Her er du: Anmeldelser - T.A.C. V-60 16. april 2024 | 06:37   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


T.A.C. V-60
Anmeldelse af: Mikkel Gige  [01.10.2008] Print testen
I længere tid har redaktionen haft en aftale om at teste T.A.C.’s nyeste skud på stammen: Den integrerede rørforstærker V-60. Men på grund af stor efterspørgsel, har HIFI4ALL.DK pænt måtte vente på at det blev vores tur - men det var ventetiden værd!

Nu står den her så, og lad mig med det samme slå fast, at denne forstærker både konstruktions og lydmæssigt er langt fra det, de fleste forventer af en rørbaseret forstærker. Selvfølgelig er der fællestræk med andre konstruktioner, men ved T.A.C. V-60 har udviklingsfolkene vendt bøtten i vejret, og startet forfra.

Det er i øvrigt samme person, der har udviklet Thorens’ nyeste reference forstærkere, som stod i spidsen med udviklingen af V-60. En af de meget specielle ting ved V-60 er bias justeringen af udgangsrørene. De fleste rørforstærkere benytter manuel justering af rørene, men ulempen ved dette er, at rør ændrer sig med alderen, og derfor skal justeres med mellemrum. Nogle producenter er gået skridtet videre, og har udviklet en automatisk bias justering af udgangsrørene, som f.eks. PrimaLuna.

T.A.C. er gået endnu et skridt videre, og har udviklet deres egen bias justering. Den er dynamisk! Så ikke nok med at rørene altid er justeret korrekt. Næ, her følger bias det indkommende signal, så rørene altid yder optimalt i forhold til musikken. Selve kredsløbene holdes hemmelige ved at støbe dem ind i epoxy, men den slags gør man ikke ustraffet! Da de færdige versioner af kredsløbet skulle sendes til Kina, hvor produktionen af V-60 finder sted, blev de tilbageholdt i tolden i flere måneder. Det var vist nok noget med rigets sikkerhed og skjulte kredsløb. Men kineserne gav sig, og fik ikke snuppet idéen denne gang!

En detalje som igen fortæller noget om, hvor meget bøtten har været vendt i vejret, er udgangstrafoerne. Man erfarede at metallaminatpladerne, som normalt benyttes i firkant trafoer, var for tykke og lød forkert. Jamen, så prøver man da bare forskellige tykkelser indtil man finder frem til at de skal være 0,07 mm tyndere - fra 0,35 til 0,28 mm! Trafoen til strømforsyningen er en ringkernetrafo af betragtelig størrelse.

En anden ting er spændingsreguleringen i strømforsyningen. Her benyttes transistorer, helt præcist af MOS-FET typen. Ifølge T.A.C. fungerer og lyder det ganske enkelt bedre, end hvis rør skulle klare opgaven. Dog har man bibeholdt rør til at styre effekttrinnet. Alle rørene kommer fra Electro-Harmonix: 4 stk. 6AC7EH rør pr. side til effekttrinnet, som af type svarer til EL34, men ifølge producenten er mere strømstærke og lyder bedre. Der benyttes også 2 stk. 6AG7EH til at kontrollere udgangsrørene, samt 2 stk. 6922EH til bufferen i forforstærker-delen. Modsat de fleste rørforstærkere, benytter V-60 print internt. Det er billigere end ”point to point” montering, og kan korrekt udført, være lige så godt. Komponentvalg og kvalitet er rigtig god, og der kan ikke sættes en finger på noget som helst her. Lækkert!

Indtil nu har jeg kun skrevet om teknik, uden at nævne indpakningen. Well, det fortsætter i samme dur. Starter vi nedefra finder vi fire høje massive cylindriske fødder af aluminium, i hvert hjørne af selve basen. Bagside, sider og bund er lavet af kraftig sortlakeret stålplade, lavet som separate dele, mens fronten er udført i 5 mm aluminium. Det er så alt sammen monteret under en 1 cm tyk plade af aluminium, som også udgør basen for trafoer og rør. Oven på denne plade finder vi som sagt rørene, samt de indkapslede trafoer. Og det fortsætter, for i stedet for et almindeligt stålbur, har T.A.C. lavet et ”bur” bestående af fire cylindriske tårne i hvert hjørne. På siderne og bagsiden er der net lavet af 2 mm tyk eloxeret aluminiumsplade, mens fronten er lavet i klar akryl, så der er næsten fri udsigt til teknikken. Foran de mindste rør sidder selve logoet. Det er fræset ind i det klare akryl, og lyser op ved hjælp af dioder placeret i hver side af akrylpladen, i de forreste aluminiumstårne. Alt sammen toppet af med en massiv 5 mm tyk aluminiumsplade med udfræsninger og net over rørene. I al ydmyghed, en af de allersmukkeste rørforstærker undertegnede har set.

På fronten finder man ”power”, volumen, og indgangsvælger, og imellem disse sidder fem hvide dioder til at indikere indgangsvalg, samt ”warm up”. På bagsiden finder man tilsvarende indgange, som kan dækkes af med plastikkapper hvis de ikke benyttes. Der er et sæt højtalerudgange i WBT lignende kvalitet, hvor der kan vælges mellem 4 og 8 ohm. Der medfølger en fjernbetjening i aluminium, som kan styre volumen samt ”mute”.

Lytteindtryk
Allerede fra første lyt stod det klart, at T.A.C. V-60 er en usædvanlig forstærker, for der er intet ved den, som indikerer at vi her har med rør at gøre. Lyden er ekstrem velkontrolleret og stram, og uden nogen form for opblødning, som kunne indikere tilstedeværelsen af rør.

Bassen er udpræget stram, knastør, og med en rigtig god detaljering. Denne forstærker minder rent basmæssigt mest af alt om en god kl. D konstruktion, og leder på ingen måde tankerne i retning rør. Jeg fatter ikke hvordan de gør det, men det kunne være den dynamiske bias kontrol af rørene, som gør sig gældende. Normalt er rør ikke særlig strømstærke, hvilket specielt kommer til udtryk i bassen, hvor der på rørforstærkere til tider mangler definition og kontrol. Det er her strømmen skal bruges til at kontrollere basenhedernes udsving.


Dynamisk bias justering.

En stortromme lyder som en stortromme skal, med tydelige detaljer fra pedal og skind, ved hvert anslag. Ligeså med basguitar eller bas fra synthesizer. Hver tone står simpelthen mejslet i granit, fuldstændig fri af hinanden uden den mindste chance for at mudre. Det er simpelthen uhørt godt for en rørforstærker, at levere en opløsning i bassen som her. Skulle vi følge de nye karakterskalaer, udløser dette et rent 12-tal!

Klangen er udpræget neutral, uden fokus på et bestemt toneområde. Samtidig er præsentationen også lidt ”laid back”, hvilket vil sige lidt afslappet og tilbageholdende. Det høres specielt på dynamikken, som ikke er voldsomt eksplosiv. Der er ikke tale om en tam dynamik, der mangler bare det sidste smæk for skillingen. Men når det er sagt, så er der faktisk ikke andet, der kan sættes en finger på. Den er i den grad en mild kæmpe!


Indgange

I mellemtone området fortsætter det i samme dur. Super kontrol, som især tydeligt høres på perspektiv og detaljeringen. Stemmer lyder som stemmer skal, uden at rørene på nogen måde opbløder eller farver. Detaljeringen er ligeledes rigtig god, og i mellemtoneområdet står detaljerne endnu tydeligere frem i forhold til reference sættet. Der er ikke flere detaljer, de er bare tydeligere. Måske er det igen er den dynamiske bias, som træder i karakter hér.


Af med låget!

Lydbilledet er stort og åbent med tydelig definition af bredde, højde og dybde, og der er slet ingen tvivl om hvor rummet ender, på alle leder. Placeringerne af de udøvende på f.eks. Tryllefløjten, er bare helt i orden. Det fremstår tredimensionelt med plastisk præcision, og man kan helt tydeligt høre når de udøvende flytter sig i dybden af lydbilledet.

Længere oppe i diskanten er lyden udstrakt med masser af luft. Det er ikke unormalt for en rørforstærker at runde tingene lidt af heroppe, men T.A.C. V-60 distancerer sig igen ved, at lyden strækker sig ud og opefter uden nogen forhindringer. Igen høres det tydeligt på Tryllefløjten, hvor den konstante susen fra teaterrummet høres hele tiden, selv i voldsommere passager.


Spændingsreguleringen i strømforsyningen.

Samlet konklusion
T.A.C. V-60 er et af den slags produkter, som har vendt helt op og ned på min opfattelse af hi-fi udstyr. Man har altid sine referencer, og jeg har altid haft opfattelsen af, at en rørforstærker ikke kan spille bas i samme grad, som en rigtig god transistorkonstruktion kan. Lige indtil man møder et produkt, som viser det modsatte. Denne forstærker viser med tydelighed, at rør ikke længere er gammeldags eller teknisk bagefter.

Denne forstærker, T.A.C. V-60, er uhyre god, både konstruktions- og lydmæssigt. Den kan ting, som jeg ikke har hørt fra rør-konstruktioner før. Men der er kompromisser, f.eks. dynamikken, hvor T.A.C.’en indtager en lidt mere tilbagelænet holdning til musikken. Måske er det forkert at kalde det et kompromis - det handler nok mere om lyd-ideal.

T.A.C. V-60 er med blandt toppen af de bedste rørforstærkere, for den giver en rigtig god oplevelse, samtidig med at den giver en – specielt for rørforstærkere - uhørt god kontrol med musikken og dens detaljer. To tomler op herfra!


Volumen kontrol.


Specifikationer:

  • Princip: Integreret rørforstærker.
  • Rør bestykning: Electro-Harmonix, 2 stk. 6922EH (linietrin), 2 stk. 6AG7EH (drivertrin), 8 stk. 6AC7EH (Udgangstrin).
  • Udgangseffekt: 2 x 60 W 8/4 ohm.
  • Frekvensområde: 20-40.000 Hz, +/- 1 dB.
  • Forvrængning: 1,5 % v.1 kHz.
  • Dimensioner: 45 x 21,5 x 42 cm (B x H x D).
  • Vægt: 34 kg.

Pris: 26.995,- Dkr.


Importør:

Hifi Teamwork
Tlf.: +45 7022 1703
Mail: info@hifi-teamwork.dk
Web: www.vincent-hifi.dk


Reference-udstyr:

  • Lyngdorf CD-1, CD-afspiller, m. Holfi Stabilizer
  • Audio Analogue Bellini, forforstærker
  • Vincent SP-995, mono-effektforstærkere 2 stk.
  • Xavian XN360, højtalere
  • Silver Sonic Revelation og Q10, kabler
  • Brinck Br 507, netstøjsfilter selvbyg

Lytterum:
Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Højtalerne spiller på tværs af rummet med ½ meter til bagvæggen og 1 meter til sidevæggene. Højtalere og lytteposition udgør en ligebenet trekant, med 2 meter på hver led. Væggen bag højtalere og lyttepositionen er dæmpet med THX-godkendte paneler.

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes