HIFI4ALL.DK
SVS MTS-01
Simon Kirk  [31.05.2009]
Disse to højttalere, er normalt bygget til at indgå i at komplet surround-opsætning med de matchende baghøjttalere. Men denne gang får de lov til at indgå i et stereo-setup, så gad vide hvad de her amerikanske fætre kan?

Teknik
Så med det spørgsmål i baghovedet tog jeg imod disse to gulvhøjttalere, mens jeg spekulerede på om der nu var hold i fordommene, og de vitterligt ikke var i stand til gengive musik på et ordentligt niveau. Det vil vise sig, om det kan passe!

Indtil videre skulle de her SVS-højttalere, med den lettere kryptiske betegnelse MTS-01, pakkes ud og sættes til. Det viste sig at der var gods i højttaleren, helt præcist 27,5 kg vejer de her højttalere hver for sig, hvilket er ganske pænt for et trækabinet udstyret med to 6,5 tommers enheder og en 1 tommers diskant. Det skal tilføjes at ”knotesten” ikke afslørede andet end ømme knoer.

Et hurtigt kig på et af de to vedlagte ”faq sheets” (som blandt andet indeholder individuelle frekvensresponsmålinger af højttalerne), afslører at det er en almindelig 2,5-vejs konstruktion med en 1 tommer ScanSpeak diskant model AirCirc og bas/mellemtonerne fra Peerless. SVS har tydeligvis lagt vægt på en relativ ret frekvensgang, som i hele det angivede frekvensområde ikke afviger mere end plus eller minus 3dB fra den angivede følsomhed.

Til den her pris blev jeg positivt overrasket over hele den omhu der er lagt i detaljerne og som viser seriøsitet omkring produktet. Udover de individuelle målinger af højttalerne, er der vedlagt cylindre af skum til at dæmpe en eller to af højttalernes basrefleksporte. Derudover følger en meget grundig manual, frontramme med magnetisk ophæng, biwire-terminaler og et filter hvor man kan dæmpe diskantområdet med 3 dB. Sidstnævnte vender jeg tilbage til...

Når omtalen falder på små og irriterende fejl, må jeg nævne terminalerne. De tager spader, afisoleret kabel og banan stik. Nåå ja, hvis man da lige får pillet de små dutter ud, som af en eller anden grund sidder der i forvejen. Og de sidder fast! Manøvren tog 20 minutter for blot at fjerne 2 af dem... Og ve den der tager den nemme udvej og bruger afisoleret kabel! For er kablet ikke helt ny-afisoleret, er det næsten  som at forsøge på at tråde en synål med et snørrebånd. Et 2-kvadrats kabel plus jumper op til diskanten, er noget man kun gider en gang. Her er i hvert fald en idé til forbedring.

Men når de så endelig står der og er sluttet til, så fascineres jeg alligevel over den måde højttalerne fremstår. Det virker nemlig med et godt udtryk, gedigne! Halvbuen som udgør toppen plus højttalersiderne af massivt træ, sammenholdt med en front som er helt fri for sorte huller til rammen, bidrager til en helstøbt og solid fornemmelse af højttalerne! Der har været delte meninger om designet fra de besøgende på undertegnedes domæne mens testen stod på, men personligt finder jeg det rigtig flot. Kun de mest perfektionistiske møbelsnedkere vil til dagligt have noget at klage over.

Og så kan jeg vel ikke komme uden om det... SVS er jo verdenskendte for deres subwoofere som ofte bliver rost, så hvad har SVS mon fået de her højttalere til at præstere i bassen? Og er 38 hz ved –3 dB overhovedet ambitiøst nok? Så kan den vist heller ikke trækkes meget længere, nu skal der spilles musik!

Med lyd på!
En, to, tre, fire. Første højttaler placeret, anden højttaler placeret, HIFI4ALL-skribent placeret og musik på. Så enkelt kan placeringsarbejdet med de her højttalere beskrives. De er i sandhed nemme at placere så både perspektiv og bas sidder lige i skabet. SVS’erne står med diskanterne yderst, og jeg må indrømme at der ikke er testet med indadvendte diskanter, da der er rigelig afstand fra højttaler til sidevæg, til at reflektioner ikke bliver en generende faktor.

Nysgerrigheden angående bassen overmandede mig, og jeg blev simpelthen nødt til at sætte Trentemøller på først! Fra tanke til handling gik der ikke mange sekunder, og det viste sig hurtigt at eventuelle bekymringer om bassen, ikke havde hold i virkeligheden!


Scan-speak D3004 “AirCirc

På nummeret ”Klovn McKlaren” blev jeg mødt af en fyldig, dyb, potent og fast bas, som ikke virkede hverken afskåret eller pumpet. Hurtigt blev forstærkeren bedt om at arbejde lidt hårdere og det viser sig at de her højttalere kan spille meget højt, uden nævneværdig kompression. Det er flot set i lyset af, at det her nummer kan tage pusten fra mange højttalere. Det imponerer desuden at slaglængden ved de dybe frekvenser, ikke nævneværdigt hæmmer dybbasgengivelsen ved høje niveauer.

Noget helt andet er Diana Kralls ”Live in paris” som er en pålidelig referenceplade, og samtidig lækkert musik. Her blev det hurtigt klart at SVS MTS-01 kan meget andet end at spille bas. Spillestilen er generelt en smule tilbagelænet og hælder mod det varme og lidt mørke. Ikke desto mindre præsterer de en rigtig fin dynamik hvor eksempelvis trommer besidder et godt smæk.

Luften mellem de udøvende og instrumenter er bestemt også værd at lægge mærke til og perspektivet er blandt højttalerens stærkeste kort! Her kan alt udpeges meget præcist og dybden er også ganske hæderlig. Men en ting som den her CD også viser er, at mellemtonen med den varme og tilbagelænede tilgang til musikken, bliver en anelse uklar. Her mangler jeg simpelthen større holografi, opløsning og klarhed. Man kan godt tale om en snert af grovkornethed her. Det skal dog tilføjes at detaljeniveauet er fuldt på niveau med hvad man ellers normalt finder i den her klasse.

Hvad er en test værd hvis ikke der bliver spillet en grundig gang AC/DC? Ikke meget i min bog, så fluks på med Thunderstruck! Højttalerne er måske varme, men på ingen måde bløde eller behagesyge. Her er i stedet kontante trommer, og især stortrommerne i starten af nummeret er flot definerede og bassen er mere fast end jeg havde forventet den ville være i den her prisklasse. Samtidig kan Brian Johnsons stemme meget nemt defineres blandt de andre stemmer i indledningen.

Igen viser her sig dog en generel tendens: Mens perspektivet og dynamikken er rigtig flot, så føler jeg stadig at højttaleren holder de sidste detaljer for sig selv, hvilket under normale omstændigheder ville være et klart minus.

MTS-01 har dog flere esser i ærmet! Det første er prisen, hvor man knapt kan forvente mere til prisen. Det andet er noget så diffust som sammenhæng. De her hænger nemlig rigtig godt sammen gennem hele frekvensområdet, hvilket helt naturligt gør at man ikke sidder og lytter efter fejl, men lader sig gribe af musikken.

I et nummer som Tom Waits’ ”Life’s a Riddle” sidder jeg som det mest naturlige og lytter 100% efter på trods af den lettere tilbagelænede stil. De her højttalere er nemlig utroligt gode til at skabe en autentisk følelse af at man sidder til en intimkoncert med kunstneren, hvilket i høj grad skyldes en fremragende nuancering af instrumenter og stemmer. Det betyder at nærværet hele tiden er der. Neutralt? Nej ikke helt, men bestemt noget af en tidsrøver!


6,5” Peerless Nomex cone

Diskanten er heller ikke noget der for alvor trækker ned. Opløsningen er på et ganske fint niveau og den lettere afrundede og mørke diskant, harmonerer fint med mellemtonen. Udstraktheden er dog et af de klare kritikpunkter jeg kan finde ved højttaleren, da denne ikke lader til at gå ret højt op. Der er dog den her førnævnte lille kontakt over terminalerne, som jeg ikke har været rundt om endnu. Et lille klik skulle gerne dæmpe diskanten med 3 dB. Det skulle prøves, så den blev slået til... og hurtigt fra igen. Resultatet var et klart formindsket rum og en diskant der nu ikke bare var afrundet, men meget afrundet.

Og selvom SVS siger at den dæmper fra 5 kHz og opad, viser deres egen sammenligningsgraf forskelle helt fra 1 kHz og op. SVS skriver at den her feature er designet til mindre og hårdt lydende rum med større glasarealer eller andre kraftigt reflekterende materialer. Personligt ville jeg tage den her feature om bag ved laden, og aflive den - der er nok næppe nogen der vil savne den.

For at opsummere
De her SVS har overordnet været en rigtig positiv oplevelse at lytte til. Jeg mener at de på flere områder sætter nye standarder for hvad en højttaler til 10.000 kr. skal kunne levere. Dog bør man kigge andre steder hen, hvis man ønsker en højttaler som besidder et højere detaljeniveau, og en mere forward gengivelse af musikken.

SVS’ernes største forcer er alle nogen, som jeg ikke havde troet man kunne få for 10.000 kr. på en gang. De tæller: Evne til at nuancere, dynamik, fasthed af bas, sammenhæng, nærvær og rytmik. At mellemtonen er lettere grovkornet, at diskanten ikke følger med de bedste til prisen og at de ikke er helt neutrale, er små ting som ikke kan ødelægge indtrykket af en rigtig fed højttaler.

Sandheden er, at jeg ikke har haft nemt ved at pointere dens svagheder da disse også er en del af højttalerens positive karakteristik, så at sige.

Det mest negative ved højttaleren er ikke som sådan lyden, men er alligevel tæt forbundet til denne. Her taler jeg om meningsløse features som diskantfilter og irriterende terminaler! Det er små ting, men ting som ville have gjort højttaleren nemmere at tilslutte og billigere, hvis de var fjernet/gjort mere hensigtsmæssige. En højttaler skal ikke kompliceres og fordyres med features, medmindre de har meget klare lydmæssige fordele, hvis jeg skal sige det lige ud.

Alt i alt skal den her højttaler dog have min klare anbefaling. Den er ikke 100% neutral, men det er efter min mening ikke et enormt ankepunkt til den her pris, da man i mange tilfælde ikke får nogen højttalere til 10.000 kr, der ikke farver i nævneværdig grad. Man får i stedet lidt mere performance end man kunne forvente til prisen, og en lyd som engagerer lytteren gennem hele albummet. Og så har de forsøgt at pakke den pænt ind, hvilket alt i alt gør den meget attraktiv overfor dem, der måtte søge en varm og lettere tilbagelænet lyd med vægt på en rytmisk overlevering af musikken.

Pris:
1.338,- EUR, svarende til ca. 9.965,- kr pr. sæt.

Specifikationer:

  • System:  2½- vejs (2 x 6,5” Peerless Nomex cone, 1 x 1” Scan-speak D3004 “AirCirc”)
  • Frekvensgang:  38–27.000hz. +/- 3dB
  • Følsomhed:  87dB
  • Størrelse:  1041 x 254 x 330 mm (H x B x D)
  • Vægt: 27,5 kg stykket

Forhandler:

L-Sound
Web: www.lsound.no
Mail: sales@lsound.no


Musik brugt i testforløbet:

  • Diana Krall – Live In Paris
  • Lulu Rouge – Bless You
  • The Coryells – The Coryells
  • Trentemøller – The Last Resort
  • Trentemøller – The Trentemøller Chronicles
  • AC/DC – The Razors Edge
  • AC/DC – Black Ice
  • Mike Sheridan – I Syv Sind
  • String Swing – Red Shoe
  • Metallica – The Black Album
  • Tom Waits – Blood Money
  • Jack Johnson - Brushfire Fairytales

Referenceudstyr:

  • Tannoy D500, højttalere
  • Meridian 502, forforstærker
  • Crown Powertech 2.1, effektforstærker
  • C.E.C. 5100z, CD afspiller
  • Teflar 2, højttaler kabler
  • DIY balanceret kabel mellem effekt og pre
  • ViaBlue NTF-S1 Quattro Analogue Siler, RCA kabel mellem CD og pre

Lytterummet:
Lyttrummet er 21 m2 stort og kvadratisk. Der er åbent ud til entré og køkken og der er 70 cm fra højttalerne til bagvæggen og 80 cm til sidevæggene. Mellem højttalerne er der 250 cm og lyttepositionen er omtrent 270 cm fra midtpunktet mellem højttalerne. Bag højttalerne er der dæmpet med tykke puder og rummet er velmøbleret.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.