Her er du: Anmeldelser - Heco Direkt 28. marts 2024 | 22:07   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Heco Direkt
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [09.06.2016] Print testen
Vi lever i en retro-tid hvor, man ofte kigger tilbage for, at lade sig inspirere. Og vi har fået besøg af en højtaler, som i den grad er ren retro. Men det er ikke bare designet, også teknikken er enkel på en retro måde

Heco Direkt er en på mange måder meget utraditionel højtaler, men omvendt også meget enkel. Det første man bemærker, er det meget brede, men ikke særligt dybe kabinet. Et design som man ofte så tilbage i halvfjerdserne, hvor højtalere skulle kunne placeres direkte på ad væggen for, at få et løft i bassen. Men også bestykningen af enheder er "gammeldags", for her er en 11" bas/mellemtone-enhed sat sammen med en 28 mm diskant-enhed. Og det er noget man meget sjældent ser i disse tider, hvor kabinetterne næsten er smallere end de enheder, de skal spille med.

Det hele handler om diffraktion, altså hvordan lyden bevæger sig langs med baflen og rundt om kabinettets sider. Og i de gode gamle dage lavede man kabinetterne brede fordi, det hjalp nogle ofte store, og "uegnede" enheder med, at sprede lyden i mellemtone-området. Men selv samme kabinetter havde ofte også en "hård" skarp kant i siderne hvor, lyden ramte imod, og som bestemt ikke gavnede lyden. Derfor gik mange producenter med tiden mere og mere over til, at lave smalle kabinetter for, at undgå dette problem. Men det gav bare et nyt problem, hvor enhederne selv skulle stå for spredningen af lyden… nemmere sagt end gjort. Og samtidig skulle "små" bas-enheder også stå for, at gengive den dybe del af frekvensområdet.

Men Heco er gået baglæns, og har løst de fejl, der ofte tidligere fulgte med de brede kabinetter, da det i dag er blevet meget nemmere og billigere, at fremstille kabinetterne med afrundede kanter og lignende, som bedrer diffraktion på samme måde. Præcis af samme årsag, er baflen på Direkt nydeligt afrundet i siderne, og dermed kan en stor enhed nu både stå for både bas og mellemtone, og samtidig sprede lyden meget bedre i mellemtoneområdet. Men det stiller så også krav til diskant-enheden, som skal kunne møde den store enhed, uden tab af niveau. Og derfor er diskanten hele 28 mm, hvilket er lidt større end de fleste traditionelle dome-diskanter.

Enhederne er kraftigt bygget, med et stort støbt chassis på bas/mellemtonen og en stor magnet, som kan holde styr på den større og dermed tungere membran. Diskanten har fået dobbelt magnet, som sikrer en høj følsomhed, hvilket henleder til, den meget høje følsomhed på Direkt… hele 95 dB! Begge enheder er udluftet bagtil gennem magnetsystemet. Delefilteret er meget enkelt og ganske traditionelt, men den samlede kvalitet af enheder og delefilter er faktisk ganske høj. Kabinettet er ligeledes ganske traditionelt bygget i kraftig MDF, med passende afstivninger internt. Udenpå er det lakeret, og kan fås i mat hvid eller sort, med matchende "fartstriber" op ad fronten. Frontstoffet sidder fast med magneter, som to separate runde dele over enhederne. Det hele står på tre ben af smedet aluminium, hvori man kan skrue enten spikes eller gummifødder. Fødderne sørger samtidig for, at højtaleren hælder nogle grader bagover, så enhederne sidder i korrekt akustisk fase med hinanden.

Heco Direkt har optisk et meget enkelt udtryk, jeg vil nærmest kalde dem en minimalistisk retro-højtaler trods deres størrelse. Samtidig så giver de et særdeles overbevisende indtryk allerede før den første strofe er kommet ud af dem. De siger nærmest "lækker" lyd, selv om de er helt tavse…

Lytteindtryk

Og som teknikken nærmest lover, så er det første man oplever med Direkt et meget stort og bredt lydbillede, som på ingen måde står i skyggen af højtalere til over den dobbelte pris. Ja, vi er nærmest helt på niveau med den nye reference-højtaler i lytterummet. Samtidig er der en god fornemmelse af rum, med et tydeligt ekko fra rummet mellem højtalerne. Og det er netop de brede bafler, som hjælper dette på vej. Og endnu mere imponerende så præsenteres Q-sound fra Amused To Death rigtig godt, med næsten samme præcision som den nye reference!

 

Ellers kan den samlede klang bedst betegnes som rimelig neutral, og forholdsvis mild og naturlig. Nedefra lyder bassen faktisk af en stor enhed på den gode klassiske måde, hvor det både er stramt og præcist, men også har punch, fylde og varme. Og det uden på nogen måde at blive blødt eller buldrende, hvilket man ofte associerer med en stor basenhed. Dog kunne jeg godt savne lidt flere detaljer og noget mere nuancering hernede. Men et trommesæt præsenteres med masser af hug og dynamik, og stortrommen stå helt fri og mærkes tydeligt i mellemgulvet.

I mellemtonen er lyden lidt mere "Direkt", og på nogle plader kan det blive lidt pågående i den øvre mellemtone, så lyden kommer til, at savne lidt letflydenhed og naturlighed på blandt andet stemmer. Men det var ofte fordi, kvaliteten af indspilningen ikke var den bedste. Jeg har lidt en fornemmelse af, at det sker lige i overgangen mellem den store bas/mellemtone, og den meget mindre diskant, og derfor bliver det netop lidt mere afslørende i dette område. Men Heco lægger da også selv op til, at Direkt qua den høje følsomhed, egner sig rigtig godt til rørgrej. Og det kan måske også føre noget mere mildhed ind i dette område.

Til gengæld er diskanten lækker og mild, og flyder afsted på letteste vis, og bækkener klinger dejligt uden antydning af "tst"-lyde. Man kunne måske godt ønske sig lidt mere luft og udstrakthed, men man kan ikke få det hele for 24.000,-! Men det beskriver den samlede lyd meget godt, og Heco Direkt er faktisk en meget engagerende og musikalsk højtaler, og det meste af denne test har jeg lyttet pladerne igennem fra ende til anden, simpelthen fordi musikken holdt mig fast. Og generelt er både detaljering og nuancering god, og man får en god indsigt i musikkens kringelkroge og fjerne hjørner.

Selv om jeg har fået en super musikalsk oplevelse med Heco Direkt, så sidder jeg alligevel med fornemmelsen af, at det kunne have været så meget mere "lækkert" med en lille, men rigtig god single ended rør-forstærker a la Tektron TK2A3/45S-I-REF... og dermed er min anbefaling også, at Direkt netop bør spille sammen med en god rør-forstærker.

Samlet indtryk

Heco Direkt er en retro højtaler, med stort tryk på retro. Og klangmæssigt lægger de i den grad op til, at spille sammen med en rørforstærker. Også følsomheden indikerer, at man sagtens kan spille højt med en forstærker med få watt.

Men selv uden en rørforstærker er lyden fængslende, og under testen af Direkt havde jeg flere gange svært ved, at slippe musikken igen, når den først var sat på spillen, hvad enten det var vinyl eller CD.

Og så er byggekvaliteten af Direkt bare så gennemført, men omvendt er de også enkelt konstrueret, og dermed kan kvaliteten af både enheder og komponenter holdes høj, i forhold til højtalernes pris… man får rigtig meget højtaler for pengene her! Og hvis man er til retrodesign, så er Heco Direkt sammen med en lille lækker rørforstærker, ikke til at komme udenom.


Specifikationer:

  • Princip: 2-vejs gulvhøjtaler
  • Frekvensområde: 25-28.000 Hz
  • Følsomhed: 95 dB
  • Dimensioner: 44 x 100 x 38 cm (B x H x D) inkl. fødder
  • Vægt: 26 kg

Pris: Kr. 23.998,- /sæt


Forhandler:

Dan's TV & Hifi Center

Web: www.danstv.dk
Mail: kontakt@danstv.dk
Tlf: 32 57 20 40


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy
  • Stepup/Riaa: Ortofon ST-80SE, Vincent PHO-700
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Streaming: Audiophilleo 2
  • Forstærkere: Audio Analogue Bellini, Norma Revo PA 150
  • Højtalere: Audiovector SR6 Avantgarde II
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10, SilverSonic D-75, AM USB
  • Strømfilter: Isotek Syncro, PS Audio Dectet
  • Tilbehør: Sound InVision paneler, SoundSmith EZ-mount


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet er dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes