HIFI4ALL.DK
Taga TTA-1000
Mikkel Gige  [29.12.2018]
Taga Audio er en relativ ny hifi-producent, men alligevel formår de at få nogle produkter på markedet, der byder på lydmæssige overraskelser til fornuftige penge. Et af de nyeste er den integrerede rørforstærker TTA-1000

Og konceptet er enkelt: Udvikling foregår i Polen, og produktionen foregår i Kina. Samtidig er TTA-1000 gjort enkel ved at benytte et print af høj kvalitet, i stedet for hardwiring af komponenterne, som man ellers ofte ser på ”eksotiske” rørforstærkere. Ved at benytte et print kan en større del af arbejdet udføres af maskiner, som både er mere præcise og hurtigere end menneskehænder.

Og et kig inden i TTA-1000 afslører et særdeles enkelt, men også lækkert layout med brug af komponenter af høj kvalitet, hvor der er særlig fokus på valget af kondensatorer. Det er et såkaldt Ultra Linear kredsløb i udgangen, hvor rørene kører to og to i en push-pull konfiguration. Det tager måske lidt af ”varmen”, men til gengæld får man flere watt til rådighed og et større frekvensområde.

Rørene består af et 12ax7 og to 6SN7 i indgangen, og fire KT88 i udgangstrinnet. Et konservativt valg vil nogen måske mene, men samtidig er udvalget af højkvalitetsrør til fornuftige penge meget stort, på netop disse rørtyper. Men ifølge forhandleren så er TTA-1000 stadig følsom nok til, at man kan eksperimentere med andre rør. Om end jeg slet ikke kan se at det er nødvendigt, da TTA-1000 allerede har lyd af meget høj karat! Her lige før deadline er det kommet os for øre(!), at TTA-1000 i det nye år også kommer i en version hvor alle rør er fra Psvane.

Kabinettet er enkelt i sit design, men særdeles lækkert og solidt udført med et chassis af kraftig bukket stålplade, flankeret af kraftige aluminiumsprofiler på siderne, fronten og toppen. Der er tre knapper til betjeningen af indgangsvalg, volumen og tænd/sluk. På bagsiden er der tre indgange, hvoraf den ene er en dedikeret RIAA/pladespiller indgang(!), samt en preout til en sub eller effekttrin og et sæt højtalerudgange med separate bøsninger til 4 og 8 ohm. Der medfølger et gitterbur til, at sætte over rørene – mest til at beskytte nysgerrige fingre, og TTA-1000 er da også helt klar flottest uden.

Selve RIAA delen tager både MM og MC pickup’er, om end valget af modstand til MC er lidt utraditionelt med 47 ohm. Men MM er stadig 47k ohm. Valget mellem MM og MC, og de andre indgange, sker via fine små relæer, der sidder på et separat print sammen med indgangen og RIAA. Og man fornemmer virkelig, at Taga har anstrengt for at vælge nogle få, men de rigtige, gode løsninger i TTA-1000.

Lytteindtryk

Det allerførste ord der rammer mig, da de første strofer forlader højtalerne, trukket af Taga TTA-1000, er ”organisk”! For lyden fra TTA-1000 er i særdeleshed organisk og naturlig i en grad, som jeg slet ikke havde forventet. Samtidig er størrelsen på lydbilledet og graden af detaljer og nuancering også virkelig stor.

Og selv om bassen ikke er tør og stram, som fra en god transistorkonstruktion, så er der stadig masser af tryk og tyngde på med en god nuancering, om end præcisionen ikke er helt så god, som jeg har hørt fra andre KT88 konstruktioner. Men videre op gennem toneområdet er der virkelig åbnet op for naturligheden og nærværet fra de udøvende på en måde, så vi næsten er på niveau med reference forstærkersættet i lytterummet. Men igen er det på præcisionen af man fornemmer de små kompromisser.

Lydbilledet er overraskende stort, og der er masser af dybde ind bagved når musikken fordrer det. Også med Q-sound fra Amused To Death placeres effekter fantastisk flot uden for højtalernes placering. Placeringerne af de udøvende er ligeledes gode, men ikke så skarpt aftegnet som jeg er vant til. Og det allermest overraskende er, at dette ikke kun er via de almindelige linjeindgange, men også via den indbyggede RIAA, som helt klart er i kaliber med Vincent’en i lytterummet… ganske imponerende!

Dog bør man benytte en god stepup, hvis man er i besiddelse af en bedre MC pickup. Lyden er faktisk rigtig god med den aktive MC-del i TTA-1000, a la MM-delen. MC-delen er bare meget støjfølsom. Men kan man leve med lidt summen i baggrunden, så er det såmænd fint at benytte MC-delen.

Men det allerbedste er fornemmelsen af nærvær som til tider er nærmest skræmmende realistisk, når indspilningerne fordrer det. Og det er især her, at fornemmelsen af den ”organiske” lyd træder til. Samtidig er dynamikken overraskende kvik… ikke at det er umuligt med en rørforstærker, men det er sjældent at det opleves så godt som her, især prisen taget i betragtning.

Havde Taga TTA-1000 været 3-4 gange dyrere, så havde jeg forventet denne grad af dynamik og naturlighed… men slet ikke til denne pris. Og sammenligner man direkte med reference forstærkersættet i lytterummet, så er det faktisk kun på præcisionen i musikken, at TTA-1000 står i skyggen af det 4 gange dyrere forstærkersæt… musikken er i højsædet her!

Konklusion

At Taga Audio kan finde ud af at lave godt udstyr til fornuftige penge, er der vist efterhånden ingen tvivl om. Jeg vil næsten sige, at de begynder at ligne en seriøs konkurrent til Vincent, der allerede er en stor stjerne, og nyder stor respekt hos undertegnede. Og hvis Taga bliver ved på denne facon, så ender det nok på samme måde.

TTA-1000 er en meget kompetent forstærker, der giver usædvanlig meget vellyd for pengene. Og så er den noget så usædvanligt som en integreret forstærker baseret udelukkende på rør. Ikke at det er usædvanligt i sig selv, men det er sjældent at det er så vellykket som her. Og så til den pris!

Musikaliteten er i højsædet, og lyden er noget af det mest organiske og naturlige jeg har hørt. Selv forstærkersættet i lytterummet kigger intimideret med her. Men der er også kompromisser, og det er på præcisionen. Og selv man får usædvanlig meget musikalitet for sine penge her, så er TTA-1000 ikke præcis nok til, at jeg vil kalde den et vaskeægte ”Best Buy”. Men den får helt klart mine allerbedste anbefalinger med på vejen!


Specifikationer:

 • Princip: Integreret rørforstærker
 • Rør: 12ax7, 6SN7 & KT88
 • Udgangseffekt: 2 x 60 Watt
 • Dimensioner: 45 x 22,5 x 37,5 cm (B x H x D).
 • Vægt: 24 kg.

Pris: Kr. 15.990,-


Forhandler:

StudioSound

Web: www.studiosound.dk
Mail: info@studiosound.dk
Tlf: 4454 5401


Reference-udstyr:

 • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
 • Pickup: ZYX 4D Ultimate, Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
 • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
 • CD-afspiller: McIntosh MCD500
 • Streaming: Audiophilleo 2
 • Forstærkere: Vincent SA-T7, Norma Revo PA 150
 • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
 • Kabler: SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
 • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
 • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.