HIFI4ALL.DK
Cyrus CD Xt SE & DAC XP
Mikkel Gige  [02.11.2008]
Engelske Cyrus har udviklet deres eget løbeværk til SE serie, bestående af to CD afspillere og et CD drev. Alt er nyt, både mekanik, servo kredsløb og software til aflæsningen. Derfor var det oplagt, at det måtte under et nærmere lyt.

Udvikleren bag det nye løbeværk har en fortid hos Philips, hvor han blandt andet har stået for udviklingen af servo kredsløbene til deres løbeværk. Da han startede hos Cyrus, foreslog han at de straks gik i gang med at udvikle deres helt eget uden brug af standard løsninger.

Det er blevet til opgradering af to afspillere, og et CD-drev. D/A kredsløbene er de samme som tidligere, men mekanikken er skiftet ud med det nye løbeværk. I denne test ser og lytter jeg nærmere på det separate drev CD Xt SE og D/A konverteren DAC XP, som også har en indbygget forforstærker med analoge indgange.


Cyrus DAC XP

Selve drevet er lavet som et slot-in løbeværk, hvilket betyder at der ikke er nogen skuffe, men blot en slids hvor pladen skubbes ind. Når skiven er skubbet et par centimeter ind, tager drevet over og trækker pladen helt ind. Det sker ved hjælp af to fingre, som griber i kanten af pladen. På den måde undgås al kontakt med læsesiden. Endelsen ”SE” står ikke for Speciel Edition, men ”Servo Evolution”, og hentyder til det specielle fokus på servo kredsløb og software.


Cyrus CD Xt SE

Som sagt er softwaren til drev og servo helt nyt, men der er stadig tale om realtime aflæsning uden brug af bufferkredsløb. Men ifølge Cyrus skulle den nye software og de nye kredsløb være så gode, at der er 20 % færre indlæsningsfejl, i forhold til f.eks. de standard OEM løbeværk, som de tidligere har benyttet. Udviklingen af det nye Cyrus løbeværk har stået på igennem 1½ år.

Før denne test havde undertegnede mulighed for at møde nogle af folkene bag det nye løbeværk, hos den danske importør Scala Hifi. Her fik jeg en meget præcis og indgående forklaring om det nye løbeværks opbygning. Det var tydeligt at høre, at vi har med en meget kompetent herre at gøre. Efterfølgende fik jeg også mulighed for at høre den nye CD 8 SE op mod den tidligere model, som har fuldstændig samme digital og analog kredsløb, men også det tidligere OEM løbeværk.

Kabinetterne er stadig de kendte helstøbte magnesium-”skaller”, og valget er oprindeligt faldet på magnesium, fordi det har en bedre dæmpning end f.eks. aluminium. Internt i kabinetterne er pladsen selvfølgelig noget begrænset pga. af kabinettets størrelse. Alligevel er det lykkedes Cyrus at få en veldimensioneret strømforsyning ind i DAC XP. To ringkernetrafoer af pæn størrelse, samt 4 ladelytter på 10.000 µf. En trafo og et sæt ladelytter forsyner henholdsvis den digitale del, og den analoge del. Faktisk ganske imponerende, størrelsen taget i betragtning. For at få pladsen til at slå til, sidder de to D/A kredsløb på hvert sit lodrette print. Et pr. kanal! Komponent kvaliteten er i top, og layoutet af kredsløbene ligeså. D/A- chippene er PCM1792 fra Burr Brown.


Låget af dac'en...

Internt i det nye CD-drev dominerer den nye aflæsningsmekanisme. Igen sidder printene i lag for at få plads. Strømforsyningen er ikke nær så voldsomt dimensioneret her, men kvaliteten af komponenterne er igen i top. For begge apparater gælder, at det er muligt at opgradere med en separat PSX strømforsyning.


... og ditto for drevet!

Stikkene på begge apparater er af god kvalitet, og på DAC XP er der mulighed for både balanceret og ubalanceret output, endda 2 sæt af hver. Begge typer er med variabelt output. Der er 6 digitale indgange, 1 digital udgang, samt 2 sæt analoge indgange. På CD Xt SE er der to digitale udgange, Toslink og S/PDIF. AES/SBU ville lige have sat grundindtrykket en tand højere på begge apparater, men på den anden side er det undertegnedes erfaring, at der ikke er forskel på S/PDIF og AES/SBU, så længe de digitale kredsløb i begge ender er i orden. Det ser bare lidt lækrere ud. Derudover er der en MC-bus, som er en kabelforbindelse, der kan bruges til at styre apparaterne med en fælles fjernbetjening.


Bagsiden af konverteren.


Bagsiden af drevet.

Der medfølger en systemfjernbetjening, som kan betjene alle Cyrus produkter. Den fungerede upåklageligt under hele testen.


Lytteindtryk
Ved det førnævnte møde med Cyrus folkene var der tydelig forskel, til det bedre, mellem de to CD 8 afspillere med forskellige løbeværk. Ved denne demo fik jeg også demonstreret forskellen op til topmodellen CD Xt SE/DAC XP. Der var ingen tvivl om, at det var denne kombination, som skulle fortsætte oplevelsen i undertegnedes lytterum.

Jeg startede ud med ubalanceret drift, og lydmæssigt hælder Cyrus drev og DAC mod den mildere side. Det kommer bl.a. til udtryk i bassen, som er lidt til den fyldige side, dog uden at detaljeringen bliver kompromitteret. Det er stadig tydeligt at følge basgangen fra en elbas, og der er stadig den distinkte 3-i-1 lyd fra stortrommen, hvor også lyden fra pedalen kommer frem.


Kredsløb til drevet.

Længere oppe brillerer Cyrus sættet med en åben og ligefrem gengivelsen af stemmer og instrumenter. En lækker detalje er, at Cyrus sættet formår at dække lidt over de s- og t-lyde, som findes på nogle indspilninger, dog uden at der er helt væk. I diskanten er der lidt mere fokus på instrumenterne, og bl.a. bækner står lidt tydeligere frem, på en god måde. Detaljeringen er rigtig god, og på undertegnedes udgave af tryllefløjten kommer den tydelige susen fra teaterrummet helt med som den skal. Ligeledes er alle de små detaljer fra fingrenes vandren på celloens hals med, på Pierre Fournier’s fremføring af Bachs cellosuiter. Det er til UG med kryds og slange.

Rumfornemmelsen er fantastisk, og helt på højde med referencen. 3-D fornemmelsen og placeringerne af de udøvende er super præcis, og det er tydeligt at høre, når de udøvende bevæger sig rundt på scenen. Dynamikken er helt i top, og Cyrus sættet har et rigtig godt ”drive”, så fødderne kan slet ikke holde sig i ro, når der spilles op med en god gang pop eller rockmusik.


Tættere på løbeværket...

Forskellen mellem balanceret og ubalanceret drift er lille, men den er der. Det er primært i mellemtone området at det høres. Niveauet på stemmer og instrumenter i dette toneområde, bliver lidt lavere i balanceret drift, og det gør visse detaljer mindre tydeligere. Her mangler lidt af den ligefremhed, jeg fik i ubalanceret drift. Ligeledes bliver diskanten lidt mere direkte i klangen. Bækner får bl.a. lidt mere ”tst”-lyd og ”kant” på, og kan blive en smule irriterende i længden. Også rumfornemmelsen lider lidt i balanceret drift. Blandt andet står den bagerste væg ikke lige så tydeligt frem, og fokuseringen er ikke så præcis som i ubalanceret drift. Disse ting ændrer ikke stort på de grundlæggende klangegenskaber, men jeg foretrækker ubalanceret drift, hvor de før nævnte stemmer og instrumenter står tydeligere frem, og præcisionen er lige en tand bedre. Vi er helt på niveau med referencen i ubalanceret drift.

Jeg forsøgte selvfølgelig også at koble Lyngdorf’en på som drev sammen med DAC XP. Nu var forskellene ikke eksisterende. Væk var den mildere lyd, og diskanten fandt sit normale leje igen. I bassen var den ekstra fylde væk og Lyngdorf’ens kirurgiske præcision kom frem. DAC XP er helt på niveau med de indbyggede D/A kredsløb i Lyngdorf’en. De sidste små forskelle må tilskrives CD Xt SE løbeværket.


... og tættere på konverteren.

Samlet konklusion
Kombinationen af drev og DAC fra Cyrus er rigtig god, og flere steder på niveau med referencen. Dog er lyden generelt mildere, og på den konto indgås der et lille kompromis. Bassen er lidt fyldig, hvilket kan blive for meget af det gode, hvis ens andet udstyr har samme tendens. Dog skal det retfærdigvis nævnes, at sættet formår at holde præcisionen i basområdet.

Ellers er der kun godt at sige om dette sæt fra Cyrus. Man får oplevelsen af at være til stede ved musikken, og samtidig har dette sæt et ”drive” og en ”timing”, som selv referencen må kigge misundeligt efter.

Prisen er selvfølgelig noget højere, da der er tale om separat drev og DAC, men ud over CD afspilning følger der faktisk også en forforstærker med i DAC XP. Set i det lys er prisen helt i orden.


Specifikationer:

  • Dimensioner: CD Xt SE og DAC XP: 21,5 x 7,5 x 36 cm (B x H x D).
  • Vægt: CD Xt SE: 3,5 kg, DAC XP: 6,5 kg.

Pris: CD Xt SE: 9.500,- kr, DAC XP: 26.500,- kr (DAC X uden forforstærker: 14.500,- kr).


Importør:

Scala Hifi

Scala Hifi
Gentoftegade 54
2820 Gentofte
Tlf: 36 77 52 00 
Mail: gentofte@scalahifi.dk

Scala Hifi
M.P. Bruuns Gade 36
8000 Århus C
Tlf: 86 12 14 94 
E-mail: aarhus@scalahifi.dk

Web: www.scalahifi.dk


Reference-udstyr:

  • Lyngdorf CD-1, CD-afspiller, m. Holfi Stabilizer
  • Audio Analogue Bellini, forforstærker
  • Vincent SP-995, mono-effektforstærkere 2 stk.
  • Xavian XN360, højtalere
  • Silver Sonic Revelation og Q10, kabler
  • Brinck Br 507, netstøjsfilter selvbyg

Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Væggen bag højtalere og lyttepositionen er dæmpet med THX-godkendte paneler.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.