HIFI4ALL.DK
Wadia 302 CD-spiller til 40.000,-
Bruno Barcelli, tekst og fotos.  [16.11.2003]
Den nye Wadia 302 byder på spændende design, god lyd og fine tekniske løsninger. Nøgleordet ??? Ro, ro og atter ro !

Wadia har lige siden en flok ingeniører fra 3M Corporation  startede firmaet i 1988 stået for gedigne, vellydende CD-spillere i et særpræget og flot design. Denne spritnye konstruktion er da heller ikke den model, der bryder med disse forestillinger. Det er en stor maskine med mere end tydelige knapper og tal. Den gennemførte aluminiumskonstruktion er fælles for Wadias nye Serie 3 og giver dig virkelig fornemmelse af, at her er kvalitet lang tid fremover. Du kan regulere outputsignalets styrke via den digitale volumenkontrol, hvilket giver dig mulighed for at tilslutte 302’eren direkte til dine effektforstærkere.

Maskinen er forsynet med et glimrende drev fra Philips, der lyder navnet VAE-1250. Selve skuffen er en letvægts plastsag.
På bagsiden finder du en række forberedelser til digitale indgange uden stik. På Wadias hjemmeside står der, at det drejer sig om en glasfiberoptisk indgang, en Toslink og to SP/DIF med BNC stik, der i Danmark får som options. Outputsiden er møbleret med en SP/DIF, et sæt ubalancerede og et sæt balancerede analoge udgange. For at sikre den bedst mulige tilpasning til for- eller effektforstærker, sidder der et par switche, der kan regulere udgangssignalet fra 0,3 V til 4,25 V.

Wadia har udviklet sit eget upsamplingsystem, der hedder Digimaster. Wadia 302 benytter den seneste version, som accepterer op til 96 KHz signaler og upsampler det indkomne signal til enten 705,6 KHz eller 768 KHz. Desuden er Wadia 302 udstyret med de seneste teknologier inden for strømforsyning, ClockLink mod jitter, alt i et modulært design, der tillader opgraderinger på flere planer. Endelig medfølger der en remote, der i bedste fald kan styrke din armmuskulatur over tid !

Jeg er blevet meget opmærksom på CD'en Dark Angel med Savage Rose, fordi den byder på en lang række interessante lydbilleder, en potent og velopløst bas, en række velkomponerede numre og sidst, men ikke mindst Annisettes helt fantastiske stemme. Selv om Koppel-holdet har valgt at sovse grundsporene ind i rigelige effekter, er der en enestående fornemmelse af helt ”sort” baggrund. Det er lige præcis her, Wadias 302 markerer sig på enestående facon. Mange andre – og dyrere konstruktioner – er ikke på samme overbevisende facon i stand til at placere samtlige musikalske detaljer på så rolig og støjfri baggrund. Hvilke af Wadias mange teknologier, der har ansvaret for denne sublime egenskab er jeg blank overfor, men det virker. På knastørre optagelse af akustisk musik er denne egenskab så udpræget, at jeg undertiden fik associationer til de gamle grækeres overdrevne udsmykning af deres krukker. Begrebet hedder ”Horror Vacui” eller ”angsten for det tomme rum”. Det kan man bestemt ikke beskylde Wadias konstruktører for at lide af….
Men hvad betyder det så for musikformidlingen ? Nærmest det samme som det perfekte lærred for den store maler eller det perfekte fundament for bygningskonstruktøren. Musikken tegnes nemlig uhyre kontrastfuldt og tillader dig at gå ombord i detaljeringsfremvisningen. Der er masser af potens i den velopløste bund, som hænger ganske fint sammen med det nederste mellemtoneområde. Det giver en glimrende grundtonebasis, der lader selv et spinets yndefulde, knipsende toner ledsage af klokkeklar fornemmelse af bund fra den relativt store klangkasse. Sammenhæng er også nøgleordet til det øvre mellemtoneområde, hvor hovedparten af informationer om instrumenternes genkendelighed ligger. Det betyder en udpræget koncertagtig fornemmelse af især gode klassiske optagelser med masser af autentisk ”harpikslyd” fra violinerne. Til gengæld er den øverste top en anelse dynamisk reserveret. Det falder fint i tråd med den samlede klangoplevelse og sætter et kvalificeret spørgsmålstegn ved visse andre CD-spilleres tendenser til at lade den øverste top virke en anelse glansbilledagtig. Samtidig skal det understreges, at 302’eren først lukker rigtig op for luften efter 30 – 45 minutters spilletid – også selv om testmodellen skulle være tilspillet inden testen. Der mangler ikke detaljer og der er aldrig tendens til øretrættende aggressivitet.

Formidlingen af rum og perspektiv er gennemsnitlig for klassen. Du skal altså ikke forvente uendelig scenedybde og bredde. Igen er det den enestående renhed i lydbillede, den ”sorte” baggrund, der gør det meget nemt at placere instrumenter og stemmer de rette steder på scenen. Selv komplekse orkestreringer aflæses nemt, selv om det havde været flot med en smule mere holografisk fremstilling.
Den store ro i lydbilledet er som nævnt indledningsvist helt fantastisk ved tørre optagelser. Her er der al den holografi, du kan ønske dig – kendere vil kunne genkende deres favorit koncertsale. Også let tilgængelige genrer som pop, rock osv serveres uden bekymringer og loyalt. Der er altså tale om en maskine, der virkelig kan betegnes som all-round i ordets bedste betydning.

Konklusion:

Wadia 302 magter samtlige stilarter uden problemer og har sin absolut største styrke ved den enorme ro i lyden. Den spiller ikke så bredt eller dybt som enkelte andre maskiner, men du vil i længden sætte endnu større pris på det forrygende, sammenhængende lydbillede. Alene den egenskab kan forsvare prisen på ca. 40.000 kroner.

Technical Specifications

Pickup Mechanism:  Philips VAE-1250
Digital Filter Software:  DigiMaster 3.1 upsampling Filter System  24-bit resolution 
Digital Volume Control Range:  50 dB in one-hundred ½ dB steps 
Maximum Output Voltage:  Can be adjusted via external switch from 0.3V to 4.25V to match system sensitivity 
Digital Outputs:  1 S/PDIF (BNC) 
Analog Outputs:  One pair of Balanced (XLR) and one pair of Single Ended (RCA)
Both sets may be used simultaneously. 
Power Consumption:  18 watts 
Finish Options:  Black or Silver Anodized Aluminum
Dimensions  Inches:  4 h  17 w  14 d 
Centimeters:  12 h  43 w  37 d 
Weight  19 lbs.  

Distributør:

Mcintosh Nordic

Tlf.: 33 25 89 00


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.