HIFI4ALL.DK
Sony SCD-XB780 Super Audio CD afspiller
Bruno Barcelli, tekst & fotos  [01.03.2003]
Sony SCD-XB780 er firmaets seneste skud på SACD stammen og testeksemplaret stod i den velkendte, kølige stålfinish.

De fleste, der kender til Sonys Hifi-serier, vil vide, at QS-serien er for de mennesker, der ønsker Sonys version af ”value for money”. Det vil sige en serie af udstyr, der giver en ganske hæderlig performance til en ganske hæderlig pris – sådan en dims er SCD-XB780.

Sony SCD-XB780 er firmaets seneste skud på SACD stammen og testeksemplaret stod i den velkendte, kølige stålfinish. Fronten er bedst beskrevet som særdeles firkantet med de runde knapper som eneste kontrast.
Ud over en drevskuffe, der fungerer på vanlige, overlegne Sony-facon er der knapper til de almindeligste funktioner og i denne sammenhæng desuden omskiftere til Time/Text, SACD/CD, MULTI/2CH og en adgang til maskinens menu.

På bagsiden er der forgyldte 5.1 udgange, stereoudgang samt digitale udgange både som coaxial og optisk.

Maskinen er forholdsvis tung og om ikke oser af kvalitet, så giver den i hvert fald indtryk af, at den er konstrueret med adskillige år foran sig.

Vi startede med at lade den tage sig kærligt af en større CD-samling og lyden bød ikke på overraskelser i forhold til forventningerne: Dette er en ægte Sony på godt og ondt. Bassen er traditionen tro en anelse tilbagetrukket og efterlader et lyst, detaljeret indtryk, men den er der, og den er dejlig opløst med god luft i både stortrommeanslag og gengivelse af instrumenter med grundtoner i området. Mellemtone og diskantområdet støtter hinanden godt op gennem frekvensområdet og er ganske homogent, men efterlader som antydet et indtryk af lys og luft på bekostning af fylde. Det klæder stilarter med begrænset rytmisk fundament, mens tung rock, techno og den slags stilarter godt kunne fortjene lidt mere smæk i bunden. Tendensen er dog ikke mere udtalt end at en velovervejet kombination med basorienteret udstyr kan give en ganske god balance i helheden. Dynamik og ruminformationer er der ikke meget at udsætte på, skønt der er en svag tendens til at formindske dybden på scenen.

På med SACD-skiverne og over på 5.1 udgangen. Selv den mest tinitusplagede ældre rockmusiker vil med det samme kunne høre den store opløsning og det imponerende rum over de 6 højttalere. Når den første fascination over rummet har lagt sig, kryber myriader af detaljer ind under huden og er nærmest skræmmende pågående. Selve klangkarakteren er i og for sig den samme som ved CD-afspilning med vægt på den lyse gengivelse. Nærlytning afslører dog rigelig niveau i bassen – i dette tilfælde godt assisteret af de mange højttalere.
Det ville have været herligt at kunne give en fyldestgørende beskrivelse af maskinens evner til at formidle akustiske informationer om optagerummet, men kildematerialet var desværre lagt an på at lege med effekten af de 6 højttalere frem for at benytte dem til egentlig informationer om rummet. Med guitarer og slagtøj flyvende gennem stuen hvert andet sekund er det ingen nem opgave. Til gengæld er dynamikken en tand bedre end CD-sporet. Flere gange syntes det som om, den slap kontrollen over den nedre mellemtone eller bassen i komplekse passager, men om det hat i virkeligheden har været faseudligninger / forstærkninger mellem de 6 højttalere, skal jeg ikke kunne sige.

Konklusion
Der er ingen tvivl om, at SCD-XB780 er en kapabel maskine, som giver en solid og stabil CD- og SACD-gengivelse. Jeg tror mere, at problemerne ligge i den software, vi havde til rådighed, hvor producerne ganske enkelt flipper helt ud over mulighederne i mediet. Det gør det til en særdeles vanskelig opgave at koncentrere sig om at beskrive detaljerne i maskinens evner, med mindre jeg anvender den i to kanaler – det er så til gengæld ikke at yde hverken SACD-formatet eller maskinen fuld retfærdighed.

Der er dog ingen tvivl i den del af konklusionen, der siger, at denne maskine er absolut en særdeles stabil og fornuftig vej ind i SACD-verdenen. Når jeg alligevel tvivler lidt på dens salgssucces hænger det først og fremmest sammen med, at multimaskiner, som f.eks. den tidligere testede Pioneer DV-656A-K, der behersker både SACD, DVD og DVD-Audio til virkelig lave priser. Denne rene SACD-maskine vinder omgange i rå lydgengivelse, men taber kampen på den manglende mulighed for at vise billeder og film.

Pris ca. 5.000 kr inkl. moms

Tech Specs:

Frekvensområde: 2 Hz – 100 kHz
Frekvensgang: 2 Hz – 50 kHz – 3dB
Dynamikområde SACD: 104 dB
THD: 0,0018 %
CD-frekvensgang 2 Hz – 20 kHz
Dynamikområde CD: 99 dB
Mål: 43 x 11, x 28,3 cm
Vægt: 5,8 kg.

Sony
Web: www.sony.dk


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.