HIFI4ALL.DK
To billige genveje til surround fra Denon.
Ricky Petersen  [04.03.2004]
Træt af at høre om surroundmonstre ?? Her er det første kig på surroundprodukter i den billig ende. HIFI4ALL.DK har set på to af Denon's mindste surroundreceivere.

Surroundreceiverne bliver stadig billigere, men hvor billigt kan det egentlig gøres? Det afhænger selvfølgelig meget af den enkeltes forventninger og behov, men man kan blive lidt i tvivl om det billige surroundgrej overhovedet er det værd at investerer i.

Vi har taget testet to af Denons billigste surroundreceivere, Denon AVR-1404 og AVR-1604, for at finde ud, hvor niveauet ligger i en prisklasse, som indtil videre ikke har været repræsenteret så meget her på HIFI4ALL.DK.

Denon AVR-1404 og AVR 1604 er de to mindste surroundreceiver fra Denon's  nyeste serie.

Denon AVR - 1404:

Udseende og tilslutninger.
At der er tale om et Denon produkt er let at genkende. De fleste, der har set Denon forrige surroundreceivere, vil kunne genkende designet med de tre drejehjul på fronten. AVR-1404 leveres kun i silverfinish, hvilket efter min mening ikke klæder den særlig godt. Det store sorte display giver en meget bombastisk kontrast til sølvfarven omkring det. Sort er mere passende, men det hænger nok sammen med, at sort generelt er min fortrukne farve på udstyret.

Udvalget af tilslutninger på bagsiden er pænt med seks analoge stereo indgange og to stereo udgange. På videosiden er der tre composite video indgange, tre S-video indgange og en S-video udgang.

Bagsiden har fire digitale indgange; en coaxial ind, tre optiske ind, samt en optisk udgang. Derudover er bagsiden forsynet med seks eksterne indgange, der benyttes, når man skal afspille  DVD-audio og SACD. Denon har forsynet receiveren med nogle udmærkede skrueterminalerne, der tager imod bananstik.  På bagsiden er der tilføjet et par små klemmeterminaler til et ekstra sæt fronthøjtalere. Vil man bruge receiveren til sin spillemaskine har Denon været så snedige at placeret en audio  / video indgang på forsiden, gemt under en lille plastikhætte.
Forsiden er har som nævnt tre drejehjul: En volumenkontrol, en til valg af format og en til valg af kilde. Derudover er der en håndfuld små trykknapper, hvor en del er kamufleret i den sorte del, der udgør displayet.

Med AVR-1404 får man de basale surroundformater som Pro Logic II, Dolby Digital 5.1 og DTS. Foruden dette har receiveren syv simulerede indstillinger, herunder 2- og 5-kanals stereo. Til at tage sig af matematikken har AVR-1404 en 24-Bits Crystal processer fra Cirrus Logic inde i sit digital kredsløb. De analoge signaler bliver digitaliseret igennem et to 24 bit / 94 kHz A/D konvertere og hver kanal har en 24 bit / 96 kHz D/A konverter fra ASAHI microsystems, der mest er kendt under navnet AKM.
  
Selve opsætningen af receiveren er ret simpel og skabte ikke nogen problemer. Manualen, som er på engelsk og svensk, er meget godt illustreret og er en god hjælp, hvis man er helt ny i surround-verdenen. Opsætningen forgår på receiverens display, hvor man indstiller de forskellige surround parametre, som receiveren tilbyder. Selve indstillingen kan gøres med den fine fjernbetjening der følger med. Jeg kan godt lide Denon's fjernbetjeninger, da de ligger godt i hånden er det er nemt at komme til knapperne, selvom der ofte er mange af dem. Det eneste jeg savner er lys i knapperne. Jeg er klar over at træerne ikke vokser ind i himlen i denne prisklasse…men alligevel. Justeringen af tidsforsinkelsen ( Delay) sker ved, at man måler afstanden fra hver enkelt højtaler og hen til lyttepositionen. Den målte værdi indtastes og efter alle højtaleres afstand er indtastet, regner receiveren selv ud hvor meget højtalernes signal skal forsinkes for at lyden fra alle højtalere skal nå lytteren samtidig.
På AVR-1404 er det kun muligt at indstille højtalerne kun parvis. Begge fronthøjtaler og subwooferen er slået sammen til en afstand, ligesom begge surroundhøjtalere for en fælles værdi. Det giver nogle begrænsninger med hensyn til placeringen af højtalerne og valg af lytteposition. Noget der undrede mig var, at receiveren ikke er forsynet med en testtone til at justere niveauet på de enkelte højtalere. AVR -1404 er en billig surroundreceiver, men at højtalerne spiller med samme niveau er helt et grundlæggende parametre for surroundlyden kvalitet. Det er en stor mangel at den feature ikke er med her. Der skulle Denon nok havde sparet et andet sted.  

Surround
Jeg havde indstillet de forreste højtalere ( F/C/R) til "large" og en delfekvensen på 80 Hz.
Hvis jeg skal helt være ærlig, er jeg ikke imponeret over AVR-1404.                  

Jeg mangler dybde, jeg mangler kontrol, jeg mangler dynamik. Centerhøjtaleren spillede noget svagt og dialogen var ind i mellem utydelig. Dialogen blev endog meget utydelig, når der var mange ting på skærmen der skulle gengives samtidig. Filmens musik var en anelse flad. Det var som om orkesteret sad inde i en papkasse og spillede. Musikken manglede liv og luft fra de øverste toner, der ofte blev formidlet i en svag opløsning. En anden ting receiveren hellere ikke rigtig kunne lide, var når højtalerne krævede strøm leveret lige med det samme. AVR-1404 tabte hurtigt pusten, når spændingen gentagene gange efter hinanden, steg voldsomt i løbet at få millisekunder. Det gik ud over dynamikken i både filmens musik og effekter. De store passager af musik i "Titanic" manglede gejst og intensitet og det lagde en dæmper på stemningen omkring den i øvrigt meget tragiske begivenhed i 1912. 

Samarbejdet mellem front og centerkanalerne var okay, men til tider noget upræcis. I scenen, hvor Titanic er ved at gå under, vælter de fire store skorstene. Samtidig knækker de sålbarduner der er med til at stabilisere skorstene. Lyden fra de lange stålbarduner der svirre gennem luften kunne ikke helt følge med billedet.
Samme fænomen er der i panoreringen mellem front og bagkanalerne. Mine baghøjtaler er rimlig svære at trække. Det gjorde det svært for receiveren rigtig at skabe en veldefineret atmosfære i bagkanalerne. Biljagten fra "The Matrix Revolution" manglede detaljer og panoreringen var upræcis, da Trinity suser i mellem biler og lastbiler på sin røde Dugatti.

I det hele taget var det totale gengivelse af filmens soundtrack noget anstrengt - især ved transiente passager og hurtige panoreringer.

Ved at indstille de forreste højtalere til "SMALL" blev dialogen tydeligt forbedret. Det blev nemmere at forstå hvad skuespillerne sagde, selvom der samtidig var soldater der skød og granater der sprang i "Black Hawk Down".  Men ellers blev det totalt indtryk af ikke væsentligt forbedret.


Tilslutningerne er på de to surroundreceivere er stort set identisk. Her er AVR-1604 øverst.

Hva' så med musikken….?
Til musik kunne jeg godt havde savnet en "Direct mode", hvor det signalet fra afspilleren slipper for en tur igennem den digitale processor. Musikken blev skildret med fine stemmer og med fin kontrol, så længe det ikke bliver kompliceret. Bliver det for avanceret, er der en tendens til at instrumenterne falder ind over sangeren og slører stemmen. AVR-1404 kunne ikke holde fast i detaljerne hos Carlos Santana's , når han sammen med bandet fyrede den af med lyd fra en masse instrumenter, korsang, Santana's stemme og en jublende tilskuermængde.
Det, receiveren er bedst til, er almindelig popmusik som f.eks. DJ Encore's, som ved normalt lytteniveau klarer ganske udmærket.     

Specifikationer: AVR - 1404 :

 • Dolby Pro Logic II-Decoder (PLII-Cinema, PLII-Music, Pro Logic)
 • 5 x 75 Watt (8 Ohm) / 5 x 110 Watt ( 6 Ohm)
 • Dolby-Digital-, DTS- og Pro Logic II-Decoder
 • Cinema-Equalizer
 • Elektronisk klangregulering (Bas/diskant ±10 dB)
 • Tuner med 40 fastestationer og RDS med Radiotext
 • Front-A/V-indgang (Composite-Video, og Audio)
 • 5.1-Kanalindgang (100 kHz) for fremtidige Multikanalsformater - fx DVD-Audio og SACD
 • Mulighed for 2 sæt front-højttalere (A/B)
 • Farve: sølv ( leveres ikke i sort)
 • Mål (B x H x T) 43,4 x 14,7 x 41,7 cm
 • Vægt 10.3 kg

Pris: kr 2.499,00


Denon AVR - 1604

Udseende og tilslutninger
I det ydre er er AVR-1404 og AVR-1604 næsten identiske. Den AVR-1604 jeg havde lånt var i silverfinish, men for dem der deler min smag for farver fås den også i sort. Antallet af tilslutningerne er de samme som hos AVR- 1404, bortset fra et ekstra sæt skrueterminaler og en optisk indgang er tilføjet til frontens audio/video indgang.  Udover de basale formater går AVR-1604 skridtet videre med DTS Neo:6, DTS ES Matrix 6.1, DTS ES Discrete 6.1.
Med en pris på ca. kr. 3500 er Denon's AVR-1604 tæt på at være den billigste 6.1 receiver på markedet.  Den største forskel på de to receivere findes under chassiset. Hos AVR-1604 er hjernen bag afkodningen den nye 32 bits Melody processor fra Analog Devices. Hver kanal er udstyret med en enkelt 24 bit/ 94 kHz Digital/Analog konverterne og to Analog/Digital fra samme firma. 

AVR -1604 har flere features bl.a. bass management, der giver mulighed for, ved en given frekvens (cross over), at sende de laveste toner videre til en subwoofer. Delay måles og indtastes individuelt for de enkelte højtalere. Derudover er 1604 forsynet med den testtone, der som ved lillebroderen gøre det muligt at justere hver enkelt højtalernes niveau med et interval på 1 dB.

Surround
Til at starte med havde jeg indstillet front og centerhøjtaleren til "LARGE". Delfrekvensen (cross over) blev sat til 80 Hz, sammen med en tilladelse om at fronten (main) kunne modtage de laveste frekvenser sammen med subwooferen. Jeg havde lidt bange anelser efter mødet med AVR -1404, men smilet kom tilbage. AVR-1604 leveret faktisk en rimlig hæderlig præstation.  

Noget der gik igen var en mangel på engagement. Bassen var noget svag i fronten og det led både musik og off-screen effekterne meget under.
Forliset i filmen "Titanic" blev gengivet relativt pænt, med fin dialog også selvom der var mange dynamiske on-screen effekter, der samtidig skulle formidles. Panoreringen mellem front og centerhøjtaleren manglede nogen præcision, ligesom opløsningen generelt ikke var så defineret som jeg nok havde håbet.
Scenen i "Jurassic Park", hvor de to vogne er stoppet foran det store hegn i til den store Tyrannosaurus, sidder man ( kameraet ) inde i en af bilerne. Man kan høre regndråberne der rammer taget på bilen. Er surroundlyden godt defineret, kan man høre den forskellige klang hver dråbe frembringer alt efter hvor på bilens tag de rammer. Lyden kan give en næsten klaustrofobisk fornemmelse af være lukket inde. Det fornemmelse fik jeg ikke rigtig her.


Det er næsten ikke til at se at det drejer sig om to forskellige modeller. Den støreste forskel er også at finde inde under chassiet

I indstillingen blev alle højtalerne nu sat på "Small" for at se om det gjorde det lettere for receiveren at vise hvad det egentlig kunne. Det hjalp en del. Der kom pludselig mere styr på det hele. Det var tydeligt at mellemtonen og diskanten fik mere plads at boltre sig på, nu da subwooferen fik lov at tage sig af bunden. Tale og musik blev mere luftig og det hele blev mindre anstrengende at ligge øre til. Surroundlyden derimod forblev lidt flad. Det kan skyldes at, mine baghøjtalere forlanger en del strøm for at spille stuen op. Det er ikke så slemt, som det måske nok kunne lyde, for AVR-1604 er faktisk en ganske fin surroundreceivere til de relativ små penge, man skal havde op af lommen. Skal man havde det bedste ud af  AVR -1604 bør man ikke give den for tunge højtalere at slås med og så bør man anskaffe sig en aktiv subwoofer til det dybe arbejde. 

Jeg havde desværre ikke mulighed for at afprøve receiverens evner til DTS-ES.

To højtalere…
Efter filmene var turen kommet til lidt musik i stereo. Styrken hos AVR-1604 ligger ikke i stereogengivelsen. Kontrollen om bassens membraner er okay, hvis man ikke presser receiveren for meget. Skruer man op for volumen, må receiveren give slip og det gør bassen mudret. På samme måde som ved de lavere toner, for receiveren også problemer øverst oppe i oktavskalaen.
En hvislelyd, når Madonna brugte ch - og s. var hørebar selv ved normal niveau og skruede man op, blev den faktisk lidt irriterende. Den almindelige sangstemme bliver til gengæld gengivet meget pænt. Instrumenterne er fint defineret. Carlos Santana's orkester livede helt op under AVR-1604's behandling.    

Bundlinien
Denon viser, at man behøver ikke pantsætte huset for at få råd til surround sound. Man kan få surround sound i en hæderlig kvalitet til en meget beskeden pris. Specielt AVR- 1604 gør det ganske glimrende. Der er stadig et spring, før det bliver helt godt, men har du en lille stue eller bare ikke stiller de vilde krav til præstationerne, så Denons AVR- 1604 et lyt værd.
Den får i hvert fald mine anbefalinger i prisklassen

Specifikationer: AVR-1604

 • 6 x 75 W i 8 ohm (kontinuerligt)
 • 6 x 110 W i 6 ohm (dynamisk)
 • Dolby Digital, Dolby Digital EX, Pro Logic II
 • DTS, DTS ES Discrete 6.1, DTS ES Matrix 6.1, DTS Neo:6,
 • 6 kanal stereo
 • RDS tuner med 40 forvalg
 • System fjernbetjening
 • 5.1 kanal indgang
 • Pre Out til tilslutning af subwoofer
 • Valgfri delefrekvens for subwoofer (80/100/120/150 Hz)
 • 4 digitale indgange (koaksial/3 optiske)
 • Størrelse: 43,4 x 15 x 42 cm (B x H x D)
 • Vægt: 11 kg

Pris: kr. 3.699,00

For yderligere information, kontakt:

Hi-Fi Klubben Online
Mølbakvej 4
8520 Lystrup
Tlf.: +45 7010 4434

Mail: online@hifiklubben.dk
Web: www.hifiklubben.dk


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.