskuddet rækker bare ikke til at klare udladningerne. Selv ikke når opgraderingsbanken bliver sluttet til, kommer kontrollen helt på plads, og det høres især på mere kompleks musik som f.eks. orkesterværker og musik fra den lidt hårdere genre. Jackson Browne, som er kendt for en ordentlig flok indspilninger rækkende fra god til sublim kvalitet, blev smidt i spillen med nummeret ”Casino Nation”, og her var det tydeligt at overskuddet ikke rakte til kontrollen af basgangen i dette nummer. Efter lidt roden frem og tilbage nåede jeg dog frem til et fornuftigt resultat med System Audio-højttalere i form af SA1280 mk. II. Det var noget der passede Innowatt bedre, selvom man stadig kunne spotte svagheden en smule.

Når man har prøvet grænser af, skal kompromis’erne naturligvis også findes og i dette tilfælde var musik som Dire Straits, Mark Knopfler, Joey Tempest med ”Azalea Place” og lignende, mere roligt musik med knap så mange instrumenter, nøjagtigt det Innowatt beherskede til fulde, og dens ubesværede tilgang til musikken blev meget tydeligere fordi fokus ikke blev lagt på bas-problemet.

Konklusionen…

Må være at Innowatt har fået konstrueret en underholdende lille spilledåse som gør ret mange ting ganske rigtigt – den udstiller ikke sig selv som en over-perfomer på enkelte områder, men bevarer i stedet fokus på en flot og meget nøgtern gengivelse af musikken. Kun i lyset af tungere musik-genrer og generelt bas-tung musik fremhæves Innowatt´s svaghed i det dybe område – alt andet gøres meget eksemplarisk.
De ting der måtte veje tungest i overvejelserne er størrelsen på apparaterne, så må stå til evigt forbillede for alle andre, hvor umuligt det mål så end måtte være at nå, samt gengivelsen af de typer musik som jeg har givet lidt eksempler på som værende vellykket.
Går man derimod efter en forstærker som skal kunne levere noget havre til den årlige havefest og fredagsturen med gutterne, samt det obligatoriske krav om en fjernbetjening, skal man gå andre veje – for her får man hverken watt eller fjernbetjening for pengene, og uden dette, vil en del nok vælge at springe over på den anden side af vejen….

Tekniske specifikationer:

Innowatt 35W

  • Udgangseffekt: 2 x 35 watt i 8 ohm
  • Vægt : 2,2 kg.
  • Mål : 26 x 26 x 5,5 cm.
  • Samplingfrekvens : 32 – 48 Khz på alle 3 digitale indgange
  • Vejl. Pris 8.900,00 kr inkl. Separat switchmode-strømforsyning

Innowatt 40K

  • Kapacitet : 40.000 uF
  • Vægt : 2,2 kg.
  • Mål : 26 x 26 x 5,5 cm.
  • Vejl. Pris 2.600,00 kr.

Innowatt 1C digitalkabel

  • Koaksialt digitalkabel
  • Materialer : Kobber/sølv
  • Terminering :  Eichmann Bulletplugs
  • Isolering : Teflon
  • Længde : Valgfrit fra 0,5 til1,5 mtr.
  • Vejl. Pris 750,00 kr/ 0,75 mtr.

Forhandling/produktion:

Nærmere kontaktinfo findes på www.innowatt.dk

Mail: ole@innowatt.dk og jesper@innowatt.dk

Udstyr brugt i testen:

  • Proceed AMP2 og CDP
  • Luxman D-600s
  • Denon DCD-S1
  • Belles A350 og 20A
  • Kenwood L-A1
  • Pathos Logos
  • Meadowlark Nighthawk
  • System Audio 1280 mk. II
  • Kabler fra Nordost, Gamut, Madrigal og JPS
Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes