Her er du: Anmeldelser - Test af Sunfire: The Ultimate Receiver 28. marts 2024 | 12:28   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Test af Sunfire: The Ultimate Receiver
Anmeldelse af: Ricky Petersen  [24.05.2004] Print testen
Sunfire er vendt tilbage til det danske marked efter 1½ års fravær. Vi har kigget på deres eneste surroundreceiver, der har fået det beskedne navn; The Ultimate Receiver.

På Hifi og surround messen i vinter blev der introduceret et par nye mærker på det danske marked. Ved et af mærkerne var der mere tale om et gensyn. Amerikanske Sunfire vendte tilbage til Danmark efter at havde været ude i lidt over 1½ år. Sunfire er kendt og berømt for deres strømstærke surroundprodukter, der omfatter surroundforforstærkere, effektforstærkere, subwoofere og nu også en receiver.  Bob Carver er personen bag Sunfire. Han har en passion for at lave produkter med mange kræfter, men i en beskeden størrelse. Det har han kunne gøre ved hjælp af en lidt anderledes konstruktion af forstærkeren.

En effektiv forstærker på f.eks. 300 watt, der er konstrueret efter konventionelle principper, har typisk en strømforsyning med en konstant spændibg på 90 V.Så længe audiosignalet er under de 90 V, løber forstærkeren ikke tør for strøm eller klipper signalet. Skulle det ske, at inputsignalet overstiger de 90 V, vil forstærkeren klippe signalet og informationer går tabt. Strømmen fra en almindelig forstærker til højttaleren løber fra strømforsyningen igennem effekttransistorern(e) og ud til højttalerne. Eksempelvis kan man forstille sig, at udgangsspændingen er 30 V med en strømstyrke på 10 ampere. Strømmen vil flyde fra strømforsyningen og igennem transistorerne, som bliver meget varme.

Den varme, der afsættes i transistorene, er et udtryk for spænding gange med strømstyrken. Den var 10 A, og hvis man kunne måle 30 V ved højtalerne, giver det 60 V over transistorerne (90 V - 30 V ). 60 V gange med 10 A giver i alt 600 watt. De 600 watt afsættes som varme i transistorerne og skal ledes væk på en eller anden måde. Selvom transistorerne er monteret på varmeledende plader, er forstærkerens effektivitet reduceret til 20 - 30 %. De problemer kan løses rimelig simpelt ved at montere større strømforsyning og bedre varmeafledning for at gøre forstærkeren effektiv nok. Det næste lumske problem er transistorerne.

De mest anvendte effekttransistorer i forstærkere har en kapacitet på 20 A. Men de 20 A kan kun leveres, hvis der er en spænding på 10 V eller mindre henover den. En elektronikdel, der er klassificeret til 200 watt, vil ikke kunne trække mere effekt end de 200 watt. Udsætter man transistoren for 50 V, bliver strømmen reduceret til 4 Ampere ( 4 A x 50 V = 200 watt) og ved 90 V for man sølle 3.3 A at gøre godt med.
Så hvis forstærkeren skal kunne levere meget strøm under en lav belastning fra en højttaler med lav impedans, må man bruge mange effekttransistorer parallelt, der så igen skal bruge en tilsvarende kraftigere strømforsyning. Desuden skal herligheden monteres på store varmeledende overflader, så de mange transistorer kan slippe af med varmen fra hvilestrømmen (bias).

Det, Bob Carver fandt ud af, var, at de 90 V ikke behøvede at være konstante. I stedet bringes spændingen ned på et niveau, så den hele tiden er 6 V over udgangsspændingen. Teknikken kaldes for Tracking Conversion. Forstærkeren måler hele tiden den udgående spænding og lægger så 6 V til. Er udgangsspændingen 0 V, er spændingen over transistorerne 6 V. Ved 30 V bliver spændingen 36 V. Da spændingen over transistoren konstant er 6 V over udgangssændingen, bliver varmetabet begrænset til 60 watt (6 V x 10 A ) i stedet for de 600 watt fra eksemplet med den konventionelle forstærker. Med Tracking Conversion behøves derfor ingen aktiv køling af elektronikken.. Med den teknik er Sunfire i stand til at konstruere små forstærkere, der kan levere en masse energi. 

Sunfire laver en enkelt surroundreceiver, der til gengæld lover at være verdens kraftigste.

For at se lidt nærmere på den påstand, havde jeg lånt et eksemplar af KF Scanaudio på Frederiksberg, der er en af de fire forhandlere af Sunfires produkter i Danmark.

Design og tilslutninger
Ifølge receiverens specifikationer er den i stand til at levere 7 x 400 watt (4 ohm), så jeg var forberedt på at skulle bruge det meste af pladsen i bilen på at få den med hjem. Men det viste sig at Bob Carvers filosofi med små apparater også var gjalt hans surroundreceiver.

Dimensionerne var ikke større end en almindelig receiver i 10 - 15000 ,- kr klassen og med en vægt på sølle 15 kg, krævede det ikke nogen større anstrengelser at få den placeret i reolen.
Den lave vægt skyldes ikke, at der er sparet på materialerne. Receiveren virker særdeles solid. Chassiset er lavet af 1,5 mm stålplade som udgør top, sider og frontplade. Pladen er bukket hele vejen rundt, så samlingen er gemt i bunden. Chassisets kanter er nydeligt rundet af og sammen med den sorte finish, giver det receiveren et blødt og elegant udseende.
Receiveren er forsynet med et lækkert, stort og tydeligt display midt i frontpladen.

Til valg af kilde og lydstyrke er der to drejehjul, der er bygget ind, så de flugter med frontpladen. Ca. 30 små lysdioder fungerer som betjeningsknapper og information om hvilken kilde, der afspilles. Sunfire har tilføjet en fræk lille detalje på fronten. Dolby Digital og DTS logoerne er nemlig belyst bagfra. Lyset på fronten er meget afdæmpet og er ikke generende, når man sidder i mørket.

Vender man den sorte receiver om, bliver man præsenteret for et sandt ocean af tilslutninger:

  • 9 analoge stereo ingange 
  • 5 analog stereo udgange
  •  en analog stereo udgang til zone 2
  • linie udgang ( Pre out) til 7.1
  • 3 subwoofer udgange
  • 8 analoge indgange der understøtter SACD og DVD-audio.
  • Hele 12 digitale tilslutninger fordelt på syv coaxiale og fem optiske indgange.   

På videosiden er der:

  • 5 composite
  •  S -video indgange og 3 udgange 
  • 3 component indgange og 2 udgange, der er kompatible med HDTV.
  • En IEEE 1394 (firewire) indgang til digital overførelse af højopløsningemedierne,
  • Et RS232 stik til opgraderinger til processorens software fra Sunfires webside.

Receiveren er udstyret med nogle virkelig kraftige terminaler til højttalerne, der ikke overraskende accepterer bananstik. Receiverens Motorola processor giver mulighed for Dolby Digital, Dolby EX, DTS, DTS-ES matrix / discrete, Pro Logic II, DTS Neo:6. Receiveren har et par DSP simulationer, men heldigvis ikke i det omfang, man er vant til på surroundreceivere. Sunfire er ikke THX-godkendt, og det er lidt usædvanligt i denne prisklasse. Noget, der er lige så usædvanligt, er, at på bagsiden har receiveren en Side Axis linie udgang. Ved hjælp af en ekstern effektforstærker er det muligt at tilføje et ekstra sæt fronthøjttalere mellem front og baghøjtalerne, så man kan opleve filmen i 9.1 format !! Signalet til de ekstra "sidefronthøjttaler" er det samme som til de eksisterende fronthøjtaler, så der er mere tale om en simulation end et udvidet format. På fronten kan man aktivere en funktion, så receiveren selv finder ud af, hvilken kilde der afspilles og hvilket format, der er tilgængeligt. Receiveren benytter 24-bit A/D konvertere og 24-bit/192kHz Multibit D/A konvertere fra Analog Devices.

 Manualen til Sunfires surroundreceiver er kun på engelsk, men den er yderst illustrativ med tredimensionale billeder af, hvordan de enkelte ledninger skal forbindes alt efter hvilken type apparat, man ønsker at bruge. Det vil for de fleste ikke volde de store problemer, selvom man ikke er så stærk i det engelske.  
Opsætningen sker ved hjælp en noget skrabet skærmmenu, der ikke er specielt brugervenlig. Det kan godt være lidt svært at se, hvad det er, man kan justere, og hvorfor man evt. burde gøre det. Manualen giver nogen forklaring, men er man ikke rigtig dus med begreberne, kan det kan give lidt problemer.
Til receiveren følger en moppedreng af en fjernbetjening, hvor det er forholdsvis nemt at komme til knapperne. Det er kun knapperne omkring det store LCD display, der kan være lidt akavede. Fjernbetjeningen har et hav at funktioner. Man har bl.a. mulighed for at lagre koderne fra de øvrige af husstandens apparaters fjernbetjeninger, plus at du kan programmere alle dine favorit TV-stationer ind det lille display. Lyset tænder i alle betjeningsknapperne og displayet, når der trykkes på en tilfældig knap. Lige noget for undertegnede.    

Selve højttaleropsætningen er meget identisk med de øvrige surroundreceivere på markedet.
På skærmmenuen kan man indstille hvilke højttalere, der er tilsluttet, deres størrelse, kanalniveau og crossoverfrekvensen for subwooferen kan indstilles fra 40 til 160 Hz . Indstillingen af tidforsinkelsen (Delay) er kun muligt i fod, hvilket ikke betyder det store, da det er relativt let at omsætte til meter. I setup-menuen er det muligt at indstille niveauet for hver enkelt linieindgang, så man ikke skal justere volumekontrollen, når man skifter mellem de enkelte apparater, der er tilsluttet.
 
Jeg må indrømme, at jeg var noget spændt på denne surroundreceiver. Selvom vægt og præstation ikke altid er synonymer på ydelse, var det alligevel svært at forstille sig, at en dåse, der ikke vejer mere end min fars kat, kunne bære titlen "Verdens kraftigste surroundreceiver". Med Miller & Kreisel's 850 system sluttet til i en 5.1 opsætning, fik den alle muligheder for at vise, at den titel ikke er nogen tilfældighed.
 
Film
Første filmsekvens, receiveren blev udsat for, var Isengards Ulve fra "Ringenes Herre, De To Tårne". 
Her viste Sunfire sin styrke i denne fantastisk intense scene, hvor Viggo Mortensen og Co. rider direkte imod Sarumans udsendte. Alt hvad der forgik på skærmen blev gengivet med en skræmmende dynamik. Billedet fik en fantastisk støtte af fronthøjttalerne, der virkelig fik skabt en atmosfære med god karisma i musikken og en præcis og fyldig dialog.

Selvom scenen her primært forgår i front- og centerhøjttalerne, er det tydeligt, hvor mange kræfter denne receiver egentlig har. Endnu tydeligere blev det i "Master Of The Commander". Den første halve time går med, at to fregatter giver hinanden bredsider på skift. Her fik receiveren virkelig lov folde sig ud. Hver gang en kanon blev skudt af, var det som om,  kanonkuglen kom flyvende ind i stuen. Væggene blev ubarmhjertigt skubbet tilbage, og rummet blev omdannet til et gyngende krigsskib. 

Denne receiver er simpelthen uudtømmelig for energi. Selvom jeg gradvist øgede lydstyrken, var der ingen tegn på overgivelse. Da lydstyrken nåede de 96 dB (A) (Lydtrykmåler sat på "slow") måtte jeg kaste håndklædet i ringen. Her stod mine ører simpelthen af.

Det er ikke fordi, det på noget måde går ud over de øvrige præstationsområder, for Sunfire's surroundreceiver er lige så detaljeret, som den er dynamisk. Det meste af handlingen i "Master of The Commander" forgår på et skib, og det bliver understreget meget kraftigt af den fremragende opløsning. De lyde, man forventer at høre, når man opholder sig på sådan et skib, bliver gengivet meget virkelighedstro, som f.eks. vinden der tager fat i sejlet, skibet der knirker og bølgerne der slår mod skroget. Selv den karakteristiske klang, fodtrin giver på et skibsdæk, bliver gengivet sammen med en fantastisk dialog samtidig med, at musikken gør  filmens omgivelser omkring handlingen utrolig levende.

De amerikanske produkter har ofte en varm og fyldig mellemtone, og netop dialogen bæger tydeligt præg af denne egenskab. Det giver en behagelig stemmegengivelse, der aldrig bliver skarp eller utydelig. Panoreringen mellem de enkelte højttalere er lidt af en kunstart. Sunfire Ultimate Receiver gør det ganske fremragende i "Fast and The Furious 2". Panoreringen mellem bag- og frontkanalerne er virkelig præcis. Man er slet ikke i tvivl om, hvor i lydbilledet bilerne kommer fra eller i hvilken retning, de kører. Et andet eksempel på at receiveren har kontrol over panoreringerne, er starten af slaget ved Helms kløft fra "De to Tårne". Man kan virkelig fornemme suset fra den regn af pile, der bliver skudt imod de stormende orker, der løber mod fæstningen. Hvis man ikke af og til tvinger sig til at kigge hen i reolen, ville man glemme, at det her "bare" er en receiver, der spiller. Jeg er ikke bleg for at sammenligne præstationerne med det, man ofte kun kan opnå ved at investere i dyre separate forstærkersæt.

Hele vejen rundt bliver lyden styret med  hård og præcis hånd, der på intet tidspunkt har en antydning af at miste overblikket. En af de sidste film, jeg fornøjede mig med, var introen til "Ice Age". Introen til filmen indeholder alle de aspekter, man kan ønske sig: Svære panoreringer og stor dynamik ligesom tonespektret dækker en bred vifte af lyde fra bjergenes dybe rumlen til den lille pungrottes høje pip. Sunfire's Ultimate Receiver mestrer samtlige discipliner med stor autoritet og overskud. Filmens lyd er designet og mixed af Sean Garnhart, der har stået for lydeffekterne til bl.a. "Men in Black II", "Shaft" og "Sleepy Hollow."

For at give receiveren lidt konkurrence tilføjede jeg et par dipoler til surroundkanalerne og en subwoofer - mere så receiveren nu skulle bakse med en 7.2 opsætning. Men det var receiveren sådan set ret ligeglad med. Den er virkelig i stand til at blæse væggene ud af rummet og indhylde lytteren i en fremragende, intens atmosfære og dybde, der vil få selv de mest hardcore filmhadere til at sidde på kanten af sofaen.

Musik
Receiveren er forsynet med en direct-mode, hvor de digitale kredsløb bliver sprunget over. Den varme klang fra dialogen i filmene skinner igennem i musikgengivelsen, og det klæder især mandestemmer som Eric Claptons, der også var den første i afspilleren.

Hans unplugged-version af "Tears in Heaven" og "Layla" bliver gengivet med en superflot opløsning. Man kan fornemme Clapton's fingre danse henover gribebrættet som en edderkop på en varm stegepande samtidig med, at hans fod tramper i takt. Man har en god rumfornemmelse og hvert instrument bliver udpenslet på fremragende vis. Også musik som James Taylor er lige sagen for Sunfire. James Taylors stemme bliver gengivet meget fyldigt og med en behagelig varme, der gør stemningsfuld musik som denne til en sand fornøjelse.
Receiveren har masser af overskud til både hård techno og rockmusik. Noget vil nok finde den varme klang en anelse for blød til den slags musik, men personligt synes jeg, der er rart, at der ikke er noget, der skærer i ørene.

Bundlinien
Jeg skal være den første til at hilse Sunfire velkommen tilbage til det danske marked. Deres pragtfulde surroundreceiver lever i høj grad op til at være blandt de bedste surroundreceiver på markedet. Bob Carver har pakket en suveræn surroundlyd ind i en elegant æske, der gør den til et pænt møbel at havde stående i dagligstuen.
Er du ude efter surroundlyd, der kan måler sig med et forstærkersæt, men ikke er meget for havde de ekstra dåser og ledninger til at fylde op, så giver Sunfire's Ultimate Receiver dig fuld valuta for pengene, og den får de allerbedste anbefalinger herfra.

Fås kun i sort

Pris:  39.995,- kr

Hent manualen med tech spec HER

Forhandler i Danmark:

KF scanAudio
Pile Allé 53
2000 Frederiksberg

Tlf.: 33 31 62 82
www.kf-scanaudio.dk

HiFi Forum
Falkonér alle 98
2000 Frederiksberg C
TLF.: +45 3537 1218
Mail: mail@hififorum.dk


SK Sound
Damhaven 9
7100 Vejle TLF.: +45 7582 9550
Mail: info@sksound.dk

Tape Connection
Europa Plads 6
8000 Århus C TLF.: Tlf.: +45 8676 0806
Mail: mail@tapeconnection.dk

Se også www.sunfire.com

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes