HIFI4ALL.DK
B&O Beolab 14 2.1
Mikkel Gige  [10.10.2013]
Bang & Olufsen er primært kendt for deres design, og ikke mange hi-fi entusiaster forbinder B&O med seriøst hi-fi. Men når det kommer til højtalere, så er sagen en anden, hvilket sættet i denne test også beviser

Beolab 14 er nyeste skud på stammen af højtalere fra B&O. Og på flere måder adskiller de sig fra tidligere modeller og så alligevel ikke, da en del af teknikken er set før. De laves i tre ”versioner”, som er helt ens på nær antallet af satellit-højtalere.

Sættet i denne test hedder Beolab 14 2.1, og er som navnet beskriver et stereosæt med en aktiv sub. Yderligere versioner er 4.1 som er beregnet til surround sammen med et B&O fjernsyn, og sidst 5.1 der er et komplet surround setup, som primært benyttes sammen med traditionelle surround opsætninger, hvor der ikke indgår et B&O fjernsyn. Forskellen på de tre versioner er udelukkende antallet af satellitter, da den aktive sub er den samme. På den måde er det også nemt at opgradere, hvis man ønsker dette på et senere tidspunkt.

Beolab 14 er et skridt væk fra tidligere aktive småhøjtalere, da satellitterne er passive. De er meget enkle i deres konstruktion, og består af et cylindrisk kabinet af aluminium, der er valset i sin unikke form. Indeni finder man en 2,5” enhed, som skal dække mellemtone og diskant. Der er ikke noget delefilter, da delefrekvens med mere styres fra den aktive sub. Der er et sæt klemterminaler indvendigt, og kablet skal føres igennem stand eller beslag.

Det betyder så at sub’en er den ”aktive” del i dette sæt, da både forstærkning, frekvensdeling og frekvenskorrektion foregår her. Forstærkningen sker meget oplagt via klasse D forstærkermoduler, og der er uanset version tilkobling til 5 satellitter med 140 watt til hver! Sub’en selv har 280 watt til sin rådighed.

Frekvensdeling og korrektion foregår via en DSP (Digital Signal Processor), og det er takket denne, at samspillet mellem 8” bassen og de små 2,5” enheder sker så gnidningsløst. Og det er helt klart her, at B&O’s lange erfaring med højtalere skinner igennem. Der er ikke en surround-processor i sub’en. Dette skal ske fra et TV eller ekstern processor.

I bunden finder man alle tilkoblinger til både satellitter, signal til center, front og bag via RJ45 stik. B&O kan levere kabler til alle typer tilkobling, og til denne test fulgte der et RJ45/RCA kabel med, så sættet kunne kobles direkte til forforstærkeren i lytterummet.

 

Det er også i bunden, at man kan korrigere lyden på flere måder, så sub’en spiller optimalt sammen med satellitterne. Dels kan man trinløst kompensere for placeringen, alt efter om det er i et hjørne, ved en væg eller fritstående, og man kan øge med +10 dB i bassen, hvis den tilsluttede processor ikke gør det. Ligeledes kan fasen vendes, men det er i forhold til samspillet med satellitterne, og har ikke noget med fasen i bassen at gøre.

Beolab 14 laves udelukkende med sub i hvidt kabinet, og satellitter i natur aluminium. Der kan vælges mellem 6 forskellige farver til frontstoffet, og der er 4 muligheder for placering af satellitterne, via gulvstand, bordstand, loftbeslag, samt vægbeslag.

Lytteindtryk

I denne test stod sub’en i midten foran setup’et i lytterummet med en satellit på hver side, hvor de store Xavian normalt står. Indstillingerne blev sat til mellem væg og fritstående, +10 dB i bassen, samt 180 grader på fasen.

Som jeg også nævnte ved testen af Beolab 9 for år tilbage, så har B&O en lydfilosofi, der i sin enkelhed går ud på, at alle skal kunne lide lyden af B&O. Og igen er de nået helt i mål! For hvis man ikke kan lide det, der kommer ud af Beolab 14 sættet, så er et besøg hos ørelægen måske aktuelt?

Beolab 14 sættet lyder ganske enkelt rigtig godt. Der er den rette mængde bas (hvilket man jo egentlig selv bestemmer), et mellemtoneområde, som bare er der uden at gøre væsen af sig, og en diskant som har den rette afrunding mod toppen, hvilket giver god mening sammen med 2,5” enhederne, som per design ikke er konstrueret til ultra høje frekvenser. Og så hænger det hele rigtig godt sammen! Altså det man kalder en homogen gengivelse af musikken.

Skærer man frekvensområderne ud hver for sig, så er bassen præcis og kontant, så det at gengive en stortromme med det rette ”slam”, lyder som det skal. Og der er fylde og tyngde, som kom det fra et traditionelt sæt gulvhøjtalere. Så det er altså ikke her, man skal lede efter mangler.

Mellemtoneområdet overrasker i særlig grad, for der er en realisme og naturlighed, der sammen med - for eksempel - en god gang Kim Larsen vinyl, giver en ”han er jo lige der” oplevelse. Der er masser af rumfornemmelse og perspektiv, så man får illusionenen af, at han rent faktisk står der inde bag højtalerne og synger. Kun hvis man sammenligner med dyrere løsninger, tænker man over, at lydbilledet godt kunne være bredere. Men når Beolab 14 sættet spillede, så var det en fornøjelse, at høre ”Køb bananer, køb bananer…”.

Nærmer man sig toppen af diskantområdet, kan man godt fornemme, at de små, men gode 2,5” enheder kommer lidt til kort. En lille separat diskantenhed ville have sat prikken over i’et. Det bliver lige en anelse presset, og man kan ikke undgå, at bemærke en lille smule hårdhed og kant, især hvis kildematerialet også indeholder det. Men jeg er faktisk lidt imponeret over hvor meget, B&O har styr på dette toneområde, på grund af førnævnte DSP.

Tager man lige så med i ligningen, at dette sæt faktisk har sin egen effektforstærker med, så er vi meget tæt på rigtig god valuta for pengene! Og hvem havde lige troet, at man skulle se det fra B&O? For en reel sammenligning med andre højtalere med fuldt frekvensområde, skal med ske med modeller, der normalt ligger i 10-12.000 kroners klassen, som så også lige skal have deres egen forstærker med. Og her kan Beolab sagtens følge med, og er sandsynligvis bedre! Selv sammenlignet med passive højtalere i samme prisklasse som Beolab 14, er sættet helt on par.

Og sætter man Beolab 14 sættet sammen med en god forforstærker, a la Rotel RC-1580, som vi tidligere har testet, så har man en rigtig god - og pæn løsning, som også lyder godt! Og så har det stadig ikke kostet en mindre familiebil…

Samlet konklusion

Hifi4all’s sidste møde med et sæt B&O højtalere var Beolab 9, og her var pris/ydelse forholdet ikke noget revolutionerende. Prisen var den samme som referencesættet i lytterummet, og ydelsen var ikke helt den samme. Til Beolab 9’s forsvar, så inkluderede prisen jo også indbyggede forstærkere.

Men med Beolab 14 er forholdet anderledes. For selv om de også har forstærkere indbygget, faktisk lidt for mange i stereoversionen, så er ydelsen overraskende god. Også i forhold til prisen! Oveni i det får man så også dansk design, når det er bedst.

Altså god lyd… der også ser godt ud? Og som er til at komme i nærheden af, rent økonomisk? Men så står der også ”Made in China” på kassen, men det er vel sagen uvedkommende…

Faktum er, at jeg flere gange har overvejet, at give Beolab 14 sættet udmærkelsen ”Best Buy” med på vejen. Man får ganske enkelt meget for pengene her: Vaskeægte dansk B&O design, nyskabende teknik og god lyd.

Hvad der holder mig tilbage? Jeg ved det ikke, men jeg skal måske bare lige vænne mig til tanken om, at god lyd fra B&O kan fås til menneskepenge. For der burde komme til at stå et sæt Beolab 14 rundt omkring i rigtig mange danske hjem... dette er nemlig B&O til danskerne!


Specifikationer:

  • Princip: 2.1 Sub/satellit højtalersystem.
  • Frekvensområde: 26-20.000 Hz (-10dB).
  • Dimensioner: Sub 29 x 51 cm (Ø x H), satellit 16 x 6 cm (Ø x D).
  • Vægt: Sub 10,5 kg, satellit 0,8 kg.

Pris: Kr. 17.995,-.


Producent:

Bang & Olufsen

Web: www.bang-olufsen.com
Tlf: 96 84 51 00


Reference-udstyr:

  • Pladespiller: Michell GyroDec SE, Reed 3P
  • Pickup: Benz Micro Ebony TR, Goldring Legacy, Ortofon Rondo Bronze
  • CD-afspiller: McIntosh MCD500
  • Forstærkere: Ortofon ST-80SE, Audio Analogue Bellini, Vincent SP-995
  • Højtalere: Xavian XN360
  • Kabler: Vincent XLR, SilverSonic AirMatrix RCA, SilverSonic Q10
  • Tilbehør: Brinck Br507 strømfilter, Sound InVision paneler.


Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og over 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Rummet dæmpet med absorbenter og diffuserende paneler.

 


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.