HIFI4ALL.DK
Gallo Acoustics Nucleus Reference 3.1
Mikkel Gige  [17.03.2007]
Er du træt af traditionelle firkantede højtalere, så kig lige her en ekstra gang. Designet er utraditionelt, men der er mening med udseendet. Det handler simpelthen om at få mest mulig vellyd ud af højtaleren, samtidig med at den er så kompakt som muligt.

Konstruktionen af Reference 3.1 er også alt andet end traditionel. Bassen har nærmest ikke noget kabinet, de to mellemtoneenheder sidder i hver deres kugle, som heller ikke er meget større end selve enheden, og diskanten ligner ikke noget, jeg før har set. Den kan nærmest beskrives som en 300 grader rundspredende båndiskant. Enhederne sidder alle monteret på en metalsøjle, som udgør rygraden for denne højtaler.

Bassen er nok noget af det mest naturstridige, jeg har oplevet gennem min tid i audiobranchen. Den er sidemonteret, sidder i et lukket metalkabinet, som har samme diameter som selve enheden, ca. 10”, og er 13-14 cm dybt. Der burde ikke komme én eneste bastone ud af den. Men det gør der altså!

Mellemtoneenhederne er mere traditionelle med kulfibermembraner og neodymium magneter, og de sidder som sagt i hver deres metalkugle på ca. 12 cm. i diameter. Spolerne er underhængt, hvilket betyder at spolen aldrig kommer uden for svingspolegabet, når der sendes lyd igennem den. Det giver en ekstrem kontrol over enheden. Diskanten er lavet af en cylinderformet plastikfilm ved navn ”kynar”, dækket med sølvpartikler, som gør filmen ledende. Den sidder omkring en cylindrisk kerne, som holder membranen på plads. Membranen udvider sig ensartet over hele overfladen som et stempel, når der tilføjes signal, og ikke i bølger som man kunne forledes til at tro.

Delefilter findes der ikke meget af. Kun ved 125 Hz er der brugt filter for at dele mellem bas og mellemtone. Længere oppe benyttes ingen form for delefilter, med enhedernes naturlige afrulning. Vedrørende bassen, så er denne enhed også lidt speciel ved at den har 2 spoler. En der spiller sammen med de andre enheder, og en der kan benyttes sammen med en ekstra forstærker. Da den sekundære spole ikke har noget filter, så skal der benyttes aktiv deling. Bruges der ikke aktiv deling, vil bassen forsøge at spille med i hele frekvensområdet.

Med til testen fulgte en ”basforstærker” fra Gallo, specielt bygget til Ref. 3.1 højtalerne: Reference 3 SA ”Subwoofer Amplifier” (SA), der er konstrueret udelukkende med henblik på at drive de ekstra spoler på basenhederne, som en slags aktiv subwoofer. Den har alle de nødvendige indstillingsmuligheder som niveau, delefrekvens, fase, og EQ boost. Af samme årsag har denne højtaler heller ikke biwire mulighed, til trods for de to sæt terminaler på hver højtaler. Det nederste sæt er kun til den sekundære spole på bassen. Der medfølger store kraftige spikes (4 cm diameter), og en stoframme som dækker hele højtaleren.


Reference 3 SA Subwoofer Amplifier

Lad det være helt klart fra starten: Disse højtalere kræver strøm. Altså en stor forstærker med en eller flere kraftige transformatorer, et batteri af ladelytter, og helst en ordentlig portion ”bolsjer” i udgangen. Glem alt om at sætte dem sammen med en eller anden sød lille veldesignet og vellydende forstærker. Her kræves der en voldsom fysik, for at få musikken til at klinge frit. Jeg taler ikke om watt (hestekræfter), men om ampere (moment). Om det skyldes fasedrej eller andet teknisk, kan jeg desværre ikke svare på, da vi ikke har mulighed for at lave målinger. Det kan dog skyldes det faktum, at enhederne har et minimum af lukket kabinetvolumen at generere lyden på, og derfor kræver et ekstra kraftig los bagi, før de synger frit.


Til venstre: Bas enhed og til højre: Diskant og mellemtone.

Under testen havde jeg mulighed for at sætte højtalerne sammen med et par integrerede forstærkere fra Ayre og PS Audio. De kunne slet ikke levere den nødvendige havre. Lyden blev kedelig og udynamisk, og lydbilledet blev helt fladt og todimensionalt. Forstærkerne spiller ellers glimrende med højtalere som er lettere at trække.

Med den gode gamle reference, Nakamichi PA5 MkII, lykkedes det at få liv i Gallo’erne. Dog fornemmede jeg også at Naka’en befandt sig på den nedre grænse for, hvor stor forstærkeren bør være. En forsigtig vurdering er, at vi skal ud i noget stort, tungt og rigtig dyrt(!) grej, for at få det optimale ud af Gallo’erne.

Men, men… Det der kom ud af samarbejdet med Nakamichi’en var yderst tilfredsstillende. Bas var der rigeligt af i lytterummet. Det var tørt, stramt og præcist. Stortrommen stod helt frit af basguitaren, og alle detaljer i basområdet var helt tydelige og klare. Med SA forstærkeren korrekt indstillet, hvilket vil sige at delefrekvensen er sat til 40 Hz, fasen står på 0 grader, der ikke er benyttet EQ boost, og at niveauet er sat korrekt, var der ikke nogen forbedring at hente i lytterummet. Bassen blev simpelthen for buldrende og flosset i kanten, hvis niveauet var hævet unaturligt. SA forstærkerens primære formål er, at udvide frekvensområdet nedefter fra 40 til 22 Hz. I et større rum (30 m2 og opefter) kan jeg sagtens forestille mig, at SA forstærkeren kommer mere til sin ret. Ellers må SA forstærkeren betegnes som mest egnet til surroundbrug, da bassen nemt bliver for massiv til hi-fi brug. 

Grundet den sidemonterede bas, skal der eksperimenteres lidt med placeringen. Jeg endte op med at basserne pegede væk fra anlægget, selvom al fornuft siger det modsatte. På den ene side er en væg, og på anden side spiller enheden ud i et ”tomt” rum uden refleksioner, men med basserne pegende ind mod anlægget, buldrede og bragede det løs, lige indtil jeg byttede rundt på højtalerne, og alt igen faldt på plads.

Mellemtone og diskant har en meget direkte og neutral klang. Her skal der absolut eksperimenteres med signalkilde og forstærker, ellers bliver klangen nemt for hård. I testsetup’et gik Gallo’erne hele tiden lige til grænsen, men forblev på den rigtige side af stregen. Stemmer forekommer lidt slanke og mangler noget ”krop”, hvilket må tilskrives højtalernes i forvejen lidt slanke klangbillede. Der er alle de detaljer man kan ønske sig, og lydbilledet er stort, flot og præcist med fornem bredde, dybde og højde. Dog når bredden af lydbilledet ikke ud over højtalernes position, men de har dog alligevel en formidabel evne til fuldstændig at forsvinde i musikken.

Spredningen fra mellemtoneenhederne, og specielt diskantenheden, er så god, at det ikke er så kritisk om højtaleren er vinklet mod lyttepositionen, eller om højtalerne peger lige ud i rummet. Dog oplevede jeg en lille forbedring, når de pegede direkte mod ”sweetspot”. Perspektivet faldt lidt mere på plads, men det var i småtingsafdelingen.

Hvis du som tidligere nævnt, er oprigtig træt af de traditionelle firkantede højtalere, så er Gallo Reference 3.1 et rigtig godt alternativ. Du får masser af vellyd. Husk blot at spare op til en MEGET stor forstærker samtidig, således du får mest muligt ud af Gallo Reference 3.1.

Specifikationer:

  • Princip: 3-vejs, lukket.
  • Frekvensområde: 34 – 35.000 Hz, +/- 3 dB (22 - 35.000 Hz m. SA forstærker).
  • Følsomhed: 88 dB.
  • Impedans: 4 ohm.
  • Delefrekvens: 125 Hz. Der er ikke delefilter mellem mellemtone og diskant.
  • Enheder: 10” bas med dobbelt spole, 2 stk. 4” kulfiber-mellemtone og CDT diskant.
  • Dimensioner: 96 x 20 x 35 cm (H x B x D) med spikes og stoframme.
  • Vægt: 21,5 kg.

Pris: 27.500,- pr. sæt (SA forstærker: 10.500,-).

Højtalere og forstærker er venligst udlånt af:

KF Scan Audio
Pile Allé 53,
2000 Frederiksberg.
Web: www.kf-scanaudio.dk
Mail: info@kf-scanaudio.dk
Tlf.: 33 31 62 82

Importør:

Cinevision Aps
Web: www.cinevision.dk
Mail: info@cinevision.dk
Tlf.: 21 22 17 22

Reference-udstyr:

  • Lyngdorf CD-1, CD-afspiller
  • Onkyo P388F, forforstærker
  • Nakamichi PA5 MKII, effektforstærker
  • Xavian XN360, højtalere
  • Silver Sonic Revelation og Q10, kabler.
  • Netstøjsfilter, selvbyg

Testudstyr anvendt i testen:

  • Ayre AX-7e, integreret forstærker
  • PS Audio GCC 250, forstærker

Lytterum:

Lytterummet er rektangulært, lige under 20 m2. Anlægget spiller på tværs af rummet, med 2 meter mellem højtalerne, ½ meter til bagvæggen, og 2 meter fra højtaler til lytteposition. Rummet er dæmpet med absorbenter fra Foamzorb.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.