HIFI4ALL.DK
Audio Pro Sub Focus subwoofer
Bruno Barcelli  [01.02.2003]
Audio pro er kendt for deres vellydende subs. Vi kigger een af de bedre efter i sømmene..

Een af de mange fejl, jeg har begået I mit liv var bl.a. at sælge en lille 8” Audio Pro subwoofer til én af mine venner for mange år siden. Jeg har savnet den lige siden !! Derfor var det med forventningerne skruet en smule op, da posten afleverede denne Sub Focus til test. 

Det er en aldeles nydelig lille sag på 19 kg i noget der minder om birketræ. Fronten er prydet af et rundt frontgitter, som akkurat dækker den 10” store enhed. Enheden er i stand til at bevæge sig temmelig langt fra sit nulpunkt, så du finder hurtigt ud af at lade frontbeklædningen indtage plads på det lokale tilbehørslager. 
Bagsiden er først og fremmest præget af de store køleprofiler på den indbyggede forstærker, der skal yde 400 watt RMS. Indstillingerne består af en volumenkontrol, en justeringsknap for det indbyggede elektroniske delefilter, som kan stilles mellem 50 og 100 Hz og deler med 24 dB / oktav, en faseomskifter, der kan dreje fasen 180 grader, en knap med navnet ON / AUTO, som i AUTO selv slukker sub’en efter 20 minutter uden signal. Der er to RCA-stik til en stereolinieindgang og to sæt højttalerterminaler af ganske hæderlig kvalitet, så du kan snuppe højttalersignalet fra din forstærker og sende det igennem sub’en videre ud til dine højttalere. Her benytter sub’en et fast højpasfilter ved 100 Hz. Det ville have været helt perfekt, om det kunne reguleres inden for samme område som lavpasfilteret.

Det var faktisk ikke helt nemt at integrere sub’en i testmiljøet. Som Audio Pro ganske fornuftigt skriver i vejledningen, skal der eksperimenteres temmelig meget med placeringen. I testlokalet fandt den plads på linien mellem fronthøjttalerne til venstre for TV’et, men tættere på bagvæggen end de 150 cm, fronthøjttalerne har. En placering lige på linien krævede, at volumen fik lidt ekstra ved almindelige niveau, men når LFE-signalet virkelig blev udnyttet, forskød dynamikken sig markant, så hvad der for et øjeblik siden var et sammenhængende lydbillede blev nu til overdreven LFE-niveau. Når bagvæggens naturlig forstærkning blev brugt, var dynamikken sjovt nok meget lettere at kontrollere. Prisen er en yderligere fiflen med frekvensområdet. Til Dynaudio Contour 3.3 højttalerne satte vi lavpasfilteret til ca. 55 Hz, mens System Audio 1270 og 1280 måtte suppleres fra ca 70 Hz.

Der er ingen tvivl om, at den lille krudttønde kan få sat gang i energiudladningerne. Den rækker tilpas langt ned med kræfter nok til at kunne lege med selv ved voldsomme niveauer i det 45 m2 store lokale. Ved disse belastninger mister den dog lidt af kontrollen over enhedens enorme udsving, men har du et lokale på 30 m2 eller derunder, er det rigeligt med én !! Flere gange måtte jeg checke klaprende døre og løsøre ved indledningsscenen i Gladiator.

Også i ren musikalsk sammenhæng kan du få glæde af denne sub. Her er det dog pinedød nødvendigt at eksperimentere i længere tid med tilpasningen til det resterende anlæg. Alt for ofte oplevede jeg, at den lille sub simpelthen stak af rent dynamisk fra stereolyden, så det er ikke nemt at tilpasse den, men heller ikke umuligt. Efter 10 timers musik fik jeg endelig stereobilledet til at antage en homogen karakter også ved forskellige niveauer. Du kan opnå en vidunderlig kropslig fornemmelse af lavfrekvente instrumenter ved almindelige niveauer. Her viser den lille Audio Pro’s evner som musikformidler sig fra sin bedste side.

Selv om højpasfilteret er fastsat til 100 Hz ved brug af højttalersignalerne, oplevedes det ikke som et regulært problem. Bevares, det spæde 6 dB / oktav filter sørger for en del niveau til fronthøjttalerne også under de 100 Hz. Det fungerede bedst med System Audio højttalerne, som ikke havde spor imod afløsningen ved de 100 Hz, mens Dynaudio’erne ændrede en del på karakteren i den nedre mellemtone.

Konklusion:
Audio Pro Sub Focus er en ægte lille hidsigprop, som er i stand til at flytte rundt på inventaret, men som er svær at indstille og placere. Når det endelig lykkes er der dog fuld valuta for pengene. Kun ved ekstreme lydtryk mister forstærkeren lidt af kontrollen over enheden, men det er et fænomen, den deler med alle andre i prisklassen. Subbas ER en svær fætter at håndtere, men denne Audio Pro gør det faktisk rigtig godt !

Pris: 4995,00

Tech Spec:
Forstærker:  400 watt RMS
Enhed:  10” longstroke
Frekvensområde:  25 – 100 Hz (-3dB)
Højpasfilter:  100 Hz, 6 dB
Lavpasfilter:  50 – 100 Hz, 24 dB
Dimensioner:  25 x 28 x 35 cm + 3,5 cm fod
Vægt: 19 kg
 

MultiMedia Presentation
Cirkapris: 4995 kr.
TLF.:  +45 45 99 95 99
Web:  www.multipre.dk


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.