Her er du: Anmeldelser - På med vinylen 20 19. marts 2024 | 08:18   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


På med vinylen 20
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [16.08.2022] Print testen
Hvor meget vellyd kan man få ud af vinylskiverne, når der er et budget inkluderet? Det kan denne fine Argon TT-4 måske give svar på…

Egentlig har jeg ikke tilskrevet Argon Audio den store betydning, for det har mest været budgetprodukter i den laveste ende af prisskalaen. Og pladespillerne har indtil nu været det samme. Men så dukkede modellen TT-4 op i en nyhed her på siden, og min nysgerrighed ville vide mere.

For der var helt tydeligt tænkt over tingene, og især en detalje blev der lagt vægt på: En slids i armrøret som skulle dæmpe forvrængning, hvilket ingen har gjort før på denne måde. Og så i denne prisklasse. Min interesse var bestemt vakt…!

Det er helt klart ikke nogen hemmelighed, at Argon Audio ikke bygger deres pladespillere selv, og der er et tydelig præg af noget Thorens, og måske lidt Pro-ject, over TT-4 pladespilleren. Værket er fast og består af en knap 5 cm tyk plint af MDF, som enten kommer med træfinér eller lakeret i sort eller hvid. Træfinéren kan klart anbefales… meget retro og lækkert udført!

Inde i plinten er der gjort plads til motor, leje og elektronik inklusiv en indbygget riaa, der kan slås til eller fra efter behov. Det hele står fire store aluminiumsfødder med dæmpning i form af gummi/elastomer, og det fungerer effektivt mod tilbagekobling fra gulv og møbler. Pladetallerkenen er af kraftig, støbt aluminium, dækket af en filtmåtte og bliver trukket af en rem.

Men det helt unikke ved TT-4 er tonearmen. Den er solidt bygget med kraftigt lejehus, og et rør af kulfiber(!), og et ditto kraftigt, aftageligt pickuphus. Det sidste giver ikke mening, da TT-4 ikke er pladespiller man ofte vil skifte pickup med. Jeg ville have foretrukket et fast hus i stedet. Men, men… det er egentlig slet ikke så vigtigt, for det der er spændende med TT-4’s tonearm er selv røret af kulfiber, hvilket er set før… men ikke med en langsgående slids på undersiden af røret som her!

Den er kun lige bred nok til, at man kan fornemme den med en fingernegl, men betyder at man bryder nogle ”fæle” resonanser i røret – hvilket kulfiber er notorisk kendt for – så lyden ikke påvirkes negativt. Kulfiber har en ret høj resonansfrekvens, som sammen med lyd kan opleves som hårdhed i musikken. Argon Audio er ikke de første der har opdaget dette, men det unikke her er den simple og billige løsning, de har fundet til at løse problemet!

TT-4 leveres med en Ortofon 2M red pickup, og opsætningen er ret simpel: På med tallerkenen, monter remmen, sæt pickup med hus på armen, skru kontravægten på, sæt armen i ligevægt og justér nåletrykket… og så er vi klar til den første plade! Nørdet som jeg nu engang er, benyttede jeg en nåletryks-vægt, og den viste at trykket bliver lidt for højt, hvis man benytter skalaen på kontravægten alene. Men til husbehov går det an.

På bagsiden af TT-4 finder man udgangs- og strømstik, samt knappen til at tænde og slukke den indbyggede riaa. Strømforsyningen er af mobillader-typen, hvilket er helt normalt i denne prisklasse. TT-4 betjenes med drejeknap som sidder ovenpå og fortil på plinten, måske lidt tæt på pickup’ens nål, så man skal være lidt forsigtig.

Lytteindtryk:

Argon Audio har løst opgaven til fulde med TT-4, for selv om det ikke er en ”audiofil” pladespiller, så giver den rigtig meget vellyd for pengene og formår at hive det bedste ud af de sorte skiver. Og faktisk formår den også at fortælle når indspilningerne ikke er helt optimale.

Det første man overraskes af, er at TT-4 ikke er helt så neutral i sin klang, trods at den er født med en Ortofon pickup. Og det er især afsættet i bassen, der gør sig bemærket fra en start, for der er en god portion tyngde og ”punch” hvilket er med til, at give musikken et godt afsæt og ”drive”. Og så vil det faktisk også passe godt sammen med et par standerhøjtalere, som jo nok er det mest sandsynlige, at Argon TT-4 havner sammen med.

Jeg kunne godt begynde at fokusere på tekniske ting som præcision, detaljer, nuancer osv., men det er faktisk at gribe tingene forkert an. For jo, selvfølgelig når TT-4 ikke reference-pladespilleren i lytterummet til sokkeholderne, men det har de heller ikke påstået at den ville. For når der er et budget med, så skal der hugges en hæl og klippes en tå. Men at det ikke er mere end tilfældet er her, er imponerende!

Og det er faktisk også imponerende så meget tonearm og værk formår at hive ud af den billige 2M Red pickup. For når det kommer til stemmer og instrumenter i det hele taget, så er der usædvanligt meget nærvær med. Og man får faktisk oplevelsen af, at være med i musikken, som musikkerne havde tiltænkt det. Og man får også en god fornemmelse af rummet/lydbilledet bag højtalerne, dog uden at træerne vokser ind i himmelen.

Men lige her er jeg også glad for, at Argon Audio har valgt at benytte Ortofons 2M serie, for det er helt sikkert et bedre valg, end en Audio Technica i samme prisklasse. Og jeg tænker, at det kunne være spændende at høre hvad resultatet ville blive med den dyrere 2M Bronze, der har en væsentlig bedre nål monteret, som kan hive mere information op af rillerne. Måske kunne det være et tip til Argon Audio, at tilbyde dette…

I de øverste frekvenser er lyden tydeligt afrundet, og der er også en tendens til at S- og T-lyde markeres lidt ekstra, hvilket helt klart skal tilskrives Ortofon pickup’en, for jeg fornemmer at tonearmen med sin slids i armrøret, og værkets tyngde og dæmpning gør sit for, at styre de øvre frekvenser.

Den indbyggede riaa lyder nogenlunde, og tonalt set er det faktisk mere neutralt, end det man hører ved tilkobling til en ekstern. Det vil sige med mindre tyngde og afsæt på bassen. Lydbilledet er derimod ikke specielt godt, og minder mest om mono-optagelser, hvor lyden er trukket sammen i midten, mellem højtalerne.

Men skal man se bort fra denne ”tekniske” beskrivelse af lyden af TT-4’s håndtering af de sorte skiver, så vil jeg gerne lægge vægt på, at min fod faktisk godt kunne lide lyden fra TT-4… for på intet tidspunkt ville min fod holde sig i ro, når musikken kom fra TT-4! Og det var faktisk befriende, at give slip på alt det tekniske mumbo-jumbo i musikken, og bare nyde det, det egentlig handler om: At blive bevæget af musikken, af teksterne og stemningen… og det blev jeg!

Samlet indtryk

Argon Audio TT-4 er en særdeles kompetent pladespiller, der leverer vellyd for hver en krone. Og selvfølgelig er der kompromisser, men de er omvendt ikke så store som forventet.

Men samtidig fornemmer jeg også, at der er mere i TT-4 end den leverer som standard. Det kunne for eksempel være interessant at høre hvad den kan med en dyrere MM pickup. Og så er den indbyggede riaa fin nok til at starte med, men skal man have fuld udnyttelse af TT-4 og den fine Ortofon pickup, så skal der en ekstern på i stedet.

Argon Audio TT-4 er meget tæt på udnævnelsen ”Best Buy”, men der er andre mere kendte mærker derude, som yder stærk konkurrence. Men TT-4 får mine varmeste anbefalinger med, for den er en god starter-pladespiller, som endda lægger op til, at man med tiden opgraderer den!

Update!  Argon Audio har efterfølgende lanceret en TT-4 Special Edition, med nogle af de forbedringsforslag, der også nævnes i denne anmeldelse!


Specifikationer:

  • Princip: Pladespiller med indbygget riaa
  • Dimensioner: 42 x 14 x 35,5 cm (B x H x D)
  • Vægt: 7 kg

Pris: Kr. 4999,-


Producent:

Argon Audio

Web: www.argonaudio.dk
Mail: support@argonaudio.dk


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, EAR Phonobox MM
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2, iFi nano iOne
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150, Tektron TK2A3/45-REF
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Kef LSXII LT
02.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes