HIFI4ALL.DK
Canor Audio AI-1.20
Mikkel Gige  [04.03.2021]
Hifi4all har fået besøg af en stor, men blid kæmpe, der fylder så meget i landskabet, at reference forstærker-sættet til sammenligning ligner mini-forstærkere

Canor Audio kommer fra Slovakiet, og mærket opstod i årene efter murens fald, hvor Tjekkoslovakiet blev delt op. Deres sortiment er ikke stort, men består af få forstærkere, CD-afspillere og en enkelt riaa-forstærker, alle sammen i det seriøse segment, men stadig inden for økonomisk rækkevidde. Og teknologien spænder over både rør, kl. D og kl. A i deres produkter.

Vi har her på siden tidligere haft besøg af en CD-afspiller fra Canor Audio, og dengang blev jeg meget positivt overrasket… hvilket også er tilfældet denne gang, hvor der er besøg af en kæmpe(!) forstærker, der trods sit voldsomme ydre ”kun” yder 30-50 watt pr. kanal… men det er i ren kl. A! Og for de som ikke kender til den teknik, så handler det om, at der er helt åbent for strømmen ind i forstærkertrinnene, selv om strømmen ikke bruges til at spille med. Af samme årsag bliver kl. A forstærkere meget varme. Til gengæld er der i teorien ikke nogen ”forsinkelse”, når dynamikken kræver ekstra strøm.

AI-1.20 er i princippet en integreret forstærker, og så alligevel ikke… for der er ikke noget egentligt forforstærkertrin. Det er ”bare” en indgangsvælger med volumen, som går direkte til effekttrinnet. Og den indvendige opbygning bærer også stort præg af dette. Det mest bemærkelsesmæssige er de to meget store køleprofiler, som der bestemt er brug for. For AI-1.20 bliver selvsagt temmelig varm, når der hældes fuld power ind i effekttrinnet, uden at der spilles musik.

Strømforsyningen er særdeles overdimensioneret, med to store ringkernetrafoer der sidder på højkant bag fronten, i deres eget aflukkede kammer. Et kvalificeret gæt er, at de er på 4-500 VA stykket. Hertil kommer en voldsom strømreserve på 264.000 µF(!) fordelt på otte veldimensionerede ladelytter. Og alt det forsyner blot to transistorer pr. kanal, om end det er nogle ret kraftige bolsjer, AI-1.20 er udstyret med. Fordelen ved kun at benytte to per kanal er, at matchning af dem er ligetil, og det har i særdeleshed betydning for lyden.

Det hele er monteret på to store print i hver side, der er monteret på 5 mm tykke kobberplader, som igen sidder direkte på køleprofilen, i hele deres længde. Kobberet hjælper til med, at få fordelt varmen fra de to sæt udgangstransistorer over hele køleprofilens overflade. Volumenkontrollen er af ”step-ladder” typen, hvor relæer skifter mellem faste modstande til hvert volumenniveau. En dyr, men vellydende løsning, hvor man kan sikre, at begge kaneler ser præcis den samme modstand hele tiden, modsat en drejemodstand. I midten af forstærkeren løber en lukket kanal, som huser fordeling af strøm, og de logiske kredsløb.

Kabinettet er bygget som kampvogn, med store, tykke aluminiums-plader. Finishen er utroligt lækker, men også superpræcis. Så med en kampvægt nær de 30 kilo sætter det tydelige mærker i fingrene, når man flytter rundt på kæmpen. Fronten er enkel med få knapper, og den store volumenknap dominerer midt på fronten. Bag denne sidder en lille føler, som dirigerer relæerne bagerst i forstærkeren. Og i højre side finder man et ”skjult” display, som viser forstærkerens aktuelle status.

På bagsiden er der fem ubalancerede indgange, samt to balancerede… men det vender jeg tilbage til. Hertil kommer et sæt højtalerudgange, med en ekstra terminal i begge sider(!?), og et datastik. To AI-1.20 kan nemlig benyttes som et sæt monoblokke, hvis man sætter dem sammen med et datakabel, og det er her de ekstra højtalerterminaler og XLR-stikkene benyttes!

Canor Audio AI-1.20 er simpelthen så lækkert og gennemført konstrueret, at jeg næsten slet ikke behøver at skrive om hvordan, den spiller… for selvfølgelig spiller den godt. Andet ville da være underligt…

Lytteindtryk

Canor AI-1.20 spiller magtfuldt og velkontrolleret over hele frekvensområdet, og selv om den ”kun” er opgivet til 30-50 watt pr. kanal, så opleves den på ingen måde begrænset i sin musikalske udfoldelse. Og der er dynamik af allerbedste klasse. Det er ikke oplyst på Canor’s hjemmeside, men mine ører – og erfaring – fortæller mig, at dette er en særdeles strømstærk forstærker! Glem alt om watt, uanset om det er kl. A, A/B, D osv., for det handler kun om strøm – altså ampere. For det er strøm, der giver musikken liv!

Og selv om den er stor og magtfuld, så er AI-1.20 også en blid kæmpe, forstået på den måde, at den lyder så afslappet og fuld af overskud, at musikken på intet(!) tidspunkt lyder andet end godt - uanset kvaliteten af de indspilninger man fodrer den med. Men det betyder også at klangen lyder lidt af ”gammeldags” kl. A, a la Krell’s forstærkere fra 80’erne. Og i praksis gør det, at der lige mangler den sidste luft i toppen.

Men det betyder ingenlunde, at der mangler detaljer, nuancer eller rumfornemmelse. Det hele er der, og jeg sporer ingen forskel i forhold til reference forstærkerne i lytterummet! Lydbilledet er stort, uden fornemmelse af grænser i både højde, bredde og dybde… i skrivende stund lyttes der til en Mötley Crüe live-plade, og det er fuldstændig som at være i koncertsalen!

Bassen er solid, fast og præcis, og samtidig nuanceret og inciterende i sin spillestil. Og det giver et fantastisk drive til musikken. Og hele trommesættet – uanset plade – kommer til sin fulde ret, og står samtidig fri af basguitarens gang, som nyder samme frihed. Allerede her i fundamentet af musikken er det lækkert og fuld af musikalsk nydelse…

Og det fortsætter videre op gennem mellemtone og diskant, som er indbegrebet af musikalsk, og her er det ikke bare det ”romantiske” tvist af varme, som jeg sætter så stor pris på… det er skridtet videre: Det er lun kakao og varme tæpper. Men misforstå mig endelig ikke… det er hverken lummervarmt eller upræcist, for man får et helt fantastisk indblik i musikken, og kan tydeligt høre hvor musikkerne er placeret i lydbilledet. Selv med en gammel lummer ZZ Top vinylskive, kan man tydelig høre Billy og Dusty i front, hver for sig, og inde bagved med en fantastisk tydelighed, sidder Frank og tamper løs… intet misser man!

Og så kan man da godt sige, at det kan reference forstærker-sættet jo også… og jo, det er da rigtigt. Og det giver jo samtidig allerede dyrere forstærkersæt røde kinder. Forskellen er bare, at Canor AI-1.20 koster 25 % mindre end forstærker-sættet i lytterummet! Og trods en anderledes klang, så gør den det faktisk lige så godt, både musikalsk og på de tekniske sider af musikken…

Jeg har tidligere udråbt Norma IPA-140, som den bedste integrerede forstærker, jeg har lagt ører til. Men den får stærk konkurrence af Canor AI-1.20! Klangmæssigt er de forskellige, men AI-1.20 er på de tekniske sider af musikken bedre, men koster så også en anelse mere.

Men for pokker, hvor bliver sådan en kl. A sag varm!

Konklusion

Canor AI-1.20 er indbegrebet af en blid kæmpe, fysisk men også lydmæssigt. Lyden er stor og lækker, og musikken er altid i højsædet. Klangmæssigt er det lidt varmere end jeg er vant til, og i toppen mangler der lige den sidste luft, hvis man sammenligner med forstærkersættet i lytterummet.

Men den tager til genmæle på de tekniske sider af musikken, og her står den på ingen måder i skyggen af reference forstærkerne. Det gør den til en af de bedste forstærkere derude! Og så er der jo lige det med prisen… den er jo ”billigere” end forstærkersættet i lytterummet, men gør det samlet set lige så godt.

For det må jeg knæle med største respekt for Canor… AI-1.20 er ”Editors Choice”!


Specifikationer:

  • Princip: Integreret Kl. A forstærker
  • Udgangseffekt: 30 watt/8 ohm per kanal
  • Dimensioner: 43,5 x 17 x 48,5 cm (B x H x D)
  • Vægt: 28 kg

Pris: Kr. 46.500,-


Distributør:

Exotic Audio

Web: www.exoticaudio.dk
Mail: info@exoticaudio.dk
Tlf.: 35 11 27 70 


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, EAR Phonobox MM
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2, iFi nano iOne
  • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.