HIFI4ALL.DK
Rotel RMB1077 digital effektforstærker
Ricky Petersen  [20.04.2006]
Flerkanals effektforstærker med 100 watt pr. kanal - så tænker de fleste med blot en smule kendskab til hi-fi formegentligt på et ordenligt tungt monster. Rotels RMB1077 er dog en lille forstærker med stor attitude.

Vi har hver især vores opfattelse af den verden, som vi lever i. Den opnår vi igennem vores opvækst, og de erfaringer vi har gjort igennem livet. Nogle opfattelser kan være kollektive. Det vil sige, at man i en bestemt gruppe har den samme opfattelse af hvordan tingene er eller bør være for at noget kan opfattes som ”rigtigt”. En gruppe kan være af forskellige størrelse. Det kan være en hel nation eller en specifik gruppe, som f.eks. gruppen af hifi-folk. 

Hvis jeg nu slynger et tilfældigt ord ud, som f.eks. en flerkanals effektforstærker med 100 watt pr. kanal. Så vil de fleste med blot en smule kendskab til hi-fi, uden tvivl, straks få associationer hen imod et stort tungt monster af en forstærker, med et stort kabinet, en tung transformer og en heftig elektrolyt-bank, der kunne forsyne det meste af sjælland med strøm i en kold vinterdag. Indrømmet, det var også mine første associationer, indtil jeg fik Rotel’s nyeste effektforstærker ind af døren. Rotel har netop lanceret en ny version af deres digitale effektforstærker – RMB1077.

Design og tilslutninger

Når man ser det lille fine kabinet og læser specifikationerne på 7x100 watt, skal man tage sig selv i ikke at bryde ud i en lidt hånlig latter. Det stemmer slet ikke overens med ens hifi-hjerne, at det skulle kunne lade sig gøre at proppe så meget energi ned i et kabinet på størrelse med en FM-radio.

 

Jeg har et lidt ambivalent forhold til Rotel’s design på deres effektforstærkere. Der er lidt radiator over det design. Men Rotel balancerer på den svære linie mellem kompromisløs teknik og et pænt design. Her er effektforstærkerne specielt udfordrende, da man skal af med en masse varme fra elektronikken inden i kabinettet. Med RMB-1077 beskedne kabinetmål, er det lettere at benytte en mere enkel og elegant stil. Kabinettet er fremstillet af en solid aluminiumplade og farverne holdes i de vante sølv og sort. Det eneste der fylder op på den syv centimeter høje frontplade, er en lille on/off–knap. På sådan en effektforstærker, forgår det sjove da også på bagsiden. Heromme findes syv sæt meget fine guldbelagte terminaler til højttalerne, som kan bruges med både spade og bananstik. Derudover finder man naturligvis syv indgange til liniesignalet, et netstik og en 12V trigger indgang.

De digitale forstærkere, betegnes ”klasse D”, har været fremme i nogen år, men har døjet med lydkvaliteten. Lydkvaliteten har været meget svingende, blandt andet fordi, den digitale forstærker meget let forvrænger signalet, hvis elektronikken ikke matcher sammen. Princippet i en klasse D forstærker er, at et analogt signal sendes ind i forstærkeren. Det analoge signal modtages af en ”modulator”. Denne modulator omformer signalet til høj frekvente PWM-signaler (Pulse Width Modulation), som ikke er digitale, men analoge i sin natur. Signalet bliver ikke konverteret til et ”ægte” digitalt signal, men bliver groft sagt digitaliseret, så energien i impulserne svarer til den energi fra det analoge signal. Inde i forstærkeren sendes PWM-signalet videre til et effekttrin, som forstærker signalet. Til sidst skal signalet igennem et low-pass filter, som fjerner de høje frekvenser fra PWM-signalet, ligesom signalet samtidig de- modulere signalet tilbage til det analoge mønster som højttalerne kan bruge. 
   


Figur 1: Princippet i en konventionel klasse D forstærker

Rotel har brugt kræfter på at finde en måde at løse disse problemer. Rotel har koncentreret sig en del om at forbedre modulatoren og det har ført til Rotel’s valg af* ICEpower teknologi, som er en kraftig forbedret modulator med en række features. I den nye modulator omformes det analoge signal ved hjælp af en COM teknologi (Controlled Oscillation Modulation), hvilke betyder at signalet ikke påvirkes af en strømforsyning som ikke matcher.

ICEpower Multivariable Enhanced Cascade Control

Efter effektrinet og low-pass filteret, sendes der en lille ”test” af PWM-signalet tilbage til et MECC-system inde i modulatoren. Dette MECC-system er i stand til at sammenligne ”testen” med det originale signal, og derefter kompensere for den forskel der måtte være. Med ICEpower teknologien lover Rotel en effektivitet på op imod 96 %. Når man tænker på de almindelige forstærkere der ikke kommer meget over 25-30 % i effektivitet, er det ganske imponerende. 
    

 
Figur 2: Signalet sendes tilbage til modulatoren, så signalet kan sammenlignes med det oprindelige


Lyden, mand… lyden

Opsætningen af sådan en fyr er jo ganske simpel. Et par kabler til liniesignalet og højttalerne også var banen kridtet op. Til testen fik Rotel RMB-1077 selskab af Denon AVR-3803, Denon AVR-1906 og Yamaha RX-V1600 som forforstærker og Miller & Kreisel 850 højttalersystem. Der gik ikke langt tid efter den første DVD var sat i gang, før den lille effektforstærker viste attitude. Der var fuld power i kampscenerne fra ”House off the Flying Daggers”. De fem satellithøjttalere fik sig nogle ordentlige spark bagi og de kvitterede lystigt med et drøn af et soundtrack. Det er mildest talt forbløffende, så dynamisk og intens en surroundlyd der kan vrides ud af denne lille effektforstærker. Specielt imponerende var det i filmens store dansescene, hvor heltinden skal bevise sine færdigheder som danser overfor den lokale politiofficer. Hun er placeret i midten af en cirkel af store trommer, som hun skal ramme med sine sjaler, efter at politiofficerens har slået takten an med en peanuts. Scenen i sig selv er fantastisk, men sjældent har jeg oplevede den så nærværende og intens som her. Rotel RMB-1077 er i stand til at levere et ganske imponerende lydtryk, samtidig med at de små detaljer i soundtracket bliver hevet frem i dagligstuen. Det er meget svært at begribe, at en så stor og brutal lyd, kom fra en så lille forstærker. Af og til måtte jeg da også vriste blikket fra skærmen, for at tjekke størrelsen på det lille kabinet i racket.

En ting der sprang i ørene, var effektforstærkerens lidt hårde klangkarakter. Om det kan tilskrives effektforstærkerens teknologi, ved jeg ikke, men det giver lidt rå og til tider skarp gengivelse. En vis hårdhed i klang kan være meget velegnet til at give action scener en form for ”ægthed”, men bliver det for markant, kan det blive anstrengende at lytte til, især hvis filmen høres ved et højt lytteniveau eller filmen har lang spilletid. Mine ører var lidt flosset efter tre timer med ”Lord Of The Ring – Return of the King”. De mange eksplosioner, hyl og skrig havde sat sine spor, men det generelle indtryk var dog stadig overvejende positivt. De tre forreste højttalere fik hele tiden masser af strøm at arbejde med, så de konstant kunne følge trit med handlingen på skærmen. Specielt de hurtige panoreringer hen over skærmen kan få lyden til at hoppe, hvis strømmen ikke leveres tilstrækkelig hurtig og i den rette mængde. Rotel RMB-1077 mænger sig i en klasse for folk, der er godt vant med hensyn til lydkvaliteten. Jeg synes ikke, at Rotel RMB-1077 når helt op på de højder, sammenlignet med en konventionel forstærker i samme prisklasse. Her mangler der lidt mere slagkraft, i forhold til sine analoge brødre. Ny teknologi er dyrt, men jeg er meget sikker på, at vi kun lige har set starten af Klasse D forstærkernes potentiale. Til sidst var turen kommet til lidt musik – både i stereo og flerkanal. RMB-1077 kommer lidt til kort overfor varme bløde vokaler som f.eks. James Taylor. Både stereo og flerkanalsversionen svingende okay. Orkesteret nåede langt ud over scenekanten med en fin detaljering, men forstærkerens lidt skarpe natur er ikke helt dus med denne genre. Derimod fik guitaren en helt anden lyd, da Mark Knofler overtog DVD-afspilleren. RMB-1077 syntes, at være mere tilfreds med den lidt mere rockede guitarklang, fra Mr. Knofler.  Herlige numre som ”Brothers In Arms” og selvfølgelig ”Money For Nothing”, blev gengivet lige ud af posen, med den snert af hårdhed, som der skal være på en elektrisk guitar.

Konklusion

Man kan ikke andet end lade sig imponere over Rotel RMB-1077. På trods af sin størrelse, har den tilstrækkelig med kræfter og kontrol til, at levere en meget stor og åben surroundlyd. RMB-1077 vil uden problemer kunne indgå i en eksisterende hjemmebiograf. Har du i forvejen en surroundreceiver og gerne vil peppe din hjemmebiograf op, men ikke har særlig meget plads til rådighed, er RMB-1077 næsten ikke til at komme udenom. Rotel RMB-1077 får mine bedste anbefalinger. 

Specifikationer:

  • Effekt (FTC): 7 x 100 Watt
  • Watts/Channel: 100 Watt, i alle kanaler, med 20 KHz filter, 8 ohm belastning, 20-20 kHz, 0.03 % THD
  • Total Harmonisk forvrængning (20 Hz - 20 kHz, 8 ohms): <0.03 %
    • cont. rated power: <0.03 %
    • one-half rated power: <0.03 %
    • one watt per channel: <0.03 %
  • Intermodulation forvrængning (60 Hz: 7 kHz, 4:1): < 0.03 %
  • Frekvensgang: 10 - 80 KHz (±3 dB)
  • Dæmpning Faktor (20 - 20,000 Hz, 8 ohms): 400
  • Impedance: 4 ohms minimum
  • Signal/støj – forhold:  105 dB
  • Størrelse (B x H x D): 432 x 72 x 415 mm
  • Vægt : 7,8 kg

Pris 19.999,- kr

Mere info:

Radioactiv Nordic ApS
Kirkegade 150
DK-6700 Esbjerg

Tlf.: +45 20 97 47 21
Fax.: +45 75 13 94 20
Web: http://www.radioactiv.dk/
Mail: info@radioactiv.dk

* orderne "valg af" er tilføjet på opfordring af læser, for at undgå fejlfortolkning af, at udviklingsarbejdet på ICE-power modulerne tillægges Rotel. Dette er naturligvis ikke tilfældet, idet B&O alene står bag denne udvikling.


Udskriften er kun til privat brug - anden brug kræver skriftlige aftale med HIFI4ALL.DK!
Copyright © HIFI4ALL.DK- Alle rettigheder forbeholdes.