Her er du: Anmeldelser - Audia – raffineret lyd og design 28. marts 2024 | 12:12   
Redaktionelt
Forsiden
Nyheder
Anmeldelser
Indsigtsartikler
Besøgsartikler
Arrangementer
Interaktivt
Køb, Salg & Bytte
Tilbudsavisen
Debat Forum
Services
Kontakt
Søgning


Audia – raffineret lyd og design
Anmeldelse af: Redaktøren - tekst & fotos. Interne fotos: Vassago  [09.01.2006] Print testen
Audio Flight Model Two og Audio Flight CD Two var sammen på bænken. Det nød både de og jeg !

Læsere af disse sider kan bestemt ikke være uvidende om italienske Audia. Modeller som Flight One, Flight 50 og 100, Flight 3100 og CD One har været på det danske marked nogen tid til stor glæde for mange med musik i venerne.

Audia er nu på banen med den næste generation af Flight serien med tilnavnet Two. Vi har haft den integrerede forstærker Flight Model Two til 19.995,-  og den matchende CD, CD Two til 17.995,- på bænken samtidig, og det er et makkerpar, der appellerer både til din musikalske og æstetiske sans.

Flight Two

Den integrerede forstærker Flight Two  er som CD’en aldeles nydelig og vil kunne indpasses i alle hjemlige miljøer. Fronten er holdt i enkle, diskrete linier, men med en lækker antydning af kvaliteten i form af  den diplomatiske udstilling af store mængder skuret aluminium.
Selv knapperne til betjening af de almindeligste funktioner er i aluminium. Volumenknappen er stor, men forstyrrer på ingen måde designet.  Displayet er  letlæst og informativt – helt op til dagens standarder, og kan dæmpes fra remoten.

Bagsiden er er lige så enkel og funktionel som fronten. Der er 6 sæt linieindgange, hvoraf et er forsynet med balancerede XLR-stik, mens et andet tilhører tape-loopet.  Der er  også en regulær pre-out, hvis du en dag skulle få lyst til at supplere med et tungt effekttrin. Højttalerterminalerne er af gedigen kvalitet og sluger det meste, men hvis du alligevel står og skal vælge termineringer på dine højttalerkabler, så undgå spader, da de kan genere et par af linieindgangene. Endelig er det stik til Audia’s AU-link, som kan overføre remotesignaler.

Med til Flight Two hører en usædvanlig lækkert udført fjernbetjening, som klarer de fleste standardoperationer. Desværre havde Audia lagt ét af de indre print klods op ad fjernbetjeningens låg med det resultat, at de indre kredsløb korsluttede, så snart alu-låget blev skruet på. Et lille isolerende lag mellem kreds og låg klarede problemet, men det er dog en skønhedsfejl.

Med i kassen kommer et netkabel lidt ud over det sædvanlige. En lille test med vores støj-detektiv fra Supra viste dog, at kablet – trods at det er specificeret som skærmet – kun er marginalt bedre en andre standardkabler, hvad angår udstrålende støj.

Indvendigt er det tydeligt, at Flight Two har arvet mange af ideerne fra de store modeller. Følsomheden på alle linieindgangene kan justeres individuelt, så du én gang for alle kan eliminere større niveauforskelle, når du skifter mellem dine kilder. Desuden kan du vende fasen på indgangene – ret cool !!

Audia har lagt et stort stykke arbejde i at afskærme den tungere del af strømforsyningen. Den 520 VA store toroide trafo er således lagt i sit eget kabinet inden i forstærkeren sammen med en del af den tilhørende elektronik. Elektronikken i signalvejen er taget fra de bedste hylder og layotet er glimrende. Audia har valgt at køre med en særdeles høj bias, hvilket gør forstærkeren temmelig varm selv uden musik. Det er en god idé aldrig at tænde den uden at have højttalerne tilsluttede.

Flight CD Two

Den tilhørende CD er præcis lige så smuk som sin forstærkerfætter. Igen er det den diskrete demonstration af overdådige aluminiumsmængder  - selv når du åbner skuffen – der giver det eksklusive ydre. De basale funktioner er lagt ud på et sæt knapper i aluminium og displayet matcher naturligvis. Bagsiden afslører to sæt udgange – balancerede og ubalancerede og tilslutninger med  master / slave valg til Audia’s AU-Link.

Indvendigt står CD Two ikke tilbage for den integrerede forstærker. Inden signalet konverteres upsamlpes det til 24 bit 192 KHz og sendes til CS43122 D/A konverteren fra Crystal, der benyttes i en hel del tunge CD-afspillere.  Alle relevante steder finder du separate strømforsyninger til udvalgte kredse. Der er tydeligvis kælet for detaljerne. Som i forstærkeren ligger den tunge del af strømforsyningen med trafoen i eget kabinet. Der medfølger en remote i samme lækre design som med forstærkeren, og den virkede perfekt.

Lyd på.

I denne test har vi ikke benyttet vores SACD-mulighed, men udelukkende ladet Audia sættet ”tale” for sig selv. Begge enheder har dog været sat sammen med referencerne fra GamuT og Audio Analoque

Udvalget af musik var særdeles bredt med alt fra 1200 tallets Hildegard Von Bingen, Monteverdi, Marin Marais, Scarlatti ( den yngre),  Mozart, Bizet, Verdi, Sibelius, Mahler, Carl Orff, et par messer af  Brumel, den spændende Stafan Wolpes toccata og pastorale fra CD’en The Ocean That Has No West and No East samt andre klassiske værker.
På rocksiden blev sættet naturligvis fodret med det bedste fra Dream Theater, Ozzy, Stratovarius Hammerfall, Elegy, Transatlantic, LTE og andre i samme boldgade. Det blev også til lidt pop fra Maria Carey, Ray Dee Ohh, Hanne Boel, Savage Rose, Supertramp, Asia m.fl.

Flight Two er trods sin beskedne størrelse en aldeles kapabel forstærker, der kun i ekstreme tilfælde udviste en smule stakåndethed. I stort set alle almindelige situationer, hvor der indgår bevaringsværdige trommehinder, er der rigelig saft i den.
Flight Two forholder sig særdeles nøgternt til det kildemateriale, du serverer for den. Den spiller med loyalitet og en hel del indlevelse og er således en ægte allrounder. Der er fint styr på bassen – selv under forholdsvis kraftige udladninger. Ved meget kraftige niveauer slipper den lidt af den ellers flotte opløselighed i de nederste oktaver, men hvilke forstærkere i prisklassen gør ikke det ?
Ved almindelige níveauer er der masser af luft i bunden som i øvrigt strækker sig hele vejen op gennem frekvensområdet. Det giver dig en oplevelse af god detaljering med mulighed for nem identifikation af enkeltinstrumenter selv i komplekse opsætninger. Flight forholder sig ret neutral overalt bortset fra en anelse varme, der kan spores i alle musikalske genrer. Det er måske forkert at lede assosiationerne hen mod rørforstærkere, men der er dog en svag tendens i den retning. For de, der finder ægte rørforstærkere en tand for meget, er her måske en ret god mellemvej….

Dynamikken er i orden, men sættes naturligvis lidt i perspektiv af referencesættet til den firdobbelte pris. Det gode er, at Flight Two bevarer den samme dynamiske tilgang uanset genrer og frekvensområde. Det giver en konsistent og afslappet lytning. Sammen med tilsyneladende meget lave forvrængningsniveauer i de ulige forvrængninger, er der intet, der afholder dig fra at lytte i mange timer ad gangen.

De tredimensionale aspekter, som er én af mine personlige kæpheste, er aldeles udmærkede. Flight Two kan fortælle dig de vigtigste geometriske parametre af pladestudier og koncertsale og er samtidig i stand til at placere de enkelte instrumenter og stemmer på rette plads i billedet. Kun når du spiller meget højt flyttes der lidt på placeringerne – en egenskab Flight Two deler med de fleste andre, men som samtidig hænger uløseligt sammen med det rum, du spiller i..  Jeg kunne dog godt tænke mig en anelse mere plads mellem de enkelte instrumenter, så den ”virtuelle vandring” gennem orkesteret blev en smule nemmere. Tag ikke fejl – der er bestemt ikke tale om nogen form for proportionsforvrængning.

Flight CD Two er en aldeles besnærende CD-spiller. Selve klangfilosofien ligger meget tæt op ad Flight Two forstærkeren – heldigvis. Det gør den til en glimrende makker – ikke bare til Audia’s egne forstærkere, men også i sammenhæng med det meste udstyr af andre fabrikater.
Koblet op til GamuT’s forstærkersæt, spillede CD Two af hjertets lyst. Den svage antydning af varme, som fandtes i den integrerede forstærker, besidder CD Two en smule af, og det er helt i orden med mig, så længe det ikke går ud over detaljering, tredimensionalitet og dynamik.
Det er tydeligt, at når forstærkersektionen opgraderes, er CD Two klar til at følge med. Pludselig får de enkelte instrumenter sat klart definerede fysiske grænser på deres udbredelse i perspektivet. Det betyder, at du bliver bedre i stand til at placere dem i forhold til hinanden og i forhold til koncertsalen. De dynamiske aspekter er også i den bedre del. Næroptagelser af flygler står med glimrende attack og du kan næsten høre, hvor meget vand, der er i kobberpaukerne.

Vælger du at fokusere på de øverste oktaver, er det nemt at identificere alle instrumenter selv i komplicerede instrumentale sammenhænge. Bækkener klinger flot ud uden antydningen af ”digitalisering”, men bedst på bundlinien af det hele, er CD-spilleren herlige timing. Tingene hænger rigtig godt sammen, og musikken swinger godt. Du kan ikke undgå at bemærke, når et anlæg har godt styr på timingen i musikken. Det virker særdeles animerende og ofte kan du slet ikke holde dig i ro. For mit vedkommende bliver det meget svært at fokusere på musikkens mere akademiske parametre, eller sagt på en anden måde – du glemmer at lytte til anlæg, men lever dig i stedet ind i musikken.

På dette punkt er CD Two en lille perle

Konklusion

CD Two’s ligefremme tilgang til musikken er meget besnærende. Bevares – der findes CD-spillere med mere analytiske egenskaber, men det opvejes rigeligt af den musikglæde, der er bygget ind i CD Two. Du må ikke undlade at lægge øre til den, hvis du en dag jagter en CD-spiller i denne prisklasse.

Flight Two forstærkeren er en glimrende partner til CD Two. Igen er det den overordnede musikalske oplevelse, der er vægtet, og sammen med sunde tekniske løsninger og et glimrende lydbillede, er der lagt i ovnen til mange års fornøjelser og musikalske oplevelser. Igen bør du ikke snyde dig selv for at lytte til den, hvis du får chancen. Er eet af dine krav samtidig fornemt og tidløst design, tja, så er der ikke meget andet at gøre end at få dem begge hjem i stuen !


Tech Spec

Audia Flight Two til 19.995,00 kr.

RMS output power 8 ohm / 4 ohm 100 W / 180 W
Amplifier stage gain 26 dB
Frekvensområde (1 Wrms - 3 dB) 3 Hz ÷ 500 KHz
Slew-Rate > 180 V/µS
Harmonisk forvrængning (THD) < 0,05 %
S/N forhold 95 dB
Input impedans Ubalanceret 51 Kohm / 680 pF - Balanceret 23 Kohm
 Dimensioner 420 X 113 X 430 mm (w x h x d)

Audia Flight CD Two til 17.995,00 kr:

Frekvensområde: 0.5-20,000Hz ± +0 -.1dB.
Upsampling: 192 kHz
Clock Recovery antijitter kreds
Dynamikområde 122 dB
Signal / støj forhold -100 dB
Max. udgangsspænding 2,5 Vrms
Output Impedans 600 ohm
Dimensioner: 420 X 113 X 380 mm

Referencer:

GamuT D200
GamuT D3
GamuT D150
Belles 350A
Dali MS5
System Audio 1280
Audio Analogue Maestro
Kabler fra Analysis Plus og Crystal Audio


Yderligere info:

Vassagohifi
Kronhjortløkken 226
5210 odense nv
Tlf:  6594 2611
Website www.vassagohifi.com

Nye anmeldelser
Musical Fidelity A1
28.01.2024
Vincent DAC-700
02.10.2023
Revival Atalante 3
25.08.2023
Audio Research I/50
15.06.2023
Raidho X1.6
15.03.2023
Hotte anmeldelser
Hvad kan jeg få for 25 K?
01.05.2007
Hvad kan jeg få for 50 K?
23.03.2009
CD-afspiller test
23.08.2006
Kabel test
08.08.2006
Stortest: 5 billige DVD maskiner
14.05.2005
Seneste Nyheder
SVS Ultra Evolution
27.03.2024
Triangle Borea BR10
16.03.2024
Matrix Audio
01.03.2024
Leak Sandwich 250
27.02.2024
Skinbjerg MC stepup
22.02.2024
Nye Artikler
Avanceret model for højttalere
17.06.2013
Tidsforvrængning?
07.03.2011
Sådan sætter du din pladespiller korrekt op!
13.02.2011
Digital DIY korrektion af højtalere
26.09.2010
Streaming Audio Media
26.01.2010
Persondatapolitik  |  Copyright Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes