Tilbage til HIFI4ALL.DK 23. april 2024 | 23:04   

  NAVIGATION  Retningslinier for brug af Hifi4all  
HjælpHjælp  ChatChat  Aktive emnerAktive emner  Vis brugereBrugere  Søg i forumSøg  Opret ny brugerOpret ny bruger  Log indLog ind
Digital lyd
 HIFI4ALL Forum : Digital lyd
Emne Emne: Lumin U1 vs U1 Mini streamer (Emne lukket Emne lukket) Indryk indlægOpret nyt emne
Side af 4
Forfatter
Besked << Forrige emne | Næste emne >>
lars37
Forum Bruger
Forum Bruger
Avatar

Bruger siden: 02 Maj 2003
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 1320
Sendt: 01 Marts 2021 kl. 14:55 | IP-adresse registreret  

Tak for dit svar, Lars.

Men ved asynkron overførsel bør en reclocker være spild af penge. Det er netop din DAC, der styrer datastrømmene - og ikke din PC. Det
giver dermed også mulighed for placering af en kvalitets clock tæt på ens D/A i DACén. I teorien bør der egentlig ikke være forskel
mellem forskellige streamere, når der bruges asynkron overførsel. Jeg synes, at f.eks. NAIM i denne beskrivelse forklarer fordelen ved
asynkron overførsel meget godt:

https://www.naimaudio.com/sites/default/files/products/downl oads/files/dac-v1_asynchronous-usb_mwp_jan13_0.pdf

Derfor synes jeg denne tråd er spændende. Men jeg glæder mig til at hører om dine erfaringer med de 2 Lumin streamere - samt en PC.

Lars
Til top Vis lars37's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af lars37
 
Lars Nielsen
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Diyhifi.dk

Bruger siden: 07 Maj 2003
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 257
Sendt: 02 Marts 2021 kl. 12:22 | IP-adresse registreret  

God lille artikel om jitter, og hvordan det analoge signal påvirkes af jitter. Jeg sætter lige nogle af mine tanker og teorier på:

Selvom USB i teorien er perfekt, så ser jeg stadig mange udfordringer. Ofte er det streameren der danner strømforsyning for den USB core der sidder i USB porten på en DAC. Streameren har også til opgave at omdanne selve "musikfilen" til et digitalt audio signal, typisk vil det være I2S format. Denne proces er rimelig krævende her tænker jeg at jitter også har en stor betydning.

Jitter skyldes typisk 2 ting:
1. Støj på interne strømforsyninger.
2. Phasestøj eller frekvens ustabilitet på oscillatorer.

Støj på strømforsyninger kan elimineres ved at lave adskilte og separate gode forsyninger, samt sikre gode og store kondensatorer ved alle de vigtige komponenter. Hvis der er støj på forsyningen til en digital komponent, så vil det indføre jitter på det signal som den arbejder med, fordi dens trigger punkt vil blive mindre stabilt. Det er dog ret dyrt at lave gode adskilte strømforsyninger, og det er selvfølgelig en af grundende til at prisen på Lumin U1 stikker helt af.

Oscillatorerne som benyttes i alle CPU og FPGA baseret systemmer, skal have en perfekt frekvens stabilitet, ellers er det clock signal som de laver fyldt med jitter. En typisk oscillator til audio kan være på 24.57600Mhz, men hvis den det ene øjeblik er 24.57605 og det næste er 24.57508 så får man et "defekt" audio signal som beskrevet i Naim's artikel. Jeg kan læse mellem linjerne at Lumin U1 har gode oscillatorer, mens Lumin U1 Mini ikke har disse super oscillatorer. En god oscillator koster typisk 100-500kr. mens en billig koster 10-20kr. Typisk bruges der 2-4 stk. i en streamer.

Hvordan står en almindelig PC eller MAC computer så overfor de 2 ting. Folk der bruger MAC mini eller anden PC til streaming, har typisk købt en ekstern linær strømforsyning. Der findes nogle lækre modeller og de koster typisk 2.000 - 8.000kr, hvor det ypperste jeg har fundet er en Ferrum Hypsos. Men en computer kører også på mange mindre forsyninger, som bliver dannet direkte på motherboardet, og de er ikke gode på en almindelig PC eller MAC. Jeg tror heller ikke at der benyttes gode oscillatorer på et almindelig PC motherboard, det er der simpelthen ikke penge til, så den præcise clock oscillator får man heller ikke hvis man benytter en PC eller MAC.

Det store spørgsmål er så om man kan høre forskellen...?

__________________
MVH

Lars Nielsen
Til top Vis Lars Nielsen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Lars Nielsen Besøg Lars Nielsen's Websted
 
snadepind
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 13 September 2008
Lokalitet: Fyn
Status: Offline
Indlæg: 13
Sendt: 12 Maj 2021 kl. 23:58 | IP-adresse registreret  

Lars Nielsen skrev:
Så kommer sandhedens time.. Lumin U1 og Lumin U1 Mini:28_101641_DSC_1457_600.jpg">


Er det tid til at dele et par vise ord om forskellen på u1 og u1 mini
Til top Vis snadepind's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af snadepind
 
Lars Nielsen
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Diyhifi.dk

Bruger siden: 07 Maj 2003
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 257
Sendt: 13 Maj 2021 kl. 12:28 | IP-adresse registreret  

Det er blevet tid til at komme med min endelige dom over de 2 meget spændende streamere fra Lumin.

Betjening... det kan siges med et ord - elendigt! Betjeningen er ulogisk og deres android app har tendenser til at gå ned. Jeg var i kontakt med Lumins support team, for at stille spørgsmål til det. De erkender fejlen, og der er også kommet et par opdateringer til appen efterfølgende. Jeg har også testet IOS appen, som virker noget bedre. Så lidt udfordrende når man kender Bluesound der bare virker, og kan alt. Begge Streamere kan selvfølgelig benyttes som ROON endpoint, så man kan undgå de dårlige apps. Begge streamere kan også betjenes af Linn Kazoo app, BubbleDS og BubbleUPNP på android platformen.

Jeg  startede forsigtigt med U1 Mini. Lydbilledet åbnede sig helt op, scenen blev bare bredere og større. Bassen blev dyb og præcis, og diskanten super detaljeret. Mellemtone og stemmer er en anelse forsigtige og tilbage trukket. Jeg brugte nogle dage med Mini'en hvor jeg virkelig oplevede detaljer og nuancer i musikken som jeg aldrig havde oplevet før. Lumin U1 Mini er derfor en klar anbefaling herfra, og da prissen er overkommelig, mener jeg at mange vil kunne få en stor opgradering ved at skifte deres Bluesound eller lignende til den. Lumin U1 Mini var derfor et godt bekendtskab og nu kom tiden til storebror Lumin U1.

Efter 3 sekunders lytning tænkte jeg straks.. Hvad sker der lige her? Alt faldt helt på plads i lydbilledet, og der opstår en dybde og 3D fornemmelse som nærmest får træerne til at vokse ind i himlen. Der var altså en kæmpe forskel på de 2 maskiner, og jeg er stadig forundret over hvordan forskellen på digitale signaler kan være så stor.

Mit valg faldt derfor på Lumin U1 som er en fantastisk highend streamer. Den er meget dyr, så husk at tjekken priserne derude. Husk også at kigge på de andre fabrikater, da vores behov er vidt forskellige. Man skal specielt være opmærksom på Airplay, det kører med 1 sekunds lydforsinkelse på Lumin, og sådan er der små finurligheder ved de forskellige streamer, så vær grundig i jeres afprøvning inden det endelige valg tages.

Min Lumin U1:




__________________
MVH

Lars Nielsen
Til top Vis Lars Nielsen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Lars Nielsen Besøg Lars Nielsen's Websted
 
snadepind
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 13 September 2008
Lokalitet: Fyn
Status: Offline
Indlæg: 13
Sendt: 13 Maj 2021 kl. 14:27 | IP-adresse registreret  

Tak for Update Lars!!! Og av min pengepung. Bliver nok nødt til at prøve U1

Jeg har en U1 mini stående på mit bord lige nu. Derfor jeg var ekstra interesseret i dine oplevelser. I mit rum med mine højttalere oplever jeg en vanvittig detalje. For første gang vil jeg påstå, at forskellen på tidal og Spotify træder tydeligt frem.

Min udfordring er bare, at jeg synes det hele er meget tilbagetrukkent og rent ud sagt dødkedeligt. Lyden bliver ligesom inde i eller bagved højttalerne. Jeg har 0 fodtramp og 2 ud af 10 lyst til at skrue op. Hvilket er underligt, når detaljerne og roen står så skarpt.

For et par uger siden havde jeg en NAD C658 til låns. Den har ikke digital ud, så jeg skal køre en dobbelt dac kæde med mine aktive højttalere. Her var detaljerne i toppen slet ikke skarpe på samme niveau - men Jesus Christ hvor fik jeg spillet meget musik. Og havde lyst til at skrue op hele tiden. Musikken trådte ud i rummet og var “in your face” fra første tone.

Det er helt væk for mig på U1 mini.

Angående app er jeg lidt luren. Der er et stykke op til Sonos og bluesound. Eksempelvis, når man trykker på Spotify ikon åbner den Spotify app. Thats it. Og første gang er der en pop-up, der viser at man skal bruge Spotify Connect for at sende lyden. AirPlay har stort delay som du skriver. Jeg kan heller ikke lure at spille en fuld playliste fra tidal uden at vælge numrene 1 af gangen. Har heller ikke fundet en mulighed for at tilføje et nummer til en playliste i tidal - ser kun ud til at man kan tilføje numre til LUMIN playlister.

Selve kassen er virkelig kram. Den er tung og solid. Fin detalje at top-rammen går ud over kabel tilslutningerne bag på, så man skjuler kablerne en smule. Skærmen er skarp, men også lille. Jeg kan ikke læse teksten fra min sofa, så den giver ikke meget værdi her.

Har du leget med deres opskalering? Min DAC opkonverterer alt til 192/24. Hvis man leger med tanken om, at LUMIN har en ekstra god opskalering, så kan jeg ikke lure om det giver mening at lade LUMIN opskalere. Man kan jo ikke vælge 192 kHz - nærmeste værdi er 176,4.
Til top Vis snadepind's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af snadepind
 
snadepind
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 13 September 2008
Lokalitet: Fyn
Status: Offline
Indlæg: 13
Sendt: 13 Maj 2021 kl. 14:50 | IP-adresse registreret  

Et lille forbehold herfra inden nogen evt lægger for meget i mine kommentarer.

Jeg spiller på aktive højttalere med indbygget DAC. Så min signal kæde er en smule begrænset, da jeg ikke kan undgå at køre
igennem en indbygget DAC i højttalerne. Mine oplevelser kan derfor sagtens være en konsekvens af begrænsninger i den DAC
implementering.

Den indbyggede tvungne DAC er grunden til at jeg er ved at undersøge markedet for rent digitale streamere.

Jeg bemærker at John Darko i en af sine videoer siger, at han foretrækker at køre digitale kilder gennem en pre-amp, da der
giver mere rum til lyden (Han bruger en ps audio bhk til 50k).

Måske mangler jeg rum i lyden fordi jeg ikke har en fornuftig pre-amp i kæden. I dont know. Just saying.

Er spændt på om den store U1 kan give mere liv/rum til mit system.

Det er en jungle det der hi-fi
Til top Vis snadepind's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af snadepind
 
Lars Nielsen
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Diyhifi.dk

Bruger siden: 07 Maj 2003
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 257
Sendt: 13 Maj 2021 kl. 17:10 | IP-adresse registreret  

snadepind skrev:
Har du leget med deres opskalering? Min DAC opkonverterer alt til 192/24. Hvis man leger med tanken om, at LUMIN har en ekstra god opskalering, så kan jeg ikke lure om det giver mening at lade LUMIN opskalere. Man kan jo ikke vælge 192 kHz - nærmeste værdi er 176,4.


Det er ikke særlig godt hvis din dac opskalere alt til 192khz. Man skal altid gange med et lige tal, f.eks giver 44.1khz gange 4 =176.4khz, og det er derfor du i Lumins settings f.eks kun kan opskalere 44.1 til 88.2 eller 176.4. Ved opskalering af 44.1 til 192, ganger du med 4.35, det betyder at upsampleren skal gætte nogle bits, som den selv indsætter i data strømmen, det kan den ikke gøre helt perfekt, og derfor opstår der forvrængning. Det er ihvertfald teorien bag.. Når det så er sagt, så tror jeg ikke at nogen har begået den fejl i dine aktive højttalere.

Du skriver at det lyder bedre når du benytter den analoge indgang. Måske digital delen i dine højttalere ikke er lige så god som analog delen? Men U1 Mini kan have en lidt tilbage trukket lyd, og måske det bare ikke lige matcher i dit setup. Du kunne også prøve en Innuos streamer hvis dine højttalere har USB indgang?

__________________
MVH

Lars Nielsen
Til top Vis Lars Nielsen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Lars Nielsen Besøg Lars Nielsen's Websted
 
snadepind
Forum Bruger
Forum Bruger


Bruger siden: 13 September 2008
Lokalitet: Fyn
Status: Offline
Indlæg: 13
Sendt: 15 Maj 2021 kl. 10:36 | IP-adresse registreret  

Ville gerne prøve Innous, men har desværre ikke USB. John Darko siger i en anden video (ja, jeg har set de fleste ) at han
foretrækker Innous over en W4S streamer - den er meatier og mere volumptious.

Angående U1 mini så var forhandleren ikke tilfreds da jeg fortalte ham en historie om lyd der ikke rigtig engagerer og kommer
ud. Jeg blev sendt hjem igen med en posefuld kabler.

Hey what do you know. Det gør en forskel med kabler og strømskinner. Nu har jeg lært hvad folk mener, når de siger at
lydbilledet foldede sig ud, eller lign.

Jeg synes stadig at lyden er en smule tilbagetrukken. Og der er et eller andet med tonen på eksempelvis guitar. Jeg kunne også
på mit setup godt ønske mere Attack og punch a la det jeg fik med nad c658.

Men der skal vel også være plads til at man som Lars kan købe og få noget der er endnu bedre.

Med kabler og strømskinne er U1 mini et stort step up fra en Sonos Connect spdif out som jeg kom fra.
Til top Vis snadepind's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af snadepind
 
Lars Nielsen
Branchemedlem
Branchemedlem
Avatar
Diyhifi.dk

Bruger siden: 07 Maj 2003
Lokalitet: Århus
Status: Offline
Indlæg: 257
Sendt: 15 Maj 2021 kl. 13:24 | IP-adresse registreret  

snadepind skrev:

Hey what do you know. Det gør en forskel med kabler og strømskinner. Nu har jeg lært hvad folk mener, når de siger at
lydbilledet foldede sig ud, eller lign.

Jeg synes stadig at lyden er en smule tilbagetrukken. Og der er et eller andet med tonen på eksempelvis guitar. Jeg kunne også
på mit setup godt ønske mere Attack og punch a la det jeg fik med nad c658.


Kabler har da en betydning, og man kan her lave den sidste fintuning..

U1 Mini har indbygget en rigtig led og støjende SMPS, så det kan også være vigtigt at forbinde et godt tykt kabel fra stelskruen på U1 Mini til
chassis på din aktive højttaler.

Hvis du allerede har købt U1 Mini, så er der også den mulighed at du kan opgradere den med Sbooster powersupply, så skulle den komme
tæt på lyden fra U1.



__________________
MVH

Lars Nielsen
Til top Vis Lars Nielsen's Profil Søg efter andre indlæg skrevet af Lars Nielsen Besøg Lars Nielsen's Websted
 

Du har ikke adgang til at besvare dette indlæg.
Dette emne er lukket.

<< Forrige Side af 4
  Indryk indlægOpret nyt emne
Printervenlig udgave Printervenlig udgave

Skift forum
Du kan ikke oprette nye emner i dette forum
Du kan ikke besvare indlæg i dette forum
Du kan ikke slette dine indlæg i dette forum
Du kan ikke redigere dine indlæg i dette forum
Du kan ikke oprette afstemninger i dette forum
Du kan ikke stemme i dette forum

Copyright © 2024 HIFI4ALL.DK - Alle rettigheder forbeholdes